Uputstvo: Kako overclockirati Core2Duo procesore zaključana tema

poruka: 53
|
čitano: 35.022
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
offline
UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesore

Evo pošto vidim da takvo nešto ovdje još nitko nije napisao dat ću si truda i napisati sam.

 

Podjelit ću ovo uputsto u 3 dijela:

 

1)TEORIJA

2)VAŽNI PROGRAMI

3)OVAKO SE TO RADI

 

 

 

TEORIJA:

 

 

 

 

Šta je ustvari......

 

VCORE je radni napon procesora. Standardni napon Core2Duo procesora je 1.35V, zavisi od modela ponekad je malo manji ili malo veći.Sa VCORE i mogučnošću promjene te vrijednosti raste ili pada mogučnost overclockiranja.

Bez mijenjanja napona jedan prosiječni Core2Duo može doseći otprilike 3ghz,zavisi od primjerka neki čak i više.(na primjer moj E6320 ide sa 1.86ghz na 3.36ghz sa 1.35V)

Sa povečanjem VCORE treba se pažljivo raditi, sa večim VCORE povečava se temperatura samog čipa što može skratiti životni vijek procesora.

Također raste i potrošnja struje sa večim taktom i večim naponom(logično zar ne?)

Zavisi kakvo hlađenje imate ali kod Core2Duo nebi smjeli sa naponom ići više od 1.4V ili 1.45V za svakodnevnu upotrebu kompjutora.Pri tome imati temperature uvijek u oku.

 

VDIMM je napon radne memorije. Socket 775 koristi DDR2 ramove i njihovi naponi na standardnim vrijednostima iznose 1.8V(opet zavisi od proizvođača ponekad i više)

Da bi se postigao veći takt radna memorija treba veće napone(oko 2.0 ili 2.2V).Ovdje je otprilike kao i kod VCORE.Što je veći takt to više napona trebamo.

Ovdje vrijedi:Za svakodnevnu upotrebu ne ići više od 2.3 ili 2.4V! Zavisi o hlađenju.Uvijek je preporučljivo staviti neki ventilator da puše po ramovima i hladi ih.

 

VMCH je napon northbridga na matičnoj ploči.Ovdje također treba veći napon kad se sa taktom krećemo u višim regijama.Standardni naponi za northbridge kreće se oko 1.5V (opet zavisi o kojem se radi) i nebi smjeli povečavat taj napon više od 0.20V,znači na kojih 1.75V ovisi o hlađenju.

 

FSB je skračenica za Front Side Bus.FSB je povezica Cpu-a na Northbridge.FSB je za ram jako važan.Iz FSB-a i djeljitelja izračuna se na kojoj frekvenciji će ram raditi.

Uzmimo za primjer C2D procesor sa FSB-om od 266.Sa 1:1 djeljiteljem komunicira DDR2 ram sa sistemom sa 266mhz.Puta 2 to iznosi 533mhz.

Nadalje je FSB ključna vrijednost za overclocking sistema.

Takt FSB-a x Cpu multiplikator donosi brzinu procesora.Primjer E6600.Ima množitelj x9.Pomnoženo sa FSB-om od 266 donosi nam frekvenciju od 2400mhz.

 

 

 

VAŽNI PROGRAMI:

 

 

 

 

U ovom linku pronači ćete mhoštvo programa za nadgledanje i overclock:

 

http://forum.bug.hr/forum/topic/hardver/programi_za_nadgledanje_s/190.aspx

 

Za overclock su preporučljivi:

Orthos

Memtest86

CPU-Z

Speedfan

Everest

 

 

 

 

OVAKO SE TO RADI:

 

 

 

 

Kao prvo potreban nam je sistem koji na standardnim taktovima APSOLUTNO stabilno radi.Ako to nije slučaj možete odmah prestati čitati daljnje upute.

Eventualno bi bilo poželjno odmah najnoviji bios flashat.

Zatim je potrebno PRIJE overclocka potrebne programe instalirati i pripremiti za testiranje i nadgledanje temperatura i napona.

I da ne zaboravim strpljenje Namigiva.Dok kad postignete željeni takt ili maksimalno mogući takt vašeg kompjutora može potrajati.

Pogled u bios pokazuje nam koje opcije imamo na raspolaganju.

Zavisi od ploče hoćemo li imati više ili manje opcija.Gore navedeno trebalo bi u svakom slučaju biti u biosu. Ako ima još više to bolje.

Kako početi?

Pošto se multiplikator(množitelj) kod C2D procesora zasad neda pomači prema gore(iznimka extreme) morat ćemo preko FSB-a.

Mislim da današnje matične ploče sve podržavaju FSB od 300 bez da dižemo napone.

Zavisno od rama moramo poštelati djeljitelj da nebi ram dobio previsoku frekvenciju.

Naprimjer ako koristite DDR2-533 mhz ram, bit će sa FSB-om od 300 i djeljiteljem od 1:1 na frekvenciji od 600mhz. (jasno zasad?)

Problem je što je najmanji djeljitelj 1:1 tako da 533mhz ram baš i nije za postići visoke taktove.

Zato  bi  možda  za  najuspješniji  overclock  bilo  pametno  odmah  DDR2-800mhz  ili  DDR2-1066mhz  module  kupiti  pa  ste  mirni.

Zato  što  Core2Duo  konfiguracije  najbolje  rade  sa  sinkroniziranim  FSB-om  i  RAM-om.Znači  1:1  ili  x2  djeljitelj.

Što  je  mislim  i  normalno.Kod  visokog  OC-a  kad  tad  morate  uzeti  x2  djeljitelj  jer  vam  ram  jednostavno  nemože  ići  brže.

Traženje maksimalnog FSB-a

Kao prvo želimo pronaći najviši mogući FSB.Da bi to postigli moramo procesoru i ramu što je moguće manje otežat rad da bi ih kod mogućih nestabilnosti mogli

isključiti kao uzroke tih nestabilnosti.

Prijedlog--ako moguće--množitelj procesora na x6 staviti.Ako ne jednostavno sljedeći veći VCORE (napon procesora) podesiti.

Ako imate DDR2-800mhz onda imate luft i možete uzeti djeljitelj da ram ostane na 800mhz ili čak manji.

Pošto danas kao već spomenuto svaka ploča FSB od 300mhz bez problema prati FSB na 300 staviti,podesiti djeljitelj rama i sa opcijom

<<save&exit>> izaći iz biosa.

Ako vaš ljubimac kojim slučajem ne starta netrebate paničarit.Bios reset napraviti i radi.Za to ima ili jumper na ploči ili ona okrugla baterija.

Kad smo stigli u windows treba naravno testirati stabilnost sistema i pratiti temperature.

Sa CPU-Z možete provjeriti dali je to što ste u biosu namjestili i zapamčeno i koji takt ima sada vaš procesor i memorija.

Sada na test.

Pokrenite Speedfan ili everest da bi mogli pratiti temperature i napone.

Zatim Orthos ili prime95.

Ti programi opterečuju obadvije jezgre na 100% i zavisno od podešavanja samog programa više ili manje memoriju.

Ako jedan od tih programa pokaže pogrešku išli ste previše sa FSB-om.

Sljedeći korak je ili spustiti FSB ili povečati napon.

Ako prime95 ili orthos ne pokažu grešku recimo nakon 1sat(otprilike ja tako radim,neki uzmu 5 minuta,neki 4 sata) možete ga prekinuti, restartati windows i opet ići u bios.

Želite li još veći takt idete sa FSB-om opet prema gore.U koracima po 5 ili 10.NE VIŠE!!

Pa opet testirati kao gore navedeno.Tako možete ići sve dalje i dalje dok vam program ne izbaci grešku.

Ako kao mogućeg uzročnika možete isključiti procesor i ram morate podići napon northbridga(VMCH) na sljedeći stupanj.

Pa opet u Windows i testirati.

Tako podižete naizmjenično takt FSB-a,prilagođavate djeljitelj za memoriju i podižete napone dok ne dođete do neke granice gdje su temperature previsoke ili dolazi do nestabilnosti.

Pazite na dobro hlađenje procesora kao i provjetrenost unutar kučišta.

Mada su moderne ploče danas sa modernim Chipsetima dobro hlađene(heatpipe) ipak pazite osobito na temperaturu Northbridga.

Meni je osobno granica oko 50-55 stupnjeva i iznad toga nevolim i neću ići.

Traženje maksimalnog takta za memoriju

Uzmimo za primjer da ste dostigli FSB takt od 400mhz uz normalne napone ili bez dizanja napona i to vam je dosta.

Ako koristite DDR2-800mhz ram i djeljitelj 1:1 znači da ram nije overclockiran i radi na za njega optimalnim uvijetima na 800mhz.

Želite li veći takt memorije jednostavno postavite sljedeći djeljitelj.Stabilnost možete nakon toga sa memtest86 ili orthos testirati.

Ovdje je dovoljno(po meni) na početku 5 minuta testirati i možete ići na sljedeći takt.Kasnije onda više sati testirati(najbolje cijelu noć)

Ovdje je malo škakljivo jer nemožemo očitati temperature.Dakle:Prvo paziti da nismo statički nabijeni.Najbolje dotaknuti neki metalni predmet(radijator) i onda prstima na ram.Opečete li si prste imate 2 izlaza.Snizit takt ili staviti ventilator da puše po ramovima)

Traženje maksimalnog takta procesora

Recimo da još uvijek imamo onog E6600.Sa njegovim množiteljem od x9 imali bi takt od 3600mhz.Taj takt rijetko možemo dostići sa default VCORE i normalnim (stock) hlađenjem.Ipak bi htjeli najveći mogući takt izvući iz cpu-a.

Pošto hoćemo isključiti memoriju kao uzročnika pogrešaka u prime95 ili orthosu ovdje povisujemo latencije memorije ili VDIMM.

Pošto znamo koliko možemo sa FSB-om znamo otprilike kada nam matična ploča više neda pa možemo odmah staviti množitelj procesora na x9 i ići polako sa FSB-om prema gore.

Naravno kao i kod traženja maksimalnog FSB-a testirati sa prime95 ili orthosom.

Uvijek paziti na temperature!

Kod pogrešaka povisiti napon procesora(VCORE)  i dalje testirati.Ako je sve stabilno,opet u bios i FSB gore te opet testirati.Sve dok ne dođemo na onu prije pronađenu granicu koju ima FSB ili ako CPU prije otkaže poslušnost naravno.

Kad smo neku normalnu granicu dosegli potrebno je opsežno testiranje.

Znači navečer pokrenuti orthos ili prime i pustiti ga da vrti do jutra.Tada tek možete reći da je vaš sistem stabilan i znati da neće biti problema.

Veliko finale

Sad znamo maksimalne taktove od Procesora,rama i FSB-a.

Sada je na redu tih 3 dovesti u ravnotežu.Tko je dosad sve pročitao zna koje su funkcije i koje opcije postoje, i na što treba pripaziti.

Najvjerojatnije će se desiti da Ram limitira CPU ili obrnuto.

Ako je ikako moguće treba si postaviti prioritete.

Dakle ovako bi trebalo izgledati.

Najvažnije:CPU takt

2. Mjesto:RAM takt

3. Mjesto:FSB takt

Po pravilu vam više donosi veči takt procesora nego takt memorije, i opet veći takt memorije donosi više nego veći takt FSB-a.

 

Nadam se da nisam uplašio nekog tko je mislio overclockirat svoj kompjutor.

Sve ovo izgleda duže nego što je.

Kada se shvate osnove sve ide lakše i pojavi se neki automatizam.

 

Sad me bole prstići i idem prvo popit kavu Namigiva

 

Puno sreće sa Overclockom!

 

 

NARAVNO KAO AUTOR OVOG TEKSTA MORAM SE DISTANCIRATI OD SVAKE ŠTETE NASTALE NA VAŠEM HARDVERU.TO JE OSOBNA STVAR SVAKOG POJEDINCA DALI ĆE OVERCLOCKIRATI SVOJ KOMPJUTOR ILI NE I SAM PREUZIMA ODGOVORNOST ZA UČINJENO KAO I ZA EVENTUALNO NASTALU ŠTETU.

 

 

 

 

C2D@3360mhz,GA-P35-DS4,2GB DDR2 Kingmax@960mhz
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.2.2008 10:15 (LUXX).
Moj PC  
17 0 hvala 18
16 godina
neaktivan
offline
UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesore

Jako dobro svakako za pohvalu iako iskreno nisam sve procitao ljen sam neda mi se leticno sam prešao tekst Smijeh

I  onda  mi  nije  jasno  gledam  i  nisi  nigdje  naveo  programe  sa  kojima  se  poslije  overkloka  mjeri/gleda  stabilnost  sistema  dali  se  ruši,pregrijava  itd...

Nejde  mi  u  glavu  kako  si  to  mogao  zaboraviti  :S

Super  PI,  S&M,    Orthos, Prime, itd....

 


May The Force be With You DuDe!
 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor

To je zato kaj nisi pročitao tekst.
Naveo sam programe sa kojima se to radi skupa sa likom ka threadu gdje ti programi jesu.

 

Naravno super pi nisam.

Njega smatram više kao benchmark program nego ozbiljni stresstest,to mogu ljudi vidjeti na threadu sa linkovima i sami benchat

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.2.2008 14:01 (LUXX).
16 godina
moderator
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
Darth Punisher kaže...

Jako dobro svakako za pohvalu iako iskreno nisam sve procitao ljen sam neda mi se leticno sam prešao tekst Smijeh

I  onda  mi  nije  jasno  gledam  i  nisi  nigdje  naveo  programe  sa  kojima  se  poslije  overkloka  mjeri/gleda  stabilnost  sistema  dali  se  ruši,pregrijava  itd...

Nejde  mi  u  glavu  kako  si  to  mogao  zaboraviti  :S

Super  PI,  S&M,    Orthos, Prime, itd....

 



Ne razumijem, prvo kazes da je tekst jako dobar, onda kazes da ti ga se nije dalo procitati, a u konacnici ga popljujes jer nije naveo nesto sto je zapravo naveo. Molim te da pripazis na ovakve poruke jer su - besmislene.

Work is for people who suck at video games.
16 godina
neaktivan
offline
UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesore

Ok moj bed ispricavam se. Nisam rekoa da nisam procitao tekst FFS! Vec da sam letimicno prešao tekst jer mi se nije dalo citat svaku pojedinu rijec.

Dakle  vecinu  teksta  sam  prešao  ali  nisam  sad  citao  svaku  pojedinu  rijec  vec  onako  brzinski  proletio  kroz  cjeli  tekst  tako  da  nisam  niti  otvarao  link  koji  si  naveo.


May The Force be With You DuDe!
 
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor

Sve pet, upozorenje je bilo dobronamjerno, vratimo se na temu!


Work is for people who suck at video games.
16 godina
neaktivan
offline
UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesore

Nije uopće frka.

Za svaku kritiku ili uputu sam otvoren.

Nadam se da će Razer također napisati par riječi,mišljenje,kritiku, a možda i njegovo uputstvo Namigiva


C2D@3360mhz,GA-P35-DS4,2GB DDR2 Kingmax@960mhz
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor

Je li mislimo na istog Razera? Je l' uopće on registriran?

16 godina
neaktivan
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor

Vidi vraga, je, regan je :D

GJ LUXX ;)

 

Budem bacio jos koju rijec kasnije :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.2.2008 18:40 (Razer).
16 godina
neaktivan
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
Razer kaže...

Vidi vraga, je, regan je :D

GJ LUXX ;)

 

Budem bacio jos koju rijec kasnije :)

 Thx Razer.
Naravno.
Ili ovdje pa ubacim gore ili novi thread sa tvojim načinom rada (samo ne sa frižiderom Namigiva)

C2D@3360mhz,GA-P35-DS4,2GB DDR2 Kingmax@960mhz
16 godina
odjavljen
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
Razer kaže...

Vidi vraga, je, regan je :D

GJ LUXX ;)

 

Budem bacio jos koju rijec kasnije :)

 Super, jer vidim već dosta meni poznate ekipe!

Intel E4400 @ 3204(359*9) & 1.36V w/ TT BibTyphoon || Gigabyte P35-DS3 rev 1.0 F12 || 2*1GB KingMAX 800@890 MHz CL4 & 2.1V || PowerColor X800XL 430-1000 MHz || Hitachi T7K250 @ 7200RPM || LG GSA-H10A || Codegen 480X || CustomCase + 120 mm TT || Logitech Mouse & X-210 sound || Philips 200WS @ DVI ||
16 godina
neaktivan
offline
UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesore

Još bi samo doda da isključite EIST, CxE, Thermal Monitor, ... uglavnom sve što se na ovaj ili onaj način petlja sa naponima, multyem,  ... Te tehnologije vam mogu stvarati problema ( nestabilnost! ), tu su samo da se smanji potrošnja.

 

Ukoliko ih pak ne želite isključiti, uz svoj oc rezultat obavezno napišite da ste zeleniBelji se

 

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
Baja 001 kaže...
 Super, jer vidim već dosta meni poznate ekipe!

 
I ja sam tu sam mi se neda pisat :D


Inace pohvale autoru za trudCool

/ Intel E2160@ 3.2GHz / Gigabyte P31-DS3L / 2x1Gb Kingmax 800MHz / Sapphire X800GT 256Mb / WD Caviar 120Gb SATA / 4x IBM 5Gb SCSI / 2xAdaptec AHA-2940UW / Chieftec Big Tower / Chieftec 360W DualFan / 2x120mm Sharkoon System Fan L / 2x92mm Sharkoon System Fan L / LiteOn DVDRW / Sharkoon Luminous keyboard / Trust Predator 1600DPI / Logitech X230 modded
16 godina
neaktivan
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
Crash009 kaže...
Baja 001 kaže...
 Super, jer vidim već dosta meni poznate ekipe!

 
I ja sam tu sam mi se neda pisat :D


Inace pohvale autoru za trudCool

 Zašto ti se neda pisat?
Skuhaš lončinu kave,sjecneš za PC i pišeš.
Jes da te nakon toga već prsi bole od tipkanja ali isplati se truditi kad dobiješ pohvale.
A pogotovo kad se neko javi da je to primjenio što si pisao i da je uspjelo.
Hvala na pohvalama.

C2D@3360mhz,GA-P35-DS4,2GB DDR2 Kingmax@960mhz
16 godina
offline
UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesore

Dobio sam s matičnom Gigabyte program za overclock koji se zove EasyTune5.

 

Pogledao ga i izgleda vrlo jednostavno i dobro. Što vi mislite o njemu? Dobar za overclock ili?

 

Imam i Intel Pentium E2160 BOX Dual core, 1.8GHz, 775-pin, 1MB - kakav je to procesor za overclock i do koliko bi mogao ići s BOX hladnjakom?

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
ET5 je program za OC iz Windowsa.

S tim se ne moras igrati, clockaj iz BIOS-a...

E2160 bi mogao ići na 3GHz sa boxom, kao od sale.
16 godina
neaktivan
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
Dok ja sve pročitam je razer već odtipkao.hehe
Rađe overclockiraj iz biosa.
Pa GB ploča ima toliko opcija da je stvarno lijepo OC iz biosa.
Ovaj program ja nebi koristio.
Pravi overclock je overclock iz biosa.
Taj proc ide kao što čuješ od Razera jako dobro.
16 godina
neaktivan
offline
UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesore

evo jedno pitanjce. Ako mi matična podržava max. 667Mhz za memoriju, a memorija mi je u BIOSu clockana na npr. 750. Dal će onda ona raditi na tih 750 ili na onom maximumu na kojem je ograničena ploča?

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
Naravno na toj frekvenciji na koju ju postaviš.
16 godina
odjavljen
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
Core2Duo2 kaže...

evo jedno pitanjce. Ako mi matična podržava max. 667Mhz za memoriju, a memorija mi je u BIOSu clockana na npr. 750. Dal će onda ona raditi na tih 750 ili na onom maximumu na kojem je ograničena ploča?

 Radit će na OCanoj frekvenciji ako se ne bude rušila, a nebi trebala!

Intel E4400 @ 3204(359*9) & 1.36V w/ TT BigTyphoon || Gigabyte P35-DS3 rev 1.0 F12 || 2*1GB KingMAX 800@890 MHz CL4 & 2.1V || PowerColor X800XL 430-1000 MHz || Hitachi T7K250 @ 7200RPM || LG GSA-H10A || Codegen 480X || CustomCase + 120 mm TT || Logitech Mouse & X-210 sound || Philips 200WS @ DVI ||
16 godina
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
Nijedna matična nije ograničena brzinom memorije u MHz nego djeljiteljem i prepoznavanjem (podrške )brzine modula.

Ukratko, radit će ti na 750MHz pa i više, sve u ovisnosti koliko ti moduli mogu ići.
16 godina
odjavljen
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
LUXX kaže...
Dok ja sve pročitam je razer već odtipkao.hehe
Rađe overclockiraj iz biosa.
Pa GB ploča ima toliko opcija da je stvarno lijepo OC iz biosa.
Ovaj program ja nebi koristio.
Pravi overclock je overclock iz biosa.
Taj proc ide kao što čuješ od Razera jako dobro.
 Sa softwareskim OC alatima se izvalči zadnji atom snage iz kompa prije banchanja!

Intel E4400 @ 3204(359*9) & 1.36V w/ TT BigTyphoon || Gigabyte P35-DS3 rev 1.0 F12 || 2*1GB KingMAX 800@890 MHz CL4 & 2.1V || PowerColor X800XL 430-1000 MHz || Hitachi T7K250 @ 7200RPM || LG GSA-H10A || Codegen 480X || CustomCase + 120 mm TT || Logitech Mouse & X-210 sound || Philips 200WS @ DVI ||
16 godina
protjeran
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor

Uputstvo je ispodprosječne kvalitete, a na um mi odmah padaju dva razloga:

 

1. Autor je polupismen, ne razlikuje č i ć, konstrukcija rečenice mu je najblaže rečeno loša, "nebi" se ne piše spojeno već odvojeno ("ne bi") itd. itd. itd. Takav pravopisni šlamperaj općenito ostavlja dojam neznanja i zbunjenosti.

 

2. S tehničke strane, nigdje nije jasno istaknuto da konfiguracije bazirane na C2D procesorima rade najbolje kad su RAM i FSB sinkronizirani, u omjeru 1:1. Prema tome, nema potrebe za zasebnim overclockiranjem FSB-a i RAM-a.

16 godina
neaktivan
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
Vortac kaže...

Uputstvo je ispodprosječne kvalitete, a na um mi odmah padaju dva razloga:

 

1. Autor je polupismen, ne razlikuje č i ć, konstrukcija rečenice mu je najblaže rečeno loša, "nebi" se ne piše spojeno već odvojeno ("ne bi") itd. itd. itd. Takav pravopisni šlamperaj općenito ostavlja dojam neznanja i zbunjenosti.

 

2. S tehničke strane, nigdje nije jasno istaknuto da konfiguracije bazirane na C2D procesorima rade najbolje kad su RAM i FSB sinkronizirani, u omjeru 1:1. Prema tome, nema potrebe za zasebnim overclockiranjem FSB-a i RAM-a.

  Kao što sam gore već napisao i kritike rado primam.
Ovo  o  polupismen  ću  ipak  smatrati  kao  uvredu  i  tvoj  post  odmah  prijaviti  modovima.
Razlog??
Da  me  poznaš  ili  da  si  upoznat  sa  nekim  činjenicam  znao  bi  da  sam  jako  dugo  živio  u  Njemačkoj  i  to  mi  sada  stvara  probleme  baš  sa  č  i  ć,i  još  nekim  drugim  stvarima(recimo 
da  se  nemogu  sjetit  nekih  riječi  na  Hrvatskom...)
Sa  druge  strane:
Ja  se  barem  trudim  ovdje  u  forumu  nešto  konstruktivno  napisati.
Od  prvog  posta  pa  na  dalje.
Tvoj  prvi  post  baš  na  to  ne  izgleda.
Zato  ako  si  ti  toliko  pismen  i  pametan  te  se  razumiješ  u  materiju  napiši  ti  ovako  nešto. 

C2D@3360mhz,GA-P35-DS4,2GB DDR2 Kingmax@960mhz
16 godina
neaktivan
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
Vortac kaže...

 

 

2. S tehničke strane, nigdje nije jasno istaknuto da konfiguracije bazirane na C2D procesorima rade najbolje kad su RAM i FSB sinkronizirani, u omjeru 1:1. Prema tome, nema potrebe za zasebnim overclockiranjem FSB-a i RAM-a.

 Aha, imam recimo E4500 i kaj memu moram držati na 400MHz jer ti veliš da je 1:1 jedini dobar omjer? LOL, jesil cuo za unlinked opciju kod ploča s nvidia chipsetima...treba brzo obavjestit envidiu da to ne valja. Belji se

 

Evga 680i SLI, E6700, 2x2 GB OCZ 800MHz 5-5-5-15, Club3D 8800GT, barica 320GB, Raidmax Scorpio big tower, SilverStone Strider ST75F, BenQ FP93GX, Canon pixma 4300
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.2.2008 23:09 (Gilbert).
16 godina
neaktivan
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
Vortac kaže...

Mislim da nisi razumio moju primjedbu. Nema potrebe da svoj Allendale E4500 procesor držiš na tvorničkih 800 MHz FSB.  Ali ako ga overclockiraš, najbolje je da su FSB i RAM sinkronizirani. To je općepoznata činjenica, ali evo ipak jedan link za skeptične:

 

http://www.xbitlabs.com/articles/memory/print/core2duo-memory-guide.html

"More interesting are the results of the overclocked platform. In this case, there is more sense in using fast memory and the optimal memory frequency divisor is 1:1 (FSB:DRAM) as has been shown in our tests. In other words, you can achieve maximum performance by using memory with lowest possible timings in synchronous mode. It means that if you overclock the FSB to 400MHz, DDR2-800 SDRAM with low timings is the optimal choice. If the FSB is overclocked more, DDR2-1000 or DDR2-1067 SDRAM is the best option.  An additional argument in favor of using memory and the FSB in synchronous mode at overclocking is that the 1:1 divisor is the most stable one on a majority of mainboards."

 

 

 Okej, istina je da je 1:1 idealno, ali iz prakse (super pi prakse) mogu reći da su razlike (između 1:1 i drugih)  minimalne, nezamjetne...a vjerovatno znaš i sam da je u super pi znacajna i mrvica. :)

Evga 680i SLI, E6700, 2x2 GB OCZ 800MHz 5-5-5-15, Club3D 8800GT, barica 320GB, Raidmax Scorpio big tower, SilverStone Strider ST75F, BenQ FP93GX, Canon pixma 4300
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
Gilbert kaže...
Vortac kaže...

Mislim da nisi razumio moju primjedbu. Nema potrebe da svoj Allendale E4500 procesor držiš na tvorničkih 800 MHz FSB.  Ali ako ga overclockiraš, najbolje je da su FSB i RAM sinkronizirani. To je općepoznata činjenica, ali evo ipak jedan link za skeptične:

 

http://www.xbitlabs.com/articles/memory/print/core2duo-memory-guide.html

"More interesting are the results of the overclocked platform. In this case, there is more sense in using fast memory and the optimal memory frequency divisor is 1:1 (FSB:DRAM) as has been shown in our tests. In other words, you can achieve maximum performance by using memory with lowest possible timings in synchronous mode. It means that if you overclock the FSB to 400MHz, DDR2-800 SDRAM with low timings is the optimal choice. If the FSB is overclocked more, DDR2-1000 or DDR2-1067 SDRAM is the best option.  An additional argument in favor of using memory and the FSB in synchronous mode at overclocking is that the 1:1 divisor is the most stable one on a majority of mainboards."

 

 

 Okej, istina je da je 1:1 idealno, ali iz prakse (super pi prakse) mogu reći da su razlike (između 1:1 i drugih)  minimalne, nezamjetne...a vjerovatno znaš i sam da je u super pi znacajna i mrvica. :)

 Slažem se Gilbertom,a Vortac malo ohladi. Guide je OK napisan prema tome ne propovjedaj nego se prihvati rada. Što se tiče 1:1, recimo da FSB vuče 500MHz nekad i više, a imaš samo recimo KingMAX ili bilo koju drugu memoriju koja slabo ide na 900+MHz, osim ako nisu bolji primjerci. Kako će onda RAM radit??? Zar nije bolje prilagodit takt tako da najbolje ga optimiziraš za rad?

Intel E4400 @ 3204(359*9) & 1.36V w/ TT BigTyphoon || Gigabyte P35-DS3 rev 1.0 F12 || 2*1GB KingMAX 800@890 MHz CL4 & 2.1V || PowerColor X800XL 430-1000 MHz || Hitachi T7K250 @ 7200RPM || LG GSA-H10A || Codegen 480X || CustomCase + 120 mm TT || Logitech Mouse & X-210 sound || Philips 200WS @ DVI ||
16 godina
protjeran
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
Baja 001 kaže...
 Slažem se Gilbertom,a Vortac malo ohladi. Guide je OK napisan prema tome ne propovjedaj nego se prihvati rada. Što se tiče 1:1, recimo da FSB vuče 500MHz nekad i više, a imaš samo recimo KingMAX ili bilo koju drugu memoriju koja slabo ide na 900+MHz, osim ako nisu bolji primjerci. Kako će onda RAM radit??? Zar nije bolje prilagodit takt tako da najbolje ga optimiziraš za rad?

Svako uputstvo o overclockiranju C2D procesora (a na Internetu ih ima na desetine) ima napomenu kako je dobro držati FSB i RAM sinkroniziranim. Ne znam zašto bi uputstvo od LUXX-a bilo iznimka? Nekome tko još nije kupio procesor i memoriju bi ta informacija mogla dosta značiti, pa se u budućnosti neće ni dovesti u situaciju koju si ti opisao.
16 godina
moderator
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor

Naredne poruke koje nece biti vezane uz temu bit ce obrisane. Dobronamjeran thread pretvara se u lakrdiju, a to ovdje ne prolazi.


Work is for people who suck at video games.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
offline
RE: UPUTSTVO:Kako overclockirati Core2Duo procesor
LUXX kaže...
Imaš  li  koji  prijedlog  ili  pitanje?_____________pucaj
 


Stoga još jedanput ponavljam: C2D konfiguracije najbolje rade sa sinkroniziranim FSB-om i RAM-om! To je neosporna činjenica, odlično dokumentirana na Internetu, a nije navedena u tvom uputstvu koje će vjerovatno čitati i mnogi apsolutni početnici i red je da im se skrene pažnja na taj važan detalj.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.2.2008 0:19 (Davor).
 
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice