Interactive Brokers ulaganje u dionice i opcije

poruka: 5
|
čitano: 10.040
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Interactive Brokers ulaganje u dionice i opcije.

Dali ima netko ovdje tko se bavi time i ima iskustva?  

Koristio sam Admiral Markets i izgubio negdje 1500Kn na CFD trejdanje jer imam strpljivost na levelu 0 pa nek drugima to isto bude lekcija kao i meni. (CFD sa polugom na Oil futures i tankeri...) 

Ok mislim nisu velike pare, svaka skola kosta, a nije da sam samo na glavu uskocio, proucavao sam to sve dok je korona lockdown bio aktualan, naucio sam kroz iskustvo da je to veliki stress i to konstanto kroz dan, kao da si stavio na rullet i cijelo vrijeme se vrti, pogotovo kada trejdas sa CFD-ovima na poluzi.  

Nedaj boze da sam imao opcije na raspolaganju

Zato mislim da je najbolja lekcija napraviti tako racun, staviti 1000Kn i da vidis za stvarno kako to ide i kako se cijene gibaju kroz dan na prihvatljivim gubitcima ali ne tolko malim da te bude briga nego da budes pod stresom jer to jako utjece na nacin na koji razmisljas.

Pametnije bi bilo samo kupiti par dionica amd-a, nvidije microsofta itd. i zaboravit na njih  ili mozda vrtiti wheel sa opcijama na nekim jeftinijima, samo cini mi se da je sada sve toliko napuhano i da vise nista nema smisla (Pogle TSLA....)

Mislio sam ovoriti Interactive Brokers racun ali bi se prvo htio jos obrazovati, saznati kako to sve tamo funkcionira za hrvatskog gradana i zaraditi neki pocetni kapital.  

Pa neznam, samo me zanimalo dali ovdje netko ima iskustva sa time da podijeli,

Hvala :)

ASUS Z97-AR | i7 4790K 4.6GHz | 8GB Corsair Dominator Platinum 1866MHz | Gigabyte GTX 970 Gaming G1 | Corsair AX850 | Samsung SSD 840 EVO 250GB + HDD 1TB | Corsair H100i | NZXT H440 |
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2020 16:53 (Marcuskac).
17 godina

ja se bavim time ali preko njemackog DKB, imam account i na traderepublic i Degiro al mi je DKB zasad prakticniji (iako nesto skuplji fee).

drzim se njemackih brokera jer mi jedino oni rade tax report nakon svake prodaje i nakon svake godine, tradeoff kojeg sam spreman platit nekome da to odradi strucno.

vecinu love (oko 20% neto place) svaki mjesec bacam ravno u Vanguard FTSE All-World, i sporadicno (bar jednom mjesecno ili kak vec nesto naidje) u dionice (Amazon, Apple, AMD, Cloudflare, Intel, Airbus, Boeing, par kineskih EV proizvodjaca.. drzim se samo tech sektora), sad ocekujem i par interesantnih IPO-a na jesen, pa cemo vidjet.

avio prijevoznici su mi takodjer interesantni al to je poprilicno zasticen sektor od strane drzave tako da cu vjerojatno izbjeci.

o Tesli ne znam kaj da mislim, naginjem na obje strane a vlak prolazi.. da je balon - definitivno jest.

shortanje i day trading me ne zanima, samo dugorocno, jer za trejdanje ipak treba potrositi par sati na dan za kvalitetan due diligence a za to nemam vremena.

ako te zanima samo dugorocno, idi na ETF, ako ga drzis duze od 24 mjeseca, u hrvatskoj ne placas capital gains tax na njih, pa lijepo nadji neki accumulating ETF, svaki mjesec u njega stavi odredjenu cifru (trajni nalog) i zaboravi na 20 godina, bar ja tak radim.

opcije zasad nista.

kloni se r/wallstreetbets, ili posjecuj cisto da ubijes radoznalost jer (quote):
the best money here is made through sheer stupidity, and it pisses me off.

r/eupersonalfinance je ok mjesto za europske ulagace/trejdere, s vremena na vrijeme se spominje i hrvatska.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2020 17:14 (nixass).
14 godina
odjavljen

Slažem se, većinu i sam držim u ETF-ovima ali nisam mogao odoljeti Tesli, s tim da sam kupovao i prije, ali ja idem za onim "time in market beats timing the market"

13 godina
neaktivan
Re: Interactive Brokers ulaganje u dionice i opcij

Kako si uspio na Degiro otvoriti racun, primaju Hrvatske gradane ili si ti u Njemackoj pa zato.
Inace r/wallstreetbets posjetim zbog mimova haha, ali ne planiram ic long ROPE

ASUS Z97-AR | i7 4790K 4.6GHz | 8GB Corsair Dominator Platinum 1866MHz | Gigabyte GTX 970 Gaming G1 | Corsair AX850 | Samsung SSD 840 EVO 250GB + HDD 1TB | Corsair H100i | NZXT H440 |
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2020 17:58 (Marcuskac).
17 godina
Re: Interactive Brokers ulaganje u dionice i opcij
Marcuskac kaže...

Kako si uspio na Degiro otvoriti racun, primaju Hrvatske gradane ili si ti u Njemackoj pa zato.
Inace r/wallstreetbets posjetim zbog mimova haha, ali ne planiram ic long ROPE

otvorio sam ga dok sam jos bio u irskoj, tamo sam imao boraviste, sad ga imam u njemackoj, al jos uvijek smijem koristi degiro.ie

degiro posluje u par drzava u europi i ako se mozes docepati boravista tamo, otvaranje je lagano.

degiro ima i vise regionalnih stranica (.de, .fr, .nl, .ie, itd...) i dok god si registriran na jednom, mozes koristit bilo koji drugi (potvrdio sa njima preko maila), jedino je problem kaj je npr .de stranica cijela na njemackom i ne mozes mijenjat jezik, sto moze biti zajebano posto radis sa novcima.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2020 18:25 (nixass).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice