Overclocking Intel procesora (dual,quad) izdvojena tema

poruka: 4.205
|
čitano: 659.031
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Overclocking Intel procesora (dual,quad)
smak420 kaže...

ma nervira me jer odjednom krepaju, aj da sam ih silovao sam 2.5V i to, al deklarirani su na 2.1, stoje na 2.06, dobra ploca, puše i to jako, vent preko njih, imaju heat spredere, samo odjednom crknu u pm..  sjecam se memtest odvrtio prije mjesec dana, probudim se ujutro 10 pass prošlo...samo odjednom crknu.

najgore je to sto mi se do sada od svih mema koje sam imao ovaj kingston value ram pokazao najbolji lol...nikad ni greške sa njim.  kingstoni 667 ide na 900+ cl5, a ovo kao high end CL4 sa micronima d9 umre na stocku, cloka nije vidjela veceg od 50 mhz.  nego one spike life time warranty corsair...mozda imaju neke ddr2 na lageru, idem im kukat na support haha

E to ti nije možda do rama,imao sam drame s 2 low profile kingstona 667 po 2gb,na x5450 ni na stocku ni oc nije stabilno,kako god okrenem neradi kako spada,pc može radit 2 dana kako treba i bsod bacit a može 2 sata i opet bsod,izvadio te rame stavio druge sve 5 radi,probao u drugoj konf kinsgtone i rade najnormalnije.

Dont drink and drive...keep grass and fly !PEACE!
11 godina
neaktivan

ma da, znam, makar eto do rama je, nece ni na gigabyte ni na asusici.  Model je Corsair TwinX 800 CL4 1.1 DHX D9 čipovi gore

kad sam ih nabavio prije cca 6 mjeseci, tocno se sjecam, na gigabyte p35 ds3r, vrtim memtest 4-4-4-12, 800, znaci sve na stocku 2.1  prolaze.  Nakon par tjedana bsod jedan keks nevalja, ostali prolaze.  Nisam krkao voltažu ni u njih ni u NB, jednostavno krepala.  Neznam, moguce da ih je OCCT i large data set smrdao...

Nista, probam ih jos jednom testirat te krepane cu samo stavit i nabit voltaže još, moguce da trebaju 2.2 ili više sad?  nisam preko 2.1 išao.

EDIT:  Sad vratim ove "krepane" corsair rame, stavim latencije 6-6-6-18, 2.1, NB 1.54, trsd 50 i prolaze 5 passova bez problema...

noob al volim učit
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.10.2015 16:30 (smak420).
16 godina
neaktivan
Overclocking Intel procesora (dual,quad)

Pozdrav svim clanovima bug online foruma,tribala bi mi pomoc oko overclocka procesora.Procesor iman Intel Core i7 5930K,maticna ploca je Asrock Fatal1ty X99 Professional/3.1,memorija je G.Skill Ripjaws 4 16 GB 2400 Mhz,vodeno hladenje je za procesor XSPC RayStorm D5 Photon RX360 V3,tvrdi diskovi su WD Caviar Green 2.0TB i Samsung 850 Pro Series 512GB,graficke kartice su GIGABYTE GeForce GTX 980Ti GAMING G1(3 komada u SLI) i napajanje je Super Flower Leadex Gold 1600W.Memoriju san stavija na automatski xmp profil i diglo je na 2400 Mhz,medutin kad dignen procesor na 3700 Mhz ne dize windowse,a onda moran vratit procesor na 3500 Mhz da bi moga ponovo windowse dignit.Voltaze nisan dira,nego su sve na auto.Ako ko ima Asrock plocu bolje ce znat.Znan da se ovi procesori ne overclockiraju bas dobro,ali bi triba bar radit na 3700 Mhz bez problema.Na sljedecen linku ima u testu opisan bios:

http://www.tweaktown.com/reviews/725...ew/index5.html

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Pokusavam dici q9550 e0 na 4,0 ghz ali pada u occt stalno nakon max 10 min.

Ai Overclock Tuner : Manual
CPU Ratio Setting : 8.5
FSB Frequency : 436
PCIE Frequency: 101
FSB Strap to North Bridge : 333
DRAM Frequency: 850
DRAM Timing Control: manual 5-5-5-15-55. ostalo auto
DRAM Static Read Control: manual
Dram Read Training :manual
MEM OC Charger : enabled
Ai Clock Twister :lightest
Ai Transaction Booster : 10         -spuštao sa 13, na 8 ne boota

CPU Voltage :1.275              -dizao do 1.4000+
CPU GTL Reference: Auto          -probao 0.63x 
CPU PLL Voltage : 1.54            -probao do 1.6
FSB Termination Voltage:auto      
DRAM Voltage : 1.98
NB Voltage : 1.28                -probao do 1.38
PCIE Sata Voltage: Auto

Load Line Calabration : Enabled
CPU Sread Spectrum : auto        -probao disable
PCIE Spread Spectrum : auto       -probao disable
CPU Clock Skew: Auto
MB Clock Skew: Auto

CPU Margin enhancement: Preformance mode          -jedini nacin da pc radi sa 4x2gb, standard i optimise ruši sistem. 

Memtest dvije različite verzije na 471 FSB prolazi, windows memory diagnostic tool isto.

temperatura me ne koci, ne prelati 63C u OCCT LARGE data set koji jedino uz linkpack koristim btw.

Proc radi super na 3.7  sa 1.275 vcore

EDIT:  maximalni stabilni FSB koji sam uspio dobiti je 456

Uglavnom, da imam deluxicu ili P5Q-e   sa GTL 0/2 1/3 postavkama, i NB GTL bilo bi moguce q9550 držati na 4.0, ovako neide

3.6  treba samo 1.275 vcore i 1.24 vtt, 1.26 nb

3.7 treba 1.295 vcore i 1.24 vtt i 1.26 nb

3.8 treba 1.36 vcore i 1.26 vtt i 1.28 nb

maximalnih 3.875 ili 457 fsb treba   1.38 vcore i 1.26 vtt i 1.30 nb i GTL cpu na 0.61x

471 FSB je nemoguce postići na p5q pro sa quadom, bez obzira na Ketov modani bios.

Deluxe ima postavke za fino tunanje GTL za svaku jezgru i NB, tako da bi sa njom bilo moguce, P5Q-E  i premium također

noob al volim učit
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.12.2015 17:08 (smak420).
10 godina
neaktivan

Bok, trebam pomoć pri OCanju svojeg i5 4690k na z97x gaming 5 matičnoj s lc cc 120 coolerom (ventilator je stok, je li bi bilo bolje da si stavim CM Silencio FP120) sa stock ventilatorima u zamlan z3 kutiji.

Ugl, evo nisam siguran što se događa, naime, digo sam si oc odmah na 4.2 GHz bez da sam išto dirao voltaži u Prime mi je temperatura bila 90 C (WTF) !

Zatim sam si otišao u bios i maknuo auto sa vcore na normal i smanjio za 0.0020 V što je dovelo do super temperatura, ali se komp crashao dva puta pri tome.

Sada mi nije jasno, zašto kada sam Vcore offset vratio na 0, temperatura nije više 90 nego 75 i nakon par minuta se popela do 80 stupnjeva.

Ima li nekakva opcija koja mijenja samu voltažu procesora uz tu koja mijenja odstupanja od nje?

Priložio sam slike CPU-Z i RealTempa, možda je u njima problem?

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Evo, sada se nakon par minuta najtoplija jezgra spustila na 65 C.

Je li možda termalna pasta? Stavio sam MX-4 od Arctic Coolinga.

0 0 hvala 0
10 godina
fpozar kaže...

Bok, trebam pomoć pri OCanju svojeg i5 4690k na z97x gaming 5 matičnoj s lc cc 120 coolerom (ventilator je stok, je li bi bilo bolje da si stavim CM Silencio FP120) sa stock ventilatorima u zamlan z3 kutiji.

Ugl, evo nisam siguran što se događa, naime, digo sam si oc odmah na 4.2 GHz bez da sam išto dirao voltaži u Prime mi je temperatura bila 90 C (WTF) !

Zatim sam si otišao u bios i maknuo auto sa vcore na normal i smanjio za 0.0020 V što je dovelo do super temperatura, ali se komp crashao dva puta pri tome.

Sada mi nije jasno, zašto kada sam Vcore offset vratio na 0, temperatura nije više 90 nego 75 i nakon par minuta se popela do 80 stupnjeva.

Ima li nekakva opcija koja mijenja samu voltažu procesora uz tu koja mijenja odstupanja od nje?

Priložio sam slike CPU-Z i RealTempa, možda je u njima problem?

mislim da su ti temp malo povišene al još uvijek nisu alarmantne, ja nisam dirao ništa specijalno za to. čak sam smanjo napon sa 1.1 na 1.09v i stabilan je na tom naponu 24/7 ... možda ti i čitaju krivo programi

4690k_temp na 4.2GHz full load 4690k_temp na 4.2GHz full load
10 godina
neaktivan

A je li to stabilno na prime 95?

jer meni baca bsod ako mi je core voltage manji od 1.13v

Također, ako neko ima Gigabyte gaming 5, di mogu promijeniti core voltage I core voltage offset, neće mi, daje ili jedno ili drugo jer ako si sam naštimam vcore onda mi je taj offset sivi a ako si želim mijenjat offset onda mi je vcore zakljucan na 1.1V,

a skužio sam da se taj vcore sam po sebi mijenja kad upalim bios nekad je 1.1 a nekad je malo više ali ga ja sam ne mogu mijenjat.

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
fpozar kaže...

A je li to stabilno na prime 95?

jer meni baca bsod ako mi je core voltage manji od 1.13v

Također, ako neko ima Gigabyte gaming 5, di mogu promijeniti core voltage I core voltage offset, neće mi, daje ili jedno ili drugo jer ako si sam naštimam vcore onda mi je taj offset sivi a ako si želim mijenjat offset onda mi je vcore zakljucan na 1.1V,

a skužio sam da se taj vcore sam po sebi mijenja kad upalim bios nekad je 1.1 a nekad je malo više ali ga ja sam ne mogu mijenjat.

ako si vrtio prime verziju 28,5 nista cudno za temperature( obrisi taj prime 95 i snimi bilo koji drugi, jer taj nema veze s ovim svijetom), inace prime 95 podnosi za cak cca 0,90V manji napon tokom benchanja, tako da stabilnost moras mjeriti i u obicnom radu(nekad dobis bsod) ili u igrama koje su opcenito gladne hw tipa bf4 mp...(tamo cak i najprije dobijem bsod) no na 4,2 bi napon trebao biti otprilike kao kod gore kolege na cca 1,1V vise manje!lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
10 godina
neaktivan

Hvala na savjetu.

Skužio sam BIOS, ali meni se pojavio BSOD na 4.2GHz u 18. sekundi primea dok je na 1.1, kad sam ga povisio na 1.2 radi ok,

verzija primea je 28.7

Temperature su sada ok, koji je još dobar stress test? Čitao sam ponešto o aidi 64, koja je verzija za obične korisnike dobra?

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.12.2015 13:24 (fpozar).

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
fpozar kaže...

Hvala na savjetu.

Skužio sam BIOS, ali meni se pojavio BSOD na 4.2GHz u 18. sekundi primea dok je na 1.1, kad sam ga povisio na 1.2 radi ok,

verzija primea je 28.7

Temperature su sada ok, koji je još dobar stress test? Čitao sam ponešto o aidi 64, koja je verzija za obične korisnike dobra?

za 4,2ghz i i5 je to previse, jer ja sam s i7 na 4,4ghz(all cores) 1.190V

10 godina
Stjepanj kaže...
fpozar kaže...

Hvala na savjetu.

verzija primea je 28.7

za 4,2ghz i i5 je to previse, jer ja sam s i7 na 4,4ghz(all cores) 1.190V

evo recimo ja mogu imati svoj i5-4690k na 4.4GHz 24/7 na naponu 1.175v stabilno jer čak i sa manjim prolazi P95 (ver. 26.6, čitao sam negdje na netu da je ova verzija za Haswell najbolja) ali mu to nije dovoljno u nekim igrama kao GTA V recimo, dok recimo na 4.5GHz mi napon ide na 1.23v za stabilan rad ali i temp idu dosta gore, graniče sa 72C, stoga sam se odlučio za više nego dovoljnih 4.2GHz undervoltanog i sve ama baš sve radi za pet, od temp do fluidnosti u igrama i stabilnosti u svakodnevnom radu 

4690k na 4.4GHz u full load 4690k na 4.4GHz u full load
10 godina
neaktivan

A ne kužim, meni u Prime 95 daje bsod konstantno na svemu ispod 1.120 V pri 4.2 GHz.

Valjda sam dobio loš čip za OC...

:(

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Je li ima nekih Bios postavki koje sam zaboravio ili moguće krivo postavio?

Npr, nisam suguran na koliko da stavim uncore i ima nekih opcija za štednju struje (da to isključim??)

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
U svakom slučaju, slikao sam postavke BIOSa pa ak se nekom da preletit sam da znam je li što krivo.

1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
U svakom slučaju, slikao sam postavke BIOSa pa ak se nekom da preletit sam da znam je li što krivo.

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
10 godina
fpozar kaže...

gle, nisu svi proc isti, neki trebaju manji, neki viši napon za rad na istom taktu, što se tiče namještanja biosa, ono kaj sam ja napravio stavio 42 na cpu ratio i 42 na cpu freq, isključio turbo, stavio vcore voltage na 1.090v i sve ostalo na default, offset voltage sam ispobavao i odustao jer mi nije potreban, u stvari možda i je al ne vidim potrebu za tim trenutno ( ja ti klokam proc s vremena na vrijeme kad me uhvati neka želja za čeprkanjem po biosu i tako ), neznam kaj drugo da ti velim, ak ti radi na tom naponu na 4.2 điđe, temp nisu velike i sve je stabilno u radu ( testiraj ga 24/7 sa svim i svačim, nije samo prime tu, pokreni neku malo zahtjevniju igru) onda kaj se brineš, stavi i deri, vjeruj sve ćeš moći raditi bez problema ..

lp

p.s. imaš dobru mbo 

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.12.2015 18:53 (Taraba).
10 godina
neaktivan
Ok, hvala na pomoci, nisam ga ni mislio na neke ogromne clockove dizat neg mi je bilo frka da nisam nes krivo namjestio pa da ne pokvarim.

0 0 hvala 0
10 godina
fpozar kaže...
Ok, hvala na pomoci, nisam ga ni mislio na neke ogromne clockove dizat neg mi je bilo frka da nisam nes krivo namjestio pa da ne pokvarim.

ma nema problema, gle nemreš ti tu nikaj pokvariti, probaj staviti na ploči neku nebulozu od napona ili cpu frkvencije kao 6ghz pa buš vidio da će ploča sama sebe zaštiti na način da sve vrati na početno uz poruku " Do not touch this noob, ask some an experienced user like Stjepan" 

lp

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.12.2015 18:59 (Taraba).
10 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
12 godina
protjeran

Pozdrav, ako moze savjet pomoc. Radi se o i5 3570K procu, klokao sam ga na 4,0 ghz sa fiksnom voltazom 1,125V. Htio bi probati offset mod, ali ne znam kako. Znam gdje jer se u biosu snalazim. Koju bi vrijednost offseta trebao staviti da mi voltaza na 4 ghz ne prelazi 1,125V?

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Pozdrav, trebam pomoć s promjenom napona CPU-a (2. konfa).

U BIOS-u nemogu napon promijenit, neide sa auto postavke.

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.1.2016 19:23 (Raykip).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Postigao 3.5GHz na E5200 sa stock coolerom, ima koga da je uspio više?
Kad sam probao na 3.75GHz komp se smrznuo pri bootu.

HTC Hero-iPhone 3GS-Nexus S-Nexus 7-Htc 8S-iPhone 4-Galaxy S2-HTC Sensation-Lumia 625-N8-Dell Venue 8-Z1 Compact-m2 note-One M8-z1 compact-Blackberry 9900
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
protjeran

Poz,narucio sam :

Intel® Core™Skylake i5-6600K (6MB, 3.50 GHz-3.90GHz)
ASROCK Z170M Pro4S
HyperX 8GB FURY DDR4 2133MHz CL14

Koliko bi se mogao OC proc.bez dizanja napona ?
Hvala

NEKA SKRIPT,MOMENTUM,BUDE NA VASOJ STRANI .
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.1.2016 7:19 (mackocicko2004).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Cca 200-400mhz! No sta se bojis napona? Ionako se moras poigrati s njim da ti cpu radi na najmanjem mogucem naponu za neki takt(poradi sto nizih temp.) jer u suprotnom ces uvjek imati pretjerane automatske napone pa onda iz tog razloga i temperature!lp
9 godina
protjeran
Stjepanj kaže...
Cca 200-400mhz! No sta se bojis napona? Ionako se moras poigrati s njim da ti cpu radi na najmanjem mogucem naponu za neki takt(poradi sto nizih temp.) jer u suprotnom ces uvjek imati pretjerane automatske napone pa onda iz tog razloga i temperature!lp

Hvala na odgovoru,znaci nije problem da dignem malo napon?Mislim,nisam neki zagrizeni OC

skoro uvijek drzim sve na def. cisto da probam malo ! :)

Igram ponekad neke nezadtjevne igre ( fifa 16,FC 4 i tako ).

P.S. Ako procackam po naponu da li moze da ide na 4.5 GHz sa dobrim coolerom a da se ne grije previse ?

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.1.2016 7:51 (mackocicko2004).
13 godina
protjeran

bez ikakvih problema!

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice