Windows vs. Linux - očima korisnika izdvojena tema

poruka: 544
|
čitano: 179.913
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
RE: Windows vs. Linux - očima korisnika
dj_beni kaže...

Zato što ja nemam volje trpit kada kamionu pukne guma, restoran ne radi ili slučajno kupiš pokvarena prsa. Naravno da je automatizacija super, ali ako ta automatizacije prečesto pukne, kao što je slučaj s većinom idiot proof OSova, onda sam primoran raditi sam, dapače i želim raditi sam jer me to zanima i interesantno mi je, puno draže mi je uzgojiti sam kokoš jer onda kada je pojedem osjećam da sam nešto dobro napravio i da se moj trud isplatio. Windowsi su puni te automatizacije, ali kada u toj automatizaciji nešto pukne, jako je teško popraviti - rađe ču imati Jugića kojeg mogu sam popraviti kada pukne, nego Mercedesa kojeg moram nositi na skupi servis. Ubuntu je po tome puno bolji od Windowsa jer ima neku granice gdje je previše automatizacije, ali po ovome tempu to neće biti dugo.

odlično! ali ja tvrdim da to ne smije biti jedini način, mora postojati alternativa za one koje to ne zanima i ne žele sve to sami raditi...samo mi nemoj sad reći da su tu OSX i win, jer su oni alternativa koja se plaća, a između ostaloga, već postoji (mnogo) linux alternativa, što znači da se i linux developeri slažu s tim načinom...

15 godina

ja samo primjećujem da se na ubuntu 5 puta brže učitavaju stranice i da se programi puno brže podižu + ne treba mi antivirusni program a to mi je najvažnije,što ugodniji i lakši rad

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
17 godina
MarkoCro kaže...
Veliki Brat kaže...
Nemoj sada riječ anarhija čitati kao kaos (jer to niti ne znači), već kao nedostatak autoritativne strukture; postoji sustav odgovornosti, ali je samo djelovanje velikom većinom na dobrovoljnoj bazi.Anarhisti bi ti rekli da je struktura upravljanja horizontalna, umjesto vertikalna.
a to da je linux iz anarhije su gluposti.

Mislim da si preskočio jedan bitan dio mog posta, pa ti ga ostavljam gore.

Hoćeš-nećeš linux je anarhistička tvorevina - nema kralja, vlasnika, vođu, poglavnika, poglavara, cara, boga ili koga god hoćeš, tko diktira uvjete kako jedna distribucija mora izgledati. U Appleu ti te uvjete diktira Jobs, u MSu Ballmer (ili možda ipak još uvijek Gates?), u nekoj trećoj firmi netko treći... Posljednji primjer - frajer koji je radio FreeNAS je otišao s projekta jer tvrdi da ga BSD previše ograničava u mogućnostima i sada radi na istoj stvari na linux kernelu. Zašto? Zato jer može. Istovremeno, drugi ljudi su uskočili i nastavili razvijati FreeNAS. I zato smatram da je upravo taj stav glavna prednost linux distri, bez obzira što ranzo misli o tome  :)

Gledam te!
14 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
MarkoCro kaže...
Veliki Brat kaže...
Nemoj sada riječ anarhija čitati kao kaos (jer to niti ne znači), već kao nedostatak autoritativne strukture; postoji sustav odgovornosti, ali je samo djelovanje velikom većinom na dobrovoljnoj bazi.Anarhisti bi ti rekli da je struktura upravljanja horizontalna, umjesto vertikalna.
a to da je linux iz anarhije su gluposti.

Hoćeš-nećeš linux je anarhistička tvorevina - nema kralja, vlasnika, vođu, poglavnika, poglavara, cara, boga ili koga god hoćeš, tko diktira uvjete kako jedna distribucija mora izgledati. U Appleu ti te uvjete diktira Jobs, u MSu Ballmer (ili možda ipak još uvijek Gates?), u nekoj trećoj firmi netko treći... Posljednji primjer - frajer koji je radio FreeNAS je otišao s projekta jer tvrdi da ga BSD previše ograničava u mogućnostima i sada radi na istoj stvari na linux kernelu. Zašto? Zato jer može. Istovremeno, drugi ljudi su uskočili i nastavili razvijati FreeNAS. I zato smatram da je upravo taj stav glavna prednost linux distri, bez obzira što ranzo misli o tome  :)

:)

ja sam samo rekao da NIJE mana približavanje običnom korisniku i da se linux developeri ne moraju toga plašiti :)

vjerujem da su dovoljno sposobni da to naprave, tj. već rade na veliko, što znači da i oni sami žele više korisnika, u protivnom bi linux zauvijek ostao kompliciran.

14 godina
protjeran
Windows vs. Linux - očima korisnika

Zaista ne vidim zašto ljudi smatraju da su windowsi toliko jednostavni?

Svi trkeljaju o konfiguriranju i postavljanju linux-a kao da je to nuklearna fizika, a da prosječna štefica na windowsima nema takvih problema.

Ajmo onda po toj logici: Neka prosječna štefica pokuša instalirati windowse na praznu mašinu. Dakle od particioniranja, do postavki računa, mreže, instalacije programa, postavljanja outlook-a, instaliranja kodeka, drivera, browsera, anti-virusa itd.

Vi ste toliko uvjereni da će to moći?

Lako je govoriti da je jednostavno kad joj netko da sređeno računalo i kaže : "Evo!".

Da ja slažem ljudima računala za urede nema te "Štefice" koja ne bi znala kako koristiti linux.

The world has finally accepted that open source is not a business model. We can now enjoy the experience in peace. -Buffer Overflow-

5 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Dobro BO... s win 7 ce to moci bez ikakvih problema... sve sto za win7 treba je par klikova za instalaciju, a drivere gotovo sve povuce s win updatea..

I istina je... I linux skoro isti takav moze biti... Samo ljudi ne žele linux, jer ono što se ne plaća ne moze biti dobro... bar je to njihovo misljenje (iako vecina koristi piratske kopije winsa i ne placa ih)...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
16 godina
neaktivan

...hmmm očima korisnika ....kojih ,običnih amaterskih ili profi korisnika linux-a ili winsa ....Koliko mi je poznato linux distre su prisiljene ići ka većoj jednostavnosti i instaliranju a ne vraćanju na neke starije distre.Uvijek ima distri za entuzijaste i one koji su "zaljubljeni" u linuxe.Koristim oba os-a (win i linuxe) ...i zadovoljen sam  i sa jednim i drugim ako ćemo očima korisnika koji je recimo objektivan.Ono sa čime se susrećem na poslu se svodi na učenje ljudi gdje trebaju klikati da bi došli o nečega i u tome je bit i budućnost masovnosti winsa a prema tome i linux-a .Što će običnom korisniku nešto ako se treba mučiti naći drivere par dana ili imati pet-šest klikova više .Vjerujte na to se sve svodi "pokažite mi gdje trebam kliknuti i kojim redom", tako će biti sve više i više .Moje razmišljanje jest da će linux budućnosti biti nešto između winsa i distri linux-a ,a to mislim i za winse budućnosti .

Private
17 godina
RaNzO kaže...
ja sam samo rekao da NIJE mana približavanje običnom korisniku i da se linux developeri ne moraju toga plašiti :)

vjerujem da su dovoljno sposobni da to naprave, tj. već rade na veliko, što znači da i oni sami žele više korisnika, u protivnom bi linux zauvijek ostao kompliciran.

Ma naravno da nije, pa idealan sustav bi bio dovoljno jednostavan da ga svatko može koristiti i istovremeno dovoljno moćan da ga oni koji znaju mogu iskoristiti do kraja. A čini mi se da Linux i ide u tom smjeru. Uostalom, ako pukneš na komp i najjednostavniju distru *buntua, možeš ga dovesti u koje god stanje želiš. Ako to nije fleksibilnost i kvaliteta, onda ne znam što je...

Gledam te!
16 godina
neaktivan

Komentirat ću samo par stvari koje su se pojavile u ovoj temi u par zadnjih dana:

• nepouzdanost Wikipedije: gotovo svi članci u Wikipediji imaju rubriku koja se zove "References" (pogledajte pri dnu članka ako vam je promakla) u kojoj su navedeni izvori podataka za tvrdnje u članku. Podaci za udjele OS-ova su dobro potkrijepljeni izvorima.

• udjeli OS-ova: 5 izvora, dvije metode. IDC i Gartner računaju udio po prihodu kojeg prodaja servera donosi proizvođaču servera (HP, IBM, ...), dok W3Techs, Security Space i Netcraft udio računaju pretraživanjem Interneta i bilježenjem OS-a na kojem se vrti server.

Da pojednostavim: imate 10 servera - 8 ih koristi OS1 koji košta 50 USD (npr. tehnička podrška) po primjerku, dok 2 koriste OS2 cijene 1000 USD po primjerku (OS i tehnička podrška). Po metodi koju koriste W3Techs, SS i Netcraft, OS1 ima tržišni udio od 80%, a OS2 udio od 20%. Po IDC-ovoj i Gartnerovoj metodi, ukupni prihod je 2400 USD, od kojeg 2000 otpada na OS2, tj. ima 83,3% tržišnog udjela, a 400 USD na OS1, odnosno 16,67% tržišnog udjela.

Koja je metoda bolja ovisi o tome želite li saznati koji je OS rašireniji ili na kojem se može bolje zaraditi.

• Linpus na Aceru: Linpus se koristi tijekom proizvodnje Acerovih prijenosnika za testiranje rade li sve komponente - široka podrška za hardver koja se nalazi u Linuxu tu je prednost. GUI i korisnički alati se ne instaliraju jer nisu potrebni - testovi su automatizirani skriptama. Ukoliko se prijenosnik treba isporučiti sa Windowsima, jednostavno se preparticionira i formatira disk te se instaliraju Windowsi i prateći alati. U suprotnom, jednostavno ostave Linpus u okljaštrenom izdanju zato što mogu reći da se prijenosnik isporučuje sa OS-om, budući da je tako propisano, iako je taj OS neupotrebljiv za krajnjeg korisnika. Svojedobno je Dell isporučivao prijenosnike s Ubuntuom, ali isključivo preko webshopa, na kojem su ti modeli bili toliko duboko zakopani (skriveni) da bi se i Sherlock lagano pomučio da ih nađe. Sa druge strane, Canonical je trenutno u ofenzivi sa Ubuntu Liteom, "laganom" verzijom Ubuntua namijenjenom OEM-ovima.

• TV na linuxu: od 2004. do 2009. imao sam Terratec Cinergy 400 (analogna, Philips SAA 7134 čip) - ovisno o distribuciji ili out-of-box (distribucije sa 2.6.x kernelom) ili je trebalo skinuti saa7134 driver (kod distribucija sa 2.4.x kernelom); od 2009. Terratec Cinergy T USB XXS - nikakvih problema na Ubuntuu i Fedori, radi out-of-box

• open source zajednica ima kompas: različiti projekti imaju različit način upravljanja, i to onaj koji razvijateljima najbolje odgovara. Linux ima diktatora - Linusa Torvaldsa- koji pod sobom ima pouzdane "poručnike" (sergeants) koji se brinu o održavanju i inspekciji koda pojedinog segmenta - npr. mrežnog podsustava, video drivera (ako se dobro sjećam, David Airlie je zadužen za njih), ... Npr. Apacheom, Firefoxom, LibreOfficeom upravljaju zaklade, konsenzusom članova "upravnog odbora", dok svakodnevnim poslovima (revizija i prihvaćanje koda, ...) upravljaju "službenici" (officers). Drugi projekti imaju kompanije koje njima upravljaju, npr. distribucije Ubuntu (Canonical) i Fedora (Red Hat), OpenOffice.org uredski paket (prije Sun, sada Oracle), ... Govoriti da je neki projekt loš ili neće uspjeti ako nema jaku kompaniju iza sebe je neistina. Linux i Apache su najbolji dokaz za to.

Ukoliko želite saznati više: The Cathedral and the Bazaar Erica S. Raymonda, In the Beginning was the Command Line Neala Stephensona.

Na kraju, korisnik ne bi trebao vidjeti OS - riječima Linusa Torvaldsa (naglasak je moj):

To kind of explain what Linux is, you have to explain what an operating system is. And the thing about an operating system is that you're never ever supposed to see it. Because nobody really uses an operating system; people use programs on their computer. And the only mission in life of an operating system is to help those programs run. So an operating system never does anything on its own; it's only waiting for the programs to ask for certain resources, or ask for a certain file on the disk, or ask to connect to the outside world. And then the operating system steps in and tries to make it easy for people to write programs.

Napomena: Linux = Linux OS (kernel); linux = distribucija Linux OS-a.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds

6 0 hvala 7
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

kako nema vođu?

recmo ako pogledaš ozbiljne distribucije vidjet češ da ima.

debian -> ogroman broj ljudi i točno se zna tko je tko i što tko radi

kernel -> uključeno nekoliko velikih firmi(google, redhat, ibm, mislim da je još intel itd...)

suse -> u vlasništvu novella

redhat -> u vlasništvu redhata-a u kojoj čak i oracle ima dionice

archlinux -> uz debian, jedna od najboljih distribucija

freebsd -> razvijaju entuzijasti, zna se tko je tko, dobar dio ekipe dolazi iz akademske zajednice

kako misliš da ga bsd sprečava?

freebsd -> ne izdaju sve vrste verzija kao windowsi (serverski os, OS za kućnog korisnika itd..), zato je win toliko  kvalitetan/nekvalitetan dok se freebsd specijalizirao za servere, mada se lako može koristiti i na desktopu.

openbsd -> specijalizirao se kao OS u vezi sigurnosti

netbsd -> totalni promašaj, postavio sam im pitanje zašto izdaju verzije i  za arhitekture računala koja se mogu još naći u muzeju i kod entuzijasta, pa su mi odgovorili da im te platforme služe za otkrivanje bug-ova.prvo nemaju puno ljudi, drugo sve resurse troše na sve arhitekture.

ono što treba napomenuti jest da je veličina  kernela kod freebsd-a dosta mala.

ono što je mana kod unix/*nix distribucija jest package manger, što sam već napisao, pa su neki rekli da je to prednost.

nije prednost, nego je mana.zašto ne bi kao standard bio *.rpm ili *.sh?

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.12.2010 22:14 (MarkoCro).
17 godina
neaktivan
hrx kaže...
Linpus na Aceru: Linpus se koristi tijekom proizvodnje Acerovih prijenosnika za testiranje rade li sve komponente - široka podrška za hardver koja se nalazi u Linuxu tu je prednost. GUI i korisnički alati se ne instaliraju jer nisu potrebni - testovi su automatizirani skriptama.

Kako onda testiraju grafičku akceleraciju, 2D, 3D i video? (Ili je poanta upravo u tome da to rade loše, tj. ne testiraju uopće?)

17 godina
neaktivan
A bemu... imate i minix sustav...

To je tek malo :)
16 godina
neaktivan
MarkoCro kaže...
(...)

ono što je mana kod unix/*nix distribucija jest package manger, što sam već napisao, pa su neki rekli da je to prednost.

nije prednost, nego je mana.zašto ne bi kao standard bio *.rpm ili *.sh?

RPM (u ograničenom obliku) je prihvaćen kao standard u Linux Standard Baseu, ali postoje kritike - vidi ovdje.

DigiMagic kaže...
hrx kaže...
Linpus na Aceru: Linpus se koristi tijekom proizvodnje Acerovih prijenosnika za testiranje rade li sve komponente - široka podrška za hardver koja se nalazi u Linuxu tu je prednost. GUI i korisnički alati se ne instaliraju jer nisu potrebni - testovi su automatizirani skriptama.

Kako onda testiraju grafičku akceleraciju, 2D, 3D i video? (Ili je poanta upravo u tome da to rade loše, tj. ne testiraju uopće?)

Mislim da ne testiraju čipove, budući da je to zadatak AMD-a, NVIDIJE odnosno Intela. Prvenstveno se testira rade li i odgovaraju li sve komponente na upite (je li sve dobro sklopljeno), te se testira memorija - dakle računalo kao sklop. Pojedine komponente (matična ploča, ekran, ...) se testiraju u tvornicama u kojima se proizvode.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
MarkoCro kaže...
Veliki Brat kaže...

Hoćeš-nećeš linux je anarhistička tvorevina - nema kralja, vlasnika, vođu, ...

kako nema vođu?

recmo ako pogledaš ozbiljne distribucije vidjet češ da ima.

debian -> ogroman broj ljudi i točno se zna tko je tko i što tko radi

kernel -> uključeno nekoliko velikih firmi(google, redhat, ibm, mislim da je još intel itd...)

suse -> u vlasništvu novella

redhat -> u vlasništvu redhata-a u kojoj čak i oracle ima dionice

archlinux -> uz debian, jedna od najboljih distribucija

freebsd -> razvijaju entuzijasti, zna se tko je tko, dobar dio ekipe dolazi iz akademske zajednice

...

To sam također pisao dva tri posta ranije - podjela odgovornosti, zadataka i posla je horizontalna, a ne vertikalna, što je čisto anarhistička filozofija. Zaboravio si spomenuti da je velika većina tih ljudi (na pojedinim distribucijama) dobrovoljci, ljudi s kojima niti ne možeš raditi tako da im naređuješ, već podijeliš zadatke i onda se daje posao raspoređuje ovisno o tome koliko su ljudi napravili, koliko kvalitetno i sl. ali velika većina posla ostaje na dobrovoljnoj bazi. Jako različito od korporativne strukture i u tom smislu bi to bilo i nemoguće provesti - jedino što omogućava ovakav razvoj je open source podloga.

MarkoCro kaže...
Veliki Brat kaže...

Posljednji primjer - frajer koji je radio FreeNAS je otišao s projekta jer tvrdi da ga BSD previše ograničava u mogućnostima i sada radi na istoj stvari na linux kernelu. Zašto? Zato jer može. Istovremeno, drugi ljudi su uskočili i nastavili razvijati FreeNAS.

kako misliš da ga bsd sprečava?

Ograničava ga BSD kernel, koliko sam skužio radi se o tome da čovjek želi ugurati određene multimedijalne funkcije unutra (i vjerojatno još ponešto), što na BSD kernelu nije podržano. Nova distra, bazirana na Debianu se zove Openmediavault.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.12.2010 0:01 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Ograničava ga BSD kernel, koliko sam skužio radi se o tome da čovjek želi ugurati određene multimedijalne funkcije unutra (i vjerojatno još ponešto), što na BSD kernelu nije podržano. Nova distra, bazirana na Debianu se zove Openmediavault.

i vjerojatno radi maksimano 5 ljudi na njoj.

a što se tiče dobrovoljnog rada, većini je to hoby.

i zato je bolje napravljeno zato što nema stresa, radi se tko koliko stigne i može, bez žurbe, bez pritiska.

16 godina
neaktivan

Ok, u čemu leži razlog što je Linux podčinjen Wondowsima, ali i OsX-u? Kažete da ljepši, ugodniji, brži, sigurniji, jednostavniji, jeftiniji.

Čemu toliko mali postotak, nečega što je očigledno superiorno(vi kažete), u odnosu na druge?

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Smooth Operator kaže...

Ok, u čemu leži razlog što je Linux podčinjen Wondowsima, ali i OsX-u? Kažete da ljepši, ugodniji, brži, sigurniji, jednostavniji, jeftiniji.

Čemu toliko mali postotak, nečega što je očigledno superiorno(vi kažete), u odnosu na druge?

Koji mali postotak i po čemu je taj postotak mjeren?

Samo zato jer si to pročitao negdje u komercijalnom časopisu ne znači da prikazuje realne vrijednosti.

http://broadcast.oreilly.com/2010/09/debunking-the-1-myth.html

http://www.pcworld.com/businesscenter/article/208111/reports_of_linuxs_desktop_death_are_premature.html

Stvarno ste dosadni sa nekim kvazistatistikama.

Da bolji je, da sigurniji je, i ne nije manje zastupljen jer je loš, manje je zastupljen jer ima previše dumbass korisnika na windowsima, a to je posljedica 15 godišnjeg monopola. Uostalom kao što mi piše u potpisu, linux nije napravljen za buisiness.

The world has finally accepted that open source is not a business model. We can now enjoy the experience in peace. -Buffer Overflow-
16 godina
neaktivan
Click Jack kaže...

Samo zato jer si to pročitao negdje u komercijalnom časopisu ne znači da prikazuje realne vrijednosti.

http://www.pcworld.com/businesscenter/article/208111/reports_of_linuxs_desktop_death_are_premature.html

Da bolji je, da sigurniji je, i ne nije manje zastupljen jer je loš, manje je zastupljen jer ima previše dumbass korisnika na windowsima, a to je posljedica 15 godišnjeg monopola. Uostalom kao što mi piše u potpisu, linux nije napravljen za buisiness.

Sorry, ali postovi u ovoj temi glorificiraju jednostavnost Linuxa, npr. kod instalacije je potrebno 12 puta pritisnuti next->next, dok je na Linuxu potrebno samo jednu naredbu upisati.

Nema veze koja je statistika, neka Linux ima 15%, osx 5%, Windowsi 80%. Ako je toliko uber, zašto ne zaposjedne najveći tržišni udio? Gdje je Linux bio ima 15god i kako nije uspio postati ono što su danas Windowsi?

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
17 godina
neaktivan

Pa jednostavnije je klikati next neko kucati naredbu makar i tu jednu. A i da je jednostavnije koliko korisnika samo sebi instalira OS? I koliko to cesto radi?

:)
15 godina

ne kužim -upisivanje koje naredbe,ja nisam upisao nikavu naredbu,ubacio sam linux na usb ,promjenio u biosu da se podiže sa usb-a i to je to,ali sam nešto skužio kad ljudi kupuju komjutere odmah kupu i windowse ,možda su tu krivi prodavači što tim ljudim ne reču da postoje besplatni ubuntu koji te iste stvari radi za nula kuna

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.12.2010 14:32 (blackalbum).
17 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

Sorry, ali postovi u ovoj temi glorificiraju jednostavnost Linuxa, npr. kod instalacije je potrebno 12 puta pritisnuti next->next, dok je na Linuxu potrebno samo jednu naredbu upisati.

Nema veze koja je statistika, neka Linux ima 15%, osx 5%, Windowsi 80%. Ako je toliko uber, zašto ne zaposjedne najveći tržišni udio? Gdje je Linux bio ima 15god i kako nije uspio postati ono što su danas Windowsi?

linux nije mogao postati ono što su danas windowsi jer su ljudi tupavi i glupi i većina ne razmišlja svojom glavom.

daj samo da je šminka i da radi od prve, nema veze koliko košta.

zato i mega kompanije zarađuju na takvima koji im svoje novce poklanjaju.

ja bi razumio da nema drugog rješenja pa treba dati puno love, a rješenja bi bila skuplja, pa opet s druge strane to nitko ne bi kupovao pa bi cijena možda bila i niža.

14 godina
protjeran
Smooth Operator kaže...

Neki pretjeruju, istina.

Cilj linuxa nije biti dio tržišnog dijela. Kao što je već mnogo puta rečeno, nije zamišljen kao komercijalni software, a niti business model. Ali to nema veze sa osnovnom funkcionalnošću i radom, kao što neki povezuju postotak zastupljenosti sa funkcionalnošću. To nema NIKAKE veze jedno s drugim. Ima veze sa svijetom buisiness-a i ničeg drugog.

Kao što je jedan forumaš rekao citirajući Torvalds-a, linux nije proizvod nego evolucija. Eto tu je bio. Nije imao kompaniju iza sebe sa miljardama dolara, nego pojedince koji su svoje slobodno vrijeme davali u developing. Linux je generiran community-em, a ne novcem. I tu ne može doći do nikakve usporedbe sa windowsima, ni na kojem nivou. Shvaćaš sad kako to funkcionira.

Nikome se ne forsira, nikome ne trebaju licence, on je jednostavno tu pa "ti" odaberi. To je način na koji funkcionira. Microsoft ima potpuno drukčiju kampanju s obzirom da je to komercijalan komad software-a. Dakle nema usporedbe.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.12.2010 14:34 (Click Jack).
16 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...
Click Jack kaže...

Linux nije uvjek bio tako jednostavan i prilagođen svima, većina tog prilagođavanja je počela s dolaskom Ubuntua 2004. Ubuntu kao idiot proof OS se po meni potpuno razvio tek 2008 godine s izlaskom 7.04. Nije baš tako lako natjerat 90% svijeta da pređe na ajmo reći novi OS kada su već godinama radili i naviknuli se na Windowse, što dovoljno govori o ljudima koji ga koriste. Oni koji ccijene inovacije žele isprobati nove stvari su prešli na Mac ili Linux.... Ni Mac nije baš bio uspješan prvih par godina rada(mislim na doba poslje ponovnog dolaska Jobsa na mjesto šefa). Svakako udio Linuxa na Desktopima raste i još će rasti, tako da ja u budućnosti očekujem premoć Mac-a i Linuxa. Sve do dolaska Ubuntu-a je Linux bio za geekove...

I am awesome.
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.12.2010 14:36 (dj_beni).
15 godina

Vidim ima ih tu dosta koji linux tako reći nisu ni probali ili su ga probali 10 minuta i očekivali novi windows,

uvijek ga možete bez neke velike tarapane probati i na virtualnoj mašini - ne košta vas ništa, ako vam se nesviđa

riješite ga se za par sekundi, mada ga se i ne trebate rješavati jer stvarno ovako na VM nije smetnja ako se bojite prave insalacije ili dualboota!

Dodoše na vm neće raditi kao da je zapravo instaliran ali za isprobati( pa i više distri za pronaći koja vam najviše leži) ovo je po meni jedan

od najjednostavnijih i najbezbolnijih načina!

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.1.2011 14:01 (brixy).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Click Jack kaže...

Neki pretjeruju, istina.

Cilj linuxa nije biti dio tržišnog dijela. Kao što je već mnogo puta rečeno, nije zamišljen kao komercijalni software, a niti business model. Ali to nema veze sa osnovnom funkcionalnošću i radom, kao što neki povezuju postotak zastupljenosti sa funkcionalnošću. To nema NIKAKE veze jedno s drugim. Ima veze sa svijetom buisiness-a i ničeg drugog.

Kao što je jedan forumaš rekao citirajući Torvalds-a, linux nije proizvod nego evolucija. Eto tu je bio. Nije imao kompaniju iza sebe sa miljardama dolara, nego pojedince koji su svoje slobodno vrijeme davali u developing. Linux je generiran community-em, a ne novcem. I tu ne može doći do nikakve usporedbe sa windowsima, ni na kojem nivou. Shvaćaš sad kako to funkcionira.

Nikome se ne forsira, nikome ne trebaju licence, on je jednostavno tu pa "ti" odaberi. To je način na koji funkcionira. Microsoft ima potpuno drukčiju kampanju s obzirom da je to komercijalan komad software-a. Dakle nema usporedbe.

Propade poanta i svi postovi i thumbs-upovi. Nema usporedbe i gotovo. That's fine by me.

16 godina
neaktivan
brixy kaže...

Vidim ima ih tu dosta koji linux tako reći nisu ni probali ili su ga probali 10 minuta i očekivali novi windows,

uvijek ga možete bez neke velike tarapane probati i na virtualnoj mašini - ne košta vas ništa, ako vam se nesviđa

riješite ga se za par sekundi, mada ga se i ne trebate riješavati jer stvarno ovako na VM nije smetnja ako se bojite prave insalacije ili dualboota!

Dodoše na vm neće raditi kao da je zapravo instaliran ali za isprobati( pa i više distri za pronaći koja vam najviše leži) ovo je po meni jedan

od najjednostavnijih i najbezbolnijih načina!

Također u duhu slobodnog softvera kao virtualnu mašinu preporučujem VirtualBox, odličan i slobodan softver.

http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

I am awesome.
16 godina

Samo jedno ovako blesavo pitanje pošto se većina kune u Linux...

Kako pravilno rasporediti particije prilikom instalacije?

Every hole is a goal!
16 godina
protjeran
Bukva kaže...

Samo jedno ovako blesavo pitanje pošto se većina kune u Linux...

Kako pravilno rasporediti particije prilikom instalacije?

Kako nepravilno rasporediti particije? 

{#}

CyberPunk
17 godina
neaktivan
ja stavim root na jednu veliku, a swap stavim 5 GB sto blize beginingu i gotovo...

mislim za osobno računalo nema neke prevelike muke...
16 godina
MarkoCro kaže...
linux nije mogao postati ono što su danas windowsi jer su ljudi tupavi i glupi i većina ne razmišlja svojom glavom.
 daj samo da je šminka i da radi od prve, nema veze koliko košta.

Zar je tako tesko shvatiti da vecina korisnika racunala NISU sistemasi i da njima racunalo sluzi iskljucivo kao sredstvo za rad/zabavu?

Da vecinu ljudi uopce niti najmanje ne zanima kako i zasto racunalo/OS radi nego samo jedno - da radi i gotovo? I da pri tome sto jednostavnije radi

Mene niti najmanje ne zanima princip rada motora sa unutarnjim sagorjevanjem. Niti me zanima mehanika ovjesa automobila ili ne znam sta vec iz mehanike/elektronike automobila.

Zanima me da mi sluzi i da je udoban, siguran i pouzdan. I spreman sam PLATITI njegovo odrzavanje u ispravnom stanju, necu se (isto kao i vecina korisnika automobila) podvlaciti pod njega i po njemu sarafiti.

Da li bi automehanicari trebali pricati okolo kako je vecina vozaca tupava i glupava samo zato jer zele da im je automobil ispravan, a ne zele ga sami popravljat/mijenjat ulje, svjecice, siltere i slicno nego to rade u servisu?

Zbog cega je "Stefica iz racunovodstva" pojam "glupana" zbog kojeg su Windowsi dominantni?

Samo zato jer joj se zivo fucka kako kompjuter radi. Nju samo zanima da radi i da joj je jednostavan za koristenje jer je to njoj sredstvo za rad i NISTA VISE.

Isto tako ta Stefica iz racunovodstva za vas koji ju uzimate kao primjer "glupavog, tupavog korisnika" moze sve vas uzeti kao primjere kretena jer neznate obracunati placu ili proknjiziti racune u knjigovodstvene evidencije.

Zasto placate racunovodje/racunovodstvene servise kada si mozete i sami voditi svoje knjigovodstvo besplatno? Da li ste i vi "tupavi i glupavi koji ne razmisljate svojom glavom". Jer racunovodstvao je u biti vrlo jednostavno.

Shvatite vec jednom:

- ako netko ne zna puno o radu racunala ili operativnog sustava i spreman je platiti jednostavnost koristenja - to ne znaci da je glupan/tupan/lijen ili ne znam sta. To samo znaci da ga boli briga kako i zasto ono radi, njega/nju samo zanima da radi i to je to. Njemu/njoj je racunalo samo sredstvo za rad ili zabavu i NISTA VISE

If you're not paranoid, you're not paying attention
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice