Windows vs. Linux - očima korisnika izdvojena tema

poruka: 544
|
čitano: 179.755
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Windows vs. Linux - očima korisnika

@mauro mislim da je već dovoljno tupljeno o tome da je Ubuntu distribucija namjenjena za takve štefice...

I am awesome.

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Windows vs. Linux - očima korisnika
dj_beni kaže...

@mauro mislim da je već dovoljno tupljeno o tome da je Ubuntu distribucija namjenjena za takve štefice...

Ma nema veze da li je to Windows, Linux, OSX ili ne znam sta vec ne.

Bitno je da mi idu na zivce postovi u kojima se omalovazava korisnike racunala koji u njima nemaju pojma jer "su lijeni i zele da im sve radi od prve i nebi nimalo truda ulozili".

Cinjenica da ih racunala niti najmanje ne zanimaju i da zele da sve radi jednostavno i lako ne znaci da su glupi.

I cure iz mog racunovodstva znaju zvati moje sistemase ili mene za kojekakve jednostavne sitnice.

I na kraj pameti mi ne pada da ih proglasavam glupima jer si npr. ne znaju same postaviti defaultni printer ili tako nesto.

Niti one mene ne proglasavaju glupanom kada im donesem racune i putni nalog za obracun putnih troskova. I ja bi za 10 minuta mogao nauciti kako se to radi u njihovom programu, a i one bi za 10 minuta mogle nauciti kako se podesava defaultni printer. Ali niti njih zanima kako se podesava printer, niti mene zanima kako se radi obracun putnih troskova. I niti jedno za drugo ne govorimo da smo glupani.

If you're not paranoid, you're not paying attention
16 godina

Zamislite kako bi netkome tko se zove Štefica bilo čitati ovu temu...

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mauro kaže...
MarkoCro kaže...
linux nije mogao postati ono što su danas windowsi jer su ljudi tupavi i glupi i većina ne razmišlja svojom glavom.
 daj samo da je šminka i da radi od prve, nema veze koliko košta.

Mene niti najmanje ne zanima princip rada motora sa unutarnjim sagorjevanjem. Niti me zanima mehanika ovjesa automobila ili ne znam sta vec iz mehanike/elektronike automobila.

Zanima me da mi sluzi i da je udoban, siguran i pouzdan. I spreman sam PLATITI njegovo odrzavanje u ispravnom stanju, necu se (isto kao i vecina korisnika automobila) podvlaciti pod njega i po njemu sarafiti.

Da li bi automehanicari trebali pricati okolo kako je vecina vozaca tupava i glupava samo zato jer zele da im je automobil ispravan, a ne zele ga sami popravljat/mijenjat ulje, svjecice, siltere i slicno nego to rade u servisu?

Zbog cega je "Stefica iz racunovodstva" pojam "glupana" zbog kojeg su Windowsi dominantni?

Samo zato jer joj se zivo fucka kako kompjuter radi. Nju samo zanima da radi i da joj je jednostavan za koristenje jer je to njoj sredstvo za rad i NISTA VISE.

Isto tako ta Stefica iz racunovodstva za vas koji ju uzimate kao primjer "glupavog, tupavog korisnika" moze sve vas uzeti kao primjere kretena jer neznate obracunati placu ili proknjiziti racune u knjigovodstvene evidencije.

Zasto placate racunovodje/racunovodstvene servise kada si mozete i sami voditi svoje knjigovodstvo besplatno? Da li ste i vi "tupavi i glupavi koji ne razmisljate svojom glavom". Jer racunovodstvao je u biti vrlo jednostavno.

Shvatite vec jednom:

- ako netko ne zna puno o radu racunala ili operativnog sustava i spreman je platiti jednostavnost koristenja - to ne znaci da je glupan/tupan/lijen ili ne znam sta. To samo znaci da ga boli briga kako i zasto ono radi, njega/nju samo zanima da radi i to je to. Njemu/njoj je racunalo samo sredstvo za rad ili zabavu i NISTA VISE

nisam mislio na šteficu nego na onog tko odlučuje o tome što će štefica koristiti.a oni koji odlučuju, barem 50 % ih nije spremno platiti koliko iznosi i postotak piratluka.reći da je svatko spreman platiti, malo morgen.štefica nije glupa, jer štefica bi isto tako koristila linux kao što i koristi windowse bez puno učenja.a oni klipani koji odlučuju boje se novih stvari i novog učenja.

hrvatska kao zemlja znanja, zemlja cjeloživotnog obrazovanja, možda na vrbi kad zasvrbi.

ako će rusi moći prijeći na open source, ne vidim razloga zašto ne bi mogla i hrvatska.

evo link

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?nav_id=482331&fs=1

svi se preseravaju, kako su oni veliki hakeri kako sve rasturaju , a u biti većina nema pojma i neznaju ni osnove.

u medijima se napuhava kako su IT stručnjaci plaćeni iznad prosjeka itd..

kako u kojoj firmi, a barem 30-40 % ljudi ima  u IT-u koji su na razini prosječnih korisnika, kojima nije mjesto u tome poslu i takvi sole pamet ljudima koji znaju više od njih, a ti prosječni su majstori tipa "A je to!".

nadalje, da se štefici sve lijepo objasni naučila bi više i znala bi više od prosječnog korisnika.

i dok god  majstori "A je to!" koji ne vide dalje od nosa i windowsa odlučuju o svemu, nema napretka u hrvatskoj.

17 godina
protjeran
dj_beni kaže...

Sve do dolaska Ubuntu-a je Linux bio za geekove...

Mepis, Mandrake...

16 godina
neaktivan
the_tux kaže...
dj_beni kaže...

Mepis, Mandrake...

Možda griješim, ali po meni je prva distra na kojoj si većinu stvari mogao bez terminala Ubuntu 7.04

I am awesome.
17 godina
protjeran
dj_beni kaže...
the_tux kaže...
dj_beni kaže...

Mepis, Mandrake...

Možda griješim, ali po meni je prva distra na kojoj si većinu stvari mogao bez terminala Ubuntu 7.04

Gore spomenute distre su također bile i danas su user friendly, KDE bazirane distre, prije nego je Shuttleman uopće razmišljao o Tutuntuu. SuSE je razvijao YaST kao GUI alat za konfiguriranje sistema. Tako da je Ubuntu spletom raznih okolnosti postigao kritičnu masu i veliku popularnost, zahvaljujući tome, skoro postaje istoznaćnica za Linux.

17 godina
neaktivan

Nemogu vjerovati da ova tema još ide.  {#} 

Desktop Linux je mrtvi konj.Pa pustite više tu jadnu i napaćenu lešinu na miru.Kljuse je istina imalo potencijala, ali je nažalost crklo zbog zanemarivanja od cca 97 % desktop korisnika.

Prestanite više tegliti to truplo po forumima sa parolom "i mi konja za trku imamo".

PS

O navodima da nemam pojma što je Linux, rekao bih samo da sam ja, dok se večina vas igrala u pješčaniku, linux instaliravao sa disketa, tako da baš i nisam neki Linux noob.Ja koristim BackTrack kao virtualku, često, uglavnom za probijanje wirelessa i slično, ili kada mi se jednostavno prčka, ali se ne zavaravam da bih ga volio imati kao desktop soluciju za trivijalne radnje kad radim sa multimedijom ili igranje pucačina na netu.Mislim mogu i to, ali uz tlaku i nekakva alternativna uglavnom inferiorna riješenja.

Svaki politički sustav je idila.A idila je po svojoj prirodi svijet za sve.Stoga oni koji ne žele živjeti u toj idili, su negatori idile kojima je mjesto u zatvoru.
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.1.2011 15:08 (Baotica).
Moj PC  
0 8 hvala 0
17 godina
Baotica kaže...

... rekao bih samo da sam ja, dok se večina vas igrala u pješčaniku, linux instaliravao sa disketa ...

... Ja koristim BackTrack kao virtualku, često, uglavnom za probijanje wirelessa i slično.

Ma bravo majstore! Sad odi instalirati backtrack s disketa i probij s njim neki wireless, a nas ostale ostavi da ovdje mlatimo lešinu. Može li mi netko dodati štap, malo me noga već boli.

Gledam te!
16 godina
neaktivan
Baotica kaže...

Odi zuri u sunce.

I am awesome.
14 godina
protjeran
Baotica kaže...

Nemogu vjerovati da ova tema još ide. {#} 

Desktop Linux je mrtvi konj.Pa pustite više tu jadnu i napaćenu lešinu na miru.Kljuse je istina imalo potencijala, ali je nažalost crklo zbog zanemarivanja od cca 97 % desktop korisnika.

Prestanite više tegliti to truplo po forumima sa parolom "i mi konja za trku imamo".

PS

O navodima da nemam pojma što je Linux, rekao bih samo da sam ja, dok se večina vas igrala u pješčaniku, linux instaliravao sa disketa, tako da baš i nisam neki Linux noob.Ja koristim BackTrack kao virtualku, često, uglavnom za probijanje wirelessa i slično, ili kada mi se jednostavno prčka, ali se ne zavaravam da bih ga volio imati kao desktop soluciju za trivijalne radnje kad radim sa multimedijom ili igranje pucačina na netu.Mislim mogu i to, ali uz tlaku i nekakva alternativna uglavnom inferiorna riješenja.

Potkrijepi ovaj podatak, a da nije s wikipedia-e ili supercoolcomputernewsmagazin.com

Pa mi smo u prisutnosti hackera i stručnjaka. Vau wireless.

Nemam potpis.
17 godina
neaktivan
Baotica kaže...

a load of crap

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
17 godina
neaktivan

Sticks and stones assholes, sticks and stones ...{#}

A što se tiće copy paste taktike, to ne radim nikada, to ostavljam vama šmrkavcima.I za nooba koji misli da je backtrack pretpotopna distra na disketama.Savjet.

-Googlaj ako ne znaš.

I najbolje mi je što su najveći zagovaratelji i promicatelji desktop linuxa po raznoraznim forumima gotovo uvijek "kućni hakeri" koji još uvijek idu u školu.Misle da su uber hakeri ako znaju tri,četri parametra ls naredbe, pa onda svršavaju na izlistavanje direktorija u boji.A ako još i znaju u konzoli napraviti da se /var/log/message  scrolla u toj istoj konzoli live, auuuuuu, pa ima li šta bolje od osjećaja da ste pravi pravcati "haker".  {#}

Da upitaš prosječnog desktop korisnika što misli o Linuxu dobio bi odgovor u stilu.

-Čuo sam za Lunux da, ali ja ipak mislim da je Andol bolji lijek. {#}

Svaki politički sustav je idila.A idila je po svojoj prirodi svijet za sve.Stoga oni koji ne žele živjeti u toj idili, su negatori idile kojima je mjesto u zatvoru.
Moj PC  
0 13 hvala 0
17 godina
neaktivan

o čemu ti pričaš? teški offtopic i trollanje, niti jedan argument. ključajte ovo.

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

o čemu ti pričaš? teški offtopic i trollanje, niti jedan argument. ključajte ovo.

nemoj hranit trolla.

I am awesome.
16 godina
hrvooje kaže...

-naslov teme?

Baotica ima svoj komentar-mišljenje, naslov teme dozvoljava šririnu blebetanja...

Ostali postovi (kao i tvoj) vezani na Baoticove su sve samo ne tema ili argumenti. Bar ih u ''Crap'' citatu nevidim, to je argment?

Ima mišljenje, iznio ga je i idemo dalje. Ako je neki podatak koji je iznio netočan, ispravi ga. Ali nemoj ispravljati njegovo mišljenje, pravo na mišljenje.. -- time si ti puno dalji od linuxa (duha, filozofije) nego Baotica. (free, open... -dodao bi mind ne samo soft).

Dali se slažem s njegovim komentarima ili ne to mogu thumbati up-down.

Jednostavno sam ignorirao... slično don't feeding troll savjetu.

Ako pak misliš da je van granica teme ili netiquea imaš gumb prijavi...

Još bolje, napiši nešto da ga razuvjeriš da nije upravu...

Ključati? da. Primarno zbog flamanja (što svaka ovakva tema izrodi prije ili kasnije..).

sorry na postu (izvan teme?).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
Baotica kaže...

yap yap yap yap yap yap yap yap yap

तुम सच में करने के लिए पर्याप्त गूगल में इस डाल अनुवाद समय क्या करना है
17 godina
ihush kaže...
-naslov teme?

Nažalost, Baotica ipak niti jednom riječju nije spomenuo (ne)kvalitetu linuxa iz perspektive korisnika, već neargumentirano drvi gluposti i pritom sebe postavlja kao autoritet na najbezvezniji mogući način. Žalosno je što smo se nas nekolicina navukli na njegovo trolanje, ali je njegov nastup ipak još žalosniji. Čovjek je čak toliko siromašan duhom da ne razumije pročitati postove koji ga sprdaju. Ako već ne za post koji je potaknuo bujicu off-topica, barem za to je zaslužio neki kartončić (a i mi ostali po jedan, zato jer smo papci koji su se upecali :).

Gledam te!
17 godina
neaktivan
moderator

Jel Linux podrzava mp3 out of box?

Kako ja to mogu prijavit youtube policiji? - Znatiželjac

1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Imam pitanje za Linux usere: Kako totalno zatucanoj osobi koja misli da je Linux smeće koje stalno šteka i jedva radi objasniti da je to jedan hvalevrijedan OS koji (u većini slučajeva) može bez problema parirati Windpwsima te neke stvari jednostavno postavlja na neku višu razinu?

Pitanje je krajnje ozbiljno te vas molim da ga tako i shvatite. Ja jednostavno nemam argumenata jer (pre)prekratko koristim Linux.

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697 ili posjetite stranicu- http://mobiservis.webs.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
kako koja distra, ubuntu ne, ali samo trebas kliknuti jednu jedinu tipku i pricekati da se instalira
mint naprimjer podrzava sve (skoro)
17 godina
neaktivan
moderator
1337Code_breaker kaže...
kako koja distra, ubuntu ne, 

Okej, priznajem....pravio sam se malo blesav sto se tice mp3 podrske. Ubuntu, nema sumnje najpopularniji, ne podrzava sada vec zastarjeli format audia.

Sasto to nije tako na svim distrama? Kako ce, zakrzljali OS, osvojiti srca prosjecnih korisnika kada morate skinuti XY paket (koji ce se poklati sa ostatkom sustava..ovo se nije odnosilo na mp3)

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.1.2011 23:38 (Lazarus Long).
15 godina
neaktivan
ma gle, ti samo moras kliknuti jednu tipku(kad ti javi da ne podrzava) i on ce sam sam naci, skinuti i instalirati kodek, sto je vise nosto rade windowsi kad nemaju kodek
mint podrzava sve, a isto je popularan
14 godina
protjeran
Lazarus Long kaže...

Jel Linux podrzava mp3 out of box?

1. da. svu multimediju, flash, java...sve što bi ti moglo zatrebati za surfanje, office, multimediju...

2. ne, linux je kernel i nema takvu podršku bez dodatnih instalacija

3. ne, neke distribucije ne podržavaju bez dodatnih instalacija

odaberi odgovor koji ti odgovara :) svaki je točan

17 godina
neaktivan
moderator

Tacka 1 (jedan) pobija ostale tacke. A ostale tackke...ne svidaju mi se i ne odabirem nista. Ostajem na Windows

Hvala na razumevanju

16 godina
protjeran
Lazarus Long kaže...
1337Code_breaker kaže...
kako koja distra, ubuntu ne, 

Okej, priznajem....pravio sam se malo blesav sto se tice mp3 podrske. Ubuntu, nema sumnje najpopularniji, ne podrzava sada vec zastarjeli format audia.

Sasto to nije tako na svim distrama? Kako ce, zakrzljali OS, osvojiti srca prosjecnih korisnika kada morate skinuti XY paket (koji ce se poklati sa ostatkom sustava..ovo se nije odnosilo na mp3)

pa windowsi masu toga ne podrzavaju out of the box 

puno vise toga nego ubuntu 

em dobijes los video player koji nije niti za audio bog zna sta,a ni ostali out of box programi nisu nesto 

dali wmp podrzava Flac koji je meni puno bitniji od nekakovg lame-a ili mkv + .ass? 

to sve ubuntu podrzava vise nego odlicno uz 2 klika misa 

CyberPunk http://myanimelist.net/animelist/FranzBonaparta
17 godina

Koristite li Linux na racunalu na poslu (desktop)?

8 Da
5 Da, ali dual boot sa winsima
13 Ne
15 Jos sam u skoli/na faksu
Think locally, act globally...
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 0:07 (SupremeCommander).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Lazarus Long kaže...

Tacka 1 (jedan) pobija ostale tacke. A ostale tackke...ne svidaju mi se i ne odabirem nista. Ostajem na Windows

Hvala na razumevanju

ne, ne pobija, ali ne shvaćaš zašto i nije ti u interesu da saznaš, pa najbolje da ostaneš na windowsima :)

prije nego odeš, molim te odgovor na jedno pitanje. podržavaju li windowsi multimediju out of the box (mp3/ogg/flac/mkv)?

17 godina
Lazarus Long kaže...
Ubuntu, nema sumnje najpopularniji, ne podrzava sada vec zastarjeli format audia. Sasto to nije tako na svim distrama? Kako ce, zakrzljali OS, osvojiti srca prosjecnih korisnika kada morate skinuti XY paket (koji ce se poklati sa ostatkom sustava..ovo se nije odnosilo na mp3)

Zbog raznoraznih pravnih zavrzlama. Debian čak ide toliko daleko da ne distribuira Firefox na svojoj distri, jer su u Mozilli registrirali i zaštitili logo, pa ga u Debianu prepakiraju u Iceweasel i zatim jako kasne s praćenjem originalne verzije :)

Mint mislim da jedini dolazi sa svime već pripremljenim, dok neke distre pitaju tokom instalacije želiš li instalirati proprietary stvari. No, jako je važno naglasiti da situacija nije takva zato da bi se ograničili korisnici ili zato jer su linuxi protukorisnički nastrojeni, već zato da se stavi naglasak na open source filozofiju.

Osobno mi je to malo smiješno, ali istovremeno ima smisla - windowsi dođu s takvom podrškom, ali prosječan korisnik ovako i onako ne instalira windowse sam, nego netko to napravi za njega. Na isti način se može staviti i MP3 ili nešto drugo na bilo koju distribuciju. Da žele, proizvođači hardvera bi mogli staviti kompletan linux sustav gore, ali u tome ne vide novac. Nije mi jasno zašto, jer vjerujem da bi ih nekakvo partnerstvo s Canonicalom i nekom firmom koja bi mogla pripremiti instalaciju Ubuntua za neku seriju prijenosnika sa kontroliranim hardverom bilo jeftinije rješenje od plaćanja licenci MSu. S druge strane, vjerojatno bi pali na MSovoj listi prioriteta, a to si trenutno malo koji proizvođač može dopustiti (ako ijedan).

Realni problem su neke druge stvari - nedostatak otvorenih specifikacija za razno razni hardver (grafika, Canon printeri, neke novije zvučne, ...). U tom smislu treba biti oprezan, ali jednom kofiguriran sustav radi besprijekorno i vrlo je upotrebljiv (za neke stvari).

Gledam te!
17 godina
SupremeCommander kaže...

Koristite li Linux na racunalu na poslu (desktop)?

Odgovorio sam ti na anketu, statistike radi (btw, odgovor je ne - koristim ACAD), ali mislim da bi ili trebao izbaciti opciju servera, ili izbaciti (desktop) iz pitanja.

Gledam te!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice