Dretva zalaza uma (War in the East)

poruka: 291
|
čitano: 77.659
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
RE: Dretva zalaza uma (War in the East)

L2UseEdit, you noob!

"You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility." - Kevin Mitnick
16 godina
neaktivan
Zli Luđak kaže...

Jug, Ukrajina, nakon juriša na jugoistok i odsijecanja zasad najvećeg paketa ruskih jedinica, motorizirane snage AGS-a skreću ulijevo, izravno prema Kijevu. Međutoa, ovo sam lako pročitao i prerasporedio velike skupine svojih aktivnih jedinica i rezervi da im stanu na put u nepravilnoj liniji obrane koja će ga nadam se zavarati...

Izravno sa fronte, Die Deutsche Wochenschau upravo izvještava o napredovanju prema Kievu i odličnim uspjesima do sada. Čvrstoj obrani Sovjeta ali trupe neizdrživo napreduju.

Više pogledati na platnu:

War vs Us: http://www.youtube.com/watch?v=1tyhN7Us-F8&feature=related /// - REVOLUTION -
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.1.2011 23:37 (PureEntity).
17 godina

Vrijeme je za dremkicu:

Mali sing along - ruski, ali fonetski...

Šagaet noć k rasveti

Truba zovet v pohod

Soldat stranji Sovjetov

O Rodine poet

Bezusnije kombati

Vedut svoih orljot

Kogda pajot soldati

Spokojna detji spjat

Podhvatim pesnjo, bratći

V pohod vozjamem v druzlja

Nam s pesnei rastavatlja

Sejčas nikak neljeja

Poslušnji avtomati

Mašinji deržjat rjad

Kogda pajot soldati

Spokojna detji spjat

Sadlji podlji poijot

Trava gorit v rose

Ležit zemlja rodnaja

Vo svei svoej krase

Hranim je mji svjato

Ot Bratska do Karpat

Kogda pajot soldati

Spokojna detji spjat

Zemlja zarej obljata

Znamena vperedi

Bez pesen njet soldata

Bez pesen njet puti

Rasvetji i zakatiji

Navstreču nam petjot

Kogda pajot soldati

Spokojna detji spjat

Šagaet noć k rasveti

Truba zovet v pohod

Soldat stranji Sovjetov

O Rodine poet

Bezusnije kombati

Vedut svoih orljot

Kogda pajot soldati

Spokojna detji spjat

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.1.2011 23:58 (Drago).
16 godina

Svaka čast na temi i hobiju! 

Samo što češće piši izvještaje sa fronta i ja sretan. 

{#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Tomo Yoda kaže...

Svaka čast na temi i hobiju  !

{#}

Super je tema, ali   iz ovog sto vidim, ovo nije hobi, ovo je opsesija, koja oduzima godine zivota. Naklon do poda

17 godina
Ramo kaže...
Tomo Yoda kaže...

Svaka čast na temi i hobiju  !

Super je tema, ali   iz ovog sto vidim, ovo nije hobi, ovo je opsesija, koja oduzima godine zivota. Naklon do poda

Pa ne oduzima mnogo vremena. Prvi potezi traže studioznost, istina, svaki uzme pola sata - sat, ali ja i James smo fakat spori, evo tek smo na dva poteza. Sad sam ja na putu a on u nekoj gužvi pa opet čekam potez...

S druge strane, kad se frontovi stabilizraju potezi traže manje vremena pa to zna šibati i 3-4 poteza dnevno.

Uglavnom, to je vrlo ležeran gejmerski hobi, koji se odlično prilagođava nečijem stvarnom životu.

Planiram pokrenuti još nekoliko PBEM partija.

Heroj a ne zločinac
16 godina
neaktivan

{#}  

Vec 2 dana nema izvjestaja... 

[=XII=] {_.:BRUNO:._} ||| ''If something is hard to do, then it's not worth doing.'' Homer ||| Follow me - @bmarasovic
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.1.2011 21:49 (Šef).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

bit će da je dočekao potez.

i to možda jedan od onih kojima se nije nadao :)

ajmo oleže, imaš ti te skinjare u džepu.

ovo je ozbiljna igra.

Silence! I Kill You...

1 0 hvala 0
17 godina

Malo je pauzirao :)

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
Moj PC  
7 0 hvala 0
17 godina

Iz pouzdanih izvora znam da je bio u izviđanju u neprijateljskoj pozadini!

Izviđao izviđač Izviđao izviđač
This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

Iz pouzdanih izvora znam da je bio u izviđanju u neprijateljskoj pozadini!

Ih, što ti je dalmatinac na snijegu - sav se stis'o! {#}

Gledam te!
17 godina

Pokušava se stopiti s okolinom - nešto između ninđe i 007...

This space for rent!
17 godina

Lijepo je vidjeti da moji Poslanici održavaju visoku razinu šaljivosti i u mom odsuću, za vrijeme kojeg sam se, kako fotografija prikazuje, maskiran u pripadnika Wehrmachta šuljao zimskim krajolikom.

(Možda je jedini problem što je u igri još ljeto, početak srpnja preciznije.)

Ovaj potez Švabe su se uglavnom odmarali i skupljali zalihe - sve motorizirane jedinice su mu u crvenom s benzom i streljivom. Na sjeveru i centru ogromna razina neprijateljske izviđačke aktivnosti govori sama za sebe.

Svaka ova ikona aviona s foto aparatom oznaka je detektiranog neprijateljskog izviđačkog leta!1

Heroj a ne zločinac

1 0 hvala 0
17 godina

Interesantno je da u sektoru Pskova i Latvije i Estonije nije bilo UOPĆE izviđačkih letova, čime moja teorija da ide na rush na Lenjingrad možda pada u vodu? A MOŽDA MI NAMJERNO ŠALJE LAŽNU PORUKU DA ME ZAVARA!!!!!!!!!!!!!!!!!

Na jugu su borbena dejstva nastavljena bez prekida. Motorizirane i tenkovske jedinice Grupe armija jug imale su zanimljiv put, prvo dole jugoistočno, pa direkt na istok, pa sad opet na jugoistok (slika). Kao da opet bježi od Kijeva, a ide izravno na Odesu. Odesa je jedan od onih gradova koji bi pali kad tad.....

Kod svakog od tih zaokreta odsjekao bi i izolirao dio mojih jedinica, ali svaki put sve manji dio. Zadnji paket izoliranih zaokružen je na slici. Pokušao sam par manjih simboličnih kontranapada, svi su neuspjeli...

Na jugu, plavo je vrlo čvrsta linija obrane koju on zaobilazi, ali je zasad nisam mijenjao, zeleno je redeployment na novu liniju obrane kao rezultat njegovog mijenjanja smjera.

Svakim potezom Stavka dobija nova pojačanja. Obzirom na razvoj situacije, osim jedne kvazi armije koju sam odmah poslao na sjever kod Pskova i Lenjingrada, i onog što se mobiliziralo oko Rževa i Vjazme a ostalo uglavnom u tom sektoru, sva druga pojačanja išla su na jug.

Problem je što su sve to samo ljušture jedinica, s po 20-25% TOE (TOE - borbeni sastav) i užasno niskim iskustvom.........

Heroj a ne zločinac

1 0 hvala 0
17 godina

Ne znam da li sam to uopće rekao, ali nekako je jasno samo po sebi - na ovim mapama crveno tonirana polja su ona koja kontrolira neprijatelj. Crveni ton za neprijateljska polja isti je bez obzira koju stranu se igra (Osovina/Rusi)

Heroj a ne zločinac

0 0 hvala 0
17 godina
Drago kaže...

Vrijeme je za dremkicu:

Mali sing along - ruski, ali fonetski...

Teh r0XX!!!11!!

Nažalost, vremena kada ću imati toliko tenkova i kamiona koliko prikazuje MTV video klip za ovu numeru daleko su u budućnosti... {#}

Imam konstantan manjak par desetaka tisuća (VELIM DESETAKA TISUĆA!!!!!!!!!!!!) kamiona u poolu. To znači manju mobilnost jedinica, manje kruva i mlika i boršča, streljiva, svega....

Igrajući ovu igru shvaćam značaj savezničke pomoći, lend leasea i Đemsova (GMC, američki kamion u ruskoj ili jugoslavenskoj službi)

Šaljite kamione Ameri i Englezi! (a može i ostalo, iPade, MacBook Aire, dresove s potpisom Shaqa O'Neilla i te điđe)

Heroj a ne zločinac
17 godina
neaktivan
Zli Luđak kaže...

Interesantno je da u sektoru Pskova i Latvije i Estonije nije bilo UOPĆE izviđačkih letova, čime moja teorija da ide na rush na Lenjingrad možda pada u vodu? A MOŽDA MI NAMJERNO ŠALJE LAŽNU PORUKU DA ME ZAVARA!!!!!!!!!!!!!!!!!

Na jugu su borbena dejstva nastavljena bez prekida. Motorizirane i tenkovske jedinice Grupe armija jug imale su zanimljiv put, prvo dole jugoistočno, pa direkt na istok, pa sad opet na jugoistok (slika). Kao da opet bježi od Kijeva, a ide izravno na Odesu. Odesa je jedan od onih gradova koji bi pali kad tad.....

hm kako sad izgleda globalna mapa?,

ovo kaj daješ su samo segmenti

Ali nekako mi se čini da je ideja da umjesto da juri na sjever da će te pokušati slomiti preko juga (jer na sjeveru ga očekuješ) prema staljnigradu.

Možda će pokušati baš to da osvoji staljingrad još '41. a tek onda zaokrenuti na sjever?

17 godina
Zli Luđak kaže...

Nažalost, vremena kada ću imati toliko tenkova i kamiona koliko prikazuje MTV video klip za ovu numeru daleko su u budućnosti... {#}

Imam konstantan manjak par desetaka tisuća (VELIM DESETAKA TISUĆA!!!!!!!!!!!!) kamiona u poolu. To znači manju mobilnost jedinica, manje kruva i mlika i boršča, streljiva, svega....

Kako stojiš s trovremenskim Taftom? Imate li ga dovoljno?

This space for rent!
17 godina
Zli Luđak kaže...

Svaka ova ikona aviona s foto aparatom oznaka je detektiranog neprijateljskog izviđačkog leta!1

Nadam se da si obratio pozornost na ove fotografije dobijene zračnim izviđanjem - duboko u tvojoj pozadini nalazi se sumnjivo lice!!!!1

This space for rent!
17 godina
neaktivan

Fascinira me kako je mr. Zli od ove, za mene potpuno neinteresantne tematike, napravio nešto što sam s guštom pročitao. Manje nego minimalno me zanimaju strategije, a k tome mi se od ovakvih dubljih okreće želudac. Ipak, progutao sam svako slovo napisanog u jednom dahu.

Zli Luđače, znaš zainteresirati čitatelja, trebao bi biti novinar. Čekaj... pa jesi!

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!

4 0 hvala 0
17 godina
Drago kaže...
Zli Luđak kaže...

Nadam se da si obratio pozornost na ove fotografije dobijene zračnim izviđanjem - duboko u tvojoj pozadini nalazi se sumnjivo lice!!!!1

E fala ti buraz!

U borbi do posljednjeg špijuna, jedan naš bombardovčik SB-2 je padobranom u neprijateljsku pozadinu ubacio najjače oružje, tajnog agenta kodnog imena "Poljak lover", maskiranog bandanom s uzorkom zastave Konfederacije američkog juga. Na sugestiju da sam upravlja zrakoplovom, "Poljak lover" je kazao da se kuži samo u simulatore, a malo ga je i strah sjesti u avion. Drogirali smo ga sedativima - misija je prevažna da se odustane. Berliner Zeitung prenio je njegovu izjavu okupljenim novinarima (sve je pretvoreno u show): "Was? Sono Italiano, amico dei Tedeschi! Voglio mangiare kobasen mit kupus!!"

Ipak je uhapšen jer je generalno sumnjiv.

Heroj a ne zločinac
17 godina
Danny_HR kaže...

Fascinira me kako je mr. Zli od ove, za mene potpuno neinteresantne tematike, napravio nešto što sam s guštom pročitao. Manje nego minimalno me zanimaju strategije, a k tome mi se od ovakvih dubljih okreće želudac. Ipak, progutao sam svako slovo napisanog u jednom dahu.

Zli Luđače, znaš zainteresirati čitatelja, trebao bi biti novinar. Čekaj... pa jesi!

Pa to je ideja, da se thread pretvori u urnebesnost marginalno zanimljivu i onima koje sama igra ne zanima.

Inače bi cijeli thread čitala dva čovjeka - ja, koji ga i pišem, te kompić Leo Rogić, beta tester WITE, i wargamerski fanatik.... čekam samo dok Leo uopće otkrije thread {#}

Možda bih ga trebao pozvati, on bi zapravo imao korisnih strateških savjeta!

Heroj a ne zločinac
17 godina

Unatoč - jamačno tek privremenim - problemima na ratištu, u Moskvi je atmosfera opuštena....

Communist party Communist party
Heroj a ne zločinac

8 0 hvala 0
17 godina

Ništa se ne događa... Promišljaš?

Promišlja Promišlja
This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.1.2011 23:55 (Drago).
17 godina

Situacija je koma i sve veća depra... hvala Dragi što mi barem malo podiže duh!

Na sjeveru su se aktivirali i Finci, peezde izdajničke, napadaju mučki, u ešalonima, prvo ovi na sjeveru (1 na slici) a kasnije će i ovi niže, lijevo od jezera Ladoga (2).

Ipak, Finci nisu dio osovinske alijanse, i zaustavit će se na "Finnish no attack line". Ako se ne vidi dobro, podebljao sam to crvenom na slici. Stvar je u tome što ja ne mogu povući jedinice dovoljno brzo na tu liniju, a nekoga tamo treba biti. To je Finnish no attack line, ali nije no advance line. Ako nema ruskih jedinica na liniji, Finci mogu i niže od toga... ili ako je Lenjingrad osvojen.

Mislim da sada moja opsesija obranom Lenjingrada postaje jasnija. Ako se Švabe i Finci spoje kod Lenjingrada rat je definitivno izgubljen. Iz koječega se možda mogu izvući, ali iz takvog scenarija ne... 

Heroj a ne zločinac

1 0 hvala 0
17 godina

Pokušat ću objasniti zašto je kod Sovjeta sve tako shebano... organizacija je koma i pojedinačne jedinice su koma.

Organizacija...

Sovjetska vojska dočekala je napad u nekakvom sustavu distrikta i korpusa koji je jednostavno kata faking strofa. Na čelu svakog korpusa nalazi se uglavnom nekompetentan komandant, rezultat Staljinovih čistki i političke poslušnosti. Korpusi su sastavom preslabi. Svaki komandant ima osam tipova rejtinga (admin, political, infantry, avio, naval....), a ovdje je najbitniji onaj za pješaštvo - većina ruskih komandira korpusa ima 4. Oni koji imaju infantry 6 ili 7 su super. Kod Švaba npr 8 i 9 nisu rijetkost. Komandant korpusa s rejtingom 9 je jednostavno čovjek-stroj koji svoje pod-jedinice vodi super efikasno.

Odmah nakon njemačkog napada prešlo se na ustroj po armijama koji Rusima mnogo više odgovara. Svakim potezom automatski gubim neke štabove korpusa i dobijam štabove armija ali rezultat je zasad potpuni kaos. Da se sve dovede u red, dodijele divizije armijama i razmontiraju korpusi, postave dobri komandanti, trebaju tzv ADMIN POINTI Admin pointa imam jednostavno vrlo ograničen broj po potezu u ovoj fazi rata i ne stigne se sve to srediti....

Situacija jednostavno.... bole oči kad je pogledam.... štabovi korpusa koji su ostali bez svojih divizija (a i dalje vuku topničke bitnice i divizione), divizije koje su ostale bez štaba... štabovi armija koji se počinju javljati ali nemaju divizije ni support jedinice topništva i opkoparstva (inženjerije)... koma....

Sve te jedinice ponašaju se kao krdo mačaka - svak za sebe, svak na svoju stranu, ni pomoći ni koordinacije.

Inače, igra ima odličan sustav međusobnog supporta jedinica istog štaba, iste armije, osobito ako je zapovjednik korpusa ili armije neki sposoban general.

Evo primjera jedne solidno ustrojene armije na položajima zapadno od Lenjingrada, na granici s Estonijom, od obale Baltika i grada Narve, uzduž ove rijeke.

Ovo su dobro odabrani položaji iza rijeke, uz podršku opkoparstva štaba armije lagano se grade utvrde (ove brojke 1, 2, u crvenom krugiću), combat value (CV) lagano raste na "čak" 2 ili 4, a odmah iza linija je štab armije (XXXX znači armija, XXX je korpus) sa solidnim komandirom, koji jamči opskrbu streljivom i hranom, te koordinaciju topništva i ostalih support jedinica. Moja opsesija je Lenjingrad, pa je zato ova koliko-toliko solidna armija postavljena tamo, drugdje vlada rasulo i kaos....

Da sve jedinice pripadaju istoj armiji vidi se po boji "kuverte". Samo ova krajnje desna jedinica pripada nekoj drugoj hijerarhijskoj jedinici (druga boja).

Heroj a ne zločinac
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.1.2011 0:51 (Zli Luđak).

1 0 hvala 1
17 godina

Objasnio sam zašto je organizacija, nešto što se ne vidi na prvi pogled, koma.

A sada zašto su jedinice koma.

Ovako izgleda prosječna divizija iz Stavkine rezerve. 301 стрелковая дивизия, sd, doslovno "streljačka divizija", ali se obično prevodi kao rifle division, kod nas bi se reklo pješadijska ili pješačka d. Ovo rusko "streljačka" dobro ukazuje da je to gola pješadija s puškama, bez ikakve dodatne filozofije i težeg naoružanja.

Vidi se kompletan popis opreme divizije, ali TOE, borbeni sastav, je na svega 21-22% popunjenosti!!! Divizija je u crvenom sa streljivom i hranom. Druga slika pokazuje postotke po oružnim sistemima i specijalnostima - brojke su otužne.... EXP je iskustvo - također jadno. FAT je fatigue, umor, on je relativno OK jer je ova slabašna jedinica tek mobilizirana...

"I taki da se bore protiv Nemaca, protiv onake sile?"

(2:15)

Heroj a ne zločinac

2 0 hvala 0
17 godina

Ovo je središnji dio fronta, stvara se potencijalno opasna rupa oko Pripjatskih močvara (rupa je zaokružena). Te su močvare teško prohodne pa ih obojica ostavljamo praznima.

Problem može nastati ako on moje sjeverne jedinice potisne preko rijeke Dnjepar i onda jedinicama AGM-a skrene desno, na jug (strelica). Time sve moje jedinice oko Kijeva i Žitomira upadaju u okruženje. Povijesno se nešto slično i dogodilo, dio tenkova AGM-a preusmjeren je na jug da ovako zaokruži Kijev. Rezultat je bila spektakularna pobjeda kod Kijeva (650.000 gubitaka za Sovjete!!!) ali je AGM toliko oslabljen da nije mogao nastaviti prema Moskvi. Što bi bilo da tenkovi nisu usmjereni dolje je veliki povijesni what if.....

Heroj a ne zločinac

1 0 hvala 0
17 godina

Na jugu.... debakl.... pala je Odesa, nisam to očekivao tako rano, ali sam se pribojavao, pa sam srećom vlakićima preselio industriju na istok.

Cijeli južni front je.... recimo kao u nogometu..... ja sam neki visoki trapavi belgijski stoper, a on je Maradona. I onda stoper stane i čvrst je i ne možeš ga preći, ali Maradona samo skrene put desno i protrči dalje jer je stoput brži.... i onaj stoper je i dalje jak, ali izbačen iz igre. Onda ja iz vjetra i vode trebam nekako izmađijati novog stopera da mu stane na put, a on opet promjeni putanju kretanja i protči pored, pa ja trebam nekako izmisliti trećeg... a onu dvojicu vraćati naztad a spori su kao ranjena kornjača...

Ti "stoperi" koje ja izmišljam su u biti ove jadne jedinice na 22% borbenog sastava prikazane gore. Nadam se da je sad jasnije koliko sam jadan i zašto sam jadan.....

Samo da preživim do zime, a onda ćemo drugačije razgovarati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Eto ga Maradona i stoperi, a sad zamislite da još u trku ima katanu i kako nekog prođe odsecne mu ruku, nogu, glavu.... tako Panzer grupe prolaze kroz moje redove - mobilnost i oštra, precizna, no ne pretjerana snaga.

Pad Odese i moj totalno jadni treći rezervni stoper preko rijeke Južni Bug Pad Odese i moj totalno jadni treći rezervni stoper preko rijeke Južni Bug
Heroj a ne zločinac

1 0 hvala 1
17 godina

Maradona na jugu i strah od rupčage oko močvara i zaokruživanja Kijeva opisan u prethodnim postovima, doveli su do ovoga.

Moj "prvi stoper" na jugu bile su vrlo jake jedinice u trokutu Vinica - Žitomir - Proskurov. Te jedinice i dalje imaju odlične položaje ali su izbačene iz igre. Budući da premještam i stvaram stopere na jug, odlučio sam se povući, skratiti front i smanjiti rupu oko močvara, te time osloboditi dio jedinica za prevoz vlakom na jug da pomognu "trećem stoperu" u pokušaju zastavljanja Maradone.

Zeleno zaokružene su jake jedinice koje napuštaju svoje odlične položaje i idu vlakom prema jugu ali što se može... plavo je nova linija obrane, branjena slabijim jedinicama, jer je glavna akcija ionako na jugu.

Heroj a ne zločinac

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice