Evo nakon tjedan dana što nisam vidio forum već sam primjetio da onaj kristijan696 ima 3 žuta,naravno neznam razlog koji je da je dobio 3 žuta no kada sam ga upozorio da mi prestane vrjeđati avatar da ću ga prijaviti i da će dobiti žuti,ne samo zbog toga nego i zbog ostalih gluposti koje bude radio,dobio je 3 žuta naravno mislim da ga je zaslužio,pa i ja bi zaslužio kad bih nekoga vrjeđao.
bilo bi dobro kad pislo zasto je netko dobio koji karton na profilu od korisnika!?
Osim digitalnog šerijata,predlažim i brisanje svih profila koji nisu aktivni više od 2 mjeseca.
Bugov forum se jako razvio i od "što ima novog na BOL-u i međusobne pomoći forumaša u hardverskim i softverskim problemima" razvio u veliki chatroom (ako me razumijete) sa razvijenim odnosima među korisnicima, nekakvim društevnim ulogama, cijelom dinamikom odnosa kakvo jedno virtualno sastajlište može imati.
Upravo tako. Bug forum je azil za sve one koji bi se virtualno druzili, a ne vole facebook...
Evo nakon tjedan dana što nisam vidio forum već sam primjetio da onaj kristijan696 ima 3 žuta,naravno neznam razlog koji je da je dobio 3 žuta no kada sam ga upozorio da mi prestane vrjeđati avatar da ću ga prijaviti i da će dobiti žuti,ne samo zbog toga nego i zbog ostalih gluposti koje bude radio,dobio je 3 žuta naravno mislim da ga je zaslužio,pa i ja bi zaslužio kad bih nekoga vrjeđao.
malo offtopic ali eto da informiram kolegu: dobio ih je i zbog komentiranja vijesti starijih od 5 godina...
da se postrože pravila bar bi dobio crveni i nama bi bili pošteđeni živci jer je jasno da je tu došao samo trollat...
Osim digitalnog šerijata,predlažim i brisanje svih profila koji nisu aktivni više od 2 mjeseca.
Nebih se složio...npr ja nisam bio više od 2mj(čitaj 3) zbog bolesti....i šta da sam se vratio a acc-a mi nema...ideja je dobra ali bilo bi dobro da je npr 6mj :)
Nebih se složio...npr ja nisam bio više od 2mj(čitaj 3) zbog bolesti....i šta da sam se vratio a acc-a mi nema...ideja je dobra ali bilo bi dobro da je npr 6mj :)
staviti opciju parkiranja racuna radi bolesti ili necega...
I kakve koristi od toga!Čovjek bi se vratio a njemu acc obrisan!
bilo bi dobro kad pislo zasto je netko dobio koji karton na profilu od korisnika!?
(zašto? -koja korist, informacija? kog bi to trebalo zanimati?)
-bilo bi daleko bolje kad ustavni sud nebi oslobađao uboljice zbog tehnikalija i (vjerojatno namjernog) zabušavanja odgovornih.
Petak, je.. chillout umjesto razišljanja o kartonima, razmišljajte o kurtonima. (bar mlađi dio, osim Larzarusa..)
a da. sad me pukne auto i ja cu nekome govorit tj mumljat, crtat ili kako vec budem mogao da mi parkira account...
Sve su to dobre ideje ali ni jedna nije dobra :)
Razumijete što oću reći...za svaku ideju ima hrpa pozitivnih i negativnih kritika :D Zato pustimo moderatore da sami odluče što će uvesti a što ne :)
limit postova sa zero-day profilom je vise stetna ,nego korisna. bilo je desetine primjera,covjek se rega i hitno trazi pomoc sa pitanjem.
pocne rjesavanje problema i kad ide pisat treci post sa podpitanjem i usred je rjesavanja problema...dobije poruku kako je ispucao dnevnu dozu pisanja. najmanje sam 30 takvih primjera vidio. onda mu javis da proba editirat zadnji svoj post,pa da kroz njega javlja tijek zbivanja...kao da se javlja iz potopljene podmornice prema spasiteljima.
Ma jasno da treba to najstroze sankcionirati,te smatram da žuti kartoni na ovom forumu rade dobro svoj posao.
No ja nalazim problem u crnim kartonima,jer kada netko ga dobije,onda svarno zna da je nepozeljan na ovom forumu,ali u cemu je kvaka,"pocrnjeli" forumas jednostavno napravi novi acc i eto ga opet sa na forumu!Za modove Sizifov posao!
Evo jedne ideje-sto crni kartoni ne bi bili i TRAJNI BAN?Je se ne kuzim u takvu vrstu moderatorskog hackanja,ali dobro znam da gotovo svi privatni torrent trackeri imaju foru trajne eliminacije,"nemos napravit acc i da oš",dzaba hide IP ite gluposti!
Eto trajni banovi bi 100% rjesili sve trolcine,spamere i ostalu bagru
"nemos napravit acc i da oš",dzaba hide IP ite gluposti!
A ako ima dinamicki IP?
Ja mislim da je glavna greska foruma sto se mantra da je informaticki forum.
U svojoj osnovi je, ali ovaj forum vise nije samo informaticki forum. Recimo da je 50% tema informaticko, dok ostale nisu.
Reputacija odnosno zvjezdice korisnika baziraju se vjerujem vecinom na onome sto se dogadja u informatickom dijelu foruma, sto je greska - jer ne samo sto te teme cine 50% foruma, nego se cesto svode na puko linkanje ili nabrajanje cinjenica koje vode k rjesavanju problema, dok se u ostalim temama nalaze sire rasprave, pri kojima se izrazenije vidi osobnost korisnika, kao i njegova pamet odnosno glupost.
Opet mozebitni oftopic, moje zamjerke sustavu rangiranja, pisem to zato sto vjerujem da je to korijen trolanja.
Opet cu spomenuti kako mislim da bi puno bolja ideja bila rangiranje korisnika putem reputacije, ali reputaciju bi davali korisnici korisnicima, s time da ona vrijedi vise od korisnika koji ima vecu reputaciju, sto sprjecava da si troleri medjusobno nabijaju reputaciju.
Takodjer bi podjelio reputaciju na dva djela, tehnicki i ne tehnicki dio foruma, s time da mislim da su obadva jednako bitna, a drugi mozda i bitniji (onaj ne tehnicki) jer se u njemu nalazi vise socijalnih elemenata nego u tehnickom dijelu, a socijalna komponenta ovog foruma je uvelike zasluzna za ovoliku posjecenost.
A kada bi se jednom uspostavio sistem reputacije, trolovi bi se brzo mogli rijesiti negativnim bodovima, ako ti korisnici visoke reputacije djele negativne bodove na postove, dobivas privremenu zabranu pisanja u tim temama. Mislim da bi se ovako jako brzo i jako efikasno rijesio problem trolova. Otvaranje novih tema? Moze, dvije teme, ako ti treba nesta hitno (nece nitko cekati reputaciju pa da moze pitati kako hitno popraviti komp), a nakon te dvije dok ne dobijes odredjenu reputaciju nema novih tema.
Sve je to veliki zahvat i vjerujem da od toga nema nista, ali eto - to je moje misljenje, kako bi bilo najbolje. Korisnici jedni drugima moraju odredjivati reputaciju, a na osnovu toga donositi odluke o kaznjavanu i zabranama, to mi se cini kao puno stabilniji sistem balansa na forumu od sistema koji daje zvjezdice na osnovu necega sto nekad nema veze sa dobrim raspravama nego sa linkanjem i prepisivanjem opce poznatih cinjenica, a onda jos te zvjezdice ne sluze nicemu osim eto da se vidi.
Putem reputacije i automatizacije vezane uz nju puno bi se vise postiglo.
Nista prvi put vidjeno svakom tko posjecuje neki kvalitetan forum vani, a radi provjereno.
"nemos napravit acc i da oš",dzaba hide IP ite gluposti!
A ako ima dinamicki IP?
Ma on je uglavno kreten i li balavo djete koje ne zna sta je to!
....................Bogati i ja ne znam sta je dinamicki IP......................odoh se pokriti ušima!
malo offtopic ali eto da informiram kolegu: dobio ih je i zbog komentiranja vijesti starijih od 5 godina...
da se postrože pravila bar bi dobio crveni i nama bi bili pošteđeni živci jer je jasno da je tu došao samo trollat...
Dobio bih crveni kad bi zaslužio i kad bih napravio neku glupost,a ne kada bi se ti zaželio iskreno nisam došo trolati kao ni ti koji me smatraš trollom.a ako ti se nesviđam ignoriraj me i mirna bosna!
Treba definitivno postrožit sistem. Mene ponajviše smeta sam stav tj. ponašanje forumaša. Postoji masa tema u koju bi se uključio, ali kad vidim da nakon par postova odmah počinje prozivka, vrijđanje i egotripovština, jednostavno odustanem. Ono što želim je konstruktivna rasprava, ako netko ima bolje argumente i više zna o nečemu nema problema. Ali, da se dovodim u situaciju da me netko proziva zbog nečega, ne dolazi u obzir. Jel u tom slučaju ne mislim ostat dužan, te ne želim zbog toga riskirat kartonažu. Nismo svi isti i nemamo isto znanje, godine, iskustvo, zaleđe, ali to nije nikakvo opravdanje, da se ne može kulturno ponašat i komunicirat.
Dobio bih crveni kad bi zaslužio i kad bih napravio neku glupost,a ne kada bi se ti zaželio iskreno nisam došo trolati kao ni ti koji me smatraš trollom.a ako ti se nesviđam ignoriraj me i mirna bosna!
daj čitaj što piše, rekao sam za onog sa 3 žuta...a ne za tebe...
ne započinji svađu bezveze nego čitaj...
Davno sam se registrirao i ne sjećam se, jel ima na forumu dobna granica?
Dakle, pri registraciji potvrditi da imaš više od 13 godina...(ja bi stavio barem na 15)
Znam da nije problem slagati svoje godine, ali činjenica je da je ovdje previše dječurlije kojoj nije mjesto na forumu, neka idu rađe crtati s flomasterima...
Dakle, pri registraciji potvrditi da imaš više od 13 godina...(ja bi stavio barem na 15)
Znam da nije problem slagati svoje godine, ali činjenica je da je ovdje previše dječurlije kojoj nije mjesto na forumu, neka idu rađe crtati s flomasterima...
Vjeruj mi, dobit ćeš samo kontra efekt...
Slazem se, nakon onog mjeseca crvenog kartona, smanjio se broj mojih gluposti napisanih na forumu...
Nadam se samo da ce se i zakljucati spam teme kao sto su:
-Birc
-Nespavalice
Slazem se, nakon onog mjeseca crvenog kartona, smanjio se broj mojih gluposti napisanih na forumu...
Nadam se samo da ce se i zakljucati spam teme kao sto su:
-Birc
-Nespavalice
Zašto ?
To su ajmo reć "detect" teme, jer odma skužimo trolla ako mu je prva poruka tamo.
zašto?
pa ti mladi su interesantniji od nas taštih,(kvazi)formiranih starih opica
inače sam protiv bilo kakvog postroženja
daj čitaj što piše, rekao sam za onog sa 3 žuta...a ne za tebe...
ne započinji svađu bezveze nego čitaj...
sory krivo pročitao bio sam u nekoj žurbi izvini,ok vidim da taj tip kristijan već prvim danom kako se registrirao počeo nekome kritizirati kakav tko ima avatar tip je dosadan kao proljev bože mili!
A tesko se nekome registrirat na drugom kompu?
i,.....kakav je zaključak, što se kani poduzeti?
iHush, zagovaras neke cudne ideje, niti su lijepe niti funkcionalne. Zbog zutog kartona 5 postova po danu?
Ne da mi se sada razvijati ovu misao.
Dakle, Birc i Nespavalice su vam detect teme? Da nema njih ne bi bilo niti spam-era niti troll-ova koji zbog njih zive.
Cak 2 puta sam zbog off-topic-a i nekog kvazi vrijedjanja te dosadjivanja dobio crveni... A to je tema u kojoj su razne budalastine i dozvoljene, i nekakvo sankcionisanje mi se uopste ne svidja, ali za kaznjavanje mene uopste ne krivim moderatore, nego sam se samo pokusavao uvjeriti koliko je lako biti sankcionisan u spam temi.
Postroziti sistem? Uvijek mrzim kad netko sam sebi postavlja pitanje (odnosi se na mene).
Vjerovatno sam kao 18-mjesecni korisnik imao nekih privilegija na forumu, buduci da sam otvarao teme koje su sluzile za cistu zabavu (tko je to tako vidio, ja vise ne vidim gdje je tu zabava) i bile ono sto sada smatram spam-om i zavrsio blago ili nikako sankcionisan. Neki moderatori mozda precesto potezu zuti na moje ime, ali mozda mi se samo i cini.
Ne svidja mi se sto moderatori sudjeluju u raspravama, tj. sudjelovanje na forumu post-anjem mi ne smeta, ali raspravljanje sa drugim forumasima jednostavno ne izgleda pravo. Buduci da vjerovatno ima nesto sa umom to da covjek osobu sa drasticno drugacijim stavovima ne smatra samo jos jednom osobom sa drugacijim stavovima. Ili ne...
Samo sankcionisanje nekog tko pise gluposti, i pise ih cesto ne treba se raspravljati. Oni budu rijeseni jako brzo (najcesce) ili se uopste ne rjesavaju... Bilo kakvo postrozivanje na takve osobe uopste nece imati utjecaja, ikakvog.
Dinče, tebe moram komentarisati. Tu si deset dana, a govoris o nekom tipu koji je tu par dana krace od tebe kao da si privilegirani stariji clan iako ce vecina (ne govorim o sebi) tvoj avatar smatrati provokativnim (trenutno je popularna mrznja narodne muzike, ali i idiota).
I sam sam podijeljena misljenja, i mislim da je prvo potrebno uvesti primjenu naglasaka na ovom forumu (primjer na pocetku recenice). Te uvesti promjenu glavnog sucelja foruma, jer oni podforumi samo smetaju.
Mozda bi bilo najzanimljivije uvesti samo-osvjezavajuce liste, kao sto je i ona aktivnih tema, desno od podforuma, na mjesto samih podforuma. Te liste bilo bi moguce kontrolisati (poput menu-a onih novih prijenosnih telefona). Dakako to ne bi bile liste samo nekih, od strane korisnika izabranih, tema, nego i lista post-ova autora koje netko prati i slicno.
Mozda bi bilo dobro uvesti primjenu mandata moderatora, jer svi znamo sto to moc uradi covjeku, ali sa druge stranje, tu je i sami period navikavanja na moderatorsko mjesto... Sigurno bi bilo zanimljivo jednaku postavu moderatora zadrzati do daljnjega.
Novi moderatori sigurno ne bi trebali biti neki korisnici koji su do trenutka preuzimanja velike odgovornosti bili neki bezveznjaci, koji ne znaju nista, ali je procjena karaktera jako teska.
P.S.
Jednostavno sam zelio napisati dug post, koliko god besmislen, kao strucan nerazradjen ili zanimljiv bio.