Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Zgleda da danas nemres postaviti normalno pitanje bez da te napadnu isfrustrirani chutac, njegova fanboy ekipa i njima slicni. Sad bi oni provodili zakone i kaznjavali nekoga i tralala. Pa ajde onda, upisite policijsku akademiju, idite za vrhovne suce pa kaznjavajte (samo radi se o tome da nisu na razini, pa moraju svoje frustracije izraziti na forumu putem tipkovnice (takvi su najjaci)). Ne vjerujem da nitko od chutacove fanboy ekipe nikad nije vozil pijan, najlakse je pljuvati, a da pocnete prvo od sebe?
Prvo i osnovno, ova tema je bila otvorena s namjerom da mi date neki savjet.
Drugo: sad sam provjeril, 0.0 je za nove vozace (do 24g), a nakon toga granica je 0.5 (znaci 0.79 sam u prekrsaju tak da prestanete srati)
Treće: U tom trenutku, vozil sam po nenaseljenom podrucju, do 50kmh, a nakon toga je selo od kojeg imam jos 100-200m do doma. (znaci nikog nisam ugrozaval voznjom posto se radi o sporednoj cesti izvan naselja, brzina je bila u skladu sa zakonom i oko toga nisu imali primjedbi, a 0.79 je daleko od pijanstva).
Vidi cuda nikada nisam sjeo u auto nakon rum cokoladice, a kamoli nakon pive. Uvijek to prvi put krene sa pivom i nekim jadnim promilom, pa na kraju kada se oslobodi zavrsi na boci votke i 5 promila.
Ja nisam nikad popio ni kap prije vožnje bilo auta ili bicikla(niš drugo nemam
)
Prvo i osnovno: Dali smo ti savjet, da ne budeš idiot za volanom.
Treće: Mogao si biti u drugoj situaciji, opet bi popio, dijete od 10 godina bi izvelo cucka da se popiša prije spavanja i što onda?
Ja sam zapravo krenuo s tim da je jadno žaliti se na kaznu koju si dobio jer si kriv. Ja sam dobio jednu jedinu kaznu u životu i to jer sam "blokirao" kapiju. Kapija je moja, na njoj znak da se ne smije parkirati iza, a ne stoji moja tablica i tako sam prekršio zakon i dobio kaznu(tj. opomenu).
Malo manje bahatosti ne bi škodilo. Savjeti od nekog tko ima vozačku puno duže od 2 godine bi se trebali poslušati.
Baš zbog takve bahatosti i stava da se meni ništa ne može dogoditi, previše sigurnosti i premalo km pod kotačima se događaju nesreće u kojima, što je najžalosnije, stradavaju nedužne osobe dok krivci često prolaze bez ozlijeda.
Žali se sad, plati i pokušaj nešto naučiti nakon ovoga. Bolje da ti sad dođe u glavu nego kad bude kasno. A kad se jednom nešto dogodi, vrijeme se ne može vratiti više.
Nebudem osuđivao kolege forumaše niti lupao TD, to je njihovo mišljenje, i neka bude tako.
Da neidem u krajnosti jer mi se zbilja neda, ti prvi nemaš opravdanja za što si vozio nakon konzumacije alkohola.
Znači svijesno si se doveo u to stanje, iako si znao da ćeš upravljati vozilom.
Tvoje je pravo žalbe, bilo to moralno o tome ili ne, kakav god te osjećaj pozivalo.
I kao takav zakon je crn i bijel, prema tebi i svima, ma kakav god on bio.
Imaš PM.
Eto, svi sretni?
A gle, tebi je normalno biti pod gasom za volanom, meni nije. S tim da ja imam više godina vozačku nego ti godina života, a NIKAD kazne takvog tipa.
Jedino što sam upozoren je ne paljenje svjetla po danu koji dan nakon uvođenja obaveznih, lešinarenje prometnih redara za parkiranje u blizini bolnice za parking kad sam išao po oca,
upozorenje da mi je dan ranije isteklo osiguranje i slične dosadne stvari. Valjda vodim dosadan život, barem za volanom.
p.s.
nemam ništa protiv tebe, vjerujem da si s toliko promila sposoban kontrolirati vozilo, i vjerujem da će ti oprostiti većinu kazne. Samo dečki, nemojte divljati. Ako želite pokazivati kakvi ste
"sportski" vozači... pista, ili bicikl. Dokažite vlastitim mišićima sportske sposobnosti. Cure to više vole.
Oduzeli su mi vozacku na 12 sati + 1000kn kazne. Policajac mi veli da napisem prigovor pa da mi budu smanjili kaznu na 200/300kn max.
Kaj napraviti? Mislim da se ide na prekrsajni sud ako napisem prigovor. Kolki su troskovi suda i koja je vjerojatnost da ce mi smanjiti kaznu? Hvala
Ne vjerujem da ćeš za ovaj prekršaj dobiti opomenu, a ako dobiješ, plaćaš troškove, što će ti biti nekih 300 - 500 kn. Ako ne dobiješ opomenu, plaćaš troškove i kaznu. Ne znam da li se za ovaj prekršaj ostaje bez vozačke (pogotovo jer si mladi vozač), ako da, svakako ideš sucu za prekršaj, međutim, ako su odmah platio kaznu, to ti također sudac može uzeti u obzir (kao, naučio si lekciju, savjestan si...). Ako još imaš i umanjenje kazne za plaćanje u roku par radnih dana, i financijski ti je isplativije nego se kockati s prigovorom (koji u osnovi nije ni prigovor jer nije osnovan).
Što se tiče ovih moraliziranja, istina, u pravu ste, momak je u prekršaju, ali mislim da isto pretjerujete. Nije isto otići doma nakon dvije pive u razmaku od 2-3 sata i biti Grdović. Po meni je odredba o 0,0 za mlade vozače promašena, kao i većina drugih ograničenja za mlade vozače koja djeluju kao da je zakonodavcu cilj da mladi vozači drže vozačku u ladici 2 godine. S druge strane, neke države imaju limit od 0,8 i s tim limitom imaju daleko manju smrtnost u prometu od Hrvatske. O logici da će onaj tko je danas imao 0,79 sutra imati 1,5 se nema što ni reći. Istom logikom se može reći da će onaj tko danas puši duvan sutra završiti na heroinu.
imaden322, pogriješio si i to će te svakako koštati. Razumijem da nemaš love i da bi ti svako smanjenje kazne značilo, ali vjerujem i da si nešto naučio. Ako ništa drugo, naučio si kako alkohol djeluje na tebe i s koliko pića znaš da ne smiješ sjesti za volan, odnosno, nećeš smjeti sjesti kad prestaneš biti mladi vozač.
Oduzeli su mi vozacku na 12 sati + 1000kn kazne. Policajac mi veli da napisem prigovor pa da mi budu smanjili kaznu na 200/300kn max.
Kaj napraviti? Mislim da se ide na prekrsajni sud ako napisem prigovor. Kolki su troskovi suda i koja je vjerojatnost da ce mi smanjiti kaznu? Hvala
Što se ne može platiti pola od tih 1000 kn ako platiš u roku 24h (ili kolko već)?
Što se ne može platiti pola od tih 1000 kn ako platiš u roku 24h (ili kolko već)?
Baš sam to htio pitati.
Inače 12 sati bez vozačke i 1000 kn kazne - još si dobro i prošao.
ajde pusti ove pametnjakoviće koji nikad nisu prekšili zakone 
plati prvo ovu novčanu kaznu unutar zadanog roka i platit ćeš 667,67kn ,a žali se na oduzimanje vozačke jer ti posao o tome ovisi i to je.priloži im uplatnicu da si platio kaznu ,i napravi dva primjerka žalbe di će ti se potpisati na jedan policajac ,a drugu uzmi radi svoje evidencije.
pazi dečko je napuhao 0.7 i sad drama da kak je mogao sjest "pijan" u auto, a ovaj pak ne sjeda ni na bickli ak popije pivu 
,sinko moj ti si i dalje za špilju u kojoj se nalaziš i moj prijedlog ti je da tam i ostaneš.
Iskreno mislim da su promili relativan pojam, neko nakon 0.2 ne zna za sebe, neko je sa 3 promila ko da nije ni 1 pivu popil... A s obzirom da je mladi vozac(ispod 24god) sigurno je blize ovom prvom nego onom drugom...
Isto tak je frend napuhal nes sitno, a razbil svoj auto totalku i dosta ostetil parkiran auto...
Jedno je alkohol, a drugo prekoracena brzina(jer realno, na dosta mjesta imaju debilna ogranicenja)...
plati prvo ovu novčanu kaznu unutar zadanog roka i platit ćeš 667,67kn ,a žali se na oduzimanje vozačke jer ti posao o tome ovisi i to je.priloži im uplatnicu da si platio kaznu ,i napravi dva primjerka žalbe di će ti se potpisati na jedan policajac ,a drugu uzmi radi svoje evidencije.
Ako na prekršajnom nalogu nema odredbe o oduzimanju vozačke, onda se vozačka može preuzeti prvi sljedeći radni dan i to je to, nema što pisati. Za oduzimanje vozačke na neki period se obično ide sucu za prekršaj, a onda nema što pisati, već sucu izloži svoj slučaj, olakotne okolnosti (pravovremeno plaćena kazna, naučena lekcija), te životnu situaciju (loši životni uvjeti, radno mjesto za koje je potrebna vozačka).
Žalba se u pravilu piše kad za to ima pravne osnove, primjerice, prekršena procedura ili neatestirani uređaj za mjerenje.
Jedno je alkohol, a drugo prekoracena brzina(jer realno, na dosta mjesta imaju debilna ogranicenja)...
Neke države imaju dopušteno do 0,8 i imaju manju smrtnost u prometu nego mi, tako da ne možeš reći da je to neka strašna koncentracija alkohola. Naravno, individualni efekt se može razlikovati - netko s 0,8 računa da je pripit i vozi s povećanom pažnjom, a netko s 0,5 misli da je najbolji vozač na svijetu i preserava se (nekim ne treba ni alkohol za to).
Prekoračenje brzine nije drugo, već jako slično. Istina je da ima nebuloznih, ali većina onih koji ti djeluju nebulozno ti tako djeluju jer znaš cestu, znaš svaku okuku, svaki izlaz iz polja gdje te netko može iznenaditi i spreman si. Onog tko ne zna cestu, ako ide istom brzinom kojom ti možeš sigurno voziti, njega će neki djed koji izlazi s njive iznenaditi i neće stići reagirati.
Par km ravnica van naselja, polja uz cestu(od kad znam za sebe nisam vidio da traktor ni bilokaj drugo s ijednog od tih polja krece na cestu i ogranicenje 50, al zato malo dalje kroz naselje, kuca do kuce, bez ikakvog plocnika il neceg odvojenog kud bi pjesaci mogli ic neg moraju po cesti, ogranicenje 90... Druga situacija, od zeline prema varazdinu, poslije komina.. Prvo ogranicenje 50 jer je naselje, pa 70 i onda 80 na manje od kilometar, vidis na 100-200m znak 70 i krenes lagano ubrzavat dodes do 70, isto tak i sa 80 kad strumf iskoci s nekog parkinga za kamione, auto parkiran iza kamiona i kaze da si vozil 62 gdje je 50, a ti preso 60 na 20m od znaka, a sad mu ti dokazi jel bilo 50 ili 10m prije znaka, ili 50m poslije znaka..
Alkohol i prekoracenje brzine ista stvar? tebi je onda 12km prekoracenja u naselju isto ko i 12 na autocesti?
Radi se o 0,29‰ iznad dopuštenog i riječ je o prvom prekršaju. Kaj vam nije jasno? Ne velim da nisam kriv, kriv sam, ali da su mi uz te okolnosti morali odrapiti tolku kaznu onda ne znam.
Da neko zgazi tvoje dijete u tim uslovima imao bi isto tako razumijevanja? Rekao bi nema veze nemojte ga oderati pa tek mu je prva zrtva i samo 0,29% preko dozvoljenog....
Čisto sumnjam u to....
Budi muško plati kaznu i pamet u glavu......
Govorimo o propisima i njihovim utjecajima na sigurnost u prometu. Ako neka država unatoč blažim propisima ima manju smrtnost, onda očito taj stroži propis nema velik utjecaj na sigurnost. Kod nas nije problem što je netko s 0,8 otišao doma polagano i oprezno, već u tome što imaš ekipu s taticama na položajima koja nekažnjeno divlja s 1+ promila.
Sad već radiš straw-man. Napisao sam u kojem točno kontekstu se može smatrati isto: onaj tko zna cestu neće bitno utjecati na sigurnost s malim prekoračenjem, kao što onaj na koga alkohol slabije djeluje neće bitno utjecati ako ima 0,8.
Mogu i ja tebi vratiti istom mjerom, pa napisati da je tebi onda biti mortus pijan isto ko i blago pripit.
Vidi cuda nikada nisam sjeo u auto nakon rum cokoladice, a kamoli nakon pive. Uvijek to prvi put krene sa pivom i nekim jadnim promilom, pa na kraju kada se oslobodi zavrsi na boci votke i 5 promila.
Isti sam... Niakd u zivotu naduvao nista osim 0,0. Popijem platim taksi i odem kuci a sutra po auto. Mi smo ocigledno budale jer se ne znamo kontrolisati a ovi sto piju mogu voziti i sa 0,79 i sa 2,5... Balkanski macho tipovi dok im neko ne zgazi dijete.....
Sa 0.8 mladi ljudi su vec dobro "oderani" da ne znaju kaj rade, pogotovo nealkoholicari, oni koji se ne ubijaju od alkohola svakih par dana, kod nekog starijeg tih 0.8 niko nece vidjet dok ne pokaze alkotest tak, znam lika ciji stari je napuhal 5.68, a kolko sam cuo, vozil je i normalno je razgovaral s policajcima i sve, tak je normalan bil da ni policajci nisu vjerovali... Al to su godine i godine koristenja alkohola i njemu 2 deci zestice nis nebi napravilo, dok bi nekom mladom koji nema tolerancije bilo 0.3 deci previse... Nakon pol sata nebi skoro nis napuhal a opet bi ga drmnulo..
moram priznat da stvarno nisam znao da su kazne ovako niske. ja sam mladi vozac i cijelo vrijeme si mislim ako me ulove s jednom pivom ode mi vozacka na par mjeseci i jos kazna par soma kuna. vozio sam pijan jednom, iso sam autom u 4 ujutro po frenda koji zivi 500 metara od mene, nekih 3 mjeseca nakon sto sam polozio je to bilo, na prvom zavoju skoro pogodio direkt u stup s frendom na suvozackom mjestu, nemogu opisat srecu kad sam vidio da nisam pogodio stup, to je bio dan kad sam odlucio da necu vise nikad vozit ako sam ista popio.
van nejdem autom, ako i odem ostavim ga na parkingu i onda odspavam u njemu, zasto bit faca i riskirat kazne ili nesto jos gore kao sto je ubojstvo.
Gledaj, volim i ja malo brže potegnut kad znam cestu. Međutim, bio sam i ja mlad i nadobudan, pa kad jednom zaplešeš na cesti koju toliko dobro ne poznaješ jer je okuka gora nego je izgledala (primjerice, na pola okuke dodatno lomi - što je nešto što po standardu ne bi smjelo postojati, a kod nas imaš takvih primjera), pa nakon toga shvatiš da ipak nisi toliko svjestan svoje okoline koliko ti se to čini.
Međutim, ti brzu vožnju relativiziraš, gledaš stupnjevano, gledaš od situacije do situacije, dok alkohol gledaš na način da si potpuno nesposoban voziti ako imaš imalo iznad zakonskog minimuma. I onda još imaš obraza meni predbaciti da ne gledam objektivno!
Dodatno, neprimjerena brzina je češći uzrok prometne nesreće od alkohola.
Tu si ga nadrobio bez veze i pokrića!
1.) 0.8 je dvije pive kroz sat - dva, naravno, ako pričamo o muškarcu od 80 - 85 kg. Ako pričamo o nekom tko ima 50 - 55 kg, taj neće moći voziti, ali će imati i daleko više od 0.8 promila.
2.) 5.68 promila je preko smrtonosne granice. Međutim, ovo samo govori da je stari od tog lika bio toliko glup da ide lagati policajcu (vjerojatno jer je mislio da će tako izbjeći alkotestiranje) ili je policajac prekršio proceduru. Prije mjerenja te policajac mora pitati jesi pio što zadnjih 15 minuta i ako odgovoriš potvrdno mora pričekati s testiranjem (alternativno, može te odvesti na vađenje krvi ako si baš vidljivo pijan). To je zbog toga što uređaj mjeri količinu alkoholnih para u dahu, a 15 minuta nakon ispijanja pića, izmjerena vrijednost ne odgovara stvarnom stanju. Primjerice, ako neposredno prije testiranja pojedeš dvije griote, napuhati ćeš oko 2.5 promila. Ako pričekaš 15 minuta, napuhati ćeš 0.0.
3.) S dva deci žeste bi sigurno bio preko 1 promil i reakcija bi mu bila usporena, te bi predstavljao opasnost na cesti iako bi možda bolje to prikrio.
4.) S 0,3 deci ne bi prešla 0.4 promila ako se radi o ženi od 50 kg, dok bi muškarac od 80 kg imao 0.2 promila što je granica ispod koje alkohol nema nikakvog utjecaja. Žena bi, ako inače ne pije, možda imala kratkotrajni osjet opijenosti i topline zbog naglog porasta alkohola na koji nije navikla, ali dugoročno ne bi imala neki efekt (narodski rečeno, zarumenila bi se).
Da ne bude zabune, ne opravdavam niti ne podržavam vožnju pod utjecajem alkohola, ali sam alergičan kad netko prosipa pamet iz rukava i piše gluposti. Mislim da bi MUP trebao paralelno s prekršajnom evidencijom voditi i anonimnu evidenciju sa svim mjerenjima i brzina i alkotestova, pogotovo u slučaju nesreće, jer bi tek to pokazalo jasne efekte i opravdanost zakonski propisanih granica (primjerice, ako se pokaže da nema značajnog porasta nesreća između 0,5 i 0,8, onda bi granicu trebalo podignuti, a ako se pokaže da postoji značajna granica između 0 - 0,3 i 0,3 - 0,5, onda bi je trebalo spustiti).
Dodatan razlog zašto sve ovo pišem je zato što šalješ jednu jako lošu poruku: zadnje što pijanoj osobi trebaš reći je "nema veze jesi malo pijan ili puno pijan, pijan si" jer će pijana osoba to shvatiti na način "super, onda mogu popiti još jedno".
Previse vi svi gledate brojke ...
takoder i doticni gospodin uvjerava kako je ona samo 0.29 (valjda) u prijestupu... ali ne kuži da bi to tribalo bit 0 ...
Ja kad jedem salatu začinjenu vinskim octom takoder ne sjedam za volan(znam da nece utjecat na moje sposobnosti ,ali slucajno da se nesto desi netko me udre ja kriv zbog alkohola u krvi , kum je imao istu situaciju)
Sad s ovim 0.5 ispada kao ja mogu pit 2 pive kroz uru vrimena i mogu vozit... bez problema ...
Vidim pak ovdije da starji vozaci s vise iskustva i zivotnog i iskustva voznje puno zrelije to shvacaju ali to je za ocekivat , meni je drago da dijelim misljenje s njima sa svoje 22 godine ...
I naravno sve je to dobro dok se nesto ne desi .... ali najvise mi je za onih neduznih...a obicno bude da pogine pjesak a budaletina se izvuce ...
I ovo sve je malo offtopic, ali probaj to gledat na stranu da ti ljudi pokusavaju ukazati na neke stvari i posljedice do kojih bi takvo misljenje i ponasanje moglo dovesti ...
Nepojmljivo mi je kako i mozes sjest za volan ak znas da si pio ...
Previse vi svi gledate brojke ...
takoder i doticni gospodin uvjerava kako je ona samo 0.29 (valjda) u prijestupu... ali ne kuži da bi to tribalo bit 0 ...
Ja kad jedem salatu začinjenu vinskim octom takoder ne sjedam za volan(znam da nece utjecat na moje sposobnosti ,ali slucajno da se nesto desi netko me udre ja kriv zbog alkohola u krvi , kum je imao istu situaciju)
Sad s ovim 0.5 ispada kao ja mogu pit 2 pive kroz uru vrimena i mogu vozit... bez problema ...
Vidim pak ovdije da starji vozaci s vise iskustva i zivotnog i iskustva voznje puno zrelije to shvacaju ali to je za ocekivat , meni je drago da dijelim misljenje s njima sa svoje 22 godine ...
I naravno sve je to dobro dok se nesto ne desi .... ali najvise mi je za onih neduznih...a obicno bude da pogine pjesak a budaletina se izvuce ...
I ovo sve je malo offtopic, ali probaj to gledat na stranu da ti ljudi pokusavaju ukazati na neke stvari i posljedice do kojih bi takvo misljenje i ponasanje moglo dovesti ...
Nepojmljivo mi je kako i mozes sjest za volan ak znas da si pio ...
i opet citiram samog sebe " 0.0 je za nove vozace (do 24g), a nakon toga granica je 0.5 (znaci 0.79 sam u prekrsaju)"
lol salata s akoholnim octom, nevjerojatno! 
ni meni kak mozes komentirati ako ti je IQ manji od sobne temperature..
daj molim vas prestanite baljezgati, sad ispadam glup i nasilan zbog ovog, ali jednostavno tesko vam je objasniti najjednostavnije stvari. Znaci sve je rijeseno, zalba je poslana, ocekujem minimalnu kaznu, ali najbitnija stvar je da je lekcija naučena.
zahvaljujem skorvy ZeNGe_CRO-mt MrBlc na podršci i savjetima. Slažem se s vama, priznajem krivicu i znam da ste ljudi koji imaju realno razmišljanje. "lol kad pojedem rum cokoladicu ne vozim" "kad jedem salatu s alkoholnim octom bojim se policije" hvala, jako bitni savjeti.
Stvarno ne kuzim kolki moras biti idiot da ides piti i voziti. Darvinizam na dijelu, jedino je problem sta mozes usput zakacit nekog ni krivog ni duznog...
Inace smatram da ne bi trebala postojati mogucnost zalbe na kazne za alkohol i mobitele jer su to stvari koje se jako lako postuju.
I to mi veli Leon ZG 98'. Ajde radije uci za maturu i polozi vozacku.
I to mi veli Leon ZG 98'. Ajde radije uci za maturu i polozi vozacku.
To sto sam mladji znaci sta? Vise bi se trebao zabrinuti ti koji si stariji od mene i manje odgovoran. Bez brige ucim za maturu od pocetka sk god 
Moj savjet, žaliti se na visinu kazne i tražiti veću kaznu i oduzimanje vozačke na tri mjeseca, ostat će ti dublje u sjećanju, a možda ti i život spasi.
Ne vrijeđam te, ali jednom će te ta tvoja bahatost puno koštati. A vjeruj, bolje da te košta sad i da te opali po džepu nego da te košta na neki drugi način. Ne želim ti zlo, ali stav ''ja sam najpametniji, nemam ja šta slušat druge'' nikad nikome nije donijelo ništa dobroga.
I pljuvati po nekomu tko ti je dao savjet samo zato što je mlađi od tebe također dovoljno govori o tebi.
Ne vrijeđam te, ali jednom će te ta tvoja bahatost puno koštati. A vjeruj, bolje da te košta sad i da te opali po džepu nego da te košta na neki drugi način. Ne želim ti zlo, ali stav ''ja sam najpametniji, nemam ja šta slušat druge'' nikad nikome nije donijelo ništa dobroga.
I pljuvati po nekomu tko ti je dao savjet samo zato što je mlađi od tebe također dovoljno govori o tebi.
Nije to bahatost, to je samo ne slaganje s vasim izjavama.
evo nekoliko "pametnih" savjeta lol
"Stvarno ne kuzim kolki moras biti idiot da ides piti i voziti."
"Svakako imas pravo sam sebe ubiti ali pazi na druge.."
Znači po tebi je bolje slušati mlađeg i neiskusnog jer praktički ne zna brzinu promjeniti a kamoli upaliti auto, ali zato je najveci keyboard borac ovog foruma i najpametniji. Pa ne hvala, dok on uci i tek vidi kaj je zivot, vec sam promjenil X firmi i 2x njemacke firme, polozil i platil vozacki vlastitom placom. Godine nemaju veze sa iskustvom.
Pa ja ću uvijek bit na strani mlađeg i neiskusnijeg ako je takvog stava nego na strani nekog starijeg, iskusnijeg sa takvim stavom i mišljenjem da se njemu ne može ništa dogoditi nakon 2-3 pive...