Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.282.687
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: AMD Ryzen CPU
dreadmoore kaže...

Imate temu 5ghz club a ovdje je ryzen u off topic ste na kvadrat

Nedjelja je pa nema moderatora 

Joj, malo nagađamo o potencijalima overclocka, kaj se odma ljutiš ;)

Moja predviđanja su da će neki prosjeci biti 4.0 GHz za 1700, 4.1 za 1700x i 4.3 za 1800x.

1700x i 1800x potpuno neisplativi za 0.1, tj. 0.3 overclock, veće temperature i 1000kn viša cijena.

A sad čarobna kugla ide na servis, pa neću više :)

Pozdrav!

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
14 godina

S obzirom na do sada viđeno apsolutno se slažem s time da je blesav onaj tko kupi R7 1800X pored R7 1700 s obzirom da su svi otključani i da se očito svi clockaju unutar 100 do 200Mhz razlike.  Dati oko 45% više novca za oko 5% više performansi je ravno ludosti. 

17 godina
VRl46 kaže...

Dali je dovoljan stockAMD-ov Wraith Spire hladnjak koji dolazi u kompletu s R7 1700 za turbo boost tj. 3.7GHz?

Taj CPU hladnjak je dizajniran, da na defoltu hladi proc od 125W TDPa i to stari FX proc koji se znatno više grije.

- FX-8350/125W TDP, 32nm proizvodni proces

- Ryzen R7 1700/65W TDP, 14nm proizvodni proces

http://www.relaxedtech.com/reviews/amd/wraith-cooler/2

http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-cpu/224306.aspx?page=163&jumpto=5325300&sort=asc&view=flat

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.3.2017 22:21 (rambox).
15 godina
CyberDemonVZ kaže...
dreadmoore kaže...

Imate temu 5ghz club a ovdje je ryzen u off topic ste na kvadrat

Nedjelja je pa nema moderatora 

Joj, malo nagađamo o potencijalima overclocka, kaj se odma ljutiš ;)

Moja predviđanja su da će neki prosjeci biti 4.0 GHz za 1700, 4.1 za 1700x i 4.3 za 1800x.

1700x i 1800x potpuno neisplativi za 0.1, tj. 0.3 overclock, veće temperature i 1000kn viša cijena.

A sad čarobna kugla ide na servis, pa neću više :)

Pozdrav!

Opleti citavu noc ako hoces evo ti iz teme cpu-z benchmark mislim da je ovo nedostizno  eto ja sam pokusao sa svojim fx 8350 međutim puno napon je trazio i odustao sam http://www.bug.hr/forum/topic/benchmark/cpu-z-benchmark/229007.aspx?page=14&jumpto=4832480&sort=asc&view=flat od kolege mirzeta1976 1.644V pa izvoli

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.3.2017 22:34 (dreadmoore).
14 godina
AMD Ryzen CPU

Sad sam na mobitelu, spalio sam PC.

Može netko na Googlu (ili iz rukava, vidim da je to popularno) pronaći koji je od "high end" procesora najhladniji na stock temperaturama?

Znači, trebao bi biti isti test i isti hladnjak, a ako toga nema, bar približno...

Ryzen 1700, i7 7700, i7 6900... K...?

Poslije kako sam složio tih PC vidim koliko uživam u njemu, pa bi išao još jedan korak dalje, i slijedeći CPU uzeo da gledam temperature (a time i tiši ventilator), pa tek onda performanse.

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
15 godina
itomic009 kaže...

S obzirom na do sada viđeno apsolutno se slažem s time da je blesav onaj tko kupi R7 1800X pored R7 1700 s obzirom da su svi otključani i da se očito svi clockaju unutar 100 do 200Mhz razlike.  Dati oko 45% više novca za oko 5% više performansi je ravno ludosti. 

Uredu bi bila da je razlika u novcu kao recimo fx 8320 i 8370 jer su to isti procesori a ovako slazem se stobom da je ravno ludosti

9 godina
CyberDemonVZ kaže...

Sad sam na mobitelu, spalio sam PC.

...

17 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Je li moguće da je ovakav sličan problem i na Windowsima sa SMT-om, kao i na Linux kernelu i da je to jedan od razloga zašto se morao gasiti SMT:

I was pointed out in particular to this kernel commit that only landed in early February: "x86/CPU/AMD: Fix Zen SMT topology." It notes in the commit message, "After: a33d331761bc ("x86/CPU/AMD: Fix Bulldozer topology") our SMT scheduling topology for Fam17h systems is broken, because the ThreadId is included in the ApicId when SMT is enabled. So, without further decoding cpu_core_id is unique for each thread rather than the same for threads on the same core. This didn't affect systems with SMT disabled. Make cpu_core_id be what it is defined to be." That mentioned regression was introduced only in January but had been pulled back into stable kernel point releases from Linux 4.6 and newer. This fix for the (Ry)zen SMT topology is in Linux 4.10 and was back-ported to Linux 4.9.10+ for those still riding the 4.9 kernel.

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
15 godina
neaktivan
17 godina
odjavljen
Granzon kaže...
CyberDemonVZ kaže...

http://valid.x86.fr/ma65uc

Da, 8320 jer je bolji od 8350

Sad sam cijeli komp složio da radi na niskim naponima, temperaturama i "pasivnim" hlađenjem. Ali ako je ovo neki izazov, mogu ti pokazati :)

Evo, ja te izazivam da prijeđeš tu 5ghz granicu

Daj molim te priloži i fotke temperatura pri torturi, zanima me kolko se znoji pri tim frenkvencijama

Ja sam testirao 5960X s dosta napona za stabilnost, fanovi na min 600RPM - voda - test - overclock u ovakvoj sintetici ima smisla. U praksi se također osjeti, ali 77°C znači da ga treba ohladiti, dakle, dići ventove na 800-900 RPM, a tada već čujem strujanje zraka... ne vjerujem da se to isplati i na 8320 ili 8350...

prodajem jednu od mašina (onu za veš)
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 11:03 (Tonči).
17 godina

LIVE:

The Tech Lounge #017 - Ryzen With Wendell & Steve & Kev

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 7:17 (nixass).
16 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

"The R7 1800X gave up the ghost at an applied 4050MHz using just shy of 1.45v to the core with the load line calibration set to extreme. The R7 1700X was the first surprise, as it would only hit an applied 4GHz regardless of the voltage used. I even pushed the voltage to 1.5v but it was a 4Ghz only processor. The big surprise was that the least expensive processor, the R7 1700, was the best overclocker in the group. It is the lowest TDP chip of the group and it responded with a stable applied 4.1GHz using 1.425v with the load line calibration set to high."

U ovom testu je najjeftiniji 1700 bio daleko najbolji clocker, toliko o binningu...

16 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Lutrija, koliko sam shvatio vecina 1700 ce ic na 3.9GHz s nekim pristojnijim naponom (1.4 i manje). Sad postoji li razlog zasto ici na 1700X ili na 1800X kad je na njima najveci moguci clock vecinom 4.1GHz za 24/7 (i to ako ste jako sretni). 1700 FTW.

EDIT:

mogli bi malo i mi BUG-ovci s Ryzenima ozivit ovu statistiku:

rezultati (link za unos podataka)

kontekst na redditu

Posebno je zanimljivo ako si sortirate po CPU-ima kao sto sam postao na slici.

mojpismonosa
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 7:00 (Mojpismonosa).
17 godina
odjavljen
ansha kaže...

U ovom testu je najjeftiniji 1700 bio daleko najbolji clocker, toliko o binningu...

Devijacije, odličan 1700, loš 1800X valjda... nažalost, bez barem nekoliko više, ne možemo iz toga izvući zaključak.

prodajem jednu od mašina (onu za veš)
12 godina
AMD Ryzen CPU

evo još jedan 1700 test

The AMD Ryzen 7 1700 processor benchmark results with this chip overclocked up to 4.0 GHz are impressive. Running all 8-cores on a Ryzen processor at 4 GHz is fun and you can see how far AMD has come with Ryzen since the old FX series processors

When we overclocked the Ryzen 7 1700 CPU up to 4GHz with 1.3875V we used the Corsair Hydro 110i Extreme Performance Liquid CPU Cooler to ensure our temperatures were okay. AIDA64 showed that we were idling at just 25C and at load we were at 63C.

svim osam jezgri na 4.0ghz, temperatura pod vodenim maksimalnih 63 stupnja
....koje je ono opravdanje dati 50% više za 1800x?
17 godina
odjavljen
rambox kaže...
VRl46 kaže...

Dali je dovoljan stockAMD-ov Wraith Spire hladnjak koji dolazi u kompletu s R7 1700 za turbo boost tj. 3.7GHz?

Taj CPU hladnjak je dizajniran, da na defoltu hladi proc od 125W TDPa i to stari FX proc koji se znatno više grije.

- FX-8350/125W TDP, 32nm proizvodni proces

- Ryzen R7 1700/65W TDP, 14nm proizvodni proces

http://www.relaxedtech.com/reviews/amd/wraith-cooler/2

http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-cpu/224306.aspx?page=163&jumpto=5325300&sort=asc&view=flat

Taj hladnjak ce se koristiti kao i Internet explorer - nesto sto ces imati pri ruci za "ne daj Boze"...

Freak Show Inc.
11 godina
picajzla0707 kaže...

evo još jedan 1700 test

The AMD Ryzen 7 1700 processor benchmark results with this chip overclocked up to 4.0 GHz are impressive. Running all 8-cores on a Ryzen processor at 4 GHz is fun and you can see how far AMD has come with Ryzen since the old FX series processors

When we overclocked the Ryzen 7 1700 CPU up to 4GHz with 1.3875V we used the Corsair Hydro 110i Extreme Performance Liquid CPU Cooler to ensure our temperatures were okay. AIDA64 showed that we were idling at just 25C and at load we were at 63C.

Pa dobro, nije da je baš 50% skuplji.

16 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...

A na pcekspertu im 1800X ne ide preko 4ghz bez obzira na napon a na 4ghz ide do 90°C sa ekwb predatorom :|

12 godina
Friday kaže... 

Taj hladnjak ce se koristiti kao i Internet explorer - nesto sto ces imati pri ruci za "ne daj Boze"...

najprije se informiraj - ovdje imaš test wraith coolera u kojem se pokazao izvrsnim, za stock više nego dovoljan + dodatak da super hladi vrm na matičnoj 

Chico12 kaže...

Pa dobro, nije da je baš 50% skuplji.

u pravu si, po cijenama koje su na amazonu, skuplji je 51,6% 

Ryzen 7 1800X – $499 
Ryzen 7 1700X – $399 
Ryzen 7 1700 – $329 

17 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

1800X (RAM 3200 MHz na ASRock) -- 4199 MHz

https://twitter.com/tekwendell/status/838617988920184832

Čeka se Microsoft sa zakrpom za SMT

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 9:57 (hrvooje).
14 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

Sto se tice temperatura ovdje je detaljnije objasnjeno zasto tolike razlike u recenzijama. Koliko sam ja shvatio trenutni monitoring programi nisu prilagodeni za ocitavanje tocnih temperatura Ryzen procesora pa se ocitane vrijednosti trebaju uzeti sa dozom skepse.

16 godina
protjeran
hrvooje kaže...

Taj je golden sample :)

Sumnjam u zakrpu, i sa HT-om su neke igre sporije, vidjet cemo...

14 godina
AMD Ryzen CPU

Ma čekanje je majka...Mudro se strpiti mjesec dana, a onda rokalica...

17 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Kako koja. SMT, BIOS, microcode, patchevi igara ... previše parametara za brzo rješenje

Zgodan video sa 16 igara i 1080p/1440p , sa naglaskom kako radi sa isključenim SMT

Ukupno kaže da je isključivanje SMT donijelo u ovih 16 igara 3% veće prosječni te 1% veći minimum fps. U tih 16 igara je lošiji od i7-6900K za 12% na 1080p, a jeftiniji 55%.  Naravno na 1440p puno manja razlika.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 10:51 (hrvooje).
9 godina
ansha kaže...
hrvooje kaže...

možda je onaj od prije shit sample

16 godina
protjeran
dabar_solta_V2 kaže...
ansha kaže...
hrvooje kaže...

možda je onaj od prije shit sample

A nije bas, 4.2ghz ne znam dal sam vidio u nekoj recenziji, uglavnom 4-4.1...

17 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Znači koliko sam uspio pohvatati zadnjih par stranica..

Solidna matična + solidno hlađenje + Ryzen 1700 = 10g. Si miran od nadogradnji

I još kao dodatni šećer na kraju je održavanje AM4 platforme pa se nadogradi kasnije novija revizija proceva

Navali narode  

14 godina
LOL123 kaže...

I još kao dodatni šećer na kraju je održavanje AM4 platforme pa se nadogradi kasnije novija revizija proceva

Navali narode  

15

17 godina
neaktivan
Tonči kaže...
Zoidberg kaže...
Tonči kaže...

Onog trenutka kad bi netko morao prodavati dobre čipove kao lošije i direktno gubiti profit, zbog lošeg dizajna SKU-a, dobio bi otkaz, jer u tom slučaju sve što imaš je pad profitam, gubitak čiste zarade.

Ako ljudi žele platiti samo do 600€, a ne 750€ za bržu karticu ili CPU, onda ćeš SKU-e dizajnirati ili tako da imaš drugačije cijene i ponudu ili ćeš jednostavno proizvod niže cijene prodavati s boljim performansama.

Možeš i ići nešto niže od mogućeg da stvoriš dovoljan jaz u SKU-ima, pa ćeš najbrže čipove držati na 4096 jezgara, a iako većinu možeš na 3700, držati na 3584, što zbog konfiguracije čipa, što zbog brojki i dojma ili hrpe drugih stvari koje se moraju poklapati.

Kada bi prodavali sve CPUe koji mogu raditi na taktu 7700K po cijeni koju bi ljudi bili spremni platiti za takav volumen procesora na trzistu to bi bilo ekonomska katastrofa za Intel. Proguglaj si price demand curve, Intel optimizira prihode, a ne prodaju  sto veceg broja 7700K.

Ako ti treba drugi real world primjer: Youtube vise naplacuje HD kvalitetu filma nego SD iako je "proizvodna cijena" 99.9% ista.

https://play.google.com/store/movies/details/Avatar?id=F8dABMvqoT4

slican je razlog zasto business klasa u avionima kosta nelogicno vise u odnosu na economy...

http://www.motherjones.com/kevin-drum/2012/08/endless-mystery-business-class-pricing

Inace ako mi ne vjerujes za mali range razlika medu CPUima sa istog wafera proguglaj si OC rezultate AMD TWKR procesora u usporebi sa normalnim AMD procesorima -  jako male razlike u max clocku makar ovi bili "posebno birani" za OC.

Najbitnija stvar oko Ryzena i Intela je to sto mi se cini da je AMD malo blizi maksimumu kada gledamo default taktove nego Intel... ali nasrecu 1700 nije zakljucan.

:/

Slažem se da ponekad ima situacija kad se bolji proizvod namjerno prodaje kao lošiji, ali to je neisplativo. Rijetko je. Ako proizvodiš kvalitetu 10, onda ti je cilj ne samo prodati sve te procesore, nego ih prodati po maksimalnoj cijeni.
Price gauging je stvaran, ali kad već proizvedeš neki čip, tada je kasno, to ne radiš, nego formiraš SKU-e za prodaju što je više moguće proizvoda i kategorije kreiraš prema tome koliko su dobri. Ako imaš dosta čipova kvalitete 7 i 9, prodavat ćeš ih kao 7 i 9, a 10-tke ostaviti najskuplje.

Yieldovi su linearna stvar - uvijek je najmanje savršenih čipova, zatim malo manje nešto lošijih i sl. Kombinacije za prodaju baziraš na tome da manipuliraš nižim segmentima, ali ne i najvišim.

Yieldovi Fijia su bili loši kao i Pascala, pa sad i HBM2 kao onda skupi HBM. Kad su se poboljšali, izašla je RadeonProDuo, kartica koja je imala vrhunske performanse, bolje od pojedinačnih FuryX čipova (starijih Fijija).

Pascali najvišeg ranga su išli u GP100 na P100, Quadro P6000 - kartice od 6000+ eura, cluster-server-only DGX-1. Titani X (Pascal) prodaju se samo direktno od Nvidije, jer su toliko vrijedni da ne žele da im leže po skladištima, žele svakog prodati. Tek sad izlazi 1080Ti kad se malo stabilizirala proizvodnja i kad su yieldovi malo bolji.

Ako proizvodiš puno dobrih čipova, napravit ćeš bolje skaliranje prodaje pa ćeš, kako je Stjepanj bio našao, imati 22 modela procesora serije Kaby Lakea (ili Skylakea?). AMD ima gradaciju za 3 modela 8-jezgrenih - uopće nije bitno što je 1800X boljie 3%... košta 40% više. Uvijek imaš kupca za te rijetke odlične čipove.

Dok god imaš prodaju za 1800X, držat ćeš ih takvima, ali da AMD nekim slučajem ima veliki volumen 1800X čipova, onda će izdati (kao Intel s Haswellom) refresh i podići takt na sva 3 modela u 6-mjesečnom ciklusu, podesiti cijenu da proda opet najviše najskupljih. :)

Kao prvo opet me iznenaduje ekonomska nepismenost na forumu, dobio si 5 TU za ovo, ja 1TD...

No dobro, zivimo u Hrvatskoj, ako netko hoce nauciti neka cita linkove koje sam dao.

Kao sto sam rekao Intel optimizira prihode. I dao sam ti 2 dobra primjera toga u drugim industrijama(Youtube HD/SD filmovi i bussines/economy omjer u avionima).

Takoder ti to potvrdujes sa svojom pricom o Quadro karticama -  nema nikakve logike da Quadro kosta toliko vise od "normalnih" ali je nvidia lockanjem FP performansi(mozda jos nesto, ne pratim bas quadro) se pobrinula da ljudi koji imaju puno novaca a treba im Quadro moraju kupiti Quadro. Osim ako ces mi objasniti da iz tvornice izlazi 95% grafickih sa losim FP64 performansama... :)

A mislim da se Titan X prodavao izravno od nV samo zato sto je jako mali volumen pa se proizvodacima/nV nije isplatilo zbog fiksnih troskova uvodenja novog modela u ponudu...

I opet ponavljas da je 1800X rijedak odlican chip. Nije rijedak. Velika vecina 1700 i 1700X bi se lagano mogli prodavati kao 1800X. Jer kao sto sam ti rekao mozes proguglati raspon TWKR chipova i normalnih AMD Phenoma, ni blizu postotnoj razlici izmedu 1800X i 1700. Slican rezultat slijedi iz testova OC Ryzena koji se vise manje svi OC isto.

17 godina
neaktivan
DarthMarkus kaže...
LOL123 kaže...

Navali narode  

15

Bome ako i to nije moguće...

Spomenuo sam već u ovoj temi da se i dalje furam na 10g. staroj arhitekturi (Lga775) i ne vidim razlog za promjenu

Still going strong 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice