Ma ja kupujem bug pretezito zbog kolumni na pocetku i zbog toga sto mi sve te informacije ostaju spremljene na polici i brzo ih mogu naci! Za 50 godina cu se onda smijat kad otvorim recimo bug iz 2005 godine, kakve su ljudi onda slabe kompove imali!!
Ah cuj, brojke ne lazu, ako je porast cijene rezultat porasta troskova, bez obzira kakve oni (troskovi) vrste bili, vjerovatno je pala neka racunica, slicna onoj koju je dao urednik (mislim da se zove Aron, u onoj temi o reklamama, sjecas se).
Vjerovatno (kazem vjerovatno jer nisam u analitickom odjelu, niti u upravi doticne firme) je izvrsena analiza kojom je obuhvacen trenutni tiraz i prihod koji on donosi, zajedno s reklamama s jedne strane te naravno ukupni troskovi (i njihov porast u gledanom periodu).
Mislim da je potrebno bilo izracunati trend tih velicina na osnovu ranijih statistickih podataka, da bi se predvidjelo njihovo kretanje u narednom periodu.
Ako je uprava donijela odluku o poskupljenju na temelju prethodno izvrsenih analiza koje su pokazale da bi takva odluka bila opravdana, onda je o tome suvisno raspravljati jer je solventnost firme upitna.
S druge strane, pitanje je da li marketing odjel moze uciniti nesto da poveca tiraz? Mozda, treba ispitati trziste i odabrati adekvatna sredstva za najefikasnije provodjenje zadanih ciljeva.
Ima jos jedna opasnost za tiskovine a to su online magazini (ili e-zini kako neki sebe nazivaju) i sve vise uzimaju maha. Isto se finansiraju iz reklama a nemaju tolike troskove kao tiskani.
Ja licno sam prestao kupovati Auto-klub (ili bilo koji drugi casopis) otkad pratim e-zine :) (npr. autonet.hr)
Hm,...el.energija je poskupila, gorivo poskupljuje...dakle inputi
su veći nego u razdoblju prije navedenih poskupljenja, što će vjerojatno rezultirati poskupljenjem časopisa.
Snaći ćemo se nekako.
Parola druga Tita "Snađi se druže" nikako da zastari na ovim prostorima, zapravo uvijek doživi remake!
"Snađi se druže" nikako da zastari na ovim prostorima, zapravo uvijek doživi remake!

ideš
ja ih imam sve tek od 120-tog broja
Bug neće poskupjeti (koliko ja znam :), pa je ova tema besmislena - zato lock!