Overclocking Intel procesora (dual,quad) izdvojena tema

poruka: 4.205
|
čitano: 664.214
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
Re: Overclocking Intel procesora (dual,quad)
moYer kaže...

Stvarno si smiješan, nemoj da recordam pa da svima pokažem :S

Grafička je klokovana, cpu klokova, nov sistem, nova pasta, bukvalno u full loadu ne prelazi mi 50c. 

Igram svaki dan BF3, zadnji driveri, znaći medium postavke ali bez vsync aa i tih cuda. 

Onda igras na jako maloj rezi.

Plačem na sprovodima, povoljno!
13 godina
neaktivan

1280x1024

12 godina
neaktivan
Overclocking Intel procesora (dual,quad)

e ovako imam jedno pitanje imam intel core 2 duo e4300 i maticnu asrock 4coredual-vsta sada me zanima do koliko bi mogo podić taj procesor na toj matičnoj bez podizanja napona s stock coolerom?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Dali je moguce clockovati ovaj procesor 

Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4 CPUs), ~2.4GHz 4 GB RAM DDR2 Maticna DELL 0YU822

BelminK
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
itekako!:) nekad i ne tako davno najpopularniji quad na svijetu,a o ocanju istog tona stranica o overklokanju...
CPU: Intel Core i7-920@3.8ghz + ArticCooling Freezer 13 + ASUS P6T Deluxe Ver.2 + MSI Radeon R6850 Cyclone OC Power Edition 1GB 1010/4880mhz@1.30V
13 godina
BlackMamba3009 kaže...

Dali je moguce clockovati ovaj procesor 

Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4 CPUs), ~2.4GHz 4 GB RAM DDR2 Maticna DELL 0YU822

Mada je Q6600 odličan clocker - na DELL matičnim pločama nema clockanja, jer nemaju ni minimum overclock opcija niti sve termalne senzore.

DELL pravi jeftine ali stabilne sustave za masovnu prodaju sa jeftinim djelovima.

Ako hoćeš clockati taj procesor, onda moraš nabaviti matičnu ploču koja podržava overclock.

13 godina
rbrex kaže...

e ovako imam jedno pitanje imam intel core 2 duo e4300 i maticnu asrock 4coredual-vsta sada me zanima do koliko bi mogo podić taj procesor na toj matičnoj bez podizanja napona s stock coolerom?

Ide na 3GHz na stock naponu.

12 godina
neaktivan

ma nevjerujem bit ce mi temp. pre visoke

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
rbrex kaže...

ma nevjerujem bit ce mi temp. pre visoke

Temperatura će biti malo viša nego inače (na 3GHz oko 55-60 stupnjeva sa stock hladnjakom). Temperatura postaje problem tek kada povisiš napon procesoru.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.12.2012 19:04 (Mile 74).
12 godina
neaktivan

a maticna,da ona nece stvarat probleme???

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Nebi trebala stvarati problem, ali svakako pripazi na temperature. Memoriju stavi na x2, FSB na 333 i to je to.

Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

e ovako clocko sam ga do 2.37ghz i testiro sam ga u prime95 10h i sve je u redu sam sam pogledo temp. a max je bila 67

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Temperatura je malo previsoka, tako da bi trebao očistiti komp od prašine i zamjeniti pastu na procesoru. Ispuši unutrašnjost kompa sa kompresorom (ako nemaš odi na benzinsku), skini hladnjak sa procesora i dobro obriši staru pastu, stavi na sredinu procesora jednu kap ili malo veće zrno riže nove termalne paste i zategni nazad hladnjak. Dok budeš ispirivao sve ventilatore na kompu, bilo bi dobro da ih držiš rukom da se ne okreću da se nebi oštetili prilikom velike vrtnje. Kad to napraviš upali prime 95 i vidjet ćeš da su temperature barem 10 stupnjeva manje.

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
rbrex kaže...

e ovako clocko sam ga do 2.37ghz i testiro sam ga u prime95 10h i sve je u redu sam sam pogledo temp. a max je bila 67

Ne kužim clokao si procesor sa stock taktom od 2.4GHz na 2.37GHz!! lol

AUDIOFIL
13 godina
volegradele kaže...
rbrex kaže...

Ne kužim clokao si procesor sa stock taktom od 2.4GHz na 2.37GHz!! lol

On ima E4300 koji radi na 1,8GHz.

13 godina

Polaupali su mi se lončići!!{#}

AUDIOFIL
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
rbrex kaže...

Tebi nešto nije u redu. Čudno da je takva temperatura.

Ja svog držim na 2.7 Ghz, na stock voltaži, a temperatura ne prelazi 56degC u full loadu.

Kao što je kolega Mile rekao, očisti ga i promjeni pasu(CPU, GPU) i reci kakvo kućište imaš i kakav ti je raspored ventilatora.

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
12 godina
neaktivan

imam intel celeron e1400 2.0 ghz dual core,,,kak da ga ja sad overclockam??? molim vas pomoc :))

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Pozdravlj ljudi!

Sogor mi ima E7300 i maticnu DFI LANPARTY DK X38-T2RB.

Kod pokusaja bilo kakvog overclocka komp se rusi ili pri podizanju ili kod ulaska u Windowse.

Ja na zalost imam jako malo iskustva s Intelima, pa sam ga zamolio da poslika BIOS postavke.

Prema tutorialima na netu smo pokusali i opet nista.

Sad je vratio postavke na default i poslikao (CPU ratio se postavio na 6, a trebao bi biti 10??)

Molim vas za pomoc, koje postavke da proba sloziti, i ako treba uslikati jos koji ekran.

Hvala {#}

Battlefield 3: [G] CyberDemonVZ
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
CyberDemonVZ kaže...

Pozdravlj ljudi!

Sogor mi ima E7300 i maticnu DFI LANPARTY DK X38-T2RB.

Kod pokusaja bilo kakvog overclocka komp se rusi ili pri podizanju ili kod ulaska u Windowse.

Ja na zalost imam jako malo iskustva s Intelima, pa sam ga zamolio da poslika BIOS postavke.

Prema tutorialima na netu smo pokusali i opet nista.

Sad je vratio postavke na default i poslikao (CPU ratio se postavio na 6, a trebao bi biti 10??)

Molim vas za pomoc, koje postavke da proba sloziti, i ako treba uslikati jos koji ekran.

Hvala {#}

Prije svega da budemo sigurni da se BIOS resetirao (na default postavke), izvadite bateriju sa matične ploče na 1min. i vratite ju nazad ili kad je komp ugašen (shutdown- dakle u standby modu) stisnuti zajedno i držati Power i Reset dugmad na kućištu najmanje 5 sekundi (najbolje je izvaditi bateriju). U BIOS-u, još jednom ovu prvu sliku poslikati kako spada da se vide sve postavke, jer ih se pola nevidi - čak ni najvažnija CPU napon (CPU VID Control).

Dok ste u BIOS-u probajte stisnuti tipku F9, jer se možda otključaju još kakve skrivene postavke. Postavi slike ovdje i napiši točno koju RAM memoriju ima - latencije, brzinu RAM-a, broj modula/keksa/pločica, koliko je koja pločica GB/MB i na kojem naponu radi/rade. Također bi bilo poželjno da prije overclocka provjerite dali je sustav stabilan tako što ćete odvrtiti OCCT Limpack test barem 1 sat.

Kakav hladnjak za procesor ima - stock ili je kupio posebno nekakav, te koje točno napajanje ima?

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.1.2013 2:56 (Mile 74).
13 godina
Mile 74 kaže...
............

Dok ste u BIOS-u probajte stisnuti tipku F9, jer se možda otključaju još kakve skrivene postavke. Postavi slike ovdje i napiši točno koju RAM memoriju ima - latencije, brzinu RAM-a, broj modula/keksa/pločica, koliko je koja pločica GB/MB i na kojem naponu radi/rade. Također bi bilo poželjno da prije overclocka provjerite dali je sustav stabilan tako što ćete odvrtiti OCCT Limpack test barem 1 sat.

Kakav hladnjak za procesor ima - stock ili je kupio posebno nekakav, te koje točno napajanje ima?

{#} Izgleda da sam pogodio pravu temu! Hvala na pomoci! {#}

Proslijedit cu pitanja pa posaljem novi screenshoot i podatke o memorijama, hladnjaku i napajanju.

13 godina

Stock cooler, na mem ne pisu voltaze, Fortron 650W

Evo, sve u slici

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.1.2013 14:21 (CyberDemonVZ).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
CyberDemonVZ kaže...

Stock cooler, na mem ne pisu voltaze, Fortron 650W

Evo, sve u slici

Napajanje je kvalitetno, ploča ima jako puno overclocking mogućnosti i šteta što ima stock hladnjak na procesoru, jer bi taj procesor mogao ići na 4GHz na toj ploči.

Jedina zamjerka na ploču je što nema Vcore napon stavku (CPU VID Control), umjesto toga ima CPU VID Special Add, koji je za fino podešavanje CPU napona, ali može se i pomoću njega podesiti CPU napon (u milivoltima).

Na prvoj slici (tvog zadnjeg posta) BIOS-a promjeni sljedeće postavke:

CPU Clock Ratio: 8 x

CPU Clock: 400 MHz

Target CPU Clock: 3200 MHz

DRAM Speed: 400/800

Target DRAM Speed: DDR2 800

Na trećoj slici u BIOS-u sve stavi na Disable, osim Core Multi-Processing na Enabled.

Za tu RAM pločicu što si uslikao, na netu našao da ima latencije 5-5-5-15 i da radi na 1.8v (malo čudno s obzirom da na slici u BIOSU piše DRAM Voltage 1.925v).

Na četvrtoj slici BIOS-a promjeni sljedeće:

CAS Latency Time (tCL): 5

RAS# to CAS# Delay (tRCD): 5

RAS# Precharge (tRP): 5

Precharge delay (tRAS): 15

Na šestoj slici u BIOS-u promjeni sljedeće postavke:

DRAM Voltage Control: 1.8v ili ostavi kako je bilo (1.925v)...zašto? Zato jer svuda na netu piše da taj RAM radi na 1.8v. Trebalo bi probati sa 1.8v, pa vidjeti šta će se desiti (u najgorem slučaju se komp neće htjeti bootati, ali lako se u BIOS-u opet namjesti na 1.925v).

Spremi postavke (save & exit).

Nisi mi napisao koliko ima RAM pločica i koliko je GB svaka od njih. Zamolio bih te da U BIOS-u stisneš Enter na stavku CPU VID Special Add, uslikaš i postaviš ovdje sliku. Testirajte stabilnost sa OCCT barem 4 sata ili Prime95 (Blend) barem 8 sati (preko noći), pratite temperature (nesmije preći 70 stupnjeva) i postavi slike CPU Z programa (CPU i Memory taba/prozora). Procesor bi sad trebao raditi na 3.2GHz, a RAM na 800MHz. Ako neprođe testiranje, javi i obavezno stavi sliku CPU VID Special Add, i sliku temperatura - CoreTemp., HWMonitor... ili neki drugi program za mjerenje temperatura.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.1.2013 21:55 (Mile 74).
13 godina
Mile 74 kaže...

Nisi mi napisao koliko ima RAM pločica i koliko je GB svaka od njih. Zamolio bih te da U BIOS-u stisneš Enter na stavku CPU VID Special Add, uslikaš i postaviš ovdje sliku. Testirajte stabilnost sa OCCT barem 4 sata ili Prime95 (Blend) barem 8 sati (preko noći), pratite temperature (nesmije preći 70 stupnjeva) i postavi slike CPU Z programa (CPU i Memory taba/prozora). Procesor bi sad trebao raditi na 3.2GHz, a RAM na 800MHz. Ako neprođe testiranje, javi i obavezno stavi sliku CPU VID Special Add, i sliku temperatura - CoreTemp., HWMonitor... ili neki drugi program za mjerenje temperatura.

HVALA!

Javimo rezultate.

Ima 2 plocice po 2GB.

A ovo je slika podesavanja napona:

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.1.2013 22:25 (CyberDemonVZ).
13 godina

Komp se uopce nece bootati {#}

Ovo su podesene postavke:

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.1.2013 22:53 (CyberDemonVZ).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Jeste mjenjali napon na DRAM Voltage Control na 1.8v ili ste ga ostavili na 1.925v?

Imate dvije opcije - ili smanjiti CPU Clock Ratio sa sadašnjih 8x na 7.5x što bi značilo da bi procesor radio na 3000MHz - 3GHz ili povećati napon procesoru na stavci CPU VID Special Add i to za početak +87.5mv i NB Core Voltage na sljedeći viši napon.

Ako povećavate napon procesoru molio bih te da slikaš zadnju sliku (sedmu sliku BIOS-a)  iz tvog posta danas u 14:19 sati - one sve voltaže što su napisane plavim slovima). Naravno slikaš nakon što si unjeo izmjene i probao ući u windowse, te se vratio ponovo u BIOS. Radi se o tome da me zanima koliko se povisio CPU napon nakon što si ga digao za +87.5mv.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.1.2013 7:48 (Mile 74).
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
protjeran
CyberDemonVZ kaže...

Komp se uopce nece bootati {#}

Ovo su podesene postavke:

vidim da neki baljezgaju gluposti ovdje{#} morao sam se javiti:-) covjece prvo smanji rame da rade na najmanjem mogucem mhz znaci ispod nazivne od 800mhz! za rame sve ostale opcije stavi na auto kao i napon za njih, onda

CPU Clock Ratio: 10 staviti najveci moguci u tvom slucaju 10

CPU Clock: 400 MHz e ovo je za pocetak previse i naravno da ne radi proc s 1066 odma da se przi na 1600mhz sabirnica kak da ne{#} nij ni cudo kaj se nece upaliti

ljepo stavi multi CPU Clock Ratio  na 10 a brzinu sabirnice tj CPU Clock povecavaj s 266 pa na dalje skroz dok se nepocne rusiti na def naponu tj auto e onda ces mu tek dodavati napone za cpu,rame,maticnu itd. tj tamo di je potrebno...LP  ps.@ Mile 74 ovo gore se nije odnosilo na tebe{#}

Rasturam na i7-920@3.8ghz + ArticCooling Freezer 13 + ASUS P6T Deluxe Ver.2 + MSI Radeon R6850 Cyclone OC Power Edition 1GB 1010/4880mhz
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.1.2013 0:10 (Stjepanj).
13 godina

Sve moguce je isprobao i opet se rusi cim ga malo pokusa oveclockati.

Digne malo iznad 266 (mislim da je 300) i nema vise dizanja...

Vec razmislja o novom procesoru.

Dajte mi jos neke ideje, ili sto da poslika..?

Mozda ploca sama pod Auto podesi pogresne postavke?

Mozda je BIOS s greskom? :)

Nego, izgleda da se proc grije do 70° pod testiranjem od nekoliko sati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
CyberDemonVZ kaže...

Sve moguce je isprobao i opet se rusi cim ga malo pokusa oveclockati.

Digne malo iznad 266 (mislim da je 300) i nema vise dizanja...

Vec razmislja o novom procesoru.

Dajte mi jos neke ideje, ili sto da poslika..?

Mozda ploca sama pod Auto podesi pogresne postavke?

Mozda je BIOS s greskom? :)

Nego, izgleda da se proc grije do 70° pod testiranjem od nekoliko sati.

Stavi najnoviji BIOS, jer možda dobiješ stavku za direktno dizanje napona procesoru. Jasno je da na stock naponu nemožeš preko 3GHz i da za veći overclock je potrebno dizanje napona i bolji CPU hladnjak.

12 godina
neaktivan

zanima me jedna stvarčica, nije da imam neku potrebu ali me zanima...imam intela e5500 2.8 ghz (hlađenje solidno, ac freezer) i matičnu asus p5kpl/1600, ddr2 800mhz i mogu proc klokat samo do 3,2 ghz stabilno.... po mnogim temama na netu trebalo bi ići daleko više.. mogu ga dić na 3,3 ali onda mi se ruši (igranje TDU2). iznad 3,3 ghz ne može ni bootat windowse...  pošto mi taj proc nije nešto važan, uskoro planiram prijeći na amd fx, htio bi probat nešto više kloknut.. da napomenem, ako diram voltažu uopće neće windowse bootat

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice