i7 920 i i7 970 su bili na asus rampage III extreme ploci sve je udure bilo.
Overclocking Intel Sandy Bridge procesora
- poruka: 1.339
- |
- čitano: 243.051
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Netocno, na 90C se nista ne desava, provjereno na i7 920, i7 970, i5 3570K i i7 3770K.
kako ne? kod mene su se uredno na tocno 90°c smrzavali! neznam mozda je do ploca?
Znaci ne spusta mnozitelj?
Samo sam i7 970 gonio do tjmax(i usput degradirao), ali nesto nisam vidio da mnozitelj ide dole.
Pomalo Leo; ja samo pokušavam utvrditi da li pored "posebne" 7950, Stjepanj ima i posebni i7... Mislim, treba mi info iz prve ruke; ono provjeren miLJon puta.
Meni je prijatelj pržio godinama Pentium4 na 90-95C,i još radi!!
Mislim, treba mi info iz prve ruke; ono provjeren miLJon puta.
sry krivo/brzopleto sam se izrazio ovo za smrzavanje na 90°c sam provjerio "miljon" puta, a za spustanje mnozitelja(throtling) se desavalo prilikom krivih postavki (obicno pre velikih), velikog overvolta, i losih kombinacija bclk/strap/mnozitelja...i na kraju krajeva velike temp.!LP
ručno je uvik zdravije.
Naravno da je ručno bolje,auto napon stalno oscilira gore dole,i skoro pa uvjek daje previše napona!
Odredi jednu vrjednost i testiraj,ako je stabilno spusti ljestvicu-dvije i opet testiraj,sve dok ne dođeš do najmanje stabilne vrijednosti napona!!
Pozdrav
Molim malu pomoc znalaca kod overclocka ivy-a 3570k. Izgleda da imam srot primjerak jer po deafult-u mi je napon u uefi-a 1.180,
pa si mislim jel mozda do maticne gigabyte z77-d3h ili jako loseg primjerka? A i ploca u uefi-u mi daje u razlicitim izbornicima razliciti vcore, a onda tek u win 7 kaos sa naponima
hw monitor kaze jedno cpu-z drugo a occt trece tako da zapravo neznam koliki je stvarni napon. stavio sam ga rucno na recimo 1.170 a u drugom izborniku pise 1.188 ili nekad puno
nize stvarno cudno.
Uz to LLC na high mi overvolta pod loadom dosta stavio na medium ali onda pada napon pod loadom occt-a, nisam isao preko 4.2 Ghz a prema onome sto sam vidio i necu jer plavi ekran me cesto posjecuje,
a nebi napon dizao iznad 1,2 za 24/7 rad i lagani overclock.Opcije za ustedu iskljucene, graficki cip na procu iskljucen, turbo iskljucen ili negdje grijesim ili smece od primjerka?

To sto ti kazes stoji da se radi o ok primjerku pa normalno da sam prvo probao na standardnom naponu i samo mnozitaljem ali onda mi izbacio blue screen u win7 daleko je ovaj primjerak od undervolta za 4.2 Ghz. Stvari su se poboljsale kad sam iskljucio ustedu, grafiku i turbo, ali onda mi je llc na high dizao napon u loadu dosta a nevolim ici preko 1,2. Ma jos cu ja njega stabilizirat na 4.2 ili 4.1 ali mi nije jasno kako mi sam bios moze pokazivati dvije razlicite vrijednosti vcore napona a programi u win7 isto razlicite vrijednosti nemogu biti siguran gdje mi je napon to me najvise brine. Temperature su odlicne na mugen 4 i kuciste je dobro ventilirano. Samo me taj napon izludjuje.
Jesi li probao flashati bios od maticne jer nevirujen da je do proca.
Bas zbog loseg klokanja sam ja kupio asus umjesto gigabite

To sto ti kazes stoji da se radi o ok primjerku pa normalno da sam prvo probao na standardnom naponu i samo mnozitaljem ali onda mi izbacio blue screen u win7 daleko je ovaj primjerak od undervolta za 4.2 Ghz. Stvari su se poboljsale kad sam iskljucio ustedu, grafiku i turbo, ali onda mi je llc na high dizao napon u loadu dosta a nevolim ici preko 1,2. Ma jos cu ja njega stabilizirat na 4.2 ili 4.1 ali mi nije jasno kako mi sam bios moze pokazivati dvije razlicite vrijednosti vcore napona a programi u win7 isto razlicite vrijednosti nemogu biti siguran gdje mi je napon to me najvise brine. Temperature su odlicne na mugen 4 i kuciste je dobro ventilirano. Samo me taj napon izludjuje.
imas samo 4 faznu regulaciju pa i neocekuj bas cuda i bajne(precizne) postavke s tom plocom pogotovo regulaciju napona... ja imam 20 faznu pa mi nekad klok i napon ne rade tocno u mhz/V! LP
Evo rijesen problem reinstaliro sve drivere od ploce ponovo i najnoviji bios stavio i problemi sa stabilnoscu nestali 4.2 Ghz na 1.17v isao je i nize na 1.165 ali digao sam malo da ima lufta. Ukljucio sam i snizavanje takta kad nije pod opterecenjem dok c stanja nisam dirao jer su daljnje ustede zanemarive. Ploca jos uvijek krivo napon pokazuje a u win7 se stanje stabiliziralo. Glavno da radi i prolazi stres testove a za 0.005-0.01v varijacije u biosu me briga. Ploca je po recenzijama ok za lagani overklok a digli su neki na njoj i do 4.9 tako da za tu lovu ok. Hvala za input pozdrav.
evo kloknuo sam i5 760 na 3,6 ghz i pokrenuo prime 95 5-10 minutni custom test koji sam našao na netu samo nabrzinu da vidim jeli stabilan(iako ovo nije siguran test nije mi se dalo blendat po 2-3 sata) i prošao je i temperature su dobre.zaigra sam ovaj novi most wanted(nije nešto) i nakon sat ipo otvori mi se BSOD,igrat ću se ja još s voltažom možda samo PLL malo dignut stim da mi je bclk na 200 ali me interesira da nije možda napajanje slabo (pogledaj u moj pc) da ne prčkam bzvze ako je do tog jer ga mislim još clockat.
evo kloknuo sam i5 760 na 3,6 ghz i pokrenuo prime 95 5-10 minutni custom test koji sam našao na netu samo nabrzinu da vidim jeli stabilan(iako ovo nije siguran test nije mi se dalo blendat po 2-3 sata) i prošao je i temperature su dobre.zaigra sam ovaj novi most wanted(nije nešto) i nakon sat ipo otvori mi se BSOD,igrat ću se ja još s voltažom možda samo PLL malo dignut stim da mi je bclk na 200 ali me interesira da nije možda napajanje slabo (pogledaj u moj pc) da ne prčkam bzvze ako je do tog jer ga mislim još clockat.
nije ti napajanje pre slabo neko ti je bclk pre velik rijetko koji i5/i7 radi full stabilno prek 190bclk eventualno na plocam s velikom faznom regulacijom( trebas imati poprilicno znanje odnosno hrpa postavki u biosu koje moraju biti dobro namjestene za sve prek 200 za stabilan rad! tih 200bclk je definitivno vec pretjerano za svakodnevni gaming na toj i5-i i pogotovo s tom plocom...LP
da ali hoću postići što veći bclk a što manji multiplier jer povećanjem mp-liera pita veći vcore što mi dosta utječe na temperature,za sad ga hoću dovesti do 3,7 ghz a to sam mislio postavljanjem na 206 x 18,ne znam jeli sigurno ali sam pročitao da ga neki dobivaju na 210 bez problema i da ova ploča dobro paše s ovim procom za clockanje.sad sam na 3,5 ghz(195 x 18),stabilan je i temperature su maximalno 58-59c na nekih 3 sata prime-a stim da je sobna 15-16c što je poprilično malo tako da će se poslje temperature povećati pogotovo ljeti stim da ovo nije nešto velik overclock,mislim da je problem termalna pasta koju nisam mjenjao 2 godine i više(živim u piki materini tako da trebam naručivat) tako da bi nova trebala smanjiti koji celzijus.
dobro glavno da nije do napajanja a ja ću već smislit što ću s ovim bolidom :D
da ali hoću postići što veći bclk a što manji multiplier jer povećanjem mp-liera pita veći vcore što mi dosta utječe na temperature,za sad ga hoću dovesti do 3,7 ghz a to sam mislio postavljanjem na 206 x 18,ne znam jeli sigurno ali sam pročitao da ga neki dobivaju na 210 bez problema i da ova ploča dobro paše s ovim procom za clockanje.sad sam na 3,5 ghz(195 x 18),stabilan je i temperature su maximalno 58-59c na nekih 3 sata prime-a stim da je sobna 15-16c što je poprilično malo tako da će se poslje temperature povećati pogotovo ljeti stim da ovo nije nešto velik overclock,mislim da je problem termalna pasta koju nisam mjenjao 2 godine i više(živim u piki materini tako da trebam naručivat) tako da bi nova trebala smanjiti koji celzijus.
dobro glavno da nije do napajanja a ja ću već smislit što ću s ovim bolidom :D
pa sta nije maximalan multiplayer od x21 kod tog proca??? i u svakom slucaju obavezno pastu promjeni! znaci nemoj prek 190 neisplati se mnogi su prijavili gubitak perfomansi iznad doticne granice u sto sam se i sam uvjerio...LP
mislim da čak može i 22 multiplier ali podizanjem multipliera trebam dosta dizati vcore što mi dosta diže temperature ali je ipak bclk preko 200 malo puno pa ću se malo igrat s mp-lierom,zasad ću ga stavit na nekih 3,6-3,7ghz(180x20,185x20) dok ne uzmem pastu a s novom pastom ću ga probati i više iako mi ne treba više samo ono za gušt da vidim limite coolera i matične
EDIT:imam vcore 1.150v u biosu dok u "HWiNFO32" kaže 1.136v i LLC je uključen jeli to neki problem?
Nagurao sam i ja svojeg i5 2500k na 5.0 GHz ( sve ostale specifikacije pol moj PC )
Testirao sam s Prime95 i full je stabilan, al jelda da je voltaza previsoka za 24/7? Nije zdravo za procesor jel?
Max temp kad sam vrtio Prime je bila 95C, a idle je 35-40C
Nagurao sam i ja svojeg i5 2500k na 5.0 GHz ( sve ostale specifikacije pol moj PC )
Testirao sam s Prime95 i full je stabilan, al jelda da je voltaza previsoka za 24/7? Nije zdravo za procesor jel?
naravno da nije zdravo, eventualno samo za bencheve...lp
naravno da nije zdravo, eventualno samo za bencheve...lp
A koja bi bila zadnja dobra voltaza za 24/7 otprilike? Da se znam ravnat po toj voltazi pa cu onda vidjet do koliko GHz ce ici na ajmo reci toj zdravoj voltazi...

A koja bi bila zadnja dobra voltaza za 24/7 otprilike? Da se znam ravnat po toj voltazi pa cu onda vidjet do koliko GHz ce ici na ajmo reci toj zdravoj voltazi...
Zavisi od primjerka, ok bi bilo 1.35-1.4V i drzat temperature ispod 72°C pod loadom za 24/7
smanji clock na 4.5 i onda smanjuj voltazu na najmanju koju mozes dobit da bude stabilno i temp ti nece ici preko 65,tako je bar kod mene bilo.
Evo danas sam se dosta igrao s CPU voltazama i zadnja voltaza na kojoj je stabilan na 4.5 GHz je 1.330
Max temp kad sam vrtio Prime 95 je 76C, load temp je 55-60C, a idle 30C
Evo danas sam se dosta igrao s CPU voltazama i zadnja voltaza na kojoj je stabilan na 4.5 GHz je 1.330
Dobra voltaža al mi se temperatura čini visoka za Corsair h100i koji i ja imam i usrid lita kad mi je u sobi bilo 30c nije pod primeom dolazila do 60-63c
Inače za proc je to ok temperatura možeš bez straha tako ostavit 24/7
Dobra voltaža al mi se temperatura čini visoka za Corsair h100i koji i ja imam i usrid lita kad mi je u sobi bilo 30c nije pod primeom dolazila do 60-63c
Dok sam testirao u sobi je bilo jako vruce ( u kratkim sam rukavima i jos mi je vruce, pa zato ), sad sam ugasio radiator pa kad se kroz noc ohladi, onda cu sutra ujutro napravit test opet pa stavim rezultate
da ali pogledaj sta sve ima u kucistu! sve je to super! LP
Pa nije mu voltaža 1.33 nego 1.37 po cpu-zu.