Dioničari

poruka: 25
|
čitano: 3.384
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Dioničari

Ima li ovdje dioničara HT-a?

Ozbiljno...
17 godina
neaktivan
Dioničari

Ima, bivših :-)

17 godina
neaktivan
RE: Dioničari
macak kaže...

Ima, bivših :-)

Prodao si ih? Odmah ili nakon nekog vremena?
Ozbiljno...
17 godina
neaktivan
Dioničari

Vrlo brzo, iskoristio euforiju i profitirao. I nije mi žao, kasnije je krenula prema dolje, mislim do nekih 270 kn. I pitanje je hoće li više preko 300.

17 godina
neaktivan
Dioničari

Ja ih još uvijek imam i siguran sam da će kad tad porasti. Sva ta frka je zbog nesigurnog tržišta. Vjerujem u to jer, nije li budućnost vezana uz komunikaciju?

Ozbiljno...
17 godina
neaktivan
Dioničari

Pa upravo zbog toga, budućnost je vezana uz komunikaciju, ali pozicija HT-a je još uvijek uglavnom monopolistička. Tržište se sve više otvara i dolaze novi operateri. Moguće je da će izgubiti dio korisnika, to se već sad događa.

17 godina
protjeran
Dioničari

Slažem se, sve više korisnika prelazi na druge operatere zbog niskih cijena.

Matična: Asus M2N-E Procesor: AMD Athlon 4000+ X2 (2.00GHz) Grafička: Nvidia GeForce 8600 GT HDD: 160 GB RAM: 2 GB
17 godina
neaktivan
Dioničari

HT se neće tek tako predati. I to se ne odvija tako brzo. Moja baka je zaradila 25 000 jer je čekala sa dionicama Zagrebačke Banke 20 - ak godina.

Ozbiljno...
17 godina
protjeran
Dioničari

Neće se predati, niti propasti, samo treba shvatiti da više nije jedini operator i isplanirati bolju taktiku da privuče korisnike natrag.

Matična: Asus M2N-E Procesor: AMD Athlon 4000+ X2 (2.00GHz) Grafička: Nvidia GeForce 8600 GT HDD: 160 GB RAM: 2 GB
17 godina
neaktivan
Dioničari

Da, ali nije isto cekati 20 godina od '80-ih, pa do danas i od danas idućih 20 godina (ili kraće). Tu je puno čimbenika u igri. U 2007. godini konsolidirani prihodi i neto dobit T-HTa se povećala, kao i broj korisnika, međutim od ove godine broj korisnika opada. Uostalom, pada interes za kupovinom njihovih dionica. Potez ponude dionica zaposlenicima i ranije zaposlenima govori sam za sebe.

17 godina
neaktivan

No, ali u 20 godina je mogla zaraditi tolke novce i samo da je stavila na stednju Osmijeh u tu ili bilo koju drugu banku!

17 godina
Dioničari

A čujte.

Moj stari mislit prodavat dionice kad još dobije od države nekih kaj ja zanam nekoliko dionica jer ih nije prodao prije.Sad kakvo će biti stanje po dionici vidjet čemo.

Iron Maiden
17 godina
neaktivan
Dioničari

Čekajte Zakon o elektroničkim komunikacijama. Ako Vlada odluči da je HT vlasnik DTK mreže, to bi moglo dovesti do porasta cijene dionica.

17 godina
neaktivan
Dioničari

Sve zavisi. Dionice mogu past i rast.

Ozbiljno...
17 godina
macak kaže...

Pa upravo zbog toga, budućnost je vezana uz komunikaciju, ali pozicija HT-a je još uvijek uglavnom monopolistička. Tržište se sve više otvara i dolaze novi operateri. Moguće je da će izgubiti dio korisnika, to se već sad događa.

Pa ako ima konkurenciju onda nema monopolsku poziciju, jer monopolist je samo jedan npr. elekrtoprivreda. Najveću dobit je HT dobio od Eroneta od koje su isplatili dividendu.
17 godina
neaktivan
Dioničari

Konkurencija je samo prividna, zato jer HT još uvijek polaže pravo na DTK mrežu i onemogućuje druge u ekspanziji. Zbog toga je važan nadolazeći zakon. Ako vlada pokloni kabelsku kanalizaciju HT-u, omogućit će mu da sam odlučuje kome će dati prolaz kroz DTK mrežu i naravno, koliko će to naplatiti. To baš i nije ravnopravna konkurencija.

17 godina
neaktivan
Dioničari

Nisam siguran da će vlada protiviti HT-u jer znaju da ima jako puno vlasnika dionica HT-a.

Ozbiljno...
17 godina
macak kaže...

Konkurencija je samo prividna, zato jer HT još uvijek polaže pravo na DTK mrežu i onemogućuje druge u ekspanziji. Zbog toga je važan nadolazeći zakon. Ako vlada pokloni kabelsku kanalizaciju HT-u, omogućit će mu da sam odlučuje kome će dati prolaz kroz DTK mrežu i naravno, koliko će to naplatiti. To baš i nije ravnopravna konkurencija.

Dok god postoji konkurencija na tržištu on ne može biti monopolist, kakva god ona bila, on može biti vodeće poduzeće, ali monopolist sigurno nije, jer mono znači jedan a polis prodavač... Ej u petak sam imao ispit iz na ekonomiji pa znam šta pišem. Pa i da mu daju koncesiju ili šta već, pa valjda mora dopustiti konkurenciji, a dalje zaključi sam.
17 godina
neaktivan
Dioničari

To je teorija, a praksa nešto drugo - pogotovo u Hrvatskoj. Konkurencija postoji, ali HT koji je prisvojio DTK mrežu ODLUČUJE kome će i za koliki iznos iznajmiti kabelske vodove. Znači, rasprostranjenost drugih operatera ovisi o volji HT-a. Kakva je to konkurencija?! Konkretno, da postoji pravo tržišno natjecanje svatko bi bez problema mogao uzeti usluge od bilo kojeg operatera. A to, kao što znamo mnogima nije moguće. I dio onih koji su se uspjeli prebaciti na alternativne operatere i dalje moraju plaćati pretplatu HT-u. Jer on daje DTK u najam.

17 godina

Neki ovde pišu da HT gubi korisnike tako što prelaze kod konkurencije, pa ako konkurencija može dati niže cijene i/ili bolju uslugu, pa onda o kakvo monopolu ti ovde govoriš, ne možeš koristiti neke pojmove a da nisi načisto sa šta one znače, ja govorim ta je HT vodeće poduzeće i to je ovdje slučaj, jer iz prakse nastaje teorija. Koliko ima vodoprivreda na jednom području, regiji i sl., pa onda ne mogu se zvati monopolisti i HT i vodoprivreda. O tome ti ja govorim, ti možeš govoriti o nelojalnoj konkurenciji i tu bi bio možda u pravu, ne znam kako će to sve završiti.

17 godina
neaktivan
Dioničari

Monopol znači isključivo pravo, situaciju u kojoj jedna tvrtka ima moć nad tržištem. Obzirom da je tržište prekompleksno da bi ga se opisalo jednim pojmom, postoji više vrsta monopola - imaš POTPUNI monopol, PARCIJALNI monopol, BILATERALNI monopol itd. U konkretnom slučaju situacija je takva da jedno poduzeće (T-HT) pod kontrolom drži ključni resurs. U tom slučaju ono je u poziciji kontrolirati konkurenciju. To je svojevrsna barijera na tržištu.

17 godina

Još malo googlaj, jer u prethodnim porukama nisi znao šta je uopće monopol, ne volim kada neko koristi pojmove koje ne razumije, ali je pohvalno to što si nešto naučio, samo znaš li uopće šta si napisamo ili samo copy-paste, pazi jednu stvar konkurencija u ovom slučaj može utjecati na cijenu pa ovo sve što si napisamo ne drži vodu u ovom dotičnom slučaju...

17 godina
neaktivan
Dioničari

Ako ti nakon svega napisanog još nije jasno, onda ne znam što bih ti više rekao. T-HT je u poziciji da odlučuje kojem korisniku će omogućiti prijelaz kod drugog operatera i odlučuje koliki dio DTK mreže će prepustiti konkurenciji. To mu daje manevarski prostor da zadrži prividnu situaciju u kojoj se čini da konkurencije ipak ima. I upravo to je monopol.

Negdje si naveo da si imao ispit, što znači da si još uvijek u procesu školovanja. Sudeći po pitanju, vjerojatno neka niža godina. Pohvalno je od tebe da se uključuješ u ovakve rasprave, to će pridonijeti tvom obrazovanju. Ali neke stvari ipak prepusti profesionalcima, ljudima s diplomom. I potrudi se naučiti nešto od njih.

Pozdrav

17 godina
neaktivan
Dioničari

Kupnja dionica (pogotovo u tako malim količinama kao što je bilo dozvoljeno 'građanima') je čisto sranje. Trgovinom dionicama se moraju baviti brokeri i to za račun velikih igrača (magnata, bogataša, businessman-a), firmi i banaka. SVe ovo što smo mi tu imali je čisti lopovluk i 'namještanje' situacije kako bi se što više napuhala cijena dionica na kratki rok, a naši vrli saborski zastupnici koji su kupovali količinski i po 10x dopuštene pakete su si na toj situaciji dobro zaradili i još više podebljali novčanike Bogataš  (bez brige da su oni imali prednost kod brokera i brokerskih kuća 2,3 dana nakon lansiranja dionica, dok obični smrtnici nisu mogli doći na red kod svojih brokera koliko ekipe je sumanuto prodavalo svoje pakete u želji za brzom zaradom..   sramota!)

Poanta dionica i trgovine njima nije brzinska zarada (u večini slućajeva), nego diverzifikacija portfelja i plansko ulaganje u budućnost, za što se mora imati i određena financijska baza, a ne dizati kredite kako bi se kupilo par dionica Neodlučan

Uglavnom - nije sve za svakoga.

Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
17 godina

Javni poziv na kupnju HT-ovih dionica je čisto u predizborne svrhe bilo, isto kao i ZERP, iskoristilo se za kupnju glasova. Kupnja dionica je rizik, to su trebali znati svi oni što su kupovali dionice, pogotovo na kredit to si dobro rekao, dionice se ne kupuju zaduživanjem, one se kupuju viškom love, onim djelom koji možeš podnjet da i izgubiš. Na TV-u premijer govori kako treba smanjiti vanjski dug, minutu kasnije govori kako je dobro što građani dižu kredite i kupuju dionice HT, a znamo u čijem su vlasništvu banke... Po meni je najbolje kupovati udjele u investicijskim fondovim tako prepuštaš kupovinu dionica profesionalnom managementu, a fond izabereš s obzirom na koji nivo rizika si spreman (imš fondove koji kupuju ili imaju dionice jakih kompanija i obveznice države- manji rizik, manja zarada). Veliki igrači koji kupuju dionice na burzi (normalno preko brokera), oni kupuju dionice koje su najrizičnije jer nose najveću dobit. Svak ko želi kupovati dionice treba prvo izraditi strategiju, a ne ko u slučaju javnog poziva kupovati samo zato jer je vidio na TV, jer je čuo od nekog, za te 'investitore' postoji stručan naziv- burzovne ovce.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice