Linux(prednosti i mane)

poruka: 10
|
čitano: 6.719
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux(prednosti i mane)
pitanje

Novi sam na forumu i htio bih prvo pozdraviti ekipu kako casopisa, tako i sve na forumu. Dosta je zanimljivih tema i puno toga korisnog sam procitao ovdje. Nije tesko primjetiti da ima pojedinaca koji se odlicno razumiju u raznorazne tematike i koji imaju strpljenja i volje objasniti ovim manje upucenima kako, sta, zasto, koliko i na koji nacin.

Da ne duljim previse... konkretno, s Linuxom nikad nisam radio niti se nesto posebno cesto susretao, al dosta ljudi ga hvali, pa me zanima...

-prednosti i mane u odnosu na xp

-ako bih ga instalirao koji bi mi odgovarao kao pocetniku

-volio bih ponesto i nauciti, pa da mi kazete koje odakle da pocnem i u kom smjeru ici

... glupe su mi ove stavkeSmijeh, dajte samo recite nesto okvirno i neke smjernice

hvala unaprijed

pozz ekipi

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Linux(prednosti i mane)

Ovako, prije svega bilo bi dobro znati što sve koristiš na Windowsima (pretpostavljam da si trenutno na tom OS-u)?

Ako si želiš dat vremena za učenje o linuxu i njegovim distribucijama, na netu stvarno ima hrpa foruma, siteova, pa čak i tutoriala vezanim uz to.

Ako te zanimaju knjige za početak, a zahvatila je skoro sve važnije stvari Linux: The Complete Reference.

I da... za početak, instaliraj si Ubuntu. Nabavi si odmah Hardy Heron verziju, instaliraj je preko wubia-a (dok ne odlučiš da li je to za tebe). To možeš instalirat direktno na windowsima, dakle nemoraš formatirat HD ni ništa...

Evo, ako kamo zapneš, just ask Osmijeh

17 godina
neaktivan
benito kaže...

Novi sam na forumu i htio bih prvo pozdraviti ekipu kako casopisa, tako i sve na forumu. Dosta je zanimljivih tema i puno toga korisnog sam procitao ovdje. Nije tesko primjetiti da ima pojedinaca koji se odlicno razumiju u raznorazne tematike i koji imaju strpljenja i volje objasniti ovim manje upucenima kako, sta, zasto, koliko i na koji nacin.

Da ne duljim previse... konkretno, s Linuxom nikad nisam radio niti se nesto posebno cesto susretao, al dosta ljudi ga hvali, pa me zanima...

-prednosti i mane u odnosu na xp

-ako bih ga instalirao koji bi mi odgovarao kao pocetniku

-volio bih ponesto i nauciti, pa da mi kazete koje odakle da pocnem i u kom smjeru ici

... glupe su mi ove stavkeSmijeh, dajte samo recite nesto okvirno i neke smjernice

hvala unaprijed

pozz ekipi

Mislim da je bila već tema u kojoj smo raspravljali o prednostima i manama samog linuxa. Linux je besplatan, pri instalaciji već dobiješ hrpu programa, dodatni software koji ti zatreba je također besplatan.Imaš nekoliko grafičkih sučelja na izbor (KDE, gnome, fluxbox, XFCE...).U Win je fragmentacija podataka na disku prilično izražena, kod linuxa to nije slučaj (bar ne u tolikoj mjeri). Surfaš po netu bezbrižno, nemoraš se brinuti da ćeš gutnuti virus ili bilo kakav malware.Za svaku Win aplikaciju postoji i alternativa na Linxu. Imaš zilion distribucija između kojih možeš odabrati onu koja ti odgovara. Linux možeš od 0 sklepati specifično za svoj hardware (ovo je posebno dobro za laptope). Mane? Igre (win korisnici pate za tim da je to smiješno,iako je WINE tu), Photoshop, Dreamveaver, programe takvog kalibra nemaš na Linux (iako imaš sasvim ok alternativu). Općenito veće firme baš ne podržavaju Linux odnosno open source (ok SUN je tu). Mnogi navode manu konzolu (po meni je prednost) jer trebaš nekog vraga i znati da bi radio s njom, ako te zbilja zanima naučit ćeš.

Za početak si uzmi Ubuntu a kad se malo bolje upoznaš kreni u isprobavanje. Uz dobru volju, preporučio bih ti knjigu Operativni sistemi: UNIX i Linux, knjiga je na srpskom, pa ako želiš uploadam ti ju na Rapidshare.
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
17 godina
neaktivan

Ajde, ako nije problem, aploudaj je pa pošalj

Nikad dosta literature... Smijeh

17 godina
neaktivan
The Acacia Strain kaže...

Ajde, ako nije problem, aploudaj je pa pošalj

Nikad dosta literature... Smijeh

Poslao sam ti link na PM. Ostali koji žele knjigu neka se jave na PM.
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
17 godina
neaktivan
Linux(prednosti i mane)

Joj evo još jedan thread kao stvoren za flejmanje... behave! :)

Zatvorite prozore. linuxzasve.com

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ambivalent kaže...

Joj evo još jedan thread kao stvoren za flejmanje... behave! :)

Iskreno se nadam da će ovaj topic biti pošteđen.
17 godina
Linux(prednosti i mane)

Da se i ja priključim. Kao početniku bih ti preporučio distribuciju Mandriva 2008 Spring Edition koju možeš skinuti na: www.mandriva.com

To je distra s kojom sam napravio svoje prve Linux korake i full je jednostavna, a kao prelazniku s XP-a na Linux najviše će ti se svidjeti KDE sučelje koje jako nalikuje na sučelje iz XP-a.

Mandriva dolazi sa svim codec-ima za multimediju, a ima LIVE CD tako da možeš isprobati gotovo sve mogućnosti ovog OS-a bez prethodne instalacije.

...i tako je svizac zamotao čokoladu u omot.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux(prednosti i mane)

Sve si razmišljam da isprobam malo taj Linux (recimo Ubuntu) preko VMware-a i vidim na što to liči danas.

Znam da sam prije 10tak godina bio vrlo razočaran dotičnim OS-om Neodlučan

Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Dado_ZG78 kaže...

Sve si razmišljam da isprobam malo taj Linux (recimo Ubuntu) preko VMware-a i vidim na što to liči danas.

Znam da sam prije 10tak godina bio vrlo razočaran dotičnim OS-om Neodlučan

Ako misliš isprobavati Ubuntu ne treba ti ni VMware, mozes preko Wubija instalirati direktno iz Windowsa.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice