Overclocking Intel procesora (dual,quad)
- poruka: 4.205
- |
- čitano: 664.295
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Odličan score!
Dakle zanimalo me kako se nosi sa Phenomima II X4, brži je od 955 BE, te 965 BE.
Hvala ti!
imao sam x4 965 na 3,8 i prodao nakon tjedan dana jer sam bio razocaran,
kupio sam asus p5q3 mbo i ovaj proc, i drugi imam gigabayte p35c-ds3r isto sa ddr3 i q6600 na 3.6 i prezadovoljan sam sa oba kompa
imao sam x4 965 na 3,8 i prodao nakon tjedan dana jer sam bio razocaran,
kupio sam asus p5q3 mbo i ovaj proc, i drugi imam gigabayte p35c-ds3r isto sa ddr3 i q6600 na 3.6 i prezadovoljan sam sa oba kompa
Ja sam imao Phenoma II X4 955/965 BE, bili su sasvim OK, al također sam imao Q9300 i bio je bolji od Phenoma II X4.. Ti stari Quadovi su još čudo dobri!
evo ti i 3dmark vantage
http://www.pohrani.com/?33/DP/4TcVGf68/untitled.png
na onom kompu di mi je q6600 na 3.6 cpu score bude 12k
evo ti i 3dmark vantage
http://www.pohrani.com/?33/DP/4TcVGf68/untitled.png
na onom kompu di mi je q6600 na 3.6 cpu score bude 12k
Hvala!
Odlični procesori dan danas!
Moze mala pomoc, znam da je u pitanju clocking procesora ali to sam odradio.
Zanima me sta sa RAM-ima da radim, da zatezem latencije, dizem mhz ili da ostavim ovako kako je??
Hvala
Ako znaš osnove overclockinga i znaš engleski, onda nećeš imati problema pratiti ovaj dobar tutorijal za overclocking RAM -a.
Gospodo, evo jedno pitanje vezano uz overclock. Nadam se da nisam fulao temu, odnosno podtemu.
Ovo mi je prvi overclock ikada. Namjestio sam FSB na 400, FSB strap na 333 i multiplier na 9.
Pod moj PC vidite konfu i matičnu. Evo slika. Zanima me zašto je ram na 400 i omjer 1:1 te kolika mi je zapravo brzina rama sada. te što bih po vašem sudu trebao - mogao izmjeniti da overclock bude bolji...?
Gospodo, evo jedno pitanje vezano uz overclock. Nadam se da nisam fulao temu, odnosno podtemu.
Ovo mi je prvi overclock ikada. Namjestio sam FSB na 400, FSB strap na 333 i multiplier na 9.
Pod moj PC vidite konfu i matičnu. Evo slika. Zanima me zašto je ram na 400 i omjer 1:1 te kolika mi je zapravo brzina rama sada. te što bih po vašem sudu trebao - mogao izmjeniti da overclock bude bolji...?
Brzina RAM-a ti je 800 MHz.
kako dignuti sada brzinu rama. ? To nikako ne kužim? Koju postavku mijenjati u Biosu.? kada nariktam ram freq. na 1600 onda dobivam bsod.
Zna netko odgovor na moje pitanje?
Neznam gdje bih pitao pa ću ovdje, zašto mi procesor radi na 1600MHz? Zar nebi trebao raditi na 2700MHz. Po biosu nisam ništa dirao, skužio sad da mi sporije radi kad sam igrao Far cry 2 muliplayer jer je loading jako dugo trajao.
Procesor: Intel pentium dual core E5400 2.7GHz
proc. ti ne radi uvjek na max. frekvenciji. Operativni sustav diže i spušta takt procesora ovisno o potrebi. Otvori Cpu-z i prati frekvenciju cpu-a dok pokrečeš neki program ili igricu koja puno opterečuje cpu pa nam javi.
kako dignuti sada brzinu rama. ? To nikako ne kužim? Koju postavku mijenjati u Biosu.? kada nariktam ram freq. na 1600 onda dobivam bsod.
Pročitaj ove teme za overclocking: KLIK1 KLIK2
Tvoj procesor kad nije opterećen spušta frekvenciju na 1600MHz (power sving), a kad ga opteretiš (npr. igre) onda radi punom brzinom na najvećoj frekvenciji.
Pročitaj ove teme za overclocking: KLIK1 KLIK2
Tvoj procesor kad nije opterećen spušta frekvenciju na 1600MHz (power sving), a kad ga opteretiš (npr. igre) onda radi punom brzinom na najvećoj frekvenciji.
Ma frende, to sam već odavno čitao. Kužim terminologiju ali praksa mi ne ide - previše BsOd-a-. Tražio sam settingse s istim ploćama i procesorima za o.c. ali sam slabo našao. Poanta je u tome da bih htio dignuti proc koliko ide ali da mi ramovi rade na 1600mhz. Uspio sam ih natjerati na tu freq. ali mi je proc bio ozbiljno underclockan na 2200. nikako postići stabilnost. Ima li netko savjet kako ramove sada osposobiti na 1600mhz?
Evo slikica najnovijeg pokušaja. Različiti programi mi daju razičite vrijednosti.
E moj frende, da si malo bolje proučio linkove koje sam ti dao. skužio bi da FSB:DRAM omjer nemora biti 1:1. Sad ti iznosi FSB 510, a CPU Z ti pokazuje isto 510 (dakle omjer 1:1) što znači da ti memorija radi na 1020MHz. Uvjek vrjednost koju pokazuje CPU Z pomnoži sa dva i dobićeš pravu brzinu memorije (DDR - Double Data Rate).
Dakle trebaš u biosu promjeniti memory multi da bi dobio drugačiji FSB:DRAM omjer i time veću frekvenciju memorije.
Čitaj tutorijale za overclocking sa razumjevanjem i ako imaš nejasnoća/pitanja - slobodno tu postavi pitanje.
Evo našao sam odgovarajuče postavke.
CPU RATIO 9
FSB STRIP 333
FSB 400
DRAM FREQ 1601
DRAM VOLTAGE 1.66
NB Voltage 1.37
mislio sam da ću moći bez mijenjanja voltaže ramova i NB(što god to bilo)
sorry - ne kužim se dovoljno još u clokanje... nema ništa bez prakse i metode pokušaja i pogrešaka. Ali radi sve za sada. Kasnije ću probati još malo dizati.... Evo slika.....
Jesu li ove temperature o.k.?
Hvala svima na pomoći, ako još gdje zapnem - javim se. Dečki baš ste prva liga !
Tako je, nemožeš naučiti dok ne probaš - praksa. Sad to dobro izgleda (CPU 3GHz, RAM 1600MHz), a temperature su dobre ako je to pod opterećenjem.
Sretno kolega.
evo zanima me koja su iskustva u clockingu Q9400 2,66 Ghz , meni je sa stock coolerom na 3,2 Ghz --- 400x8 , memorija 400x2,66d --1066, FSb:DRAM 3:4 , pa molim savjet do koliko moze ic ,mislim uzet Corsair h60 vodeno hlađenje ili za manju lovu Hladnjak za procesor Thermaltake Contac 29 BP, pa molim savjest ,testiro sam u Prime 95 i sve je ok
cpu _ Procesor QuadCore Intel Core 2 Quad Q9400, 3200 MHz (8 x 400)
maticna Gigabyte GA-EP45-DS4
memorija 2x2 Kingstone DDR2-1066
napanjanje 600 w OCZ
xfx 4870 512 mb
Znaci ovako zelio bih overclockati Intel Core 2 Quad Q6600 2.40GHz po mogučnosti na 3.00GHz, totalni sam noob u clockanju, ali sam nešto malo pručavao na internetu ali jednostavno me trta mjenjat postavke a da ni neznam šta radim, tako da bih zamolio nekoga ko ima iskustva s clockanjem ovog procesora neka mi udjeli malo detalja koje da primjenim u BIOSu.
Nikad mi clockanje nije palo na pamet ali u zadnje vrijeme jako sam nezadovoljan sa kompom. Osobito bih trebao pomoć u BIOSu pošto se tamo baš i ne snalazim.
Moja konfa:
Maticna: ASRock G31M-VS2
Memorija: 4GB DDR2
Grafa: NVIDIA GeForce 9800 GT 1GB
Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 2.40GHz
evo zanima me koja su iskustva u clockingu Q9400 2,66 Ghz , meni je sa stock coolerom na 3,2 Ghz --- 400x8 , memorija 400x2,66d --1066, FSb:DRAM 3:4 , pa molim savjet do koliko moze ic ,mislim uzet Corsair h60 vodeno hlađenje ili za manju lovu Hladnjak za procesor , pa molim savjest ,testiro sam u Prime 95 i sve je ok
cpu _ Procesor QuadCore Intel Core 2 Quad Q9400, 3200 MHz (8 x 400)
maticna Gigabyte GA-EP45-DS4
memorija 2x2 Kingstone DDR2-1066
napanjanje 600 w OCZ
xfx 4870 512 mb
evo copi paste mog starog posta s tim quadom "q9400 ocan na 3.6ghz, 1.35V, fsb8x450 idle temp 38" radijo je kao beba s tom voltazom... uzmes si bilo koji cooler za 150kn i bit ce overkill za taj proc (primjer katana 3) ili ovaj kaj si naveo, maximalna radna temp. mu je 71°c pa nije preporucljivo da ti radi prek toga al mislim da neces ni u primeu95 doci do te temp.! lp ps. ak oces na 3.8ghz voltaza mora biti barem na 1.4v:-) LP
Mozete mi reci dal mogu clockat Intel pentium D 915 2.8 Ghz ?
4 GB DDR3
GIGABYTE GA-8I945PLGE-RH
Nvidia 9600 GT
Windows 7
Cini mi se ok.
Jel ovo ok sto se tice temperatura i napona?
EDIT: Zabiljezena maksimalna temperatura je na intel burn testu.
Dobre su i temperature i napon. Jesi probao sa 1.3v naponom. Ako imaš dobar primjerak procesora možda bi mogao i sa manje napona na 4GHz.
Jel ovo ok sto se tice temperatura i napona?
EDIT: Zabiljezena maksimalna temperatura je na intel burn testu.
Dobre su i temperature i napon. Jesi probao sa 1.3v naponom. Ako imaš dobar primjerak procesora možda bi mogao i sa manje napona na 4GHz.
Probao sam sa 1.3V i prodem testove ali mi zastekava u igrici, na 1.32V nemam nikakvih problema u igrici.
A da je povecanje po 0.01V onda bi mozda i radio na malo vise od 1.3V ali BIOS mi odreduje napon u skokovima.
Evo sad sam na 1.312V pa cu probati.
Pitanje. Za vecu stabilnost dali je bolje dizati sa mnoziteljem ili sa Bus Speed?
Sada je 21x191
Mozda bi sa 20x200 trebao manje napona ili?
Pitanje. Za vecu stabilnost dali je bolje dizati sa mnoziteljem ili sa Bus Speed?
Sada je 21x191
Moje je iskustvo da je stabilnije dizati FSB sa manjim množiteljem, ali to nije uvjek slučaj i zavisi od drugih faktora i ne znači da će trebati manje napona.
Sada je 21x191
Moje je iskustvo da je stabilnije dizati FSB sa manjim množiteljem, ali to nije uvjek slučaj i zavisi od drugih faktora i ne znači da će trebati manje napona.
Za sada netrza, imam jos 1.3075V pa cu i to probati ako ovaj sada izdrzi testiranje, dakle za koji dan