Zanima me da li je to previsoka frekvencija, cloknuo sam athlon 64 3200+ am2 sa tvornickih 2,0 na 2.2 ghc multiplier je na 10 ,fsb 220 napon cpu sam dignuo na 1.45v unaprijed hvala!!!
Je li HT-frekvencija od 1100 previsoka!!!
- poruka: 21
- |
- čitano: 4.817
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nije ako ti sistem starta bez problema i win radi stabilno bez BSD-a. Mada nije preporucljivo dizati HT, i onako se njegova brzina ne odrazava puno na performanse. Samo ne znam zasto si toliko povisio voltazu procesora (1.45v), to ti je za veci overclock i greje se vise bez potrebe. Ako se ne varam tvoj proc. radi na defaultu 1.3v (ispravi me ako gresim) i radit ce i na 2.2 GHz bez podizanja napona, a ako vec pravi probleme na toj voltazi povisi na 1.350, nemoj odmah da ides na vece voltaze bez potrebe, ali sve to zavisi od to kakav primerak procesora si zakacio . Kolko sam ranije citao po forumima tvoj proc. moze da ide i do 2.4 GHz bez problema, samo tad ces morati da spustis HTT mnozitelj na 4x ili 3x a i memoriju na nizu frekvenciju (ne znam koji tip memorije imas, 667 ili 800MHz) a voltazu procesora vec tada povisiti na 1.4v ili 1.45-1.5v ako ti bios omogucava (nemoj ici na vece voltaze!!!). Probaj, eksperimentisi, nije kod svakog procesora isti nivo overclockinga, sve to zavisi i od ostalih komponenata u kompu a najvise od maticne i napajanja. Normalno, i hladjenje procesora treba da bude bolje, stock kuler nije bas najbolje resenje za vece frekvencije.
Kod mene na primer voltazu sam povisio na 1.350v za procesor, sa defaultnih 2000MHz na 2500MHz (fsb 250), HTT je na 4x (fsb250xHTT4=1000MHz) memoriju sam podesio sa 800MHz na 667 bez podizanja voltaze tako da memorija kad se sve sakupi radi na 833MHz, kuler sam promenio sa jeftinijim cooler masterom ali je veci i bolje hladi od fabrickog...
Probaj, eksperimentisi, a ako nisi siguran sta radis, ne diraj nista dalje i to ti je dovoljno ako ti sistem radi bez greske...itd...
Pozdrav is Makedonije!
A nije ti lose da procitas ovaj thread (sa jednog srbskog foruma je) i izvini mozda ces negodovati zbog toga ali sta ja tu mogu , tip je dobro napisao za overclocking AMD procesora: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=119973
I pazi na temperaturu procesora, testiraj sa nekim programom od ovih: http://forum.bug.hr/forum/topic/overclocking/programi_za_nadgledanje_s/190.aspx?sort=asc&view=flat ili nekom zahtevnom igrom......
Fala na odgovoru, memorija je ddr2 800kingmax problem je zapravo u tome sto ja u biosu nemam mogucnost promjeniti htt mnozitelj sa pocetnih 5x na nize 4x ili 3x pa se javljaju nestabilnosti u vidu da povremeno na startapu zapne pa mi izbaci natpis da spustim cpu frekvenciju jer je previsoka a zapravo nije, mislim da me debelo koci to sto nemam u biosu podesenjs za taj htt mnozitelj, voltazu cpu-a sam moro dici jer bez toga se nije htio dici na vise, izgleda da je onih 1100 mhc htt kod mene previse, sta da se radi los bios i maticna!! imas li ti jos koj ideju kako dobiti vise s zapelim htt moziteljem na 5x , intresantno je to da u biosu ima ht-link voltage podesavanje napona istoga na visu voltazu sto mi bas nije jasno,pozdrav!!!
Uh, a koji je model tvoja mat. ploca? Problem kod tebe je izgleda u samom biosu. Sorry, ali najverovatnije ces prvo morati updateovati sam bios...
Moja preporuka je da ne diras nista, vratis sve na defaultu, dok ne resis problem sa biosom...itd
maticna je gigabyte m61p-s3 inace radi vec godinu dana bez greske ko sat, ali bios ocito nevalja, znaci treba najnoviji bios skinut sa gigabyt-ove stranice, samo da i on nema ista podesenja a onda sam na istom magarcu, inace testirao sam procesor sa super -pi om i sa nekoliko igrica negrije se puno zamrzavanja nije bilo niti rusenja, hladi ga golden orb 2 ali nije sve ok upravo zbog tog posranog ht-mnozitelja i frekvencije koja je ocito previsoka, onaj link sa srpskog foruma mi je zapravo sve razjasnio i objasnio pomoc je dobrodosla bez obzira od kuda je puno hvala na pomoci!!! samo se nadam da najnoviji bios za maticnu ima podesenja za htt-link mnozitelj!
E sad ovako .. Posto imamo maticne od istog proizvodjaca, mozda nisi znao da kod gigabyteovih biosa postoje skrivene opcije
Ne menjaj zasad bios. Udji u bios i pritsni na tastere ctrl+f1 (to ti verovatno pise i u samom uputstvu od ploce) Tad ce se otvoriti neke skrivene opcije u biosu, a mozda bas i opciju za taj j....i
HTT link! Pa mi javi! A ja cu usput da pretrazim po web-u sta mogu naci za tvoju plocu... Pozdrav!
Evo mene natrag, za te skrivene opcije nisam znao, restartao ja pc pritisnu sam del ko uvijek pojavi se bios izbornik kao i uvijek ali nisam uspio uci u skrivene opcije pritisnuo sam ctrl+f1 ali nista, da li ih moram pritisnuti zajedno ili kako zajedno sa plusom ili kako, ako budem na kraju morao skinuti novi bios koji da uzmem, f2 imam sad a mislim da je najnoviji f7 ili mogu uzeti f3,f4,ili f5!
Izvini nisam ti dobro napisao, zurio se ..haha. Kad udjes u bios (del) onda prvo pritisnes taster "ctrl", drzis ga a onda taster f1 pa ih pustis. U biosu bi trebalo da se pojavi jedan novi red (znas vec, plava pozadina sa belim slovima) nesto kao "advanced options" ili setings ( ne znam kakav je tvoj bios) ali pretpostavljam da je awardov kao i moj. Kod nekih ploca ta kombinacija ne radi (ctrl f1), to sam video kod nekih integriranih gigabyteovih ploca za intel procesore. Tvoja ploca kao sto sam video i nije bas neka losa ploca
, u istoj je klasi kao i moja samo je cipset drugi, al i nema veze da ne duzim sad. Moguce je da kod tvoje ploce ne radi ta kombinacija tastera, ko zna, valjda se jos neko ko ima istu tvoju plocu javiti da pomogne u tvojoj situaciji. Sto se tice biosa, moj savet ti je ako nisi dosad updateovao bios i ako nisi siguran sta radis bolje da pozoves nekog prijatelja ko je radio to vec ili tamo gde si kupio plocu. Inace bios kod tebe je moguce updatovati i preko windowsa pomocu programa "@bios" koji verovatno imas na CD-u od maticne ploce ili preko flopy diskete. Moj savet je ako vec apdejtujes bios da stavis bios F6, zadnja 2 nova biosa su za ako koristis phenom procesore i nece ti mnogo pomoci, cak sta vise kad sam ja stavio kod mene zadnji bios koji podrzava phenom procesore, nisam mogao vise da podesim memoriju rucno u biosu i stalno sam morao resetovati bios preko jumpera i vratio se na stari. Tako da, NE stavljaj zadnji bios koji je samo "update" za triple phenom procesore! Probaj sa F6 biosom (on u sebi sadrzi i ispravke sa starijih biosa f5,f4,f3...) Znaci moj prijateljski savet je ponovicu: Ako vec apdejtujes bios bolje je da pozoves nekoga ko je iskusan u takvim stvarima!!! Nepravilan bios update veoma lako moze da ti posalje plocu u vecna lovista! Pozdrav i pisi sta si uradio
..
Bok! eto uspio sam uci u ona skrivena podesenja u biosu, zovu se advanced chipset features i tamo sam nasao sve ono sta mi zapravo treba! Idem redom ova podesenja su dostupna: Gpu bank flip-disabled to sam ostavio kako je, K8 nb ht speed- auto ja sam stavio na 4x jer mi to trebalo, K8 nb ht width- auto to sam ostavio kako je, Dram configuration- bilo je na auto tj ddr 800 to sam ostavio kako je iako ima podesenja od 667 i 533 mhz a latencije nisam dirao, Pci-e spectrum spread nisam dirao, Sata spectrum spread nisam dirao, Ht spectrum spread- disabled to isto nisam dirao!!! Eto to su sva dostupna podesenja u advanced chipset podesenjima i zapravo ispada da ih ima ivise nego sam mislio tj sve kaj god hoces a problem je samo bio kaj ih ja nisam mogao naci! Nadam se da sam dobro podesio, jesam li mozda trebao memoriju spustiti na 667 mhz da li trebam mijenjati latencije? Da li amd cool&quiet funkcija koci clokanje jer ona je po defoltu kod mene ukljucena mogu li je iskljucit i kakve su posljedice? Evo sad sam vratio pc na 2.2 ghc sa ovim podesenjima ,Fsb 220 mhc, ht-link mnozitelj 4x, Cpu clock mnozitelj 10x, ht-link sad radi na 880 mhz, dignuo sam napon memorije za 0.15v, a napon procesora sam dignuo na 1.4v, i to je to pa budem malo istestirao komp pa cu javit kako je!
Bok! Prijatelju! Eh, najzad stvari su krenule nabolje haha..
Znaci ima i tvoj bios te "sakrivene" opcije. Ovako sad, krenimo redom; Gpu bank flip ostavi kako je u biosu; K8 nb ht speed si najzad pronasao haha i nek bude na 4x; K8 nb ht width neka ostane na auto (mada kod mene ja to podesim rucno na 16/16bit); DDR ce ti se u tvom slucaju popeti na 840MHz a vecina memorija to moze da izdrzi,ako radi stabilno, ne stavljaj je na 667, nek ostane na auto, jedino ako ides na veci overclocking moj savet ti je tad da podesiti memoriju manual na 667; Memorijska podesavanja tj. latencije bolje ti je ne dirati, znaci ostaviti na auto; Kod mene voltazu memorije sam podigo za samo 0.025v, ne znam kod tebe da li bios dozvoljava da je podizes u takvim malim koracima a i na tom clocku memorije moguce je da ona radi stabilno i bez podizanja njenog napona (testsiraj); Pci-e spectrum, Sata spectrum, Ht spectrum spread sam imao na stariju plocu (nF4 chipset) sad nemam na ovoj te stavke, i negde sam procito da je to neka zastita u biosu da se ne bi slucajno overclockirali ti uredi (sata controler nikako ne smijes overclockirat); Znaci Pci-e spectrum i Sata spectrum ostavi na enable Ht spectrum spread nek ostane disabled, HTT link voltazu ne diraj; Dobro si uradio zasad; Pokusaj spustit malo v. porcesora ako je moguce na 1.350 ili na 1.375v ako ti bios dozvoli u takim koracima; Kolko sam citao po ostalim forumima voltazu od 1.4 koriste kad idu na veci overclock recimo na 2400-2500MHz
; CPU mnozitelj nek ostane na 10x tj. auto; Sto se tice cool@quiet opcije kod mene je ukljucena u biosu i ne pravi probleme, a isto tako je i driver cool@quiet instaliran u win-u, ja koristim winxp, kod viste taj driver ne moras instalirati on je vec intergriran u sam o.s.; Cak sta vise i dobar je taj cool@quiet, kad ne radim zahtevne radnje kao igre itd. on spusti takt procesora na 50% manje (mislim da vec znas kako radi to); Brzina HTT linka skoro i da ne utice na performanse sistema, samo nek ne bude ispod 800MHz.
Podizanjem takta procesora tj. "fsb"-a (hmm sam termin "fsb" ne postoji kod amd-a, posto je mem. kontroler u samom procesoru, nije to kao kod intela) verovatno znas, da dobijas i na propusnosti samog memorijskog kontrolera (za razliku od intelovih proc. kod kojih je mem. kontroler u NB chipu), znaci sto veci takt procesora to je veci takt samog mem. kontrolera tj. veca brzina i propusnost memorije, bolje performanse...bla bla bla... itd . Overclock procesora, memorije, HTT-a, svga... itd. nije isti kod svakog sistema cak i kada bi ja i ti imali potpuno iste komponente. Zato moras testirati i testirati posle svakog podizanja MHz ili napona.
Kod mene je ovako:
Procesor radi stabilno na 2500MHz ("fsb" 250, v. 1.350);
DDR sam postavio manual na 667MHz (v. + 0.025 i podizanjem "fsb"-a na 250 sad radi na 833MHz);
Latencije DDR-a sam podesio manual na: CL=5; tRCD=5; tRP=5; tRAS=15; Comand Rate na 2t (ne menjaj C.R. na 1t)
HTT link na 4x (voltazu nisam dirao);
Cooler je neki jeftini model Cooler Mastera (bacio sam pakovanje), ali je veci od fabrickog i bolje hladi proc. Temperature su mi u idle: 33-38C (2 core-a), u loadu: 45-57C (merio sam everestom);
Stranica kucista mi je non-stop otvorena za bolje hladjenje (to i tebi preporucujem)
I tako mi sad "subjektivno" kompjuter radi mnogo brze (preko 30%) i stabilno. Kazem subjektivno jer nisam merio bench. programima kolko je brzi, nisu mi mnogo bitne te cifre, a i nemam mnogo vremena za igre . Zadovoljan sam sto sad imam malo brzi komp. bez ikakvih dodatnih troskova
... Pozdrav!
Bok! Za sada je sve ok testirao sam procesor sa super-pi i sa nekoliko igara temperature su normalne rusenja ni smrzavanja nema, pa mislim polako dizati do 2.4ghc pa budem opet testirao pa budem javio kako stvari idu, hvala na ovako opsirnom i preciznom objasnjenju iz njega svatko ko se malo kuzi u klokanje moze sigurno cloknut svaki amd 64 jasno ako ne pretjeruje i ne ocekuje previse!!!
Bok! Za sada je sve ok testirao sam procesor sa super-pi i sa nekoliko igara temperature su normalne rusenja ni smrzavanja nema, pa mislim polako dizati do 2.4ghc pa budem opet testirao pa budem javio kako stvari idu, hvala na ovako opsirnom i preciznom objasnjenju iz njega svatko ko se malo kuzi u klokanje moze sigurno cloknut svaki amd 64 jasno ako ne pretjeruje i ne ocekuje previse!!!

Slazem se sa LUXX-om! Za test koristi te programe.
Bok! eto mene nazad sve radi stabilno i ok dignuo sam ga na 2.4 ghc testirao sam ga s ortosom oko tri sata u modu Blend- stres cpu and ram, sa cpu prioritetom na 10, gresaka nije bilo niti rusenja, temperatura je bila 43 na procesoru a na maticnoj 45, napon procesora je sad na 1.45v vise ne mislim ici iako mislim da se moze ali meni ne treba!Ja sam kod sebe iskljucio Cool&quiet u biosu a evo i zasto, inace ja koristim st3 standbay mod pa kad se iz standbaya vracam u windowse ponovo se pc vracao na podesenja od 2.0 ghc iako je u biosu bio clokan pa kad ga restartas opet se vrate clokana podesenja pa mi je taj cool&quiet bio sumnjiv pa sam ga istekao i nakon toga sve radi normalno, i jos nesto kad sam istekao taj cool&quiet pc kao da je dobio dodatno ubrzanje na ovo koje sam postigao sa dizanjem na 2.4 ghc, naprimjer, program Advanced Windows Care obicno mi se otvarao nakon 6 sekundi i na 2.0 i na 2.4ghc a nakon iskljucenja Cool&quiet funkcije za samo 3 sekunde i vecina drugih programa se otvara puno brze tako je barem kod mene ali ocito ta funkcija koci clokanje ali mozda ne kod svakog ili se mozda varam kakva ti imas iskustva s time jesi ga probao iskljuciti? Kako bilo da bilo ali ja sam nakon istekavanja Cool&quiet-a dobio dodatno ubrzanje koje se itekako osjeti a to bas i nisam ocekivao iako znam princip njegovog rada, inace ja komp palim jednom na dan i gasim preko noci a kad ga ne koristim stavljam ga u st3 standbay mod pa izgleda kao da je potpuno ugasen!
Bok! Damjane! Odlicno! Nasao si svoju "overclock" formulu Temperatura procesora u "load-u" ti je vise nego odlicna (ako je sistem realno pokazuje mislim)
NVidia chipseti se prilicno greju, to je i kod mene "problem" koji sam resio postavljanjem jednog starog kulera 120mm iza graficke (kuciste mi je dovoljno veliko, Gigabyte Triton 180), tako sto duva prema chipsetu a i istovremeno hladi i graficku sa zadnje strane. Preporucujem i tebi, ako mozes da prikacis neki mali kulercic na hladnjak chipseta. Sa naponom procesora ne "igraj" se vise
, dovoljan je, kako i sam kazes da sve radi stabilno. Nisi nista pogresio sto si iskljucio qool@quiet. Citao sam ranije po forumima da je i kod drugih bilo problema sa qool@quiet-om kod overclockinga, pa su iskljucivanjem resili "probleme". Kod mene nemam problema sa qool@quiet, sve mi radi normalno. A "st3" opciju tkzv. "wake on memory" ne koristim a i nisam proverio dal to pravi probleme, posto komp. u zadnjih nekoliko meseci koristim jedino uvece radi interneta, skype, msn itd. Nekako ne verujem toj opciji st3, da ostavljam komp u standby-u hahaha
ne vjerujem ovom mojom makedonskom elektricnom mrezom sta sve moze da "uradi" u toku jednog dana hahaha
. Da kazem iskreno meni i ne treba overclock u zadnje vreme, posto sam igre batalio odavno, nemam vremena zbog posla i familije, jedino uvece kad sam malo slobodan koristim zbog interneta, a qool@quiet mi drzi procesor uvek "hladnog", a i sam znas da kod surfanja procesor se skoro i ne opterecuje bogzna koliko. Cak sta vise vraticu sve na default u biosu hahaha
videcu... Kod qool@quiet-a sam primetio da drugacije radi kad je procesor overclockan, on spusti mnozitelj sa 10x na 5 i frekvenciju cpu, ali ne i voltazu cpu-a. Naime zelim reci da kad je sve na default-u (bez overclockinga) qool@quiet spusti mhz cpu za 50% ali i voltazu sa default 1.3v na 1.1v, ne znam zasto je tako, mozda neko zna zasto..itd.
Pisi kako je u igrama, je si osetio neko "ubrzanje" itd. Samo jos jedno da napomenem usput hahaha verovatno i sam znas da overclockiranjem i podizanjem napona komponenata, skracujes njihov radni vek! (nema veze... dotad ces vec nabaviti novu masinu hahaha
)! Pozdrav!!!
ja imam amd x2 4000+ 2.1 mhz orginal kloko sam ga na 2.56 mhz ht link je na 1155.3 mhz voltaža na 1.584 v
ja imam amd x2 4000+ 2.1 mhz orginal kloko sam ga na 2.56 mhz ht link je na 1155.3 mhz voltaža na 1.584 v