Đizus, čime se vi zamarate... Naravno da im se nećeš više javiti i da ćeš zaboraviti da su te pozvali na to sranje.
"Sranje"???
U vojsci se čovjek uči da bude muškarac, da upozna čast, iskrenost, ljubav prema domovini, stegu, dobrotu, samopouzdanje i razvije karakter. Da nauči što je to prijatelj, što je to bratstvo, što je to život. Ali kome ja govorim...
Nedostatak obavezne vojne obuke vodi ovaj svijet u propast.
Oprosti, ali ti si to uokvirio kao da nas možeš iz 18 godina života najedanput ubacit tri mjeseca u vojni rok i sad ćemo mi kao iz tvornice izaći baš po tvojoj zamišljenoj idealnoj mjeri. Ispada kao da je vojni rok odlazak u duhovnu obnovu pa bi tamo trebao naučiti neke vrline koje će ti ostati tako utisnute u tebe da će izgradit šta ti ja znam kakvo društvo. Vidi se kakvo je društvo od silnih generacija s vojnim rokovima.
I nerealno je reći što se čuje od nekih da to stvara teške muškarce koji se znaju skrbit za obitelj. Koliko generacija sa vojnih rokova izašlo, hrpa ih je disfunkcionalnih, loših muževa, muškaraca, ljudi itd.
Iskrenost, stegu, dobrotu, samopouzdanje i razvijanje karaktera bi trebalo kroz život naučiti, kroz odgoj (nekako smo odgoj zaboravili svi). Neće me nadrkavanje sa dva dalmatinca i tri slavonca učit vrlinama.
Teško se bratstvo u jugoslaviji učilo pa vidimo na šta je to na kraju ispalo. Prijateljstvo se uči kroz život i kroz praksu, kroz osnivanje veza s ljudima, ne u vojsci. Također je iluzija da vojni rok ući domoljublju. To jednostavno nije točno. A i ako želim mogu biti anacionalan, to je moje pravo, ali to ne znači da ne želim dobro ovoj zemlji kako bi to Karamarko volio da interpretira. Neka samo oni i njemu slični paradiraju okolo sa bedževima sa hrvatskom zastavom, neće ih to iskupit od pljačke i izdaje. Ljubav prema domu se može učit na drugačije načine od neptorebne militarizacije stanovništva.
Također, tvoj diskurs spada pod tipični diskurs kritiziranja mlađih generacija koji se događa stalno od vijeka vjekova. Nove generacije su uvijek razmaženije, lošije itd... Kao da se stalno svaljuje krivnja na ono što je loše sa svijetom na mlade koji nisu još ni kročili u život. A tko je odgojio te mlade molim te? Koji roditelji, koje škole, koje društvo? Danas ima puno dobrih i inteligentnih mladih ljudi i nije fer prema njima ih stalno pljuvat.
Meni se čini da to jednostavno ne funkcionira tako da već skoro formiranu osobu ubaciš u vojni rok i sad bi to trebalo nadoknadit nedostatke odgoja i obrazovanja. Vrline, moral i životne vrijednosti se uče od malena što uključuje odgoj, obrazovanje i društvo kao cjelinu.
A da ne spominjem da je država u tako lošem stanju proračunski gledano da je obavezni vojni rok samo maštarija.