Overclocking Intel procesora (dual,quad)
- poruka: 4.205
- |
- čitano: 664.291
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Moja poća je
GIGABYTE GA-965P-DS3 LGA 775 Intel P965 Express ATX Intel Motherboard LINK
P.S Zaboravio link stavit!
P.S 2 Gledam ima C1E al nema ono drugo ima neki TM2 to znam di stoji!
- CPU Enhanced Halt (C1E)
- CPU Thermal Monitor 2(TM2)
- CPU EIST Function
-No-execute memory protect
-Limit CPUID Max to 3
-Virtualization Technology
Moja poća je
- CPU EIST Function
-Limit CPUID Max to 3
to drugo ti je EIST...negdje se zove Speedstep.
Moja poća je
- CPU EIST Function
-Limit CPUID Max to 3
to drugo ti je EIST...negdje se zove Speedstep.
Znaći to dvoje na disable stavim i proc če biti stabilan na nižoj voltaži?
hmm..to dvoje ti smanjuje takt i voltažu procesora kad nije opterećen.
Ako mijenjaš voltažu i takt može nastati zbrka tako da se voltaža spusti
a takt bude malo veći i tako dolazi do nestabilnosti.
Pod nestabilnost mislim resetiranje komp(bar u mom slučaju, kad sam clockao
E4600 sa 2.4GHz na 3.0GHz a ostavio te dvije opcije uključene).
hmm..to dvoje ti smanjuje takt i voltažu procesora kad nije opterećen.
Ako mijenjaš voltažu i takt može nastati zbrka tako da se voltaža spusti
a takt bude malo veći i tako dolazi do nestabilnosti.
Pod nestabilnost mislim resetiranje komp(bar u mom slučaju, kad sam clockao
E4600 sa 2.4GHz na 3.0GHz a ostavio te dvije opcije uključene).
Ja klokam proc na 3.0 i sve 5 voltaža na 1.4 uđe u win na 2 sekunde i plavi ekran i reset
Ja neznam odgovor..ali ti preporučujem da NE clockaš ako nisi dovoljno upoznat sa "tim stvarima"
ili ako nemaš neki bolji aftermarket cooler.
Ja klokam proc na 3.0 i sve 5 voltaža na 1.4 uđe u win na 2 sekunde i plavi ekran i reset
Na koliko memorija radi..965 chipset podržava maksimalni FSB od 266(ja mislim)..
Za FSB veći od 300 ja mislim treba povećavat voltažu na NB-u.
Na koliko ti stoji FSB kad je proc clockan na 3.0GHz?(ne da mi se sad računat)
Na koliko memorija radi..965 chipset podržava maksimalni FSB od 266(ja mislim)..
Za FSB veći od 300 ja mislim treba povećavat voltažu na NB-u.
Na koliko ti stoji FSB kad je proc clockan na 3.0GHz?(ne da mi se sad računat)
375x8 je FSB kada ga stavim na 350 onda je proc na 2.8 i voltaža je na auto i to stavim 375 i ostavim auto voltažu on neče botat win sve prikaže upali se sve ok samo neče u win uč
375x8 je FSB kada ga stavim na 350 onda je proc na 2.8 i voltaža je na auto i to stavim 375 i ostavim auto voltažu on neče botat win sve prikaže upali se sve ok samo neče u win uč
Voltažu na procu nikad ne stavljaj na auto.
Bolje da sam staviš neku veću vrijednost napona nego da matična sama(nikad neznaš koliko je to).
A FSB od 375 mi se čini poprilično velikim za 965 chipsetom, ako uzmeš u obzir da proizvođači navode
max 266. Ako i uspiješ potegnuti taj FSB za to će ti trebati veći napon na northbridgeu(chipsetu).
Maksimalno 200kn..
Evo ti, Scythe Katana 3..mislim najbolji izbor do 200kn.
Voltažu na procu nikad ne stavljaj na auto.
Bolje da sam staviš neku veću vrijednost napona nego da matična sama(nikad neznaš koliko je to).
A FSB od 375 mi se čini poprilično velikim za 965 chipsetom, ako uzmeš u obzir da proizvođači navode
max 266. Ako i uspiješ potegnuti taj FSB za to će ti trebati veći napon na northbridgeu(chipsetu).
Meni u knjižici piše max fsb 700! na 266 radi proc kad je na originalnim ghz-ima
Meni u knjižici piše max fsb 700! na 266 radi proc kad je na originalnim ghz-ima
Da, ti u BIOS-u možeš namjestit maksimalno 700 ali ne bi ti radila na tome.
Taj chipset(965) podržava maksimalno do 266fsb(efektivno 1066) i sve preko toga
je overclockiranje matične(northbridgea) za koje ćeš trebat podizat voltažu NB-a.
Već dvije stranice se trudim i objašnjavam za ništa.
Neka netko drugi preuzme.
sve ovisi o cooleru ali smanjio bi ti sigurno dosta
smanjivanjem temperature dobivaš duže trajanje proca
Ne jer ako ti nisu visoke temperature ne štetiš procesoru u radu ili sa ugradnjom boljeg sustava hladjenja smanjuješ radne temperature procesora... itd.
Da, ti u BIOS-u možeš namjestit maksimalno 700 ali ne bi ti radila na tome.
Taj chipset(965) podržava maksimalno do 266fsb(efektivno 1066) i sve preko toga
je overclockiranje matične(northbridgea) za koje ćeš trebat podizat voltažu NB-a.
Kod mene nije 1066 nego 1333 i ova moja ploća je nešto između P965-S3 i DS3 jer na mojoj ploći piše S3 i niti jedan model od S3 neizgleda kao ona DS3 izgleda ali podaci nisu njeni i tako da je to nešto između!
Obično ako se ne dira napon na procesoru radi kako spada bez da se povisuju temperature. I da ako je clock stabilan, znači ako si uredno odvrtio koji test ili neki benchmark za procesor onda bi sve trebalo uredno raditi. Sry kod tebe nisam siguran jer nisam pratio temu otpočetka, a i neznam jer ti je overclock od 1GHz što je dosta, a kod sebe znam da je gornja dopuštena granica TJMax za mojega Q6600 oko 65?
Zanima me,šta je bolje za procesor,veći ili manji napon(zanemarimo temperaturu),evo ja sam svog q6600 natijero sa 2.4Ghz na 3.0Ghz bez dizanja voltaže i stabilan je na stres testu u everest-u i u igri crysis...
EDIT: Cpu-zZanima me,šta je bolje za procesor,veći ili manji napon(zanemarimo temperaturu),evo ja sam svog q6600 natijero sa 2.4Ghz na 3.0Ghz bez dizanja voltaže i stabilan je na stres testu u everest-u i u igri crysis...
Manji, naravno
Zanima me,šta je bolje za procesor,veći ili manji napon(zanemarimo temperaturu),evo ja sam svog q6600 natijero sa 2.4Ghz na 3.0Ghz bez dizanja voltaže i stabilan je na stres testu u everest-u i u igri crysis...
Manji, naravno
A vijek procesora se smanjuje povećanjem napona ili frekvencije, ili oboje?
I ja isto imam Q6600! Ja sam isto sada na 3.00GHz Inače bolje je manji napon jer se povišenjem voltaže povećava i zagrijavanje, a time i smanjuje trajanje procova...:(
moj e7200 radi na 3,0 bez dizanja voltaze ... cim ga clocknem na 3,1 pojavi se bsod ...
temperature u loadu ne prelaze 45C