Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.342.531
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Re: Što se događa s našim društvom?

Ta doktorica je objavila i knjigu Lijekovi ili prica o obmani.

Malo poduži intervju, tkom se da čitati: http://2012-transformacijasvijesti.com/alternativna-medicina/dr-lidija-gajski-izmisljaju-bolesti-i-ljude-truju-ljekovima

Meni najzanimljivi dio: Što mislite o cijepljenju?

-Cijepljenje je još jedan primjer zarađivanja na zdravima. Svjedoci smo da se uvodi sve više novih obaveznih cjepiva. U vezi s tradicionalim vakcinama, poput onih protiv difterije, tetanusa, zaušnjaka i ospica, nema dokaza o djelotvornosti u sprečavanju tih bolesti. Njihova je pojavnost pala zbog porasta životnog standarda i boljih higijenskih uvjeta i prije negoli je cijepljenje uvedeno. S novijim vakcinama postoje još veći prijepori. Hepatitis B nije tako ozbiljan javnozdravstveni problem da bi trebalo cijepiti čitavu populaciju, i to već u rodilištu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.10.2012 23:11 (Tawals).
16 godina
neaktivan
bed kaže...
Trivijaliziraš i spajaš kruške i jabuke..

Trebao si citirati cijelu rečenicu jer si slučajno zaboravio da se radi o, cit; 'lijekovi za spuštanje tlaka, kolesterola, šećera u krvi, antidepresivi, lijekovi za osteoporozu, kemoterapija, cjepiva', a ne o aspirinima i prehladi koju spominješ. Dakle, radi se o određenim skupinama farmaceutika za kronične bolesti koje si ti na neku foru izjednačio s aspirinom i prehladom. I na temelju toga razglabaš kako je najbolje liječiti prehladu. Što samo po sebi i nije loša metoda liječenja prehlade, osim što nema dodirne točke s temom i skupinom lijekova iz članka. Lažem, i jedne i druge drže u ljekarni..

Kad smo već kod toga, aspirin, tj. kemijski spoj estrahiran je iz vrbe. Što će reći da je acetisalna kiselina u osnovi prirodan spoj iz biljke i nema neke prevelike veze s znanstvenicima. Travari poznaju te fore već tisućljećima. Ako na osnovi aspirina i je li on lažni lijek, zaključuješ o funkcioniranju farmaceutske industrije (a evidentno nemaš veze s vezom), moram ti reći da si naivan..

Btw, ako ti je 'specijalista' rekao da si dehidrirao i nije ti dao barem rehidromix, ako ti već nije uvalio na bocu fiziološku, kalij, glukozu, nabij na quratz takvog specijalistu..

Ma nije poanta ni kruška ni jabuka. Danas prečesto možeš čuti "pijem ove tablete" "pijem one tablete", umjesto da se potraži uzrok bolesti, npr: nezdrava prehrana, pušenje, kuća pored nuklearnog otpada, ljudi prečesto posežu za ljekovima, kao lakim riješenjima za teške probleme.

Nije u lijeku problem. Ne želiš pit, nemoj, misliš da farmacija nešto skriva, teorije zavjere.. nemoj pit ljekove. Nekome lijek pomaže, drugeme neće. A što bi lijekovi trebali raditi? Kad neki lijek ne liječi zašto je odmah kriv lijek?

Ponavljam se samo.. Očekujemo čudo od nečega što u startu lijepo kaže da ne mora izliječiti bolest kod dotičnog pacijenta i onda se krstimo, križamo, čudimo ako to ne uspije i odmah povlačimo teorije.. i ko fol je sad netko izmislio toplu vodu jer zamisli "lijek za osteoporozu može biti toksičan i ne mora biti učinkovit". Pa jbt, mogu popit fakin vodu i ostat žedan, nije voda odmah kriva, al ajmo spalit i Janu i market koji mi je tu vodu prodao.

I kolesterol i depresivi i lijekovi za osteoporozu.. potpuno nebitno, ljudima je bitna moć čarobne tablete. Bolje praksiten nego prošetat Sljemenom i uživat u miru i tišini. Razgibavat se lagano svakodnevno, prestat pušiti.. Rekoh, za rak, nasljedne bolesti.. nema alternative, ili vjeruj liječnicima i lijekovima ili nemoj. Ja vjerujem da nemaju razloga namjerno izmišljat neučinkovite i toksične ljekove.

Pao sam u nesvjest, odvezen na hitnu (Krk), dobio 2x0,5l otopine i 2 injekcije voltarena (ili jednu nisam siguran), poslali me toj doktorici opće medicine (Omišalj), ona mi je nakon 5 minuta dijagnosticirala upalu pluća, propisala klavocin i poslala na rengen pluća (Rijeka). Bio je petak, morao čekat rezultate rengena do ponedjeljka, u međuvremenu nisam pio klavocin, pio sam čaj, došao u KBC Rijeka u ponedjeljak, vidno oporovaljen (riječi tog doktora na rengenu), pluća kao u male bebe, sve super i sve pet, lik mi je rekao da sam samo dehidrirao i da je dobro što nisam pio klavocin. Al to je tako nebitno.. nije čovjek završio prometnu ako radi u KBC-u.

Ako bude bilo potrebno stavim scanove svega.

No nije kriva doktorica koja mi je propisala klavocin, niti sam ja očekivao da će mi propisati magični gram nakon 5 minuta pregleda. Svi se šopaju tabletama kao da se radi o čarobnim napitcima. A svaki taj lijek može, a i ne mora djelovati. Valjda je in "joj zaboravio sam popiti tabletu".

Nije potreban IQ preko 120 za čitat moje tesktove.. Serem? Preskoči, nema potrebe da koristimo penise kao argument. Mogu se ja sad složiti s tobom, al onda bi oboje bili u krivu.

Da si išao mozgom čitati moj tekst, da si provjetrio sobu prije neg što si sjeo za komp ne bi bacao izjave da je netko naivan, glup, da bi nabijao nekog na spolovilo itd, samo zbog toga što sam kratio tekst i izbacio potpuno nebitne informacije po poantu teksta. Nije rasprava neznam kako žustra da koristimo ovakve izraze..

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
18 godina

Meni je cura farmaceut. Pricala mi je o muljazama koje farmaceutske firme rade (od krivih deklaracija na ljekovima, nadalje. Kako te stvari prolaze na trziste, pojma nemam). Takodjer, vecina lijecnika prima "darove" u obliku putovanja i slicno, kao i dosta ljekarni...

Osobno ne volim lijekove. Radije pretrpim bol nego da se šopam kafetinima i sl. Dok moja cura npr za svaku piydariju guta tablete. Jbg...

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.10.2012 8:17 (tnakir).
18 godina

Ma rakija liječi sve...od gripe do side {#}

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
18 godina
M_dipl. kaže...
Deus ex machina kaže...

Interesantno i nadasve novo i svjeze. Otkrice Amerike, reklo bi se...

http://danas.net.hr/hrvatska/lijekovi-koje-koristite-su-beskorisni-pripravci

No na stranu to - iako do neke mjere djelim misljenje, interesira me zivo da li bi se ova gospodicna ipak dala upiknuti jednim od tih lijekova sa skromnim djelovanjem, kad bi joj neka opaka bolest malo pomutila planove.

Ne bi, vjeruj mi, znam je godinama. Ako te zanima, napisala je opsežnu studiju o tome koja se zove Lijekovi ili priča o obmani, u izdanju Pergamene iz Zagreba pa prouči, dosta interesantnih stvari se nađe.

Čitava znanstvena zajednica koja se bavi medicinom i farmaceutikom smatra tu knjigu pseudoznanstvenim trabunjanjem, ali u tipičnom feng shui/kristaloterapija/tawalsozavjera stilu, ti je preporučaš za čitanje. 

Kul stori, bro. 

Nevjerojatno je kako kod nas izolirani, manjinski stavovi bez peer-reviewa uvijek dobiju status "zanimljivog promišljanja" - od Paarovih trabunjanja o "globalnom zahlađenju", idiotarija ove Gajski o "farmaceutskoj industriji" (u kojoj nikad nije radila, btw), zabrani vrhnja i sira u EU itd...

This space for rent!
14 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 18:38 (royalhero).
16 godina
neaktivan

Podsjeća me na belosvetsku zavjeru zvanu EU kontra malog hrvatskog čovjeka ; Naime on je čuo da će mu EU dati bespovratna sredstva iz ppristupnih fondova, a stvar se malo zakomplicirala kad nofci baš i nisu utrošeni kako je stajalo u projektu ( ma kakav projekt, ako ga je i bilo uopće ), i sad ti isti drukaju kontra EU kako je to sve kapitalistička gamad, mafija sused - mafija, i ne znam ti ja šta.

A to što on novcima od financiranja odnosno sufinanciranja projekta sebi napravi fasadu i kupi auto, ulazi vjerojatno u oportunitetni kakav trošak, odnosno teoriju izbora - izabrao si je urediti život, umjesto ulaganja love u projekt unaprijed osuđen na propast. Genijalac jbte. {#}{#}

Faith divides us. Death unites us.
16 godina
neaktivan

Bez tijela - niđe veze, ako mene pitaš. Razmišljao sam o toj maloj i tom slučaju mjesecima, sve je protiv njega, odnosno na strani tužiteljstva, a moj je stav da je kriv za otmicu, pa i silovanje - ali mala je lako moguće živa, i distribuirana u istočne vukojebine i prostranstva Bugarske, Rumunjske, te od tamo dalje starcima i visokopolitičkom otpadu u zemljama zapadne EU.

Kriv je, samo ostaje pitanje gdje je i u kojem stanju ključni dokaz - tijelo mlade cure.

18 godina
neaktivan

Cijela ta priča o farmacijskoj industriji koja namjerno ne želi otkriti da postoji lijek za rak, koja namjerno stvara nove bolesti i sl. jednostavno ne pije vodu. Previše je ljudi uključeno u tu priču i svi ti ljudi imaju u obitelji bolesnike koji trebaju lijek za ovo ili ono da bi s ciljem zarade išli sabotirati napredak.

Kužim od čega kreću ljudi koji vjeruju u farmacijske zavjere, ali mislim da je kompletna priča besmislena.

S druge strane, smatram da se često puta propisuju lijekovi koji su nepotrebni ili neadekvatni, a sve zbog toga što su liječnici prenatrpani, nestrpljivi i/ili ih zaboli ona stvar. Mnogo stvari se može liječiti "samo od sebe" i definitivno ne treba krknuti tabletu za svaku sitnicu. No, isto tako mislim da si puno više štete radiš ako trpiš glavobolju nekoliko sati nego ako mazneš kofedon/kafetin ili nešto slično.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
18 godina

Dakle, jedno ubojstvo 40 godina, a dvostruko ubojstvo (takodjer tinejđerice) se kaznilo sa nekakvom opomenom i školovanjem u Švicarskoj. Također, pljačka lokalnog dućana se kazni sa par godina zatvora, a pljačka države sa par mjeseci uvjetno... Provosuđe nam je vrh!

Rvat katolik!
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Dakle, jedno ubojstvo 40 godina, a dvostruko ubojstvo (takodjer tinejđerice) se kaznilo sa nekakvom opomenom i školovanjem u Švicarskoj. Također, pljačka lokalnog dućana se kazni sa par godina zatvora, a pljačka države sa par mjeseci uvjetno... Provosuđe nam je vrh!

Jebiga, Paravinja nije iz "dobre obitelji".

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
16 godina
Danny_HR kaže...
tnakir kaže...

Moguće i da je samo tu žrtveno janje. Kao pravosuđe nam postaje bolje, nekoga se mora i pošteno osudit.

Swedish latin super funk.
18 godina
Danny_HR kaže...
tnakir kaže...

Jbt u ovom nekom korupcijskom slucaju imaju fizicke dokaze primanja mita (videosnimka) i ne mogu nista. Koja usrana drzava. Strasno!

Rvat katolik!
18 godina
neaktivan
sirka666 kaže...

Moguće i da je samo tu žrtveno janje. Kao pravosuđe nam postaje bolje, nekoga se mora i pošteno osudit.

Iskreno, zaboli me. Obzirom na prošlost i stvari koje je ranije radio i bez ubojstva mu je ta kazna okej.

18 godina
M_dipl. kaže...

Primjerice ADHD, socijalna fobija (koja je prije bila karakterna osobina - sramežljivost), spuštanje "normalnih i preporučenih" pragova za razinu šećera u krvi, tlak (zbog kojih se onda prodaje više lijekova za te probleme), itd.

Da, bas mi je cura o ovom pricala... kao, da svako toliko mijenjaju pragove za, npr. kolesterol u krvi i slicno, samo da bi pucali lijekove.

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.10.2012 11:09 (tnakir).
16 godina
neaktivan

Dobro ali istovremeno nezdravo živjeti i osloniti se isključivo na lijekove i kojekakve medikamente, pa kasnije prodavati pričice o zavjerama i nema previše smisla ili? Tipična priča dugogodišnjih pušača, kao da svog susjeda slušam, obolio je od karcinoma pluća, puši tri kutije crvenog dnevno, sad plazi po kemoterapijama, na skupim je lijekovima - vrlo vjerojatno će biti ubrzo i bivši, jer za to lijeka nema - možemo li to smatrati onda zavjerom?

Čuo sam sa par strana kao - pa kakvi su to lijekovi, što čovjeka zrače bezveze uz to, kad mu nema pomoći itd.? Bezbroj je takvih primjera u medicini.

Dokazan je i štetan utjecaj pretjeranog unosa crvenog mesa u organizam, ispijanja gaziranih pića umjetnih boja itd., pa što ljudi rade - žive na roštilju i kokakoli. Onda dobiju rak želuca, crijeva itd., pouzdaju se u lijekove i sve nade polažu u njih.

Nemojte me krivo shvatiti, ali ljudski organizam je kao računalo, ukoliko ga zagadiš virusima ili pretjerano overclockirašunosom svakakvog smeća, nema tog lijeka koji će ga dovesti u red. S tog aspekta ne mogu prihvatiti teorije zavjere, iako je farmaceutska industrija, s ekonomskog aspekta, vrlo vjerojatno po prihodima godišnje ispred automobilske.

Naravno, genetska oboljenja, sklonosti i poremećaji su nešto posve drugo, kao i predispozicije. No uvjeren sam da je ogromnim dijelom čovjek sam ipak odgovoran za stanje svojeg tijela.

17 godina
M_dipl. kaže...

Također, ima dijelove gdje analizira pojavu određenih bolesti kroz zadnjih 50 godina i profit koji su farmaceutske kompanije uknjižile od pojave te bolesti. Primjerice ADHD, socijalna fobija (koja je prije bila karakterna osobina - sramežljivost), spuštanje "normalnih i preporučenih" pragova za razinu šećera u krvi, tlak (zbog kojih se onda prodaje više lijekova za te probleme), itd.

Problem je što se svijet previše i prebrzo promjenio u zadnjih 50 godina tako da zbilja postoji niz komplikacija i anomalija psihičkog stanja koje nespremni pojedinci osjećaju.

U tih 50 godina dogodilo se više promjena nego od rođenja Krista do otkrića Amerike i tiskarskog stroj, čak i do razvoja psihijatrije i (druge) industrijske revolucije.

Razmjena informacija, sama njihova dostupnost, stjecanje i gubitak privatnosti, povećana samosvijest, povećanje ljudskih prava i sloboda, necenzuriranje, medicinska otkrića, humanizam; među ostalim, sve se to reflektiralo na čovjeka, koji je do prvih temeljitih istaživanja uma i mogućih anomalija bio ostavljen sebi samome.

Ne mogu ništa konkretno tvrditi o mogućim malverzacijama kod propisivanja normi za pojedine ljekove, ali prema psihijatrijskim istraživanjima treba imati neke činjenice na umu.

Socijalna fobija je relativno nov pojam, ali ima nekoliko otegotnih okolnosti:

• prvo i najočitije je da se socijala-društvo mjenja (sad već) na mjesečnoj razini (ako gledamo dobnu skupinu koju najčešće pogađaju nerobihevioralni poremećaji - školsku djecu - možemo uvidjeti da faktor koji kod pojedinca može uzrokovati anksioznost u društvu slijedeći mjesec više nije bitan) tako da vrijeme je manje bitan faktor što se očituje i u:
  • Psihijatrija je za razliku od konkretne medicine imala i dalje ima teži posao, jer nema opipljive dokaze za prihvaćanje kod masa, te se zbog toga uz svu težinu medicinskih problema morala nositi i sa društvenim dogmama i normama, recimo gayevi su dugi niz godina bili šikanirani kao poremećaj psihe, dan danas masa se radije okreće crkvi iako imaju očite simptome (kao najbanalniji primjeri).
  • teško je davati argumente vremena, jer virus gripe i liječenje istog se tehnički nije mjenjao i posljedice su vidljive, osoba prije 50 godina se nije morala nositi sa masu stvari koje utječu na psihu jer samo društvo nije bilo razvijeno u smislu empatije, povezanosti i društvenosti općenito. Recimo jedan pionir mogao je provesti cijelo djetinstvo šutajući krpenjaču i izbijajući oko praćkom s dvojicom susjeda, danas većina djece nije "normalno" u očima ostatka djece ako nema 10-ak prijatelja, razne gadgete, hobije, i sl. Mi naravno na njih gledamo kroz naše djetinstvo i nama je to sasvim drugi svijet iako smo (bar mi u ranim dvadesetima) završavali obaveznu školu u vrijeme kada je takav način života počeo biti normalan.
  • Sramežljivost je bila karakterna osobina dok je društvo predstavljalo 60-ak djece iz generacije, s 10-ak od kojih si zbilja imao kontakt izvan škole. Danas je društvo postalo življe, povezanije i manje privatnosti se uspije sačuvati, samim time je i osjećaj sramežiljivosti pojačan i više se ističe u društvu. Mali Milan je bio sramežljiv što se očitovalo ne odlaskom na igralište, danas je mali Noah Emmanuel svakosekundno bombardiran pozivima za druženje i ako ih odbije sve naravno da postoji simptom poremećaja normalne socijalizacije. Milan možda nije ni bio pozvan jer je bio nedostupan, Noah je dobio poziv na mobitelu, Facebooku, Twitteru, Viberu i WhatsAppu. A ako nije dobio poziv situacija je gora jer Milan toga nije bio svjestan, Noahova je cijela generacija u sekundi mogla saznati da je meta šikaniranja jer jede šmrklje.

Ovo su banalni primjeri, ali shvaćate poantu, psihijatrija je polje koje se mjenja kako se mjenja društvo, otkrivaju se novi poremećaji, zatiru se arhaične norme, jer iako društvo samo postavlja tempo svog napretka, nitko ne garantira pojedincu da će biti spreman na to. Dok samo društvo, što je veoma pozitivno, postaje povezanije, osjetljivije, empatičnije i više altruistički nastrojeno, negativna posljedica je da pojedinac također postaje osjetljiviji na negativne aspekte društva što može imati ozbiljne posljedice.

Naravno da ljekovi nisu rješenje tih posljedica i kao kod svih grana medicine postoje krive dijagnoze, no dok tehnološki napredak uvelike olakšava posao tim granama, istovremeno ga otežava psihijatriji, koja se mora razvijati usporedno s društvom ako ga misli uspješno podupirati i kao krajnja mjera liječiti.

Jer podupiranje bi trebala biti najvažnija mjera protiv poremećaja, no za to ih treba pravovremeno uočiti i dijagnosticirati, što me dovodi do zaključka da je to cijeoživotno učenje u struci za što mnogi pojedinci nisu spremni. To rezultira raznim shortcutevima, najviše u školskoj pshijatriji (razumljivo jer su tamo takvi poremećaji najučestaliji), gdje se mnogi čak i banalni tipovi asocijalnog ponašanja trpaju u koš s težim oblicima, ili gdje se slični simptomi liječe jednako iako imaju različite uzroke. Iako je razumljivo da jedna psihijatar teško može kvalitetno motriti nekoliko stotinjaka djece, kriva dijagnoza i agresivno liječenje ljekovima može imati katastrofalne posljedice na ionako krhku psihu djeteta, posljedinčno izazivajući kronične bolesti u odrasloj dobi.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
16 godina
neaktivan

Zračenja od mobitela? Utjecaj na zdravlje stanovništva u blizini industrijskih zona (u HR Sisak (benzen), Kutina, dio Zaprešića (voda) itd.) ? Kako negirati industrijsko-tehnološki napredak i njegov utjecaj na zdravlje (razvoj novih bolesti, poremećaja), ne samo ljudi već i prirodne ravnoteže? Nemoguće.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.10.2012 13:46 (thedream).
16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Čitaj s razumijevanjem, ja ga ne negiram nego samo tvrdim da on nije kvalitativno veći od utjecaja na život ljudi uslijed problema iz 19. i 18. stoljeća primjerica, pa i u mnogim drugim stoljećima ili polustoljećima prije toga. Dodatno, tvrdim da taj utjecaj nikako nije mogao biti toliko veliki da uzrokuje pojavu novih poremećaja.

Čitam. I raspravljati u smislu da li je napredak isključivo katalizator za postojeće, poznate poremećaje - ili izravan uzročnik novih je po mojem skromnom mišljenju potpuno promašeno, pa se povlačim. Ne iz nerazumijevanja, ignorancije ili nečeg trećeg - već iz pokušaja razvoja filozofije, u egzaktnim znanostima kao što je medicina.

17 godina

Otkrivam toplu vodu u dugim postovima, ne radim, razbijam glavu zašto ljudi kupuju skupe pse o kojima ne vode brigu niti 2 dana, pa proklete (jadne) životinje laju i cvile cijeli dan (zbog susjedovog bigla nisam spavao cijelu sezonu, uz konobarski posao nije mala stvar, sada u Zagrebu potpuno isti problem) pa se okrećem kvazidubokoumnim raspravama kako ne bih pukao.

Dalo bi se rapsravljati o otkrivanju novih poremećaja (nisam se dovoljno informirao oko ovoga), ali čvrsto stojim iza toga da već dijagnosticirani i stručno opisani poremećaji mogu imati drugačije povode, povode koji su se mjenjali kako se mijenja društvo. Milan i Noah vjerojatno pokazuju iste simptome čak su i uzroci generalno slični (nemogućnost uklapljanja u društvo bla bla bla), ali promjenio se prag osjetljivosti i prag prvog pokazivanja poremećaja, širenje i razvoj na gore, brzina pogoršanja, što rezutira različitim posljedicama koje se trebaju rješavati na različite načine. Samim time se stručna osoba može osloniti na prijašnja zapažanja i dijagnoze, no ne smije na njima temeljiti cjelokupno lječenje.

Uz dovoljno truda svi bihevioralni poremećaji se mogu reducirati na osnovne uzroke (ljubav, prihvaćanje, različitost, jedinstvenost, krivi odgoj) ali oni se zbog promjena u društvu drugačije očituju i da potvrdim zašto nemaju nikakve veze s vremenom prije, očituju se - društvo ih konačno primjećuje kao nešto što treba riješiti.

Sumnjam da je '50-ih godina društvo obraćalo pozornost na depresiju i stres, uzročnike velikih problema kako u socijalnom tako i gospodarskom dijelu društva.

Prije prvih napretka u psihoanalizi i psihijatriji općenito, sva razmišljanja o bitku čovijeka i njegovim osjećajima bila su vezana gotovo isključivo za filozofiju, (umjetnost u neku ruku), koja je bila toliko strana i teška običnom čovjeku da nije imala utjecaj na njegov svakodnevni život. Govorim o kolektivnoj svijesti i obziru društva prema pojedincu. Zato sam spomenuo tih par tisuća godina.

Prvi put u povijesti jesmo u mogućnosti razborito i stručno promatrati utjecaj društva na pojedinca i dok su osjećaji pojedinca u biti isti (ljubav, strah, briga, tuga) podražaji koji ih uzrokuju su toliko tazličiti da je nesmotreno i nepotrebno uopće gledati u prošlost, ali zato moramo biti spremniji za budućnost. U prijelaznom smo razdoblju u kojem je psihijatrija iz opravdanih razloga još nedovoljno točna ali napreduje.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
18 godina
M_dipl. kaže...

Jesi li je ti pročitao? Jer ako nisi, onda je tvoj komentar ovdje "kul stori, bro". Uostalom, napisao sam da se u knjizi mogu naći zanimljive stvari, a ne da je knjiga u cijelosti pogođena. Što se znanstvene zajednice tiče, ne znam o čemu točno pričaš, Gajski ima proponente i oponente iz područja medicine, filozofije (bioetike) i farmaceutike, što nije ni čudno obzirom na tematiku i stil njene studije. A priča o nedostatku peer-reviewa je smiješna. Knjiga je prošla kroz osam različitih ruku tijekom godine dana prije tiskanja, nekoliko stranih imena (dakle ne rođaka i prijatelja) je recenziralo knjigu, i sad ti govoriš o nedostatku peer-reviewa. Nisi upoznat s pričom ali svejedno prijeko sudiš i vadiš zaključke iz vazduha.

Ne, nisam je pročitao, ali imam je doma jer sam je dobio na poklon, zajedno s onom knjigom o "opasnim E-ovima" koje ovakvo kao - ti bez ikakvog konkretnog znanja o problematici, ali s velikom voljom za filozofiranje i "propitivanje"  - jednostavno obožavaju. 

Nisam je pročitao jer sam počeo, a onda poludio kad sam došao do gluposti o lijekovima za tlak i kako zapravo uopće nema dokaza da je visoki tlak opasan  i "koji je to uopće visoki tlak?".

To su totalne gluposti. Otiđi kod nekog interniste pa ga pitaj za to o visokom tlaku i postoje li ikakvi dokazi i kakvi, pa će pasti na dupe što ga to uopće pitaš. 

Onda, Lidija Gajski voli smandrljati više argumenata koji sami po sebi mogu biti točni, ali onda iz jednoga argumenta za jedno područje (farmaceutska industrija kao i svaka druga industrija želi ostvariti što veći profit, primjerice) izvlači zaključke za sve tangencijalno vezano s time koji iz toga uopće ne proizlaze.

Ona NEMA niti jedno priznato peer-reviewed zanstveno istraživanje na osnovu kojega izvlači zaključak, već kreće sa zaključkom i onda parcijalno cherry-picka podatke iz ovoga i onoga, kako bi poduprla svoj zaključak. 

To NIJE znanstvena metoda niti su takvo predstavljeni "rezultati" imalo bitni. 

Svako doba ima takva laprdala opće struke, a 60-tih je to bio Ivan Ilič i njegova Medicinska Nemesis, a sada imamo svoju lokalnu babu koja nema znanstvenih radova u bilo kojem relevantnom znanstvenom medicinskom časopisu, ali piše ovakve knjige za raju koja to sve guta jer jednostavno im se ne da proguglati što znanstvenici koji se ekšli bave znanstvenim radom, ali ne za raju, već za svoje kolege koji to mogu objektivno ocijeniti, kažu o tom istom radu. 

Katastrofa je što savjetuješ kao "zanimljive stvari". 

Nisu zanimljive nego su tendenciozne, pogrešno predstavljene i idiotske. 

Ti si, uostalom šećeraš, pa prestani s lijekovima i režimom za šećeraše, da zayebeš farmaceutsku industriju. Pa mi se javi kad ti otpadne noga. 

A da, kaže Lidija da je šećerna bolest stvarno štetna, a visoki tlak od kojega samo možeš dobiti proširenje (i zatajenje) srca, infarkt i moždani udar nisu... 

Antibiotici su joj isto okej. 

Bejzikli, bolest od koje počneš propadati brzo, pa Lidija nemre kenjati kako su lijekovi nepotrebni, priznaje se kao bolest, a ona za koju ti trebaju godine i desetljeća da te uništi - tu kenjaža cvate. 

This space for rent!
15 godina
M_dipl. kaže...

Ma ovdje nema priče o teorijama zavjere. Ona naprosto popisuje lijekove i radi računicu koja uključuje njihov utjecaj na simptome za koje se propisuju i negativan utjecaj koji rade u ostalim dijelovima organizma, iz koje u većini slučajeva ispada da je generalna šteta pojedinog lijeka veća od partikularne koristi koju on čini. Nakon toga, analizira tržišne rezultate i praksu prodaje nekog datog lijeka i izvodi zaključak o njegovoj potrebi, adekvatnoj informiranosti liječnika, pacijenata i šire javnosti. Na kraju, u većini slučaja zaključuje da se radi o proizvodu koji ima adekvatnu alternativu ali se zbog ekonomskih razloga održava. Također, ima dijelove gdje analizira pojavu određenih bolesti kroz zadnjih 50 godina i profit koji su farmaceutske kompanije uknjižile od pojave te bolesti. Primjerice ADHD, socijalna fobija (koja je prije bila karakterna osobina - sramežljivost), spuštanje "normalnih i preporučenih" pragova za razinu šećera u krvi, tlak (zbog kojih se onda prodaje više lijekova za te probleme), itd.

Ukratko, radi se o jednoj opsežnoj studiji čija je jedina mana povremena tendencioznost u zaključcima i generalno agresivan stil, zbog čega je i navukla bijes nekih pripadnika relevantnih struka.

Dajte ljudi pročitajte knjigu pa onda sudite!

BTW. ovo je išlo Dannyju i Dragi.

EDIT: evo knjige online, ma dosta je pogledati samo sadržaj da odmah bude jasno da ovdje nije riječ o pseudoznanosti ili nekakvim conspiracy-theory pričama.

I da još dodam na ovo tvoje, žena radi već godinama kao liječnik Internista u domu zdravlja (prije Željezničara) a sada Centar u Zagrebu.

Stručnjak za odmaganje...
18 godina
mario.L_hr kaže...
M_dipl. kaže...

Ma ovdje nema priče o teorijama zavjere. Ona naprosto popisuje lijekove i radi računicu koja uključuje njihov utjecaj na simptome za koje se propisuju i negativan utjecaj koji rade u ostalim dijelovima organizma, iz koje u većini slučajeva ispada da je generalna šteta pojedinog lijeka veća od partikularne koristi koju on čini. Nakon toga, analizira tržišne rezultate i praksu prodaje nekog datog lijeka i izvodi zaključak o njegovoj potrebi, adekvatnoj informiranosti liječnika, pacijenata i šire javnosti. Na kraju, u većini slučaja zaključuje da se radi o proizvodu koji ima adekvatnu alternativu ali se zbog ekonomskih razloga održava. Također, ima dijelove gdje analizira pojavu određenih bolesti kroz zadnjih 50 godina i profit koji su farmaceutske kompanije uknjižile od pojave te bolesti. Primjerice ADHD, socijalna fobija (koja je prije bila karakterna osobina - sramežljivost), spuštanje "normalnih i preporučenih" pragova za razinu šećera u krvi, tlak (zbog kojih se onda prodaje više lijekova za te probleme), itd.

Ukratko, radi se o jednoj opsežnoj studiji čija je jedina mana povremena tendencioznost u zaključcima i generalno agresivan stil, zbog čega je i navukla bijes nekih pripadnika relevantnih struka.

Dajte ljudi pročitajte knjigu pa onda sudite!

BTW. ovo je išlo Dannyju i Dragi.

EDIT: evo knjige online, ma dosta je pogledati samo sadržaj da odmah bude jasno da ovdje nije riječ o pseudoznanosti ili nekakvim conspiracy-theory pričama.

I da još dodam na ovo tvoje, žena radi već godinama kao liječnik Internista u domu zdravlja (prije Željezničara) a sada Centar u Zagrebu.

Pa kakve to ima veze?

Da li shvaćate da je Pavuna fizičar, a priča o Zlatku Sudcu kao "kvantonu" - makroskopskoj kvantnoj pojavi i njegovoj mogućnosti "bilokacije"?

Da je Luc Montagnier dobio Nobela za otkriće virusa HIV-a, a govori o "virusima koji emitiraju radiovalove" i sudjeluje na crackpot pseudoznanstvenim okupljanjima poput onoga Jessice Simpson o autizmu.

Da je Linus Pauling bio DVOSTRUKI nobleovac koji je do kraja života kenjao o potrebi žedaranja golemih količina C vitamina kao profilakse za s-v-e (ali - SVE bolesti) da bi na kraju umro od raka prostate? 

Ženska jest liječnik, ali njene ideje su totalno neprihvaćene od struke.  

Kao u tim slučajevima, ili  slučaju Paara, vi, javnost bez dovoljno znanja o materiji, iz nekoga razloga odaberete se prikloniti mišljenju koje posve odudara od mišljenja čitave struke i rezultata koje daju istraživanja u toj struci i to, izdvojeno, neznanstveno i nebitno mišljenje koristite kao relevantno?

Odabirete stavove koji vam emocionalno odgovaraju i po tome biste se vodili. Naravno, sve dok stvarno ne pritisne bolest, onda sve to o "trovanju" lijekovima za tlak ili protiv raka više iskustveno ne možete prihvatiti. 

This space for rent!
16 godina
neaktivan

#Drago, izgleda da ljudi vjeruju ono što žele vjerovat.

http://www.norgems.com
18 godina
M_dipl. kaže...

Knjiga ima 517 strana, antihipertenzivi (gdje si ti prestao čitati) su na strani 36. Ne računajući predgovor i uvod pročitao si ukupno 16-17 strana knjige i donio zaključak da je smeće. Ja sam već izrazio svoj stav o tendencioznosti nekih njenih zaključaka, pa mi to ne možeš koristiti kao protuargument, ali ne pročitati 500 od 517 strana knjige i onda govoriti o nekakvoj neprofesionalnosti (cherry picking) autorice je u najmanju ruku - smiješno.

Ove ostale priče, o tome gdje je i šta tiskala, neću ni komentirati. Tu si totalno van svoje domene i to se jasno vidi.

Rite, a ti si tu doma. 

Daj mi, molim te, navedi koliko je se citira u stručnim i relevantnim medicinskim časopisima? Posebice ova njena "metaistraživanja" (a u stvari cherry-picking)?

Imaš CFI Croatia (http://www.cficroatia.com/), imaš tamo doktora znanosti koliko te volja, pa kao akademski obrazovana osoba kontaktiraj ih i zatraži nekoga liječnika da ti da mišljenje o Lidiji Gajski i njenoj knjizi. 

Okej je da se kao klinac (relativno gledano) oduševljavaš idejama van glavne struje, ali je neprihvatljivo da kao čovjek koji će uskoro predavati na fakultetu (ili već predaješ?) progutaš ovakvo smeće line, hook & sinker. Mogao si upisati u google "kritika lidije gajski" ili "lidija gajski crackpot" ili bilo što slično, pa bi vidio tonu njenih kolega, liječnika, u najblažu ruku skeptičnih. 

Ili da odeš do Connect portala za znanost gdje se također o njoj diskutira, od strane onih koji se bave farmacijom i medicinom. 

Umjesto toga ovdje nešto kobajagi "širiš domenu". 

Što se tiče toga do koje sam strane došao - koliko sam dugo trebao čitati kad vidim  provjereno netočne podatke i interpretacije u prvih 30 strana?

Dobio sam nedavno i knjigu "Alkalizirajte se ili umrite!" (http://www.sitis-san.hr/katalog/27/Alkalizirajte_ili_umrite_html), također pseudoznanstveno serovanje, također od liječnika, koji brije na "kiselost" organizma kao uzrok svih bolesti. Tu sam pročitao još manje - napreskokce deset stranica i smijao sam se na svakoj kao lud, a još više kad sam išao na Internetu tražiti kritike knjige (http://scienceblogs.com/insolence/2006/09/15/your-friday-dose-of-woo-acid-base-or-woo-1/http://medicinar.mef.hr/pdf/puferi.pdf).

Probaj i ti koji puta to napraviti. 

This space for rent!
18 godina
neaktivan

Kakve ti to neprijatelje imaš kad ti uvaljuju toliko takvih knjiga? {#}

To te Oleg trola, priznaj!

18 godina
Danny_HR kaže...

Kakve ti to neprijatelje imaš kad ti uvaljuju toliko takvih knjiga? {#}

To te Oleg trola, priznaj!

Ne, Oleg je okej.

Imam IRL jako dobru prijateljicu, još iz srednjoškolskih dana u Splitu, koja brije na tu "alternativu". Izvrsna osoba, stručna u svom području (brodogradnja i još ponešto), uspješna u životu, ali i prijemčiva za svaku luđačku ideju koja naiđe - od makrobiotike i "detoksikacije", preko homeopatije, "alkaliziranja", Nove Agore... Ma sve, brate. 

Samo IRL se uopće ne trudim prijatelje "izvesti na pravi put". To čuvam samo za Internet i nepoznate ljudove... :-)

This space for rent!
17 godina
odjavljen

Insinuirati, bez znanstvenog dokaza, o namjernom masovnom trovanju, na koje pristaju cijeli pogoni i "zapovjedni lanci" u farmaceutskoj industriji, nema baš puno smisla i definitivno se može svrstati u pseudo-bilo-što i nadriliječništvo (kad se savjetuje protiv primjene lijekova), što je u krajnjoj liniji vrlo opasno i koštalo je neke života. Mišljenja sam da je to na granici kriminala, samo kao ideja.

Što se tiče komentara o kvaliteti znanstvenog sektora, ne znam baš i nisam optimističan kad je to u pitanju i koliko kredibiliteta nosi netko tko se ne bavi stvarnim znanstvenim radom, a istovremeno piše knjigu bez ozbiljnog istraživanja te znanstvenih dokaza. Ja sam prije par dana povukao prijavu za doktorat i odgodio stvar za iduću godinu, nakon što sam vidio da je stanje u znanosti zaista katastrofalno (o čemu svjedoči i redovito pljuckanje prof. Vinkovića po odnosu MZOŠ prema resoru) i da je bolje pričekati stabilizaciju i da se krene zaista s više projekata i drugačijim financiranjima koja će dati prednost stvarnom znanstvenom radu i generirati prilike za postdoc znanstveni rad. U ovom slučaju, zašto ne stvarno istraživanje o učincima preparata koji se prepisuju, pa da vidimo tko koga truje i ugrožava.

Troll level: sensei
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.10.2012 15:32 (Tonči).
17 godina
odjavljen

Ali, što se tiče doktorske razine, mislim da neki kriteriji moraju postojati, kad je u pitanju objava tvrdnji. Znanstveni dokaz mora biti podloga. Volio bih čuti argumentaciju na bilo koje protivno mišljenje. Lijepi su dani, da se popit kava. :)

Troll level: sensei
18 godina
Pero Dinamit kaže...

Ma rakija liječi sve...od gripe do side {#}

Ma fučkaš ti rakiju ti bokca,{#} od nje pa i sve ostale žestice jetri dođe muka odma drž se ti fantastičnog smrdljivca ili lijeka češnjaka. Dva češnja svaki dan i nema frke, kad bi tak svi radili sa fantastičnim smrdljvcem bilo bi puno zdraviji.{#}

thedream kaže...

Zračenja od mobitela? Utjecaj na zdravlje stanovništva u blizini industrijskih zona (u HR Sisak (benzen), Kutina, dio Zaprešića (voda) itd.) ? Kako negirati industrijsko-tehnološki napredak i njegov utjecaj na zdravlje (razvoj novih bolesti, poremećaja), ne samo ljudi već i prirodne ravnoteže? Nemoguće.

A di je tek Azbest u prošlosti,{#} kolko je ljudi od njega umrlo po svijetu a da nisu nit znali o čem se radi dok se budale na vlasti nisu sjetili zabranit azbest.Možda se neki tog ne sječaju ali nekad u prošlosti, koristila se boja za zid koja je imala dost olova u sebi ugodan prostor za život s takvim zidovima jezuš kristuš.{#}

Dosta današnje tehnologije ili stvari, ide po principu super fino okrečemo lovu a za posljedice ko ih šljivi o njima čemo kasnije kad se namlatimo love.Sisak je stvarno u lošem položaju kaj se tiče zagađenja to sigurno, a ovo za zraćenje mobitela imaš odličan dokumentarac Full Signal pa ga pogledaj ak nisi uglavnom pravi cirkus na kubik.{#}

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.10.2012 15:59 (rambox).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice