Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.950
|
čitano: 8.009.971
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

A j*beš i državu u kojoj je kriminalac par exellance - glavni državni odvjetnik. O kakvom onda poštenju i napretku imamo pravo i sanjati?

Znao sam za ovo dronjkanje sa Slobodnom Dalmacijom, ali sad i za Kamensko da se ovako ponaša..jadno, u najmanju ruku.

Cemetary gates
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?

Zaboravio si da i sam Bajić još mora odgovarati za zločine u Lori, za što je, uostalom i prijavljen.

Problem je što gdje god dirneš - smrdi, tako da da dok se sva ekipa koja je 20 godina u vlasti i pri vlasti ne makne, nema tu sreće...

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Zaboravio si da i sam Bajić još mora odgovarati za zločine u Lori, za što je, uostalom i prijavljen.

Problem je što gdje god dirneš - smrdi, tako da da dok se sva ekipa koja je 20 godina u vlasti i pri vlasti ne makne, nema tu sreće...

Još je veći problem da tko god dođe na vlast i pokuša nešto poput ovoga počistiti ,odmah će biti optužen za revanšizam i otpuštanje zbog stranačke pripadnosti!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.11.2011 15:21 (kizo2703).
17 godina
kizo2703 kaže...
Drago kaže...

Još je veći problem da tko god dođe na vlast i pokuša nešto poput ovoga počistiti ,odmah će biti optužen za revanšizam i otpuštanje zbog stranačke pripadnosti!

Pa revanšizma će sigurno i biti, a i treba ga biti. Pa u onoj nekoj slavonskoj selendri za posao školske čistačice je došla u obzir samo ona s hdz-ovom članskom iskaznicom. 

Prije neki dan je objavljeno pismo nastavnice razredne nastave, magistrice u svojoj struci, koja deset godina ne može dobiti posao u splitskim školama jer ravnatelji priznaju da svako radno mjesto mora imenovati "središnjica" i crkva, a kvalifikacije sa studija ravnatelji škola uopće ne moraju uzeti u obzir pri zapošljavanju novih nastavnika jer im to omogućava zakon. (Dakle, ako se javi netko s titulom magistra, diplomirao s izvrsnim, i kreten koji je studirao na PA 15 godina, prošao s dovoljnim, ako ravnatelj odluči da je ovaj drugi bolji, ne postoji bilo kakva zakonska osnova da ga se pozove na odgovornost.)

Toliko truleži u tako maloj zemlji se rijetko nađe.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.11.2011 15:30 (Drago).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Možda sam bio malo prežestok kod izričaja, no to je zbog ovog - da je rješenje njezinog problema bilo samo otići na drugi šalter, onda bi fakat ispala glupa i nesposobna ili bi se barem tako osjećala - i ona i njezina kompanija, koja zapošljava ljude iz raznih dijelova svijeta. Ona je čak pokušala i neke stvari koje bi malokome pale na pamet (ne, nije se pokušala oženiti za Evropljana samo da bi mogla raditi u EU, iako bi joj to riješilo sve probleme - može i Slovenac ;)!). Kažeš za svoj osobni primjer "eskpertnu vizu" - ona nema završen faks pa shodno tome nije ni ekspert. I moguće je da joj se bio istekao ugovor (ne sjećam se više, bilo to pred tri-četiri godine), a htjela je ostati u Njemačkoj i tražiti posao. Ili joj nisu dali novi ugovor jer joj je istekla viza ili radna dozvola - zbilja se više ne sjećam. Uglavnom, zbog toga je izgubila skoro godinu dana, a sve se završilo tako što je našla posao u drugoj zemlji, u drugoj kompaniji. Dakle, nije riješila problem s Njemačkom, nego ga je zaobišla. ;)

I do čega smo sad došli? Od toga da su vrata u inozemstvu svima otvorena, do toga da zapravo trebaš biti "ekspert" kako ne bi imao problema. Što to znači? VSS? VŠS? Što je s ostalima?

Nikako ne bi ispala glupa!!!

Nevjerojatno je komplicirano iskopati sto ti tocno treba i gdje, zaboga, pa postoje agencije i strucnjaci/pravnici koji se iskljucivo bave tim pravnim zafrkancijama. Moj primjer je samo primjer ekspertne vize, a cinjenica je da to nigdje na CiC (Canadian Immigration Center) websiteu nisam pronasao. Kad nazoves i pitas, upute te na website. Dakle, zakukuljeno je, i nije jednostavno, treba biti uporan do granice bezobraznosti.

Sto se tice tvoje prijateljice, stvar je jednostavna sa pravne strane. Proces je ovakav:

1. Nadji posao

2. Na osnovu potpisanog ugovora, trazi radnu dozvolu

Drzava sudjeluje samo u broj 2, i sanse da ti odbiju radnu sa ugovorom su minijaturne. Ono sto se prakticno dogodilo, jest da je tvoja prijateljica dobila otkaz, i htjela je novu radnu dozvolu. Ali na osnovu cega, kad nema posao? Naravno da se mora vratiti u Hr, jer nema nikakva prava kakva uzivaju Njemacki gradjani (novcanu naknadu i slicno).

Ekspertna viza nema veze sa skolovanjem, vec sa strukom koja se trazi i iskustvom pojedinca!

U onom trenutku kad Kanada odluci da ima dovoljno programera, ja ne mogu vise dobiti ekspertnu vizu vec samo normalnu radnu. Zato sam rekao da neke zemlje traze i farmere, i dobijes radnu dozvolu u roku od 3 tjedna jer im kljucno nedostaje ljudi s tom bransom. Razlozi za to su brojni, mozda je recimo drzava odlucila uloziti ogromne novce u plantaze maslina ili pamuka, i trazi masivno farmere koji bi to odradjivali, a farmeri traze onda predradnike kojih nema dosta pa ih uvoze...

Proces je vrlo jednostavan frende, ali linearan: prvo posao, onda viza.

Obrnuto nema ni smisla ni pravne podloge.

mbaksa kaže...

Pa rekoh ti - zbog nemogućnosti dobivanja vize ili nepoznavanja jezika, zbog nemogućnosti da obitelj presele itd. Rekoh vizu - whatever - vizu ako treba, radnu dozvolu jasno - kakvi su uvjeti za to? Ne može svatko dobiti radnu dozvolu - ili se varam? Jezici - jasno samo po sebi - to nije barijera samo za komunikaciju s ljudima, to može biti i barijera uopće za obavljanje posla. Specifična zanimanja koja ovise o zakonodavstvu - ekonomija, pravo i sl. - hoće im itko dati posao u struci? Starost. Dok si mlad, sve se čini puno lakše - gdje će starije osobe emigrirati van?

Možeš li uopće otići u stranu zemlju pa tek onda tražiti posao? Nekoliko mjeseci živjeti "negdje" (po hostelima? hoće ti netko iznajmiti stan ili kuću s tvojim statusom?), sa svom ušteđevinom (naravno, ako išta imaš - Hrvati su "puni" ušteđevine).

Pogledaj odgovor gore za najbitniji detalj.

Ne mozes dobiti dozvolu od drzave za raditi, ako nisi pronasao posao. Ne mozes dobiti dozvolu za studiranje, ako nisi upisao fakultet.

Moj sensei je otisao iz Hrvatske sa zenom kad mu je bila 55-ta u UK, Norwich. Zaposlio se u tvornici za preradu mlijecnih proizvoda. Nista mu ne fali osim prijatelja koje poznaje desetljecima iako je stekao nove ondje, ali ionako se posjecuju svako toliko a tu je i Skype.

Problemi koji ti navodis ovdje su oni koji spadaju u "prioritete".

Zadnje pitanje: moguce je! Kako rekoh, vecina zemalja NE TRAZI VIZU, nego mozes lijepo uci sa putovnicom. Nadjes si posao i onda odes do granice i napravis si vizu (debilan proces, ali tako je to).

No nitko normalan to ne radi - jer se to tako ne radi. Posao trazis lijepo na daljinu, interview odradis na daljinu, odes na put cisto potpisati ugovor i da vidis malo novo radno mjesto iako se i to rijetko radi. Kad potpises ugovor, predas sve lijepo u ambasadu i cekas radnu dozvolu - zbog toga je idiotski ostajati u nekoj zemlji BEZ POSLA, jer ne mozes raditi dok ne dodje viza.

Kad preselis, tu su predujmi na placu koje onda otplatis prve godine, ako nemas ustedjevine. Poslodavac ce ti redovito srediti mjesto prebivalista barem jedan mjesec dok ne nadjes sebi stan.

mbaksa kaže...

Gle - ne mogu svi riješiti sve svoje probleme tako da isele iz Hrvatske. Tvoj prijedlog nije kako da se riješe problemi u Hrvatskoj, nego kako da pojedinci pobjegnu od tih problema. Super za sve one koji su uspješno pobjegli od tih problema (dakle, zaposloli se na dobrom poslu u stranoj zemlji, našli prijatelje, dobili državljanstvo...), ali većina ljudi nema tu mogućnost ili ta opcija traži prevelika odricanja/žrtvovanja (ostavljanje obitelji i prijatelja, recimo). To je ono na što sam reagirao - pojedinci se mogu spasiti od sr*nja u Hrvatskoj, ali društvo u cjelini ne. 

I da... ide ti se vani?

Iskreno da ti kažem, pred koju godinu sam i razmišljao o tome - ono, otići u nepoznatu okolinu i početi ispočetka. A sad sam već u godinama u kojima mi je to onako... Li-la. S 30 se već očekuje da čovjek ima školu, posao, ženu, djecu... Ali kad bih mogao naći dobar posao vezan uz nešto što me zanima (a široki je spektar informatičkih i multimedijalnih stvari koje me zanimaju i u kojima imam određena znanja), u nekoj zemlji u kojoj se govori engleski (jako mi je žao što u srednjoj školi nisam naučio njemački)... Možda bih ga prihvatio. Kad se spustim na zemlju i realno pogledam svoju životnu situaciju, ništa me ne veže za Hrvatsku. Meni je problem to što nemam višu/visoku školu - ako dam sve ispite na vrijeme, bakalar multimedije mogu postati tek za dvije godine. Dakle, ne mogu ići van kao "ekspert". Pitanje je zapravo bih li spadao pod eksperta s tim stupnjem...

Hmmm... na drugu loptu, imas pravo.

Sad sam se sjetio npr. da ima staraca po selima koji jedva prezivljavaju, tako da to vjerojatno spada u ljude koji ne mogu iseliti.

Nemam rijesenje za to, nazalost... ja razmisljam o ljudima kao ti npr. koji bi mogli otici napraviti sebi zivot vani, ali ih sprijecavaju neki problemi koji realno ne postoje.

30 godina? Cmooooon!!!

Ja imam 30 godina svjeze, bez djece, sa curom... ne fali mi nista! Kakva su to pravila sada i ocekivanja? Razocarao si me :-P

A sto se tice odlaska, ako se ipak odlucis, kako rekoh, All you have to do is ask, man.

Ne bi bio ni prvi ni jedini sa ovog foruma kojem sam pisao kilometarske mailove o tome sto i kako se moze uciniti. Naravno da necu odraditi posao za nikoga, ali mogu objasniti sto tocno treba napraviti i kojim redom. Ekspert ces biti gdje god se trazi "multimedia expert" ;-)

Vjeruj mi, prosao sam Njemacku, Austriju, Svedsku, Norvesku, sad sam u Kanadi a vrlo izgledno je da kroz 2 mjeseca odselim u Singapore (umjesto San Francisca koji je isto opcija).

Te vize nisu nikakav bauk - bauk je spustiti se na zemlju, priznati da Hrvati nisu nikakab bogom dan narod sa znanjem koje je nekoliko klasa iznad svih ostalih, i pronaci si posao, te posteno raditi. Sve ostalo su basne za bebe koje Zli Ludjak prica u Osobnom Stavu *poke* ;-)

mbaksa kaže...

Nikakav problem tu ja ne pokušavam riješiti - kao što i sam kažeš, "mali ljudi tu ne mogu apsolutno ništa". Najviše što mali čovjek može napraviti, nažalost, je dati glas onome za koga smatra da će poboljšati stanje u državi. Ili napraviti najmanje štete. Dakle, nisam ovdje da rješavam probleme, nego da diskutiram. ;) A diskutiram o tome da predlažeš rješenje za pojedince (što je sasvim OK za njih i dobar prijedlog), dok će društvo i dalje biti u banani. Ne može cijela Hrvatska iseliti. ;) Pogotovo ne oni starije dobi i djeca koja su ovisna o roditeljima i onda je ili svi ili nitko. Nije takav problem iseliti kad si mlad, službeno obrazovan, slobodan i nesputan - ali to je samo jedan mali dio građana.

Da, kako rekoh maloprije u pravu si ovdje, nisam promislio dovoljno.

Nazalost, ja ne vjerujem niti da ce glasovanje ista rijesiti za djecu i starce, jer ni jedni ni drugi nisu samostalni i oboje ovise o glavnom nosacu drustva, koji su upravo ljudi kojima savjetujem selidbu. Ne moras biti ni mlad, kako rekoh moj sensei je otisao sa 55. Ako netko misli da je 'prestar' za zapoceti novi zivot, nek se otrijezni. Nikad nije kasno ni za fax, ni za novu zenu, ni za jos jedno dijete, ni za novi dom.

Rijesenje za ove ovisne grupacije, da rezimiram ovo, nemam. Probat cu promisliti, ali ne vidim ga. Razmisljam trenutno (onako teoretski) sta bi bilo kad bi apsolutno svaki radno i mentalno sposobni hrvat iselio negdje, sta bi se dogodilo ali ne mogu zamisliti...

mbaksa kaže...

Ne bih rekao da je takav stav sebičan (osim ako ne gledaš to da si napustio svoje prijatelje i rodbinu), rekao bih da je nerealan - za većinu ljudi. Tj. realan je samo za neke pojedince (poput tebe), koji imaju mogućnosti (znanja i sposobnosti? obrazovanje? sreća? neovisnost, nesputanost, ne prevelika vezanost za bližnje) i onda još i muda te mogućnosti iskoristiti. A nerealan za veliku većinu. O tome je stvar i zato sam reagirao na tvoju poruku. Gledaš na sve ljude kao da se radi o tebi, kao da se radi o mladim, visokoobrazovanim stručnjacima, koje ništa ne veže za ovu zemlju, koji su spremni napustiti obitelj i prijatelje.

Nazalost, kroz sebe jedino i mogu gledati. Obrazovanje je najmanji problem, negdje u sredini su rodbina i prijatelji, ali najveci problem su 'muda'. Mogucnosti koje sam ja osobno imao su bile skoro pa nikakve... ali...

Where there's a will, there's a way ;-)

I samo zbog toga sam tvrdoglav, jer vidim da ima ljudi koji imaju puno vecih mogucnosti nego sto sam ih ja imao, i znam da bi ih mogli iskoristiti ali ne zele. Falit ce im mama i tata. Hrana nece biti tako dobra. Ima previse kriminala, netko ce ih upucat na ulici. Kako ce bez prijatelja? Sta ako im se roditelji razbole? Sta ako dobiju otkaz? Sta ako ovo, sta ako ono...

What if mi nikad nije bila mantra... lijepo napravis sto ti padne na pamet i roll with the punches!!!

Cyberpunk indie title - http://ghosts.pleasantnightmare.com
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.11.2011 16:47 (Deus ex machina).
15 godina
neaktivan

O majke ti..{#}

Cemetary gates
16 godina
neaktivan

A znam, stvarno sam pretjerao s duzinom, sad gledam... a jos i pazim kao, ukratko cu sve... :-D

Ako mi Baksa odgovori tl:dr; ubit cu ga.

Cyberpunk indie title - http://ghosts.pleasantnightmare.com
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.11.2011 16:51 (Deus ex machina).
16 godina
mbaksa kaže...
..

S druge strane, možda nas tehnologija spasi, prije nego sve pukne - ..

- naivac (ne optimist, jer nema veze s optimizmom). GMO hrana je rješila glad u africi? Samo je povečala ovisnost o 'proizvođaču' tj licenci Monsanto i ostali.

Sirotinja nebi imala shupak da govno nešto vrijedi... ali sad u afričkim selima, gradski frajer koji ima el-priključak, zarađuje punječi mobitele. Tehnologija i napredak, ali glad je ostala (i ovisnost o Londonsko-Frankfurtskoj burzi, dok su prije ovisili samo o tome dali je brži lav ili lovac..). Direktni potomak ST-serijala, mobitel.

Beem me up Scotty...

Drago kaže...

..Problem je što gdje god dirneš - smrdi, .. 

Jedini recept, Heraklov, za čišćenje štala.. problem je suša posljednjih godina. Ljudi radije gledaju revoluciju na TVu nego kroz prozor. (ne shvaćaju da je tv prozor u svijet..) ili se sjete Matije G.i seljobera pa ih svrštetak smiri. Gadno je, bez obzira na kapacitivne kapacitete Remetinca, pitanje npr dali će i Sanader biti osuđen. Što s ostalima koji su puno manji od her Ive... ako on recimo iduće godine zaplovi na barki s malo vitra, još i dobije otpremninu, odštete (kao Prskalo, pa sad i preostali traže isto).... i opet na trošak države. Može li netko pomisliti na takav rasplet ovog cirkusa suđenja.

Ispada da je jeftinije lopova pustiti nego ga uhvatiti.

- (naivan) zaključak da treba ukinuti Baića i policiju, bilo bi manje kriminala štete.. {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.11.2011 16:53 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
- naivac (ne optimist, jer nema veze s optimizmom). GMO hrana je rješila glad u africi? Samo je povečala ovisnost o 'proizvođaču' tj licenci Monsanto i ostali.

Sirotinja nebi imala shupak da govno nešto vrijedi... ali sad u afričkim selima, gradski frajer koji ima el-priključak, zarađuje punječi mobitele. Tehnologija i napredak, ali glad je ostala (i ovisnost o Londonsko-Frankfurtskoj burzi, dok su prije ovisili samo o tome dali je brži lav ili lovac..). Direktni potomak ST-serijala, mobitel.

Ae, ok, izum mobitela nije rješio problem gladi u Africi, ali ionako nemam baš dojam da je tome inicijalno bio namjenjen... {#}

17 godina

Mislim da je vrlo mala šansa za osuđujuću presudu Sanaderu, tim prije što DORH pokušava od toga napraviti slučaj "ratnog profiterstva", a to isključivo iz razloga jer ta kategorija ne zastarijeva, a da nisu išli na ratno profiterstvo, ovo za što je optužen bilo bi u zastari. 

S tim da retroaktivno proglasiti neku aktivnost ilegalnom (ratno profiterstvo) pa da se zakon primjenjuje na događaje kada nije ni postojao je po svoj prilici neustavno i ako i bude osude (ne vjerujem) slijedi žalba Ustavnom sudu i rušenje zakona. 

Plus što su Slokovićka i Prodanović izvrsni advokati i dobro grizu, a mogao bi Bajić u konačnici stradati i zbog ovog "curenja" svih mogućih podataka EPH-u.

This space for rent!
13 godina
odjavljen
Drago kaže...

Mislim da je vrlo mala šansa za osuđujuću presudu Sanaderu, tim prije što DORH pokušava od toga napraviti slučaj "ratnog profiterstva", a to isključivo iz razloga jer ta kategorija ne zastarijeva, a da nisu išli na ratno profiterstvo, ovo za što je optužen bilo bi u zastari. 

S tim da retroaktivno proglasiti neku aktivnost ilegalnom (ratno profiterstvo) pa da se zakon primjenjuje na događaje kada nije ni postojao je po svoj prilici neustavno i ako i bude osude (ne vjerujem) slijedi žalba Ustavnom sudu i rušenje zakona. 

Plus što su Slokovićka i Prodanović izvrsni advokati i dobro grizu, a mogao bi Bajić u konačnici stradati i zbog ovog "curenja" svih mogućih podataka EPH-u.

Istina sigurno neće biti osuđen no, meni dovoljno-> mogu njemu ili njegovoj kćerki viknudi koju pogrdnu rijeć sok šetaju Cvijetnim trgom bez problema-> dokazano je kakva su familija! {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.11.2011 17:56 (Diplomat).
17 godina
neaktivan

da malo ja pogledam u kuglu... {#}

bilo bi zanimljivo vidjeti što će se događati sa programom CNNa kad ga preuzme kineska tvrtka npr., čini se da je to vrlo moguć scenarij.., a opet je moguće da doživimo vrijeme embarga, očuvanja domaćih ekonomija, povratka proizvodnje u domaće jasle pod strožim zakonskim normama, par koraka unazad... skupe điđe još skuplja hrana etc.... tko će ga znati, znam jedino da neće biti ono što bih ja želio da bude...

jedno je sigurno, outsourcanje proizvodnje na istok je shebalo zapad forsiranjem globalizacije... u biti pohlepa, konkurentnost i natjecanje, ostavi proizvodnju doma i možeš zajedno staviti ključeve u bravu, konkurencija te uništi niskim cijenama... političari su opet pojeli govna fokusirajući se na kratkoročna i srednjoročna rješenja vjerujući guruima globalizacije koji su debilno procijenili da tržište može samo sebe regulirati, u biti moglo bi ali jedino pod uslovom da je svijet u svim svojim djelovima podjednako razvijen i relativno politički stabilan, a tome nije slučaj, još imamo sreće (ili nesreće) što afrika nema školovanu radnu snagu jer bi agonija potrajala puno duže

autori koje ignoriram: Sinatra, Ezio, alen-c, Viator, Talalej, epos
16 godina
neaktivan
Koji FAIL! E moj Milane, sunce ti kalajsano...

"Bandić se usporedio: Konj voli raditi, na što vas to podsjeća?"
http://www.24sata.hr/politika/bandic-se-usporedio-konj-voli-raditi-na-sto-vas-to-podsjeca-241173
16 godina
The Man kaže...
Koji FAIL! E moj Milane, sunce ti kalajsano...

"Bandić se usporedio: Konj voli raditi, na što vas to podsjeća?"
http://www.24sata.hr/politika/bandic-se-usporedio-konj-voli-raditi-na-sto-vas-to-podsjeca-241173

-blah, vidi se da nisi pretendent na prijestol. PRovci znaju posao, zna i Bandi(ti)ć, baci pogled na kampanje, vidjet ćeš onomatopeju i simbole slonova, orlova.. to je vrhunski (subliminarni) politički PR.

... i da, Banditos je konj(ina), ali ostli su tovari naspram njega.

Tko se još sjeća Bandolerosa u čarapama na grobu? Dali se povlači pitanje pijane vožnje, čije uplatnice za vrtić su važeće, pa do tog gdje su novci iz ZG blagajne, koliko je Holding ''pojeftinio''.. a mi tu pričamo o ''konjima''.

-Spinmaher, lako je njemu biti konj, kad su ostali magarci (ili još gore neplodni križanci).

17 godina
moderator

Di ste nepušači? Malo vas se čuje u zadnje vrijeme... Pazi mudroliju - Akcija HZJZ-a: Prestani pušiti i osvoji 10 tisuća kuna! Znači, ministatstvo zdravsta legalizira pušenje u ugostiteljskim objektima (danas skoro pa da i ne možeš pronaći kafić u kojem se ne puši) i sad objavljuje natječaj koji će čak jednog sretnika, koji se na čak mjesec dana odrekne pušenja, nagraditi s 10.000 kuna! Neš ti akcije... Navali narode! Sve za zdravlje! I deset hiljada kuna na grani!

Jadno da jadnije ne može biti. Ako ih je zaista briga za zdravlje građana, daleko veći učinak bi postigli zabranom pušenja na svim javnim mjestima i prestankom subvencioniranja proizvodnje duhana (čime bi i cijena cigareta skočila), te stavljanjem ekstra poreza/trošarina na cigarete. I stvar riješena. Ali ne! Zašto bi napravili nešto što bi zaista donijelo nekakav učinak, kad se mogu reklamirati u novinama s jednom takvom jadnom akcijom? Mislim samo da su se zeznuli s datumom - trebali su natječaj raspisati koji tjedan ranije pa da završi taman pred izbore pa da se Milinović može slikati u novinama kako predaje ček od 10.000 kuna sretnom dobitniku čistih pluća.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.11.2011 8:28 (mbaksa).
16 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Ako ih je zaista briga za zdravlje građana, daleko veći učinak bi postigli zabranom pušenja na svim javnim mjestima i prestajankom subvencioniranja proizvodnje duhana (čime bi i cijena cigareta skočila), te stavljanjem ekstra poreza/trošarina na cigarete. I stvar riješena.

Zar nije lakse zatvoriti fabrike i zabraniti uvoz?

And then father, the Rapture dream was over. You taught me that 'evil' is just a word. Under the skin, it's simple pain. We are Utopia, you and I...
17 godina
moderator
Mentalist kaže...
mbaksa kaže...

Ako ih je zaista briga za zdravlje građana, daleko veći učinak bi postigli zabranom pušenja na svim javnim mjestima i prestajankom subvencioniranja proizvodnje duhana (čime bi i cijena cigareta skočila), te stavljanjem ekstra poreza/trošarina na cigarete. I stvar riješena.

Zar nije lakse zatvoriti fabrike i zabraniti uvoz?

Ne.

15 godina
neaktivan
Drago kaže...

Too big to fail, može bit lako, da..iako bi osobno da dobije bar 10g za sve muljaže i večerice što je radio, no tako mogu posjest yebi ga cijeli razred HDZ-a, njih 30-tak u klupe, pa jednog po jednog cjepat..

Cemetary gates
17 godina
neaktivan
Lol @ hzjz, kako namjeravaju provjeriti je li covjek zaista pusac? Kako namjeravaju provjeriti da osoba stvarno nije pusila mjesec dana? Sve mi se cini kako ce s(p)retni dobitnik biti sogor muza zenine babe barba luke ili neke druge utjecajne licnosti.
~~~ Прво Хрват, тек онда човек! ~~~
16 godina
mbaksa kaže...

..sad objavljuje natječaj koji će čak jednog sretnika, koji se na čak mjesec dana odrekne pušenja, nagraditi s 10.000 kuna! Neš ti akcije... .. 

- pa sad, još jedan od mogućih scenarija znajući našu pravnu praksu.

Jedan 'sretnik' kojeg izvuku, dobija 10.000, ostali po 1.000kn. Kriteriji, komisija, nadležnost (dali se primjenjuje zakon o igrama na sreću?). .. pa do tog da netko od (ne)pušaća, recimo podigne žalbu (jer nije dobio jackpot)? .. Što -ako? Što ako bude bilo kakava malverzacija? Nemoguće? Matematika i novac, rekao bi da je za očekivati, da će x-osoba dobiti 1.000kn. Tko to kontrolira? Dali je novac osiguran-pripremljen ili samo fiktivan (što je kršenje računovodstvenh pravila).. itd.

thedream kaže...
Drago kaže...

Mislim da je vrlo mala šansa za osuđujuću presudu Sanaderu, ..

slijedi žalba Ustavnom sudu i rušenje zakona. 

.. izvrsni advokati i dobro grizu,.. 

Too big to fail, može bit lako, da..iako bi osobno da dobije bar 10g za sve muljaže i večerice što je radio, no tako mogu posjest yebi ga cijeli razred HDZ-a, njih 30-tak u klupe, pa jednog po jednog cjepat..

- Čim se ozbiljnije pogleda, samo veči problemi. Pa ni Gadafijevsko rješenje, nije rješenje..

Nije on too big, nego je previše takvih, suma (njih) je too much. Ima njih daleko više od razreda, toliko da ni 'konačno rješenje' nebi bilo dovoljno efikasno, uz problem što je sve trulo, pa i 'sudac' prije presude ode na klupu... Tko čuva čuvare?

Boljkovac je zgodan primjer, suditi ili ne, nama dobrog odgovora u tako zbrčkanoj državi, u rasulu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.11.2011 12:37 (ihush).
17 godina
moderator
i_rambo_plache kaže...
Lol @ hzjz, kako namjeravaju provjeriti je li covjek zaista pusac? Kako namjeravaju provjeriti da osoba stvarno nije pusila mjesec dana? Sve mi se cini kako ce s(p)retni dobitnik biti sogor muza zenine babe barba luke ili neke druge utjecajne licnosti.
ihush kaže...
 - pa sad, još jedan od mogućih scenarija znajući našu pravnu praksu.

Jedan 'sretnik' kojeg izvuku, dobija 10.000, ostali po 1.000kn. Kriteriji, komisija, nadležnost (dali se primjenjuje zakon o igrama na sreću?). .. pa do tog da netko od (ne)pušaća, recimo podigne žalbu (jer nije dobio jackpot)? .. Što -ako? Što ako bude bilo kakava malverzacija? Nemoguće? Matematika i novac, rekao bi da je za očekivati, da će x-osoba dobiti 1.000kn. Tko to kontrolira? Dali je novac osiguran-pripremljen ili samo fiktivan (što je kršenje računovodstvenh pravila).. itd.

I vidi ti sad to. Umjesto da se raspravlja o nebrizi za zdravlje ljudi Hrvatskog zavoda za javno faking ZDRAVSTVO, vi sad tu raspalili o tome hoće li biti korupcije ili kako će se određivati kriteriji kod tog natječaja na kojem se dodjeljuje nagrada od faking 10 hiljada kuna. Ono... Nisu u pitanju milijuni da bi itko u tome trebao gledati na moguću korupciju. Mada, brijem da je svrha postignuta natječaja postignuta. Koja god bila. Pokazati javnosti da se HZJZ ipak ko fol brine za zdravlje ljudi, bez da išta konstruktivnoga napravi?

16 godina
mbaksa kaže...
...

I vidi ti sad to. Umjesto da se raspravlja o nebrizi za zdravlje ljudi Hrvatskog zavoda za javno faking ZDRAVSTVO, vi sad tu raspalili o tome hoće li biti korupcije ili kako će se određivati kriteriji kod tog natječaja na kojem se dodjeljuje nagrada od faking 10 hiljada kuna. Ono... Nisu u pitanju milijuni da bi itko u tome trebao gledati na moguću korupciju. Mada, brijem da je svrha postignuta natječaja postignuta. Koja god bila. Pokazati javnosti da se HZJZ ipak ko fol brine za zdravlje ljudi, bez da išta konstruktivnoga napravi?

- vječiti optimista i vjera u dobrotu? OK, lijep stav. Zašto (ja, kao sasvim suprotan primjer) vidim potencijalnu krađu? .. pogledaj malo oko sebe, pogled na Remetinac, pa do Grčke.. to je RL, ne akcija ne-pušenju. Svi to kad-tad 'popuše', pa i nepušači. ;-)

Što s osnovnim pravilom, da za sve predviđene izdatke, mora postojati fond (predviđena sredstva). Kontrola. ... kad gledaš mađioničarski trik uvjek gledaš u pogrešnom smjeru.

- pomnoži 1.000 kn, s npr 100 ljudi koji se prijave. Pa sad pomnoži s par tisuća. (zaboravi jackpot, do je samo dimna bomba, koju i Milinović može isplatiti iz svog džepa).

- korupcija, krađe, ... to je rak našeg društva, ako nisi do sad to tako shvatio, ne rak na plućima... Mrtvac, manje-više, stvar je kao i uvjek u novcu. Ili misliš da je netko o političara altruista?

Ako itko pokrene kontrolu ove (inače poželjne akcije), dali će i tu otkriti trulež?

Dali se (kao što sam navodiš) npr zabranom pušenja na javnim mjestima može besplatno smanjiti-eliminirati pušenje? Dali država ubire poreze i zaštitne namete na duhan, na koje također isplaćuje poticaje? ... To nije povezano? Mahanje leptiorovih krila u Tokyju ima utjecaja... zašto bi ovo bilo drugačije?

-s (kontradiktornom?) predpostavkom, 'ko fol' .. bi se također mogao složiti, moguće. Ali tad pitanje, dali je novac za nagradu osiguran, ako nije, to je kršenje zakona, pa pošto namjera nije iskrena, nabaciti i zavjeru-urotu (jer je više od tri osobe), rade državnim novcem itd.. Nikakve razlike nema u izdavanju mjenice bez pokrića, krađi.. trulež i močvara.

-srećom, bliži se svjetlo na kraju tunela, izbori! (ili samo vlak koji će nas zgaziti).

17 godina
moderator
ihush kaže...
mbaksa kaže...
..

S druge strane, možda nas tehnologija spasi, prije nego sve pukne - ..

Beem me up Scotty...

A zamisli sad da nije moguće patentirati živa bića! Da je to javno dobro, kao što su do pred koju godinu stvari poput scrollbara ili automatskog aktiviranja plugina u web-pregledniku bili javno dobro!

Nije problem u tehnologiji, problem je u politici. Što se tiče hrane, tu je pogotovo problem u politici i političkoj volji. Hrane na svijetu ima i previše, vjerojatno i bez GMO-a, samo što je pogrešno raspodijeljena.

Uopće ne sumnjam da će jednog dana tehnologija dosegnuti tu razinu da skoro nitko neće morati raditi (kao na Star Treku), ali je to vrijeme još uvijek dosta daleko. Kao što je razvidno iz tvog primjera, samo je pitanje hoće li pojedinci većini ljudi pokušati uskratiti sve dobrobiti tehnologije. Ili bolje - kad će doći do te razine kad će i njima biti glupo da drugima uskraćuju stvari. Ili kad će se ljudi pobuniti i oduprijeti. Naime, iako su ljudi prosječno gledano vrlo inertni (da ne kažem mazohisti), kad postane toliko teško da je neizdrživo i onda postane još malo teže, onda stvari pucaju i ruši se sistem. Sistem je već počeo pucati, ali smo još uvijek dosta daleko od toga da pukne do kraja - još nam nije dovoljno loše.

Uglavnom, nit sam naivac niti optimist glede razvoja društva, nego jednostavno - realist. Društvo evoluira. Kao i općenito sav život. Kao i tehnologija. Sve. Darwin vjerojatno nije bio ni svjestan na što sve se njegova teorija može primijeniti. Ne mogu vječito biti pi*darije u svijetu - kao što smo evoluirali do toga da budemo nadmoćni svim ostalim živim bićima na Zemlji, vjerujem da ćemo kroz evoluciju izgubiti i karakteristike koje vode do s*anja u Svijetu. Pazi - to se po evoluciji mora dogoditi. Ili to ili ćemo totalno uništiti sami sebe, odnosno nestat ćemo s lica Zemlje. Tako je uvijek bilo do sad - jači su opstali. Sad je samo pitanje jesu li ljudske štetočine jači ili ne. S obzirom da pojedinac danas više ništa ne može, odnosno da više nije bitna evolucija čovjeka pojedinca, nego evolucija društva, a ljudske štetočine rade suprotno dobrobiti društva, rekao bih da su upravo oni ti koji su slabiji i koji će u konačnici otpasti.

Kako sve dalje sve više zatomljujemo ratničke instinkte, kako sve manje nekritički prihvaćamo sve što nam serviraju (gledaj što se događa s religijama - polako, ali sigurno odlaze - ljudima su možda bile potrebne kroz ovo vrijeme, ali kako su ljudi postali alergični na laži i manipuliranja, tako će i religije pasti u drugi plan, a zabava, tehnologija i znanost u prvi; isto tako, političari su postali jedna od najomraženijih skupina ljudi - dok su se u ne tako davnoj prošlosti cijenili diktatori i jaki politički režimi, danas ljudi ne žele da ih politika kontrolira), jasno je u kom smjeru idu stvari. Ne kažem da će se to dogoditi za godinu-dvije, desetljeće-dva ili stoljeće-dva. Ali, ili će se društvo korigirati ili će se uništiti. A nekako mislim da je ipak više onih koji bi htjeli da ljudi opstanu, od onih koji bi da nestanemo s lica Zemlje. {#}

17 godina
moderator
ihush kaže...
mbaksa kaže...
...

- vječiti optimista i vjera u dobrotu? OK, lijep stav. Zašto (ja, kao sasvim suprotan primjer) vidim potencijalnu krađu?

Zato jer od buhe praviš slona? {#} Moja poanta je da se u ovom slučaju bavite krivim stvarima - teorijom zavjere od 10.000 kuna skrećeš pažnju s konkretnog, ozbiljnog i, najvažnije, realnog problema. Iste stvari inače i političari rade - kad dođe do problema, naprave nešto čime će skrenuti pažnju s tog problema pa nek narod onda priča o tome (recimo nula promila, ZERP, zabrana pušenja - sve to su bile super stvar za skretanje pažnje). Da, možemo mi sad tu razglabati o možebitnoj zavjeri vrijednost 10 ili 20 hiljada kuna - no čemu? Koji je smisao toga? Tim više što nemaš baš nikakve dokaze za to, niti išta što bi upućivalo na zavjeru/korupciju.

// dvije poruke zaredom su tu jer mi Chrome ne da urediti prethodnu poruku.

13 godina
odjavljen

Kako bi nam sad bilo da je Socijalizam tu? {#}

EDIT: Pošteno treba izravnati račune ali bez nepotrebnih scena!  {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.11.2011 18:26 (Diplomat).
16 godina
mbaksa kaže...
...

Uopće ne sumnjam da će jednog dana tehnologija dosegnuti tu razinu da skoro nitko neće morati raditi (kao na Star Treku..

..

Uglavnom, nit sam naivac niti optimist glede razvoja društva, nego jednostavno - realist. Društvo evoluira. ..

..

Kako sve dalje sve više zatomljujemo ratničke instinkte, kako sve manje nekritički prihvaćamo sve što nam serviraju..

- nije stvar tko koliko radi (za preživljavanje) nego (pre)raspodjela, zarada. Kerum ima dovoljno, radnik nema. Rade u istoj firmi, ali je pozicija različita. Sistem je dovoljno jak (jači nego prije 100tinjak godina) da može smiriti 'nemirne' mase. Nekad je štrajk (i batinanje) mogao nešto riješiti, danas više ne. Upravo zato jer nismo 'ratničko društvo', evoluiramo, ali u smjeru uškopljenika, nasuprot nekadašnjem the-Mačo-menu, frajeru s toljagom. Sindrom lagano kuhane žabe.

(i slažem se.. sa pojedinim rečenicama, možda samo drugaćiji zaključak, interpretacija, ali 96% isto/slično)

mbaksa kaže...
.. o možebitnoj zavjeri vrijednost 10 ili 20 hiljada kuna - no čemu?..

- matematika? taj iznos je u igri ako se javi 10 ljudi i jedan sretnik, ako se prijavi npr 5.000 ljudi? Več rečeno, 10.000kn plati iz džepa, ali strpa koji milionćić u isti taj džep. U čemu bi bila razlika da je isti Milinović organizirao Božićnu lutriju s nagraom od milijun kuna (bez pokrića recimo, jer je besparica)

- i btw od kud novac u ovo krizno vrijeme? Dali je novac osiguran u proračunu, ako nije - itd..

upravo ovih dana se govori o blokadi imovine adezeja, pa i to otvara mogućnosti, recimo.

Zašto sam skeptik glede poštenih namjera političara? Uvjek izvlaćim negativne mogućnosti? ... pa jer je ugl. tako. Nadam se da griješim.

Zašto bi recimo političaru dao još jednu šansu ili povjerenje? Svaki put je isti rezultat, nema razloga vjerovati da je sad drugačije. (primjeni znanstvene metode {#} u suprotnom postaje stvar 'vjere'..)

Vidimo iste detalje, ali drugačije slažemo mozaik. .. i bilo bi monotono, pa sam opozicija. {#}

17 godina
moderator
ihush kaže...
mbaksa kaže...
.. o možebitnoj zavjeri vrijednost 10 ili 20 hiljada kuna - no čemu?..

- matematika? taj iznos je u igri ako se javi 10 ljudi i jedan sretnik, ako se prijavi npr 5.000 ljudi? Več rečeno, 10.000kn plati iz džepa, ali strpa koji milionćić u isti taj džep. U čemu bi bila razlika da je isti Milinović organizirao Božićnu lutriju s nagraom od milijun kuna (bez pokrića recimo, jer je besparica)

- i btw od kud novac u ovo krizno vrijeme? Dali je novac osiguran u proračunu, ako nije - itd..

upravo ovih dana se govori o blokadi imovine adezeja, pa i to otvara mogućnosti, recimo.

Jesam te ja to dobro skužio, da ti misliš da će svaki tko zadovolji uvjete natječaja dobiti deset hiljada? Ako sam te ja dobro skužio, onda ti nisi dobro skužio uvjete natječaja. Ne znam gdje pišu uvjeti, ali na onoj stranici za koju sam dao link piše "Jedan od sudionika natječaja potencijalni je dobitnik nagrade u vrijednosti 10.000 kuna na potrošačkoj kartici."

16 godina
mbaksa kaže...
... Ne znam gdje pišu uvjeti, ali na onoj stranici za koju sam dao link piše "Jedan od sudionika natječaja potencijalni je dobitnik nagrade u vrijednosti 10.000 kuna na potrošačkoj kartici."

-nastavi čitati, svaki, nakon mjesec dana 1.000kn.

17 godina
moderator
ihush kaže...
mbaksa kaže...
... Ne znam gdje pišu uvjeti, ali na onoj stranici za koju sam dao link piše "Jedan od sudionika natječaja potencijalni je dobitnik nagrade u vrijednosti 10.000 kuna na potrošačkoj kartici."

-nastavi čitati, svaki, nakon mjesec dana 1.000kn.

Ne vidim gdje to piše.

16 godina
mbaksa kaže...
... ..

Ne vidim gdje to piše.

-tražim (ali nigdje..). Jučer na Radio Anteni, iz HZJZa rečeno, svi dobijaju nagradu 1.000kn, sretnik 10.000kn.

... {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.11.2011 20:20 (ihush).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice