Trajnost OC-anih komponenti?

poruka: 8
|
čitano: 1.925
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Evo malo gledam po forumu i vidim da mnogi dižu svoje Core Duo procesore 50-100% više od nazivne frekvencije. Koliko bi proc mogao (vremenski) raditi na toliko povišenim frekvencijama ? Koliko time zapravo "uništavamo"  procesor i ostale komponente (memoriju i matičnu) ? Naravno uvjet je da je stabilan OC i da su normalne temperature.

Zanima me jer sam svoj e6300 OC-ao na 2800MHz (ne mogu više zbog FSB wall-a) pa me zanima koliko sam mu skratio "rok trajanja". Temperatura obe jezgre je oko 42-45 pri 100% opterećenja.

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't
stand one bit of competition

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Trajnost OC-anih komponenti?
Sa tim temperaturama nece tak brzo krepat.
Prije ceš 2-3 puta promijenit dijelove dok kad krepa.
Ak i onda.
To su još niske temperature.
A mislim ionako da to nije FSB wall kaj te koci.
Daj mu malo više Vcore pa ce ici dalje.
Nebi rekao da nemože više od 2800mhz
17 godina
neaktivan
LUXX kaže...
Sa tim temperaturama nece tak brzo krepat.
Prije ceš 2-3 puta promijenit dijelove dok kad krepa.
Ak i onda.
To su još niske temperature.
A mislim ionako da to nije FSB wall kaj te koci.
Daj mu malo više Vcore pa ce ici dalje.
Nebi rekao da nemože više od 2800mhz
 Ma dao mu Vcore i do 1,45 ali neće. Samo se restarta komp, proba da se digne pa se restarta opet i dignu se windowsi ali s default postavkama u BIOS-u. Čuo sam da kod mnogih je FSB wall na 965p-DS3 pločama na oko 390-420. Većina ih je riješila probleme s novom revizijom BIOS-a, ali ja imam najnoviju reviziju pa......

Ali sada sam opet pokušao (nije mi vrag dao mira) i shvatio sam da mi BIOS uvijek vrati brzinu memorije na 800MHz (sa 2.0 množitelja na Auto pa mi točno naštima 800) bez obzira koliko mi iznosi FSB. Nešto mi tu smrdi...

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't
17 godina
neaktivan

Poznato je da je toplota najveci neprijatelj Overlockera,ali uz adekvatno hladjenje taj problem nestaje.Adekvatno hladjenje i netrebas brinuti o tome.

Extreme_Tech

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Extreme_Tech kaže...

Poznato je da je toplota najveci neprijatelj Overlockera,ali uz adekvatno hladjenje taj problem nestaje.Adekvatno hladjenje i netrebas brinuti o tome.

Pa naveo sam da mi je temp 40-45°C pri OC i 100% opterećenja. Znam da je ovo moje adekvatno hlađenje: AC Freezer 7 Pro, 120mm case fan (2200rpm), 90mm case fan (1900rpm).

17 godina
moderator

Ja sam prije 10 godina (1998.) kupio pentium2 i to onu klamath jezgru (stariju) koja je radjena na 0,35 mikronskom procesu, overclockao ga koliko je maticna dopustala (Intel LX chipset ako se neko od oldtimera sjeca) i tako i danas radi. Ovi nek izdrze upola toliko, ja sam prezadovoljan :)

Opinion is like an as*hole, everyone has it!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Moje iskustvo sa overclockanjem je 20-tak godina staro, kada samo overclockao neke mikrokontorlere, a potom i PC sa 486SX koji je osnovno radio na 25MHz. Turbo switch sam koristio za switch 33/40MHz (zbog toga sto je na 40 MHz radio nestabilno) i to je radilo bez hladnjaka na procesoru.

Obavezno overclockiram sve procesore, i ako imam srece odem i 50% + bez nikakvih problema. Najveci problem pri overclockanju su elektroliti oko utora za procesor koji znaju da proteku ako je temperatura hladnjaka malo veca ili ako su isti nekvalitetni, no to se relativno lako resava.

Dosada nije mi crkao nijedan procesor radi overclockanja, a sigurno sam overclockao 50-60 masina, sto kod kuce, sto na poslu (kad smo vozili kompatibilce). Momentalna masina je Sempron 2500 @ 2100 MHz koja radi oko 2 godine stabilno i bez problema.

17 godina
neaktivan

Pa znam.Netrebas se brinuti ni o cemu.

Extreme_Tech

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice