Čitam malo ovu temu i vidim da puno vas misli da je ovisno o računalu. Dakle, ovisnost o računalu ne postoji i svi oni koji misle da su ovisni, tj. svi koji koriste računalo su ovisni. Zato jer sve danas što nam treba je na internetu i jednostavno ne možemo bez toga. Ista stvar s mobitelima i novinama. Nekad su se filmovi gledali u kinu ili na DVD-u ili kazetama. Glazba se slušala na radiju ili linijama. Umjesto interneta su se čitale novine i knjige. Gledala se televizija, danas je sve na internetu. Igre su se igrale na Playstationu. Sve je to dio zabave. Dakle danas je nezamisliv život bez računala. Danas sve potrebne informacije, filmove, igre, glazbu, raznoraznu zabavu imamo na računalu. Jer ako se bolje pogleda koliko je vremena čovjek trošio na kino, tv, novine, radio, ps, knjige...isto ti dođe kao i na PC-u. A za one koji i dalje nisu skužili, neznam možda i treba nacrtati, pa evo slike:
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Čitam malo ovu temu i vidim da puno vas misli da je ovisno o računalu. Dakle, ovisnost o računalu ne postoji i svi oni koji misle da su ovisni, tj. svi koji koriste računalo su ovisni. Zato jer sve danas što nam treba je na internetu i jednostavno ne možemo bez toga. Ista stvar s mobitelima i novinama. Nekad su se filmovi gledali u kinu ili na DVD-u ili kazetama. Glazba se slušala na radiju ili linijama. Umjesto interneta su se čitale novine i knjige. Gledala se televizija, danas je sve na internetu. Igre su se igrale na Playstationu. Sve je to dio zabave. Dakle danas je nezamisliv život bez računala. Danas sve potrebne informacije, filmove, igre, glazbu, raznoraznu zabavu imamo na računalu. Jer ako se bolje pogleda koliko je vremena čovjek trošio na kino, tv, novine, radio, ps, knjige...isto ti dođe kao i na PC-u. A za one koji i dalje nisu skužili, neznam možda i treba nacrtati, pa evo slike:
Čista ovisnost, evo iz moga primjera, frendovi su me zvali van, ja nisam htio jer sam visio na računalu i nije mi se dalo nikuda.
Krenuo sam izlaziti i mogu reći da i dalje budem na računalu ali manje, što mogu zahvaliti izlazcima.
Stojim pri tome da je to neka vrsta ovisnosti. Odem na interent pročitam vijesti/novosti, pošaljem koju poruku i to je skoro pa to, dok nisam izlazio sam stalno bio na računalu.
EDIT: I puno zanimljivije je otići sa ekipom ili curom u kino, sa ekipom u grad gdje ćeš ćuti tu glazbu i sl..
Jedna od osnovnih karakteristika ovisnika, o bilo čemu, je da će nastojat racionalizirat to što radi. Tako i autor ove teme.
Inače i ja sam ovisnik. Da nebi mislio da imam nešto protiv. Ovisnost postoji i stvarna je 
Psihološka ovisnost postoji samo u glavi i može se razviti oko apsolutno svega, ovisno o osobi. Naravno da ovisnost postoji, ali nije ju toliko teško odbaciti, samo se treba natjerati pokrenuti, nakon toga je već lakše, najgore je ležati u stolici i gledati svijet kako prolazi dok ti stojiš.
If there's one thing I can't tolerate, it's cheap imitations of my work - Red John
Ovisnosti postoje ali ne o samom racunalu kao takvom vec u raznim kategorijama. Ovisnost o drustvenim mrezama i posebno (i najcesce ) igrama na istima . Gameri (oni koji na igrama provode veci dio dana (i noci ) su isto tako ovisnici .
I sad da ne nabrajam sve ostale. Ali.... racunalo je sadasnjost...pogotovo buducnost... Osoba koja je informaticki nepismena (u bilo kojem smislu) danas se smatra opcenito polupismenom osobom jer sve vise poslova je OVISNO o upotrebi racunala. Rijetki su poslovi gdje racunala ili nisu zastupljena ili su malo zastupljena a biti ce ih sve manje. Dakle... ipak je bolje biti ovisan i o racunalu nego o bilo kojim drugim opijatima... naravno...ako je netko na racunalu cijelo svoje slobodno vrijeme...i prasi po 5000 kcal dnevno...crno mu se pise u svakom slucaju :))
Sve je to dio zabave.
Dosta to ublažavaš. Neko tu zabavu iskorištava do kraja, zloupotrebljava ako baš želiš. Neki stvarno žive online, stvarno su ovisnici i vole više virtualni svijet nego stvarni.