Gitare i sve vezano uz njih izdvojena tema

poruka: 4.970
|
čitano: 997.188
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Gitare i sve vezano uz njih
Jakovp kaže...

da, tvoj tranzistorac je jedan od boljih, si razmislio o tube pedali? Npr.

http://www.mesaboogie.com/Product_Info/Out_of%20_Production/V-Twin/v-twin.html

To ti je za cijeli život, vrhunska stvar a vjerujem da će to super zvučati i na tom pojačalu, a kasnije kad kupiš nešto jače će ti opet super doći

Naravno, prvo sam gledo obične drive pedale, poput OD-1 koje su mi prihvatljive cijene, pa razmišljo da malo više odvojim za Tube Screamer, pa došao do Hughes and Kettner Tubeman, nešto kao V-Twin, to bih najviše volio, ali košta poprilično, vidiš mogo sam malo ušparat za to, a do tada na ovoj "Tube Overdrive" od procesora. :)

Stvarno čudo stvar, samo šteta što nema na domaćim oglasnicima, u BiH naravno da nema, na njuškalu slabo.

1domagoj1 kaže...

Evo pedale:

http://hoxtonowl.com/

Ispalite 2300 kn i opremljeni ste ko zmaj. Jos ako znate (u C++-u) programirati... \m/ {#}

Rekao bih da znam programirati u C++, ali će me pojedini demantovat. ;)

alankish kaže...

Mada, svi trebaju svirati na lampašima, da ja tako, najviše bi se prodavali JCM-ovi, Mese i VOX-ovi. Iz lošeg glazbenika i neugođenog instrumenta nitko nemože izvući dobar zvuk. Nikada.

Ee, da imam dovoljno love i ja bih kupovao takva pojačala naravno, mada prije JMP. :P A i da sam bolji gitarista, ali i za moj rank postoje lampaši, ne mora to biti ni Marshall ni VOX, ima Kustom, Harley Benton, samo ne znam koliko mi je to isplativo, pored ovog gore što je Jakov predložio.

15 godina
odjavljen
Gitare i sve vezano uz njih

Da, i H&K pedala je slična, nema ih puno u oglasnicima jer nisu baš česte, a i ljudi koji ih imaju ih se baš ne odriču.

Svi smo mi Mentalist.
13 godina
.
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 18:14 (royalhero).
16 godina
odjavljen
royalhero kaže...

A pratit cu oglasnik pa ako sta izleti, ali to ode dok ja ustedim. ;)

Na um mi dolazi i ideja o pravljenju pedale... :D

Been there, done that. Moj glas ide Sansamp GT2 pedali {#} Odlična stompbox pedala. Nakon što je frend doašo na jednu probu, za vikend sam imao svoju.

15 godina
odjavljen
Baš sam htio spomenuti, odlična pedala!
Svi smo mi Mentalist.
17 godina
neaktivan
alankish kaže...

Been there, done that. Moj glas ide Sansamp GT2 pedali {#} Odlična stompbox pedala. Nakon što je frend doašo na jednu probu, za vikend sam imao svoju.

E pa imam ja tu pedalu, doma radena, ali nisam ja radio. Samo je neka od opcija fiksirana (na plocici), ali ne znam vise koja. Prodavao je neki lik za 300 kn, davno jos.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan

Možda malo naivno pitanje - kakve su dobre pedale? Znam da prema solid-state pedalama nema tolikog jaza kao prema solid-state pojačalima pa me zanima što to čini dobru pedalu? Može i detaljno tehničko objašnjenje :D

16 godina
neaktivan

Imam par teoretskih pitanja koja će nekome možda zazvučati glupo, ali evo nakon mjeseci guglanja, nikako da nađem odgovor.

Tiče se imena akorada.

1. Što znači 7 u G7? Očito se radi o jednoj dodanoj noti akordu - F, ali zašto baš sedmica kad je F udaljen od G za 10 polustepena?

Slučajno se poklapa da će u Cdur/Amol skali, F biti udaljen od G za baš sedam cijelih stupnjeva, ali što je s ostalim ljestvicama u kojima neće biti sedmi? 

Recimo akord F7, on bi u Amol skali bio kao F s dodanom notom E (7 stupnjeva)? Ili bi bio s dodanom notom E# (10 polukoraka)?

2. Isto pitanje za G9. Dodana je nota A, koja je udaljena 14.
I zašto se onda ne zove recimo G2? {#}

Jel onda 2, 9 ili 14? {#}

3. Jesu li F i Fmaj isti akordi? Što znači maj, ako ne  znači major? 

Isto pitanje za Fm i Fmin.

4. Kako se uopće kaže, polukorak ili polustepen? :D

Cijenio bih odgovore na bar neka od ovih pitanja? :) 

15 godina
odjavljen

Ne znam baš previše o teoriji, ali šta nije 7 sedmi ton te ljestvice?

F i Fmaj nisu isti.

Ja kažem poluton.

Svi smo mi Mentalist.
13 godina

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 18:14 (royalhero).
17 godina
neaktivan
betmen kaže...

Imam par teoretskih pitanja koja će nekome možda zazvučati glupo, ali evo nakon mjeseci guglanja, nikako da nađem odgovor.

Tiče se imena akorada.

1. Što znači 7 u G7? Očito se radi o jednoj dodanoj noti akordu - F, ali zašto baš sedmica kad je F udaljen od G za 10 polustepena?

Slučajno se poklapa da će u Cdur/Amol skali, F biti udaljen od G za baš sedam cijelih stupnjeva, ali što je s ostalim ljestvicama u kojima neće biti sedmi? 

Recimo akord F7, on bi u Amol skali bio kao F s dodanom notom E (7 stupnjeva)? Ili bi bio s dodanom notom E# (10 polukoraka)?

2. Isto pitanje za G9. Dodana je nota A, koja je udaljena 14.
I zašto se onda ne zove recimo G2? {#}

Jel onda 2, 9 ili 14? {#}

3. Jesu li F i Fmaj isti akordi? Što znači maj, ako ne  znači major? 

Isto pitanje za Fm i Fmin.

4. Kako se uopće kaže, polukorak ili polustepen? :D

Cijenio bih odgovore na bar neka od ovih pitanja? :) 

Vec je royalhero odgovorio, ali ajde, da se nadovezem.

1. 7 oznacava da je rijec o dominantnom septakordu. Kad gradis akord, prvo gledas osnovni ton. U G7 osnovni ton je, ocito, G. Uzmes taj G i na njega stavis veliku tercu. Velika terca na G je ton H. Sad imas G-H. No, znamo da je akord po definiciji trozvuk, dakle kombinacija 3 tona (nepotpuni akordi malo ispadaju iz te definicije s obzirom da je rijec samo o osnovnom tonu i kvinti, ali o tom, potom), stoga da bi nas G-H postao akord fali mu jos jedan ton. Tada jos na G dodamo kvintu, a to je ton D i sad imamo G-H-D, a to je najobicniji G dur akord. Na taj nacin mozes napraviti bilo koji dur akord, samo slijedis formulu: osnovni ton + velika terca na taj osnovni ton + kvinta na taj osnovni ton. Npr., uzmes osnovni ton A, velika terca na njega je cis, a kvinta na njega je E i imas: A-cis-E, to je A dur. Za mol akorde je slicna shema, samo umjesto velike terce lijepis malu tercu. Takvi akordi se zovu kvintakordi (ocito, zbog kvinte na osnovni ton). Kvintakorda ima par vrsta, malo prije smo upoznali durski kvintakord i molski kvintakord. Postoje jos i povecani kvintakord (osnovni ton + velika terca + povecana kvinta) u smanjeni kvintakord (osnovni ton + mala terca + smanjena kvinta). Ocito, postoje i druge kombinacije (npr., osnovni ton + velika terca + smanjena kvinta i dr.), ali se ne koriste cesto kao ove prije navedene pa niti nemaju neko posebno ime.

To su trozvuci. Sljedeca prirodna nadogradnja je dodavanje jos jednog tona. Naravno, to nije neki bezvezni ton, vec odredeni, smisleni ton. Uzmimo nas G dur akord koji se sastoji od tonova G-H-D. Sad na ton D dodajmo malu tercu, to je F i onda imamo G-H-D-F. Obrati paznju da je taj ton F ujedno i septima (mala) na ton G. Zato se takvi akordi zovu septakordi. Konkretno, rijec je o dominantnom septakordu iliti popularno zvano sedmici. Zato G7, takva je oznaka dominantnih septakorda. Naravno, postavlja se pitanje, a sto je s drugim kombinacijama? Ima ih, postoje, koriste se te kao i u slucaju kvintakorda neke su vise koristene neke manje (pa ni nemaju ime). Neke popularnije su ako npr. na nas G dur umjesto male terce na D, stavimo veliku tercu (koja je ujedno velika septima na G), tj. fis. Tada imamo G-H-D-fis i taj se akord zove veliki durski septakord, a oznacava se kao GMaj7 ili GM7 ili GΔ - to su neke od popularnih oznaka. Onda postoji jos i mali molski septakord (osnovni ton + mala terca + kvinta + mala septima), npr. to bi bio G-b-D-F (b je snizeni H), a oznacava se kao Gm7 ili G-7 i sl. Tu jos ima i ostalih kombinacija, sa smanjenom kvintom, smanjenom septimom, povecanom kvintom i dr. Naravno, ima ih puno vise nego kod kvintakorda (logicno, cim vise tonova tim vise kombinacija mozes raditi), no najcesce koristen je upravo dominantni septakord (G7, C7, D7 itd.) i eventualno veliki durski i mali molski.

Uglavnom, kod slaganja akorda ne gledas polutonove, vec gledas stupnjeve. Npr., G dur ljestvica: G (I), A (II), H (III), C (IV), D (V), E (VI), fis (VII). I je osnovni ton, II je sekunda, III je terca, IV je kvarta, itd.

2. Dakle, G9. Ti akordi se zovu prosireni akordi, tu spadaju nonakordi, undecimakordi, tredecimakordi, itd. G9 je slicno kao i njegov rodak G7 dominantan akord i to dominantni nonakord (logicno jer imamo devetku - nona). Gradi se tako da uzmemo dominantni septakord i na njega dodamo veliku nonu, a to je ton A (jer G (I), A (II), H (III), C (IV), D (V), E (VI), fis (VII), G (VIII), A (IX) - inace, od ovog drugog G se ponovno broji od I, ali ilustracije radi sam nastavio s VIII i IX) i sad imamo G-H-D-F-A.

Ne zove se G2 zato sto dodajes nonu (deveti stupanj od G, znaci ton A, ali u oktavi iznad -> 7 + 2) na dominantni septakord. S druge strane, ako bi uzeo G dur, znaci G-H-D i dodao A (ali ne onaj oktavu iznad, vec sekundu) tada bi dobio G-A-H-D i to bi bio G2. S druge strane, ako bi uzeo G-H-D i dodao A, ali onaj u sljedecoj oktavi, onda bi dobio G-H-D-A i to bi bio Gadd9. U sustini, to su isti tonovi, ali je razlika u oktavi pa se cesto te oznake koriste naizmjenicno (a to nije bas najtocnije), ali ako si pedantan onda razlika izmedu G2 i Gadd9 postoji (razlika je u toj oktavi, naravno). Brojevi 9, 11, 13, itd. su rezervirani za tonove u oktavi iznad trenutne jer (7 + 2 = 9, 7 + 4 = 11, 7 + 6 = 13, itd.).

Ako bi slucajno uzeo G7 i njemu dodao A, ali ne onaj oktavu vise (nonu) nego sekundu, dakle G-A-H-D-F, tada bi dobio G7add2.

3. F, Fmaj, FM, Fma su sve oznake za F dur. Neke oznake vise vole koristiti pop glazbenici, neke jazz glazbenici i sl. Isto tako su Fm, Fmin, Fmi iste oznake i oznacavaju F mol. Kao sto su i F+, F+, Faug oznake za povecani kvintakord. Imas bar po dvije-tri oznake za pojedine akorde.

4. Poluton, polustepen. Polukorak jos nisam cuo, haha.

Puno je ovo informacija, najbolje bi bilo uzeti olovku i papir u ruke, raspisat si dvije oktave G dur ljestvice npr. (G, A, H, C, D, E, fis), pratiti tekst, skicirati si i probati povezati sve skupa. Pogledaj si i nasu Wikipediju o akordima, imaju zacudujuce dosta informacija. Vecinom ce ti pisati ovo sto sam ti i ja napisao, ali lijepo pregledno u tablicama.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.4.2014 2:16 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan

Nisam još na nivou da shvatim sve to, ali stvarno puno hvala, nešto mi je jasnije a trudit ću se i ostalo pokopčati :)

Btw poruka me malo podsjetila na ovo part II :P

17 godina
neaktivan
betmen kaže...

Nisam još na nivou da shvatim sve to, ali stvarno puno hvala, nešto mi je jasnije a trudit ću se i ostalo pokopčati :)

Btw poruka me malo podsjetila na ovo part II :P

Samo polako, prozvakaj to malo po malo, ali ako i dalje ima nejasnoca slobodno pitaj ili ovdje ili u temi o gl. teoriji. Moze i na PM, ali radije bih da pitas bas u temi jer se onda i ostali mogu pridruziti i svi skupa mozemo postati pametniji i nesto novo nauciti ;).

Drugi dio? Znam da vec duze vrijeme govorim kako cu nastaviti, ali nikako da se to ostvari. :D Jbg, nazalost takvo je vrijeme, faks stisce, trebalo bi polako zavrsiti preddiplomski ovaj semestar i ako Bog da nakon toga haj lajf, pa se nadam da bude konacno i nastavak te teme. Ako se ne sjetim sam preko ljeta, podsjetite me ;)

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.4.2014 0:04 (1domagoj1).
16 godina

Planiram uskoro preći sa .011 na 0.10 žice na akustičnoj (Epiphone EJ-200) jer su mi 11-ice pretvrde za svirati. Zanima me prvenstveno hoće li na 10-tkama dobro zvučati ovi dublji štimovi poput polutona, cijelog tona, Open G, Drop D itd. s obzirom da su tanje ? Većinom sviram u standard štimu, ali nerijetko volim eksperimentirati i s ovime pa mi je bitno da i oni dobro zvuče. Drugo, često čitam da na dobroj akustičnoj deblje žice (.011, .012...) bolje zvuče nego ove tanje pa me zanima šta vi mislite o tome, i hoću li tonalno osjetiti prijelaz ?

Treće, koje žice preporučujete ? U rangu nekih 70 kn. Bitno da zvuči gitara s njima bogato, resko i balansirano.

"Music is everybody's possession. It's only publishers who think that people own it.&am
15 godina
neaktivan
luckyluke kaže...

Planiram uskoro preći sa .011 na 0.10 žice na akustičnoj (Epiphone EJ-200) jer su mi 11-ice pretvrde za svirati. Zanima me prvenstveno hoće li na 10-tkama dobro zvučati ovi dublji štimovi poput polutona, cijelog tona, Open G, Drop D itd. s obzirom da su tanje ? Većinom sviram u standard štimu, ali nerijetko volim eksperimentirati i s ovime pa mi je bitno da i oni dobro zvuče. Drugo, često čitam da na dobroj akustičnoj deblje žice (.011, .012...) bolje zvuče nego ove tanje pa me zanima šta vi mislite o tome, i hoću li tonalno osjetiti prijelaz ?

Treće, koje žice preporučujete ? U rangu nekih 70 kn. Bitno da zvuči gitara s njima bogato, resko i balansirano.

Jednom prilikom sam uzeo 10-tke jer nije bilo 11-ica i mogu reći da nisam osjetio neku preveliku razliku(barem ne u standardnom štimu, za ovo drugo ne znam).

Žice bi ti preporučio ove KLIK. Jesu malo skuplje ali se ih stvarno isplati kupiti. Po meni imaju odličan zvuk i premazane su sa nekakvim slojem zbog kojeg ne primaju nečistoću na sebe, a samim time duže daju zvuk "novih" žica {#}.

MUST visit :D http://www.youtube.com/user/ZOJAmoviesProduction?feature=mhee
13 godina

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 18:13 (royalhero).
16 godina

Probao sam jedanput Elixirke i ne pašu mi tonalno, a i nisam jedini. Čujem dobre komentare na GHS i Martin žice, itko probao da podijeli dojmove ?

13 godina
neaktivan

Ispričavam se što upadam. Znate li neke bendove, valjda je to era devedesetih, koji su radili lagane pop/rock pjesme, laganih riffova i jednostavnih američkih glasova?

Pjesme tipa:

• The Rembrandts - I'll be there for you
  • Third Eye Blind - Semi-charmed life
  • Weezer - Island in the sun
  • The Cardigans - Losing my favourite game

Ma ne znam ni sam sad ovako, pospan sam. Valjda me razumijete? Mogu i sporije. Za istoriju beznačajne pjesme, ali odlične, jednostavne, radijske pjesme.

17 godina

Evo nesto sta mi pada na pamet sad kolko sam pogodio vidi ti sam:

Soul Asylum - Runaway Train

311 - Beautiful Disaster

Bush - Machinehead

Fast Ball - The Way

Franz Ferdinand - Take Me Out

Jefferson Airplane - White Rabbit

P.O.D. - Youth Of The Nation

Santana - Into The Night

Santana - Smooth

The Bravery - I Am Your Skin

[ Xfire: slickman25 ] [ Steam: ryou229 ] [ Battle.net: exzzy#2808 ] [ EUNE:exzzy ]
17 godina
neaktivan
Onjegin kaže...

Ispričavam se što upadam. Znate li neke bendove, valjda je to era devedesetih, koji su radili lagane pop/rock pjesme, laganih riffova i jednostavnih američkih glasova?

Pjesme tipa:

• The Rembrandts - I'll be there for you
  • Third Eye Blind - Semi-charmed life
  • Weezer - Island in the sun
  • The Cardigans - Losing my favourite game

Ma ne znam ni sam sad ovako, pospan sam. Valjda me razumijete? Mogu i sporije. Za istoriju beznačajne pjesme, ali odlične, jednostavne, radijske pjesme.

Ako ti se svida akustika, meni je fora ova stvar recimo:

16 godina

Evo jedna tema za sve gitariste... Feel free to join.

http://www.bug.hr/forum/topic/ostalo/pogodite-riff-/207316.aspx

12 godina

Može preporuka električne gitare? Razmišljam o Epiphoneu. Ima tko kakvih iskustava? Navodno su se popravili kavlitetom u zadnje vrijeme a nisu preskupi. Inače sam mi je Gibson. Također gdje bi bio neki dobar dučan u ZG?

16 godina
neaktivan

Još uvjek sam ostao na Les Paulu i najvjerovatnije ću ga kupiti do ljeta, a sad ako imate neke bolje gitare za oko 3000kn, preporučite mi.

Čuo sam da su bolji modeli od Vintage-a, nego Epiphonovi, da li je to istina?

A od pojačala, kakvo je Vox-ovo ili je ipak bolje Epiphonovo?

I move in silence, Speak with violence, Think with science, Live free and walk with lions
15 godina
odjavljen

Epiphone Valve junior je bolji jer je lampaš, ovaj drugi nije, ima samo lampu u preampu koja radi na malom naponu.

Što se gitare tiče, neki će reći da je bolji vintage, ali najbolje bi bilo da isprobaš obje pa vidiš koja ti je bolja.

Svi smo mi Mentalist.
13 godina

Ljudi šta mislite o ovome - Epiphone

mislim si kupit gitaru ali sa malo para,imam jednu staru(zagrebacka zaklada) ali je sva u đuboksu a baš me uhvatila neka želja za sviranjem 

četri tisuče četristo četrdeset i četri četnika čekaju četvrtog četnika u čakovcu čekičajući čavlima po čeki čačkajući čizmom po čmaru i čurlićući čudno i čedno četvrtkom a čavka čuči na čamovom čamcu
16 godina
CROcodile11 kaže...

Ljudi šta mislite o ovome - Epiphone

mislim si kupit gitaru ali sa malo para,imam jednu staru(zagrebacka zaklada) ali je sva u đuboksu a baš me uhvatila neka želja za sviranjem 

To mi je bila prva gitara samo u sunburst verziji, ako dobro vidim to je PR-100. Za 500 kn super, ja sam je prodao inače za 750 kn tako da je ok ponuda. Za početnika je dobra, za oko vatrice svirat i ovako za učit na njoj sasvim će bit dobra, ali nemoj čuda očekivat.

14 godina
neaktivan

Gdje mogu naučiti (odnosno šta da googlam) stvari poput: zašto je A(open chord) baš na petom polju u barreu i takve stvari.

16 godina

Googlaj "guitar chord theory" ili slično. "A" akord je u barre verziji na 5. polju zbog A note na tom polju koja je root nota tog akorda. Nauči note na vratu gitare i puno ćeš lakše sve to skužit. http://www.guitar-skill-builder.com/images/guitar-fretboard.jpg

Za detaljnija objašnjenja zašto u xy akordu primaš baš te žice, pomoći će ti netko stručniji poput @1domagoj1 {#}

11 godina
neaktivan

Kako dobiti bregin zvuk na gitari, tj. Gorana Bregovića iz bijelog dugmeta.

Recimo ovaj slide ovdje na 1:13

I općenito šta svira u toj pjesmi.

Ili ovaj tu solo

na 2:43

Znači imam Marshalla tranzistorskog malog oko 10-ak vati, imam Squiera Stratocastera i hoću da dobijem zvuk što sličniji njegovom, probo sam sve kombinacije na bass treble middle, i to, ali ništa, i uopšte ne znam koliko distorzije da dodam?

Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.4.2014 0:37 (Bijelo Dugme Fan).
16 godina

Probaj se malo poigrat s pickupovima, srećom imaš 5 pozicija pa pogledaj koja ti najviše paše. Meni se čini da na ovom drugom videu svira solo na neck pickupu. Drugo, poigraj se sa tone i volume potovima na gitari, s njima stvarno svakakve zvukove možeš dobiti. Da ti sad tu napišemo "amp settings" nema smisla, koja je po meni najveća glupost ikad. Prvo što to ovisi od pojačala do pojačala, drugo; time se pravi gitaristi ne zamaraju. Za taj solo Bregović je sjeo pred pojačalo, u 5 sekundi ga izvrtio i reko " hm, ovo mi se čini ok" i odsvirao bez puno mudrijanja. Sljedeći dan je opet došao, izvrtio neku drugu kombinaciju i svirao nešto drugo. Hoću reći zapravo da ne postoji univerzalni amp settings za tu i taj pjesmu/band. Jednostavno namjesti pojačalo kako tebi paše i kako ti najbolje zvuči i sviraj. Malo eksprerimentiraj s time šta imaš.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice