Hrvatski jezik- esej

poruka: 29
|
čitano: 10.721
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Hrvatski jezik- esej

Dali je tko voljan napisati jedan esej? Usporedno- rasčlanbeni. Dobije 2 soneta i smjernice po kojima treba pisati.

LoL Nick (EU): hRay
14 godina
neaktivan
Hrvatski jezik- esej

{#} kolko placas?

14 godina
Hrvatski jezik- esej

100KN.

Autore koje ignoriram: Tallahasee, Fićo_CoD5, Promatrač, proćerani
15 godina
Hrvatski jezik- esej

Najlakša stvar napisat esej. Odgovoriš na sve zadane smjernice uklopivši ih u jedan slikovito izrečen te stilskim figurama ukrašen teskt podijeljen u tri odjeljka. Međutim, nemoj pretjerat sa slikovitošću jer na maturi se tako lako može desit da u slučaju ako previše zakamufliraš odgovore na određene smjernice (da nisu evidentno odmah oku vidljivi, već da se treba uživjet, promislit o pročitanome da ih se skuži) ocjenjivači ne uspiju shvatiti kako je to zapravo skriven odgovor na neku smjernicu. To je to.

Samo dva uvjeta za uspješno napisan esej: sposobnost lijepog, no istodobno temeljitog pismenog izražavanja te isto tako jednako važno (ako ne i nešto važnije) je vrsno poznavanje gramatike i pravopisa našeg jezika.

Toga se drži i zajamčen ti je uspjeh na maturi.

samsung sgh-i997 infuse 4g @ at&t
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2011 15:45 (Caesar et Brutus).
17 godina
Hrvatski jezik- esej

null kak sam ga ja mogel na satu napisati :D

14 godina
protjeran
Re: Hrvatski jezik- esej
Lord_Marko kaže...

To mora da je bio jako kvalitetan esej:)

Ako ti pomognem, stisni gumb HVALA!
15 godina
proćerani kaže...
Lord_Marko kaže...

To mora da je bio jako kvalitetan esej:)

Nekorektan komentar.

Pitam se samo što si želio njime sugerirati. Ma, preočito je ionako.

Napisao sam svih 6-7 eseja koje smo dosad pisali na blok-satu i slobodno, bez bilo kakva pretvaranja i sl. mogu reći da su dosta kvalitetni ispali.

Tak da, komentar ti jednostavno nije na mjestu, a ono što si njime htio poručiti pak nikako ne mora držati ni kap vode. Može (kod nekih - gle čuda - zaista i drži; međutim to su ipak oni lošiji učenici, štono ih nazivamo biserima), ali i uopće ne mora (tak bi trebalo biti s velikom većinom učenika), kao što je to slučaj u mene i par drugih, inače više-manje jednako dobrih ili nešto (ne mnogo) boljih suučenika.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2011 17:29 (Caesar et Brutus).
14 godina
protjeran
Hrvatski jezik- esej

A mi kad pišemo eseje moramo oko 300-400 rječi imat. za napisat 300-400 rječi, da bude uredno, trebat i barem 20-25 minuta(barem meni, jer imam ružan rukopis, pa se moram trudit da bude lijep:) i još da smisliš ti treba barem tolko ako ne i više da bi bio kvalitetan.

15 godina
proćerani kaže...

A mi kad pišemo eseje moramo oko 300-400 rječi imat. za napisat 300-400 rječi, da bude uredno, trebat i barem 20-25 minuta(barem meni, jer imam ružan rukopis, pa se moram trudit da bude lijep:) i još da smisliš ti treba barem tolko ako ne i više da bi bio kvalitetan.

Pišeš lijepo iz glave, kao ja i poneki, i stigneš bez ikakvih problema u tih 90min. Samo je bit u maksimalno posvećenoj koncentraciji, kao i inspiraciji.

Još ti ostane za zapalit dvije-tri nakon pisanja. (osobno ne pušim, ali da razbijem malo ovdjeprisutnu mučnu monotoniju)

14 godina
protjeran
Caesar et Brutus kaže...
proćerani kaže...

Pišeš lijepo iz glave, kao ja i poneki, i stigneš bez ikakvih problema u tih 90min. Samo je bit u maksimalno posvećenoj koncentraciji, kao i inspiraciji.

Još ti ostane za zapalit dvije-tri nakon pisanja. (osobno ne pušim, ali da razbijem malo ovdjeprisutnu mučnu monotoniju)

A imo bi ja inspiraciju da pišemo normalne teme, ona nama da temu: Humanisti i humanističke znanosti.:) da nisam imo mobitel vjerojatno bi 1 dobio:) ovako 3/4

15 godina
proćerani kaže...
Caesar et Brutus kaže...

A imo bi ja inspiraciju da pišemo normalne teme, ona nama da temu: Humanisti i humanističke znanosti.:) da nisam imo mobitel vjerojatno bi 1 dobio:) ovako 3/4

---

Proćerani.

---

Kao prvo, tema je posve normalna. Kakva bi to uopće tema trebala biti da bi je ti epitetirao normalnom, zaboga? Možda Čudnovate zgode šegrta Hlapića?

Srednjoškolac si, valjda si u stanju razmišljati svojom glavom o nekoj temi. Ne moraš nužno znat glatko njezin kompletni kontekst. Moraš nešto čisto zbog razumijevanja, ali nikako ne sve, dapače ni približno tome. Doduše to samo po sebi ovisi i o situaciji određenoj.

Navedena je tema kao stvorena za iscrpno iznošenje vlastitih stavova o samim humanistima, njihovu sveopćem svjetonazoru i znanostima što su ih afirmirali kroz povijest.

Kao posljednje, 3/4 je, vjeruj mi, prema mišljenju mnogih pravo rajska ocjena. Predivna ocjena čak ukoliko nisi imao pojma o čemu bi pisao ne koristivši zabranjena sredstva u vidu mobitela kao pomagala. Što imaš protiv dobre/vrlo dobre ocjene? Što misliš, zašto se zovu dobar/vrlo dobar?

Upamti najvažnije: ne varaš ti nju/njega, nego sama sebe. Kada to shvatiš, uvidjet ćeš nepojmljivu malenkost i ispraznost svog prevarantskog čina.

Toliko od mene, nadam se da je vrijedilo.

---

Autore, isprika za Offtopčarenje. Morao sam naprosto iznijeti dobronamjernu sugestiju proćeranom. Neće se ponoviti.

Caesar

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2011 17:59 (Caesar et Brutus).
16 godina
neaktivan
proćerani kaže...

Ma jel? A ja trebao napisati 200 riječi (nije bilo gornje granice) i napisao esej od 372 riječi (dvaput, na papir sa strane i onda prepisao kemijskom), dobio 5 i natuknicu "bravo!" unutar jednog blok-sata. I još sam završio 7-8 minuta prije zvona.

Samo treba misliti i biti koncentriran.

AKA TheRoko121 (Origin/Steam) ///// Kad narastem bit ću Mentalist.
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2011 18:03 (roko121roko).
14 godina
protjeran
Caesar et Brutus kaže...

Upamti najvažnije: ne varaš ti nju/njega, nego sama sebe. Kada to shvatiš, uvidjet ćeš nepojmljivu malenkost i ispraznost svog prevarantskog čina.

Toliko od mene, nadam se da je vrijedilo.

---

Autore, isprika za Offtopčarenje. Morao sam naprosto iznijeti dobronamjernu sugestiju proćeranom. Neće se ponoviti.

Caesar

Ja sam zadovoljan svojom ocjenom:) ali to je uz pomoć mobitela, vjerojatno bez njega nebi napiso niti 30 rječi.:)

Pošto mi to nikad neće trebat u životu zašto se nebi koristio nedozvoljenim sredstvima?

17 godina
neaktivan
Hrvatski jezik- esej

Trebat će ti u životu. Itekako.

I think a lot of cynicism has dropped away from my shoulders since I stopped drinking...
14 godina
protjeran
thuglife kaže...

Trebat ce mi za drzavnu maturu, gdje mi poslje treba esej? bolje da ucimo pisat zivotopise nego eseje:)

15 godina
proćerani kaže...
Caesar et Brutus kaže...

Pošto mi to nikad neće trebat u životu zašto se nebi koristio nedozvoljenim sredstvima?

Da, takav odgovor tipično teenagerski mi je najjači.  {#}

Zato što na maturi nećeš moći varati ni pod točkom razno. Pazi šta ti kažem.

P.S. Ako te još nešto zanima, imaš PP. Nećemo spammati čovjeku.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2011 18:11 (Caesar et Brutus).
16 godina
Hrvatski jezik- esej

Na podrucju esej-a nisam bas dobar, pa zato molim nekoga, dobre volje, da napiše. Neka mi se javi PP i ja mu priložim sve potrebno.

LoL Nick (EU): hRay
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2011 20:18 (null).
17 godina
protjeran
proćerani kaže...
thuglife kaže...

Trebat ce mi za drzavnu maturu, gdje mi poslje treba esej? bolje da ucimo pisat zivotopise nego eseje:)

Malo mi je glupo sto se ogranicavas na neke mature i skolsku sluzbu.Skola te priprema za zivot i ne ide se u nju da bi ti bio '' obrazovan na papiru'' nego ides  u skolu da prosto ne bi bio glup.Druga stvar, Hrvatski jezik(kod mene je bio Bosanski) je osnovno sto bi trebalo da svako ima pristojnu ocijenu makar 4.Jer sta znaci imat 2 iz maternjeg jezika?Nepismen si ! Zar ne?I malo mi se cudi da ovaj bugovac postavlja molbu moze ko napisat, pa zar je tesko sastavit par recenica koje ce imati smisla sa temom  i citko napisano.Jos srecom vas obrazovni sistem dopusta da dobijes smjernice, kod nas za skolsku zadacu ili maturu dodjes na sat - dobijes temu i pisi.Za gore navedenu temu oko Humanizma to je barem lahko znati moze ti posluziti i knjiga historije u kojoj imas detaljno opisan humanizam i humanisticki pokret.

http://s7.ba.gladiatus.org/game/c.php?uid=21829
14 godina
protjeran
311008 kaže...
proćerani kaže...
thuglife kaže...

Malo mi je glupo sto se ogranicavas na neke mature i skolsku sluzbu.Skola te priprema za zivot i ne ide se u nju da bi ti bio '' obrazovan na papiru'' nego ides  u skolu da prosto ne bi bio glup.Druga stvar, Hrvatski jezik(kod mene je bio Bosanski) je osnovno sto bi trebalo da svako ima pristojnu ocijenu makar 4.Jer sta znaci imat 2 iz maternjeg jezika?Nepismen si ! Zar ne?I malo mi se cudi da ovaj bugovac postavlja molbu moze ko napisat, pa zar je tesko sastavit par recenica koje ce imati smisla sa temom  i citko napisano.Jos srecom vas obrazovni sistem dopusta da dobijes smjernice, kod nas za skolsku zadacu ili maturu dodjes na sat - dobijes temu i pisi.Za gore navedenu temu oko Humanizma to je barem lahko znati moze ti posluziti i knjiga historije u kojoj imas detaljno opisan humanizam i humanisticki pokret.

Nepismen sam jer neznam šta je predikat, subjekt(karikiram!) neznam koje godine je pisana prva inkunabula, neznam koji su morfemi koji fonemi itd? Molim te, to je tolka glupost, ustvar služi samo tome da se vježba mozak, da se ne bude glup.Šta se tiče humanizma, da sam ja mogao na satu koristit knjigu povijesti napiso bi romane. Mi nismo smjeli imat nikakvu literaturu.

15 godina
neaktivan
Na podrucju esej-a... esej-a? Nisi ti dobar na podrucju hrvatske gramatike xD.
17 godina
protjeran
proćerani kaže...
311008 kaže...
proćerani kaže...
thuglife kaže...

Nepismen sam jer neznam šta je predikat, subjekt(karikiram!) neznam koje godine je pisana prva inkunabula, neznam koji su morfemi koji fonemi itd? Molim te, to je tolka glupost, ustvar služi samo tome da se vježba mozak, da se ne bude glup.Šta se tiče humanizma, da sam ja mogao na satu koristit knjigu povijesti napiso bi romane. Mi nismo smjeli imat nikakvu literaturu.

Vidis kako grijesis ne sluzi to za vjezbanje mozga, fonetika je nauka o izgovaranju glasova ili fonema kako hoces.Druga stvar sve to sto ucis je dio tvog maternjeg jezika dakle Hrvatskog koji izgleda ne uzimas dovoljno za ozbiljno i smatras da je glup.Druga stvar kao vjernik ( ukoliko jesi) bi trebao da budes upucen u humanizam jer je taj pokret priblizavao vjeru katolicanstvo covjeku, prema tome to bi iz tog ugla gledano moglo biti malo glupo.Al eto nekome ce izgledati kao filozofiranje a nekome kao ozbiljna stvar ali svakako to da maternji jezik je vazna stvar svakog covjeka jer ga to ujedno pripaja odredjenoj nacionalnoj skupini.

Jos samo nesto posto sam otisao debelo u off topick, postoje narodi koji nemaju svoj jezik poput Brazilaca(govore Portugalski) stoga se ponosi i uci svoj jezik.Toliko i izvinite na off topicku nije namjerno al blago skretanje paznje novim generacijama mada sam i ja medju istima.

http://s7.ba.gladiatus.org/game/c.php?uid=21829
14 godina
protjeran
Hrvatski jezik- esej

Mogu ti to ovako formulirat, znao ja foneme i morfeme ili ih ne znao, u mom životu neće bit ama baš nikakve razlike, kužiš li sad koliko su važni?

I učimo iz humanizma humanističke pisce itd. Također ne znači mi puno, naravno treba se znat neke opće kulture, znam ih nabrojat i te osnove, ali sad znat cjelu njihovu biografiju mislio da je totalno nepotrebno.

12 godina
neaktivan
Hrvatski jezik- esej

Imam tri prilično nejasne i nelogične teme za pisanje eseja i ne znam što bih napisao?
1. Kap vode
2. Lijepa slatka slobodo/O lijepa, o draga domovino (isti k... ne znam točan naslov)

3. Jezik (općenito o jeziku)
Jel mi može netko reći barem nekakve smjernice za pisanje bilo koje od ove tri teme, zaista nemam ideja uopće kako početi, o čemu pisati?

MS GOAT
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.3.2014 22:32 (isuckatthisgame).
16 godina
odjavljen
Hrvatski jezik- esej

Ja volim svoju domovinu. Možda nije najbolja, ali je moja. Tu sam se rodio, tu sam odrasao i tu ću jednog dana umrijeti...

Mi Hrvati dugo nismo imali svoju domovinu, uvijek su nas drugi prcali...

Naša domovina je najljepši kutak svijeta. Nijemci, Česi, Slovenci, Srbi, svi se oni dolaze k nama kupati, jer nitko nema tako lijepo more...

Mi imamo najbolje rukometaše, i Ivicu Kostelića, ne Ivicu nego Srebrenka...

bla bla

Losing all hope was freedom
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.3.2014 22:35 (piksic).
12 godina
neaktivan
isuckatthisgame kaže...

Imam tri prilično nejasne i nelogične teme za pisanje eseja i ne znam što bih napisao?
1. Kap vode
2. Lijepa slatka slobodo/O lijepa, o draga domovino (isti k... ne znam točan naslov)

Jel mi može netko reći barem nekakve smjernice za pisanje bilo koje od ove tri teme, zaista nemam ideja uopće kako početi, o čemu pisati?

Obično su teme vezane za gradivo koje učite.

1) Ne sjećam se šta bi to trebalo biti al pretpostavljam općenito o vodi.

2) Vjerojatno je " O lijepa, o draga, o slatka slobodo"- I. Gundulić.

3)Općenito o jeziku gramatički il govoru?

Svaki esej mora imati uvod, zaplet i rasplet( u moje doba je trebao imati uvod, razradu, zaplet, vrhunac i rasplet)

Znači u uvodu ako npr pišeš o kapi vode počneš o sastavu vode, možeš drobit o vrstama vode, kako je voda sastavni dio čovjeka, ili poetički laprdaš o tome kako se nakon kondenzacije vode u oblacima sićušna kap spušta na zemlju i donosi život biljkama koje dotakne(kenj prd)...

Onda u zapletu počneš o važnosti očuvanja vode, zagađenosti lalalalala(bljuzgaš)

U zaključku dugačkim rečenicama (Krležinim stilom) zaključiš kako bez kapi vode nema života i takve fore.

Ukoliko ti je tema vezana za Gundulića onda u uvodu pišeš o njemu, njegovoj pjesmi,njegovom pojmu slobode. u zspletu počneš filozofirat o tome što tebi znači sloboda(ili domovina pošto nisi siguran- ako je domovina onda umjesto o Gunduliću u uvodu kenjaš općenito o domovini), začiniš svojim negodovanjem zbog kršenja sloboda(ili ratovima) a onda za zaključak napišeš kao je sloboda važna i takve brije.

Zamisliš esej ko govor političara i drobiš. {#}

Prije razgovora samnom za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika :D
12 godina
neaktivan
Hrvatski jezik- esej

Došao sam na ideju da napišem ovo kap vode, tipa usporedba kapi vode kao pojedinca čovjeka i voda kao golema masa iliti ljudsko društvo? Bit će kewl. :D

MS GOAT
17 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...

U zaključku dugačkim rečenicama (Krležinim stilom) zaključiš kako bez kapi vode nema života i takve fore.

... ili obratno: za eventualni niskotemperaturni život na Titanu, kap tekuće vode bi bila smrtonosna (ili barem izazvala teške opekline).

15 godina
neaktivan
isuckatthisgame kaže...

1. Kap vode

2. Da nije možda ovo? Malo poznavanja vlastite kulture ne bi škodilo. A o čemu se tu može pisati? O slobodi. A ako ti i dalje nije jasno što bi se tu dalo na$rati onda si stvarno nemaštovit.

3. Ovo je malo zeznuto, pogotovo ako ne cijeniš jezik i načine sporazumijevanja među ljudima. Isto bi se svašta dalo za napisati. Od toga kako ne postoji jedinstveni jezik na ovom planetu za sve ljude (engleski je nametnut kao standardni, zgodno je spomenuti i kako je do toga došlo, bez urota zlih anglosaksonaca po mogućnosti), pa onda neki mrtvi jezici koji su se zadržali u nekim krajevima (latinski recimo, kao jezik znanosti), pa onda spomeneš evoluciju jezika, pa sleng, pa malo izraziš svoje mišljenje o svemu tome itd, itd...

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
14 godina
neaktivan
Hrvatski jezik- esej

Da ne otvaram novu temu. Za danas moram napisati esej od stranice,doduše ne iz hrvatskoga, na temu kako me netko stvarno razumio/shvatio/skužio što sam želio reči ili obrnuto, kako me nikako nisu mogli shvatiti. Pošto se ne mogu sjetiti ikakve slične situacije, pomagajte otrpilike u par rečenica o čemu bi mogao napisati,neka izmišljena priča.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.5.2014 9:15 (gave233).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice