Tko uspije u ovome dobit će nagradu

poruka: 259
|
čitano: 101.447
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Tko uspije u ovome dobit će nagradu
lamborghini murcelago lp640 kaže...
hehehe nigdje nepise da moraju bit spojene :)

piše u prvom postu:

Beckz kaže...
CILJ: sa linjom provući kroz sve stranice tog objekta tako da se neprolazi 2 puta kroz istu stranici te se nesmije sjeći linija

što znači da je samo jedna, a ne milijun... ;)

Atomska bubamara. | http://www.erepublik.com/en/referrer/Neil+Armstrong
16 godina
neaktivan
jurluk kaže...
lamborghini murcelago lp640 kaže...
hehehe nigdje nepise da moraju bit spojene :)

piše u prvom postu:

Beckz kaže...
CILJ: sa linjom provući kroz sve stranice tog objekta tako da se neprolazi 2 puta kroz istu stranici te se nesmije sjeći linija

što znači da je samo jedna, a ne milijun... ;)

aha ja kontam nepise kolko linija Smijeh pise linijom moze onda moze biti vise njih ova linija,pa ova,ova i ova linija.. ni jedna se ne sjece Smijeh

mp14
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.12.2009 23:35 (lamborghini murcelago lp640).
15 godina
Pozdrav svima........
15 godina
bodija kaže...
Pozdrav svima........

Mislim da je to, RIJEŠENJE

16 godina
neaktivan
bodija kaže...
Pozdrav svima........

nevalja...

Atomska bubamara. | http://www.erepublik.com/en/referrer/Neil+Armstrong
16 godina
neaktivan

Za onoga koji je upoznat sa teorijom grafova (npr. mene, da ne budem skroman :)  ), rješenje je očito - ne postoji način da se jednom linijom prođe kroz sve bridove samo jednom. Dokaz slijedi.

U teoriji grafova, put koji prolazi kroz sve bridove grafa tako da kroz svaki brid prođe samo jednom naziva se Eulerova šetnja. Ako pritom počinje i završava u istom čvoru, takav se put naziva Eulerovim ciklusom.

Uvjet postojanja Eulerovog ciklusa je da svi čvorovi u grafu imaju paran stupanj (stupanj čvora u povezanom, neusmjerenom grafu je broj bridova koji su spojeni na taj čvor), a da bi postojala Eulerov šetnja, dva (i samo dva) čvora moraju imati neparan stupanj - ti čvorovi su početni i završni čvor puta (šetnje).

Na slici ispod teksta nalazi se zadana slika, na kojoj sam označio čvorove grafa (5 pravokutnika (A do E) i okolina (O)), a bridovi grafa su stranice pravokutnika. Do slike je nacrtan graf; pored svakog čvora je naveden njegov stupanj, te je bojom označena parnost (parni čvorovi - zeleno, neparni čvorovi - žuto).

U ovom slučaju imamo dva čvora parnog stupnja i četiri čvora sa neparnim stupnjem - dakle nisu zadovoljeni uvjeti postojanja niti Eulerove šetnje niti Eulerovog ciklusa, odnosno nije moguće jednom linijom (preciznije: krivuljom (linije su samo ravne krivulje), koja je jednodimenzionalni objekt) proći kroz sve bridove samo jednom.

Nagrada, ukoliko ju odlučiš dodijeliti (rješenje nije onakvo kakvo si očekivao), ide 1domagoj1-u, budući da je prvi ponudio točno rješenje (nemogućnost prolaska svih stranica).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.12.2009 16:57 (hrx).
16 godina

Oho, nije valjda da još netko zna nešto iz teroije grafova :D

A evo vam još tri crtaće zagonetke (riješi, dokaži da se može ali ti se ne da ili dokaži da se ne može):

1. svi znamo nacrtat onu kućicu sa krovićem i x-om u sredini u jednom potezu... ajde probajte dok takva kućica ima sve kroviće, na svim "zidovima"

2. isto ko gore, samo je jedan krović "dupli"

3. neko selo ima 3 kuće, i svakoj kući treba dovesti struju, vodu i plin. Cilj ne svakoj kućici dovesti sve 3 instalacije tako da se linije kabela/cijevi ne sijeku. Dozvoljeno je rasporediti kuće i priključke kako god hoćemo na papiru, i sve se rad u 2D, spike tipa dalekovod ide po zraku, voda pod zemljom pa se ne sijeku ne prolaze :D

slike:

http://img141.imageshack.us/i/kucica.jpg/ - za prvi i drugi (u drugom je samo jedan krović dupli)

http://img146.imageshack.us/i/svp.jpg/ - za treći.

Uživajte

p.s. hrx ti na pm da ne spoilaš :D

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.12.2009 15:43 (Luuka).
16 godina
odjavljen

Zadatak 1 nije riješiv jer ima 4 čvora s neparnim stupnjem (crveni), što znaći da nema Eulerovu šetnju ni ciklus.

Dodatkom još jednog krova, dva od ta 4 čvora povečavaju stupanj, pa ostaju samo 2 s neparnim stupnjem, što znaći da postoji Eulerova šetnja, a ta dva čvora s neparnim stupnjem su početni i završni.

Za zadatak 3 sam stavio dva moguća riješenja, međutim ako ni jedno ni drugo nije dopušteno, zadatak nije riješiv. Kako čvorove možemo grupirati u dvije grupe tako da svaki brid ima jedan vrh iz jedne grupe, a drugi iz druge, radi se o  bipartitnom grafu. Bipartitni graf moze biti potpun ako i samo ako su u jednoj grupi najvise dva vrha. U našem slučaju imamo po tri vrha u svakoj grupi.

Do riješenja prva dva zadatka sam došao isključivo iz hrxovog posta, dok sam do riješenja trećeg zadatka došao tražeći metodu provjere planarnosti grafa.

Zadatak 1 Zadatak 1
Zadatak 2 Zadatak 2
Zadatak 3 Zadatak 3
Zadatak 3 Alt Zadatak 3 Alt
U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.12.2009 20:26 (MrBlc).
17 godina
neaktivan
hrx kaže...

Za onoga koji je upoznat sa teorijom grafova (npr. mene, da ne budem skroman :)  ), rješenje je očito - ne postoji način da se jednom linijom prođe kroz sve bridove samo jednom. Dokaz slijedi.

U teoriji grafova, put koji prolazi kroz sve bridove grafa tako da kroz svaki brid prođe samo jednom naziva se Eulerova šetnja. Ako pritom počinje i završava u istom čvoru, takav se put naziva Eulerovim ciklusom.

Uvjet postojanja Eulerovog ciklusa je da svi čvorovi u grafu imaju paran stupanj (stupanj čvora u povezanom, neusmjerenom grafu je broj bridova koji su spojeni na taj čvor), a da bi postojala Eulerov šetnja, dva (i samo dva) čvora moraju imati neparan stupanj - ti čvorovi su početni i završni čvor puta (šetnje).

Na slici ispod teksta nalazi se zadana slika, na kojoj sam označio čvorove grafa (5 pravokutnika (A do E) i okolina (O)), a bridovi grafa su stranice pravokutnika. Do slike je nacrtan graf; pored svakog čvora je naveden njegov stupanj, te je bojom označena parnost (parni čvorovi - zeleno, neparni čvorovi - žuto).

U ovom slučaju imamo dva čvora parnog stupnja i četiri čvora sa neparnim stupnjem - dakle nisu zadovoljeni uvjeti postojanja niti Eulerove šetnje niti Eulerovog ciklusa, odnosno nije moguće jednom linijom (preciznije: krivuljom (linije su samo ravne krivulje), koja je jednodimenzionalni objekt) proći kroz sve bridove samo jednom.

Nagrada, ukoliko ju odlučiš dodijeliti (rješenje nije onakvo kakvo si očekivao), ide 1domagoj1-u, budući da je prvi ponudio točno rješenje (nemogućnost prolaska svih stranica).

Ne mogu vjerovat da ova tema ima 5 strana, i da je tek na 5. netko ovo napisao. A sad svi koji su se mucili neka ovo 5 puta procitaju, i nauce napamet. :D

btw. ako si sam pisao ovaj cijeli tekst, svaka cast, uspio si to jako jednostavno i lijepo prikazati :)

Nothing is true, everything is permitted...
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.12.2009 10:15 (Assassin).
16 godina
neaktivan

Ima li netko nekih novih, malo zabavnijih zagonetki?

NOBODY wants you, NOBODY loves you, NOBODY misses you, NOBODY needs you, NOBODY cares about you, NOBODY makes you happy, dont cry My name is NOBODY!!!
16 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Zadatak 1 nije riješiv jer ima 4 čvora s neparnim stupnjem (crveni), što znaći da nema Eulerovu šetnju ni ciklus.

Dodatkom još jednog krova, dva od ta 4 čvora povečavaju stupanj, pa ostaju samo 2 s neparnim stupnjem, što znaći da postoji Eulerova šetnja, a ta dva čvora s neparnim stupnjem su početni i završni.

Za zadatak 3 sam stavio dva moguća riješenja, međutim ako ni jedno ni drugo nije dopušteno, zadatak nije riješiv. Kako čvorove možemo grupirati u dvije grupe tako da svaki brid ima jedan vrh iz jedne grupe, a drugi iz druge, radi se o  bipartitnom grafu. Bipartitni graf moze biti potpun ako i samo ako su u jednoj grupi najvise dva vrha. U našem slučaju imamo po tri vrha u svakoj grupi.

(...)

1. Točno
  2. Točno
  3. Niti jedno nije dopušteno. Bipartitni graf je potpun ako je svaki čvor prvog skupa povezan bridom sa svakim čvorom drugog skupa; u ovom slučaju (zadatku), bipartitni graf jest potpun, tako da tvoj argument ne vrijedi (tj. nije dokaz nemogućnosti rješenja).

Assassin kaže...
(...)

btw. ako si sam pisao ovaj cijeli tekst, svaka cast, uspio si to jako jednostavno i lijepo prikazati :)

Sâm sam pisao tekst; kada nekome nešto objašnjavam, pokušavam biti što jasniji da bi mogli usvojiti to znanje sa razumijevanjem, a ne pukim memoriziranjem (pamćenjem, štrebanjem). Riječima Rogera Penrosea (u slobodnom navodu): razumijevanje je ono što znanost zapravo jest - znanost je puno više od bezumnog računanja [op. hrx: u što možemo uključiti štrebanje].

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.12.2009 23:02 (hrx).
16 godina
odjavljen
hrx kaže...

Niti jedno nije dopušteno. Bipartitni graf je potpun ako je svaki čvor prvog skupa povezan bridom sa svakim čvorom drugog skupa; u ovom slučaju (zadatku), bipartitni graf jest potpun, tako da tvoj argument ne vrijedi (tj. nije dokaz nemogućnosti rješenja).

Fali ključna riječ. Riješenje 3. zadatka je potpuni bipartitni graf.  Bipartitni planarni graf moze biti potpun ako i samo ako su u jednoj grupi najvise dva vrha, što znaći da ovaj graf nije planaran, tj. ne može se nacrtati u 2D prostoru bez da se bridovi sijeku.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
16 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
(...)

Fali ključna riječ. Riješenje 3. zadatka je potpuni bipartitni graf.  Bipartitni planarni graf moze biti potpun ako i samo ako su u jednoj grupi najvise dva vrha, što znaći da ovaj graf nije planaran, tj. ne može se nacrtati u 2D prostoru bez da se bridovi sijeku.

Eto kako jedna riječ čini razliku.

Ipak, bolja bi formulacija bila da je potpuni bipartitni graf planaran ako i samo ako su u jednoj grupi najviše dva čvora, zato što je u zadatku već definirano da je graf bipartitan i potpun (trebamo spojiti svaku uslugu sa svakom kućom), a traži se je li planaran (spajanje bez križanja).

Neplanarnost se može pokazati pomoću Eulerove formule ( v - e + f = 2 , proturječjem), a K3,3 graf (kakav je u zadatku) sadrže Kuratowskijev i Wagnerov teorem za planarnost.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.12.2009 9:17 (hrx).
16 godina
neaktivan

Evo jedna za forumaše :)

Bermudski trokut je mjesto u Atlantskom oceanu, gdje brodovi i zrakoplovi navodno nestaju bez traga. Na slici u nastavku, kvadrat nestaje kad smo preuredili dijelove gornjeg trokuta u obliku trokuta niže. Dijelovi u obje slike su identični. Možete li objasniti zašto kvadrat nedostaje? Trebat ćete svoje znanje geometrije da bi riješili ovaj problem...

NOBODY wants you, NOBODY loves you, NOBODY misses you, NOBODY needs you, NOBODY cares about you, NOBODY makes you happy, dont cry My name is NOBODY!!!
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.12.2009 18:27 (BannedOnThisForum).
15 godina
neaktivan

http://stuff.pyzam.com/toys/tictacscare.swf

Evo jedna zanimljiva igra, križić - kružić, ali malo teže od običnog. Još nisam uspio pobijediti ili je izdjednačeno ili izgubim

16 godina

Ja bi to ovako nekako:

Oba trokuta kad stavimo jedan na drugi, tvorili bi pravokutnik površine 65 (nečega).

U tom pravokutniku bila bi:

2 žuta trokuta, ukupne površine 24

2 zelena trokuta, ukupne površine 10

2 plava i 2 crvena lika, ukupne površine 30

Ti likovi tvore ukupnu površinu 64, što je za jedan mali kvadratić od 65 koje bi imali da je pravokutnik cijeli :D

Zato, kad pravokutnik dijagonalom presječemo u 2 dijela, u jednom dijelu mora faliti jedan kvadratić površine 1 :D

@mjesec Sram te budi :P

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.12.2009 18:46 (Luuka).
16 godina
neaktivan
mjesec kaže...

Evo jedna zanimljiva igra, križić - kružić, ali malo teže od običnog. Još nisam uspio pobijediti ili je izdjednačeno ili izgubim

Rofl, koji si ti LOWER, a meni zvucnici na max

16 godina
neaktivan

Hipotenuza velikog trokuta je samo prividno ravna crta.

Kada stavimo likove jedan na drugog vidimo da bi površina ovog s rupom, da nema rupe, bila veća.

15 godina
neaktivan
BannedOnThisForum kaže...
mjesec kaže...

Rofl, koji si ti LOWER, a meni zvucnici na max

Tako je i meni bilo prvi put :P

Zanimljiva igrica, zato sam odlučio podijeliti s vama :D

btw. Tko uspije pobijediti neka se javi, ja i dalje ne uspijevam ^^

15 godina
neaktivan

To nije moguce rijesiti, jer ima ima ima tri ulaza sa samo dva izlaza...sto ce reci da jedna crta uvijek ostaje zarobljena... Reci tati da laze i da je prevarant... TO NIJE MOGUCE RJESITI!!! al je zanimljivmo za razbijat malo glavu!!

http://www.crobasic.com
16 godina
neaktivan
MarkoVeic kaže...

To nije moguce rijesiti, jer ima ima ima tri ulaza sa samo dva izlaza...sto ce reci da jedna crta uvijek ostaje zarobljena... Reci tati da laze i da je prevarant... TO NIJE MOGUCE RJESITI!!! al je zanimljivmo za razbijat malo glavu!!

ovakav shame je upozorenje članovima foruma da trebaju čitati i ostale stranice

15 godina
neaktivan

E kaj ti znaci "shame"??? morao sam ono napisati kad sam vidio kako je zapoceo sa patkama post :):)

http://www.crobasic.com
15 godina
neaktivan

Probajte ovo!

Napravite od šibica kravu!

Smijete micati samo dvije šibice!

Cilj je kako kravu "okrenuti" u dva poteza!

Pod "okrenuti",mislim na to da krava bude još uvjek krava,

znači da ima i rogove,rep,noge,glavu,na normalnim mjestima,

nprm,da ako gleda desno,neka u dva poteza gleda u ljevo,

a neka još uvjek bude KRAVA!

Okrenute ju bilo kako,gore,dolje,ljevo,desno,nije bitno,ali u samo

dva micanja šibica!

Ikominator
16 godina
neaktivan
andy0101 kaže...

(...)

Točno - žuti trokut ima manji šiljati kut od arctg(3/8) (približno 20,56) stupnjeva, a manji šiljati kut zelenog trokuta ima arctg(2/5) (približno 21,8) stupnjeva - tako da cijeli lik (2 trokuta + 2 šesterokuta) nije trokut nego četverokut u prvom slučaju, te osmerokut u drugom slučaju. Površina mu je jednaka u oba slučaja.

EDIT: Okretanje krave u dva micanja šibica - vrlo jednostavan zadatak (zapravo, trebalo mi je više vremena da nacrtam rješenje nego da ga riješim) - trik je u zadnjem koraku, okretanju površine (ili pogleda na površinu) na kojoj se nalaze šibice.

Rješenje je odmah vidljivo zbog tri para "rogova" (rogova i dva para nogu) - okretanjem repa i premještanjem jedne noge dobijemo noge na suprotnoj strani, te je samo potrebno okrenuti površinu ili pogled na površinu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.12.2009 23:21 (hrx).
16 godina
neaktivan
mjesec kaže...

uff da nekazem sta ti jebe...

17 godina
neaktivan
hrx kaže...
andy0101 kaže...

(...)

Točno - žuti trokut ima manji šiljati kut od arctg(3/8) (približno 20,56) stupnjeva, a manji šiljati kut zelenog trokuta ima arctg(2/5) (približno 21,8) stupnjeva - tako da cijeli lik (2 trokuta + 2 šesterokuta) nije trokut nego četverokut u prvom slučaju, te osmerokut u drugom slučaju. Površina mu je jednaka u oba slučaja.

EDIT: Okretanje krave u dva micanja šibica - vrlo jednostavan zadatak (zapravo, trebalo mi je više vremena da nacrtam rješenje nego da ga riješim) - trik je u zadnjem koraku, okretanju površine (ili pogleda na površinu) na kojoj se nalaze šibice.

Rješenje je odmah vidljivo zbog tri para "rogova" (rogova i dva para nogu) - okretanjem repa i premještanjem jedne noge dobijemo noge na suprotnoj strani, te je samo potrebno okrenuti površinu ili pogled na površinu.

To sam i ja mislio, ali rep na krajnjoj kravi je podignut, a na pocetnoj spusten, pa mislim da to nije tocno, jer se po zadatku treba dobiti identicna krava, samo okrenuta.

Nothing is true, everything is permitted...
16 godina
neaktivan
Ikominator kaže...
(...)

Cilj je kako kravu "okrenuti" u dva poteza!

Pod "okrenuti",mislim na to da krava bude još uvjek krava,

znači da ima i rogove,rep,noge,glavu,na normalnim mjestima,

nprm,da ako gleda desno,neka u dva poteza gleda u ljevo,

a neka još uvjek bude KRAVA!

Okrenute ju bilo kako,gore,dolje,ljevo,desno,nije bitno,ali u samo

dva micanja šibica!

Assassin kaže...
(...)

To sam i ja mislio, ali rep na krajnjoj kravi je podignut, a na pocetnoj spusten, pa mislim da to nije tocno, jer se po zadatku treba dobiti identicna krava, samo okrenuta.

Nigdje u zadatku ne piše da orijentacija šibica okrenute krave mora biti identična početnoj kravi - samo da dijelovi krave moraju biti na normalnim mjestima, a krava okrenuta, u dva micanja šibica.

U mojem rješenju sve je zadovoljeno - u dva micanja šibica, krava je okrenuta (hoda ulijevo umjesto udesno), rogovi su na glavi, rep je na kraju krave i spaja se na gornji dio tijela (gdje se rep i treba spajati), a noge su gdje i trebaju biti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.12.2009 11:53 (hrx).
15 godina
neaktivan

Moram priznati da je zanimljiv odgovor,ali na zalost NIJE!

Priznajem,da nisam dobro objasnio,ali evo da malo otežam,

Nemoj kravu rotirati pogledom,shvati da krava stoji svojim

nogama na zemlji,dakle u tvom odgovoru,krava bi se našla na

leđima!Kužiš!?

Mala pomoč--nemoj napraviti kravu,sa podignutim repom-kao da

se tjera,neka ga ostavi spuštenog!

Ako se na ovaj zadačić javi više od 10 ljudi,objavljujem,koju

šibicu treba prvu micati!!!!!!

Ikominator
16 godina
neaktivan

Ukoliko ne mijenjamo orijentaciju podloge, za okretanje krave potrebno je minimalno tri poteza, zato što se rogovi sastoje od dvije šibice (i za njihovo premještanje trebaju dva poteza), a treba nam još jedan potez za kompletiranje glave na suprotnoj strani (premještanjem donje šibice u trokutu koji čini glavu). Šibice koje čine tijelo i noge krave nije potrebno micati jer su strane simetrične.

U dva poteza je moguće napraviti da krava pogleda u suprotnom smjeru (zrcaljenjem dviju šibica koje čine glavu oko treće šibice koja je baza trokuta koji predstavlja glavu), ali nije moguće okrenuti kravu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.12.2009 13:42 (hrx).
15 godina
neaktivan
mjesec kaže...

eto kako mrzim ovakve kretene -.-' uopce ti nije neka fora ... al zato moje slusalice mogu pregorit

xF: rebelsy
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice