Gledao ja po netu ili slušao muziku ovaj mi ždere hrpu memorije i zauzeće procesora je abnormalno kako da to malo smanjim ?? hvalaaa
Kako smanjiti resource za Firefox??
- poruka: 9
- |
- čitano: 8.074
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nadogradi FF na najnoviju verziju, zatim pogledaj ovdje i sredi problematične ekstenzije.
EDIT: Rješenje 2: Opera ili Chrome.
- u adress bar upisati about:config
- u konfiguracijskim postavkama desni klik, bilo gdje pa New>> Bolean
- upisati config.trim_on_minimize klik na OK
- odaberi true klik na OK
- restartiraj FF
Rješenje 2: Opera ili Chrome.
oni troše još više od firefoxa, pogotovo chrome.
- u adress bar upisati about:config
- u konfiguracijskim postavkama desni klik, bilo gdje pa New>> Bolean
- upisati config.trim_on_minimize klik na OK
- odaberi true klik na OK
- restartiraj FF
Šta se postiže sa ovim, za šta služi?
oni troše još više od firefoxa, pogotovo chrome.
chrome nisam korisitio, tako da ne znam, al operu jesam i brža je od firefoxa, ne zauzima uopće puno memorije.Al sad ipak koristim firefox zbog nekih dodataka.
Šta se postiže sa ovim, za šta služi?
smanjuje količinu memorije koju firefox troši dok je minimiziran (koja riječ lol)
Sa FF 3.5 RC1 mi se po prvi put dogodilo da OS javi da mu nedostaje resursa kod običnog surfanja netom. Otvorio sam 3 taba sa vijestima sa BOLa i 2 sa Phoronixa, te jedan tab sa videom (BOL) - FF je zauzeo 407 MB memorije. Izgleda da je FF 3.5 RC2 popravio stvari.
Sa Operom 10 (beta) mi se rijetko dogodi da zauzeće memorije prijeđe 100 MB (uglavnom oko 50 MB), dok FF 3.5 RC2 zauzima 100 - 150 MB većinu vremena. Minimizirani, Opera troši 4-8 MB, FF sa trim_on_minimize opcijom oko 30 MB. Dobra stvar kod Opere je mogućnost odabira veličine cachea u radnoj memoriji iz konfiguracijskog prozora (Preferences->Advanced->History, opcija Memory cache). Kod FF je to skriveno - treba ići u about:config i dodati browser.cache.memory.capacity parametar (savjet br. 5 na stranicama čiji sam link naveo u prijašnjem postu) - za to sam saznao tek kada sam pisao prošli post.
O Chromeu, što se tiče zauzeća memorije, ne znam - na netu kažu da zauzima manje od FF. Koristio sam ga neko vrijeme i maknuo ga budući da je imao problema sa prikazom stranica koje se u ostalim browserima prikazuju bez problema; nedostatak adblocka i sučelje na koje se ne mogu naviknuti su drugi razlozi.
Usporedba zauzeća memorije četiri browsera: Google Chrome 3.0 Dev, Firefox 3.5 RC, Safari 4.0 for Windows i Opera 10b.
Samo da se rasčiste neke nedoumice i zablude.
http://dotnetperls.com/chrome-memory
U Dot Perls Netovom testu ima nekih grešaka.
Prvo: Chrome, kao multiprocess browser, koristi dijeljenu memoriju. Ukoliko se samo zbraja ono što javlja Task manager, svaki se put (30 procesa - 30 puta) pribraja zauzeće dijeljene memorije, iako je alocirana samo jedna instanca dijeljene memorije. Overhead u mjerenju zauzeća može iznositi 30-40%. Više o tome na Chromium blogu. Sličan rezultat bi dobili da su testirali i IE8.
Drugo: u Operi je (vjerojatno, jer je tako po defaultu) ostavljen uključen cache u radnoj memoriji i to na postavci Automatic. Kada je tako postavljen mem. cache, Opera rezervira 10% radne memorije - na 4 GB, cache iznosi 400 MB, što objašnjava visoko zauzeće memorije. Ukoliko korisnik želi manje zauzeće, u postavkama se može postaviti i manja vrijednost (ili isključiti mem. cache). Ukoliko uzmemo u obzir cache od 400 MB, vršna vrijednost potrošnje memorije kod Opere vjerojatno iznosi oko 150 MB.
Za realnu usporedbu zauzeća memorije pri radu, trebalo bi isključiti i memorijski i diskovni cache, tako da se sve sprema u memoriju i iz nje briše kada se zatvore tabovi. Sa uključenim cacheima, preglednici u memoriji drže elemente web stranica za slučaj da korisnik ponovno otvori tab ili se vrati na prethodnu/slijedeću stranicu (što nije simulirano).