Koji OS za file server?

poruka: 8
|
čitano: 3.666
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Koji OS za file server?

Pozz,

sljedeći tjedan mi stiže Atom mašina {#} (INTEL D525MW, 1.80 Dual Core Atom, 1GB DDR3) koju ću isključivo koristiti kao file/download server.

Znači radit će 24/7 i samo će biti priključen na router, a administraciju mislim obavljati preko nekog remote desktop rješenja.

Koji OS izabrati a da imam sljedeće mogućnosti:

- lokalni prostup dokumentima

- prostup dokumentima s bilo koje lokacije spojene na internet

- izrada backupa određenih particija jednom tjedno

- remote desktop konfiguracija

Freenas, neki linux, windows home server? Što staviti jer hardware i nije nešto pretjerano jak.

0 0 hvala 0
15 godina
RE: Koji OS za file server?

ja za svoj home server koristim windows 7 i radi ok svoj posao (atom 330, 2GB ram, ion grafika)

komp sa atomom mi je upaljen 0-24

bio sam probao sa ubuntuom ali sam imao problema sa remote desktop kad sam instalirao drivere za ion grafičku karticu

nakon toga sam prešao na windows 7

dobra stvar mi je da se preko ajfona mogu spojiti preko remote desktopa dok sam u krevetu i kontrolirati torrente

Onaj tko nikad nije pogriješio, nikad nije pokušao napraviti nešto novo
16 godina
odjavljen

Pošto nemaš neke posebne zahtjeve, bilo koji Linux će poslužiti. Postavi onaj koji najbolje poznaš, instaliraj teamviewer za pristup preko neta (ili se zabavi sa dyndns-om) i kraj priče. Za backup postoji više načina, kada odabereš distribuciju dobit ćeš konkretne upute što i kako.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
14 godina
protjeran
Koji OS za file server?

Za kakav bih mi server najviše pasao

Intel Pentium 4 Northwood 2ghz

1gb ddr400

wd blue 2x500gb(ima raid kontroler i sata ulaze 4 komada)

neka atijeva 128mb

dodajte me na skype:gmailovac
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Skoro bilo koji linux (ne baš KDE sučelje, štekat će - nešto sa gnome ili xfce ili lxde).

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
15 godina
Koji OS za file server?

Ubuntu sam do sada jedino koristio, ali vidim da postoji njegova light verzija xubuntu, tako da ću vjerojatno s njim probati.

Sad jedno možda glupo pitanje... da li će biti problem što su podaci spremljeni na ntfs particijama tj. da li će linux s njima upravljati, raditi backup bez problema ili ću trebat formatirati?

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Koji OS za file server?

Linux odavno radi bez problema sa NTFS i FAT16/32 particijama.

14 godina
neaktivan
Re: Koji OS za file server?

Pozz

Koji je antivirus najbolji za file server  (Microsoft server 2003, enterprise, SP2) ?

Do sada sam koristio kasperskog kojem je istekla licenca, a i poprilično je skup.. Ima li neka dobra alternativa?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice