Kako za malo veću lovu jesi gledo do kraja video AMD combo vs Intel razlika 500$ u korist AMD-a.
Valjda misli na Kofija, 7800X je nebitno govno...
Moguće da sam ga krivo shvatio.
Kako za malo veću lovu jesi gledo do kraja video AMD combo vs Intel razlika 500$ u korist AMD-a.
Moguće da sam ga krivo shvatio.
Malo bacis kost i odmah pocnu prepirke amd vs intel bila je tema zamrla niste nista zanimljivo pisali pa reko da je malo aktiviramo.
Logično ...
Čombe
Za koje gamere..120 hz+ jer ostale boli penis, pogotovo one na višim rezama LOL.
Za koje gamere..120 hz+ jer ostale boli penis, pogotovo one na višim rezama LOL.
I 120hz+ gamere boli penis za tebe i ostale 60hz peasante 
Ako CL bude imao viši FPS onda će valjda imati i vise procesorske snage od ryzena, zar ne?Eventualno ako cross ccx latencije zbilja pogoršavaju stvari (a hardware unboxed je odradio test i nikakve razlike nije bilo između 2+2 i 4+0).
Vidim da neki pcmr zbilja shvataju ozbiljno -.- pa koliko godina imate?
Spavamo zimski san+logika ti je odavno krepala.
Kaj misliš kolko košta R5 1600, koji je usput najprodavaniji proc u Njemačkoj pa i šire.
http://www.bug.hr/forum/topic/ostale-hardverske-teme/cpu-chat-tema/224306.aspx?page=337&jumpto=5464148&sort=asc&view=flat
Pa to smo več rješili, ili dolnji link nema smisla ponavljat ali fotku keljimo opet i ponovo.Procovi se važu samo po omjeru uloženo-dobiveno, i molim lipo Ryzen nije Bulldozer dakle samo bez djetinjastih i ofucanih gejmerskih premjeravnja.
Pažnja molim!!!
- R5 1600 i R7 1700 u paketu je AMD Wraith Spire hladnjak
- i7 8700K u paketu je Intel naljepnica i cedulja marš u dučan kupi CPU hladnjak
http://www.bug.hr/forum/topic/ostale-hardverske-teme/cpu-chat-tema/224306.aspx?page=321&jumpto=5454792&sort=asc&view=flat
Zaboravljas nešto, a to je da kod intela imaš najveće performanse na tržištu sa K modelima i bez overklokanja dok amd-ov ni overklokan neće moći da mu se približi.To mnogi koji trube o jeftinijem overklokanju sa amd-om očito ne shvataju, šta misliš zašto je overklokanje jeftinije?
Ansha, ti zbilja misliš da će u nas cijene biti ovako konkurentne, i5 8600K i ostali modeli?
Naravno da će u scenarijima gdje se koristi max 6 jezgri biti i5 brži, viši clock plus nešto viši IPC i imaš win, HT-a nema pa tu isključujemo i moguće probleme koje je znao donijeti.
A iskreno, trenutno će i3 8350K donijeti najbolje rezultate, dobiveno uloženo.
Ansha, ti zbilja misliš da će u nas cijene biti ovako konkurentne, i5 8600K i ostali modeli?
Naravno da će u scenarijima gdje se koristi max 6 jezgri biti i5 brži, viši clock plus nešto viši IPC i imaš win, HT-a nema pa tu isključujemo i moguće probleme koje je znao donijeti.
Sve i da nece kod nas, imas alzu, cu i slicne shopove. Pa spomenuti 7800x ide za 350€ u DE...
Pa to malo gofance je 130E skuplje od R5 1600 u alzi recimo, 220E vs 350E, razlike u perfomansama minimalne, plus 4 godine podrške za AM4 socket, AM4 APU-i te Zen2 based paleta.
1600X je 100E jeftiniji...
To neću niti komentirati...
Zasto ne bi bile konkurentne ako su cijene kod nas po pitanju procesora slicne kao i vani? Evo 7700k je kod nas 2600kn dok je na alzi npr 2500kn.
EDIT: Ne hvatajte se za taj 7800x koji je tezi fail i nebitan u cijeloj prici, pricamo o nadolazecem coffee lakeu. Vidim da se spominje i nekih 500$ razlike u korist ryzen platforme, to je isto zesca glupost jer ce mainstream z370 platforma biti kud i kamo jeftinija od x299 platforme tako da su te usporedbe takoder smijesne.
Coffee Lake
-viši radni takt u startu
-viši IPC(do 4% bolji nego u Kabya, predviđanja naravno)
-više OC mogućnosti
-bolji izbor za 144HZ gaming
-manje threadova za istu sumu novaca
-praktički mrtva platforma kroz određeno vrijeme(godinu ipo, dvije)
Ryzen
-do nekih 3.8GHZ energetski efikasnija arhitektura
-više threadova i jezgri
-veće perfomanse u multithreadu za istu sumu novaca ili manju
-daleko veća mogućnost upgradea, Zen2, APU-i, 4 godine podrške
-stock cooler ima većina modela, 1700 RGB stock cooler
Realno gledajući, za gamere koji ciljaju 144FPS Intel će zahvaljujući malo boljem IPC-u i barem 500MHZ višem radnom taktu definitivno biti prvi izbor, bilo je i vrijeme da se pokrenu.
Svi ostali mogu samo seruckati, isti vrag im je što god kupe za gaming.
Produktivnost, to je jest raw CPU perfomanse po dolaru će i dalje biti na strani AMD-a.
Coffee Lake
-viši radni takt u startu
-viši IPC(1-4% bolji nego u Kabya, predviđanja naravno)
-više OC mogućnosti
-bolji izbor za 144HZ gaming
-manje threadova za istu sumu novaca
-praktički mrtva platforma kroz određeno vrijeme(godinu ipo, dvije)
Ryzen
-do nekih 3.8GHZ energetski efikasnija arhitektura
-više threadova i jezgri
-veće perfomanse u multithreadu za istu sumu novaca ili manju
-stock cooler ima većina modela, 1700 RGB stock cooler
Realno gledajući, za gamere koji ciljaju 144FPS Intel će zahvaljujući malo boljem IPC-u i barem 500MHZ višem radnom taktu definitivno biti prvi izbor, bilo je i vrijeme da se pokrenu.
Svi ostali mogu samo seruckati, isti vrag im je što god kupe za gaming.
Produktivnost, to je jest raw CPU perfomanse po dolaru će i dalje biti na strani AMD-a.
Hoće li mi neko objasniti koji će to kupac r5 i r7 modela nadograditi na zen 2 pa možda i zen 3?Dakle koristićete taj procesor 3-4 godine, staviti nov procesor na 3-4 godine staru ploču i onda taj novi procesor koristiti naredne 3-4 godine?A ddr5 i potencijalni manjak ddr4 memorije kao i nedostatak ploča ako se ta pokvari?Taj "upgrade path" ti je glup, da li se vlasnici i5 2500k i i7 2600k žale na to?
Hoće li mi neko objasniti koji će to kupac r5 i r7 modela nadograditi na zen 2 pa možda i zen 3?Dakle koristićete taj procesor 3-4 godine, staviti nov procesor na 3-4 godine staru ploču i onda taj novi procesor koristiti naredne 3-4 godine?A ddr5 i potencijalni manjak ddr4 memorije kao i nedostatak ploča ako se ta pokvari?Taj "upgrade path" ti je glup, da li se vlasnici i5 2500k i i7 2600k žale na to?
Povijest se ponavlja, sjećaš se AM2+ ploča i DDR2 memorije koja je radila sa Phenomima II X4/X6, ne sjećam se da se itko žalio, i ja sam među njima.
Sa prastaroga Athlona 5200+ na Athlona II 620 X4 pa na 955BE i kasnije 1090T, igre letile, usko grlo nestalo, DDR2 memorija nije radila problem sa igrama.
Sine mašio si ceo fudbal, popij malo vode sa šećerom :)
Coffee Lake
Predviđanje bazirano na čemu? -2% IPC-a Skylakea prema Broadwellu i 0% IPC-a Kaby Lakea prema Skylakeu?
P.S. ono gore je minus, a ne crtica na -2%.
...staviti nov procesor na 3-4 godine staru ploču i onda taj novi procesor koristiti naredne 3-4 godine?A ddr5 i potencijalni manjak ddr4 memorije kao i nedostatak ploča ako se ta pokvari?Taj "upgrade path" ti je glup, da li se vlasnici i5 2500k i i7 2600k žale na to?
osobno se uopće ne bih bunio da je i kod intela ista politika i to može biti samo dobra stvar jer imaš faking izbor - možeš zadržati staru ploču i ram ili kupiti novu, kod intela nema izbora
što bi meni nedostajalo da sad na svoju h97 ploču umjesto i5 haswella 4/4 ubodem neki nadolazeći covfefe sa 6 jezgri, ddr4 mi je nebitan, odnosno ne dovoljno bitan da bi mijenjao svojih 16gb ddr3 i za to plaćao više od soma kuna, imam doma dječji komp sa ddr4 ramom i osobno ne vidim ikakvih razlika
za sve ostalo moja matična je meni dovoljna idućih par godina, ima usb 3.0, pcie 3.0, ima m.2 socket 3, nvme podršku, dovoljno sata priključaka....
but jebiga, intel hoće da potrošim još dodatno dva soma kuna ako hoću novi procesor
Predviđanje bazirano na čemu? -2% IPC-a Skylakea prema Broadwellu i 0% IPC-a Kaby Lakea prema Skylakeu?
Tonči cjepidlako.
Kažem pretpostavka, naišao na netu, nije relevantno ni sigurno.
Čisto sumnjam da će treći refresh praktički donijeti opet isti IPC, možda me Intel iznenadi sad kad je AMD sa Ryzenima malo protresao tržište.
što bi meni nedostajalo da sad na svoju h97 ploču umjesto i5 haswella 4/4 ubodem neki nadolazeći covfefe sa 6 jezgri, ddr4 mi je nebitan, odnosno ne dovoljno bitan da bi mijenjao svojih 16gb ddr3 i za to plaćao više od soma kuna, imam doma dječji komp sa ddr4 ramom i osobno ne vidim ikakvih razlika
za sve ostalo moja matična je meni dovoljna idućih par godina, ima usb 3.0, pcie 3.0, ima m.2 socket 3, nvme podršku, dovoljno sata priključaka....
but jebiga, intel hoće da potrošim još dodatno dva soma kuna ako hoću novi procesor
Objasni to fanboyu, nemoguće, odustani :)
Tonči cjepidlako.
Kažem pretpostavka, naišao na netu, nije relevantno ni sigurno.
Čisto sumnjam da će treći refresh praktički donijeti opet isti IPC, možda me Intel iznenadi sad kad je AMD sa Ryzenima malo protresao tržište.
Nemaju na osnovu čega dobiti bolji IPC. Nema promjena u arhitekturi, nema smanjenja proizvodnog procesa za više tranzistora i preuređenje arhitekture, dakle - ništa. Donose 50% više jezgara za istu cijenu (nadamo se) i zadržavaju taktove četverojezgrenog i7-7700K. To je sasvim ok za refresh. Ono što su dobili napretkom aktualne proizvodnje je veći takt i to je to. Ako uguraju 6 jezgara u istu cijenu za nekad 4, i dobiju 4,8 na svim jezgrama, to je super. Naravno, AMD to već nudi u Ryzenu čak i bolje.
...staviti nov procesor na 3-4 godine staru ploču i onda taj novi procesor koristiti naredne 3-4 godine?A ddr5 i potencijalni manjak ddr4 memorije kao i nedostatak ploča ako se ta pokvari?Taj "upgrade path" ti je glup, da li se vlasnici i5 2500k i i7 2600k žale na to?
osobno se uopće ne bih bunio da je i kod intela ista politika i to može biti samo dobra stvar jer imaš faking izbor - možeš zadržati staru ploču i ram ili kupiti novu, kod intela nema izbora
Naravno da bi bilo bolje tako, ali šta ako eventualno nestanu matične ploče sa tržišta?Recimo da zen 3 izađe 2020. a proizvodnja ploča prestane 2022., šta ćeš raditi ako se matična pokvari?
Na osnovu čega svi očekuju da će kava rasturit. To je rebrand sklepan kao odgovor rizenu.Možda sam se malo zaletio pa stavio da će mu cijene bit astronomske jer ako su iste kao predhodnici onda ne očekujte ništa novo.
6C/6T model po pristojnoj cijeni, mislim na i5, je itekako dobra opcija.
Vrlo visok stock takt, rekao bi maksimalni koji i mogu izvući da potrošnja ostane u okvirima a perfomanse budu velike.
Dovoljno jezgri za sve naslove, najviši mogući takt, odličan IPC, sweet spot za gejmere.
Na osnovu čega svi očekuju da će kava rasturit. To je rebrand sklepan kao odgovor rizenu.Možda sam se malo zaletio pa stavio da će mu cijene bit astronomske jer ako su iste kao predhodnici onda ne očekujte ništa novo.
Zašto?
1)r3 i na 3.8 GHz jedva dostiže i5 7400 na 3.0 GHz, prema glasinama i3 8100 bi mogao biti isto što i i5 7600k, to je procesor protiv kojeg se r5 1600 bori, dakle konkurencija najboljeg AMD-ovog procesora će sada biti intelov low end, r3 će biti pregažen
2)r5 1400 i 1500x nemaju šta raditi pored i5 8400 koji će ugroziti i r5 1600 zbog manje cijene
3)i5 8600k bi i bez overklokanja trebao imati bolje performanse od r5 1600 (ako ne u većini stvari onda barem u gejmingu), ako se klokne na 4.3+ GHz onda pogotovo
4)i7 8700k bi trebao biti daleko brži u gejmingu, a siguran sam da ima ljudi koji bi radije uzeli 6 brzih jezgri nego 8 sporijih, još pogotovo ako se uz overclock približi r7 1700.
Pošto intel izgleda nema šta više raditi sa trenutnom arhitekturom, a novi proizvodni proces je poprilično problematičan, na šta će se svoditi napredak procesora?Recimo da do 2020. i Intel i AMD dođu na isti nivo što se tiče radnih taktova i IPC-a, šta dalje?Ne mogu nas ni zatrpavati jezgrima, neka stave 6 jezgri na low end i 8 na medium end, niko neće imati razloga za nadogradnju u narednih 5-7 godina.Jedino ako AMD počne prodavati samo APU-e, ali u tom slučaju bi uništili RTG.
Vrlo visok stock takt, rekao bi maksimalni koji i mogu izvući da potrošnja ostane u okvirima a perfomanse budu velike.
Dovoljno jezgri za sve naslove, najviši mogući takt, odličan IPC, sweet spot za gejmere.
To uzme daship, a onda nakon godinu dana izbace nekog monstruma sa 30% jačim ipc-om. Onda daship želi njega zamjenit ali neeee mora se kupit sve komplet ram i ploća. Da ship će reči to je real deal.
Naravno da bi bilo bolje tako, ali šta ako eventualno nestanu matične ploče sa tržišta?Recimo da zen 3 izađe 2020. a proizvodnja ploča prestane 2022., šta ćeš raditi ako se matična pokvari?
A šta da otkrijemo asteroid da ide prema Zemlji i da će udariti 2023? Isplatili se onda 2020 uzimati novu ploču, procesor i RAM, ako znamo da će trajat samo 3 godina mašina? Mislim stvarno. Sjećam se narednika u vojsci kad nam je prvi dan rekao 'Zabranje su glupa pitanja'. To mu je bila najpametnija rečenica za cijeli vojni rok
Realno gledajući s moje strane kao kupca, ja to nebih nikad kupio jer me zamara konstatno refreshat PC a i ne igram na 144HZ.
Tko ima takav monitor mora biti dobro potkovan novčano, dakle najjači GPU plus točno ovakva verzija procesora, 6 jezgri sa najvišim trenutnim IPC-om i najvišim radnim taktom.
DaShip može slobodno kupiti to, ja sam zadovoljan ovim što imam, samo čekam neki monstrum od GPU-a.
Ryzen
Ovaj dio price me zanima, koliko sam malo uspio uhvatiti kroz zadnji tjedan jedino sto se spominje je Zen 2 koji ce navodno biti na 7nm procesu, o onom famoznom Zen-u+ o kojem se pricalo bas u ovoj temi nema ni rijeci. Moje pitanje glasi, ima li kakav konkretan info ili barem neka glasina da ce Zen2 ici na AM4 platformu?
"Svaki cigo svoga konja hvali"
Fućkaj ga sad
Poznavajući AMD i ono što je rečeno, Zen 2 sigurno a za 3 neznamo još.
Update biosa i rokaj dalje :)
Poznavajući AMD i ono što je rečeno, Zen 2 sigurno a za 3 neznamo još.
Update biosa i rokaj dalje :)
U prevedenom, samo puste zelje i nagadanja...
To uzme daship, a onda nakon godinu dana izbace nekog monstruma sa 30% jačim ipc-om. Onda daship želi njega zamjenit ali neeee mora se kupit sve komplet ram i ploća. Da ship će reči to je real deal.
A AMD to neće uraditi?Ako iko ima mjesta za poboljšanja onda je to AMD sa svojom arhitekturom, samo povećanje radnog takta za 1 GHz je 30% više performansi.
A šta da otkrijemo asteroid da ide prema Zemlji i da će udariti 2023? Isplatili se onda 2020 uzimati novu ploču, procesor i RAM, ako znamo da će trajat samo 3 godina mašina? Mislim stvarno. Sjećam se narednika u vojsci kad nam je prvi dan rekao 'Zabranje su glupa pitanja'. To mu je bila najpametnija rečenica za cijeli vojni rok
U pravu si, smrt je neizbježna, bolje se odmah ubiti
Ako ti je dugoročno i odgovorno kupovanje z4jebancija onda mnogo govoriš o sebi.
Realno gledajući s moje strane kao kupca, ja to nebih nikad kupio jer me zamara konstatno refreshat PC a i ne igram na 144HZ.
Tko ima takav monitor mora biti dobro potkovan novčano, dakle najjači GPU plus točno ovakva verzija procesora, 6 jezgri sa najvišim trenutnim IPC-om i najvišim radnim taktom.
DaShip može slobodno kupiti to, ja sam zadovoljan ovim što imam, samo čekam neki monstrum od GPU-a.
Moraćeš preći na 6 jezgri htio ti to ili ne 
Coffee Lake
Daj ne siri te gluposti o slabijem ipc-u skylakea od broadwella, benchevi na forumu i cijelom netu te demantiraju...
Zašto?
1)r3 i na 3.8 GHz jedva dostiže i5 7400 na 3.0 GHz, prema glasinama i3 8100 bi mogao biti isto što i i5 7600k, to je procesor protiv kojeg se r5 1600 bori, dakle konkurencija najboljeg AMD-ovog procesora će sada biti intelov low end, r3 će biti pregažen
2)r5 1400 i 1500x nemaju šta raditi pored i5 8400 koji će ugroziti i r5 1600 zbog manje cijene
3)i5 8600k bi i bez overklokanja trebao imati bolje performanse od r5 1600 (ako ne u većini stvari onda barem u gejmingu), ako se klokne na 4.3+ GHz onda pogotovo
4)i7 8700k bi trebao biti daleko brži u gejmingu, a siguran sam da ima ljudi koji bi radije uzeli 6 brzih jezgri nego 8 sporijih, još pogotovo ako se uz overclock približi r7 1700.
Ako će im intel stavit približne cijene kabiju jel ti misliš da su oni toliko velikodušni to uraditi sa toliko jačim procesorima koje je tvoja mašta zamislila. To bi bilo izvrsno ako bude tako zar ne.