Mrezna kartica

poruka: 10
|
čitano: 6.532
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Mrezna kartica

Pozdrav raja

Mene zanima da li je isto sa utp kablom i mreznom karticom ista brzina neta ili je veca sa mreznom karticom?
Kod mene je net 300/12 Mbps, a trenutno mjerim 198/7mbs ?

Eh sad me zanima po kojim parametrima moram gledati da bi uzeo mreznu karticu da bi dobio ovu brzinu neta koju imam?

Hvala na savjetima.

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Mrezna kartica
Sedin7 kaže...

Pozdrav raja

Mene zanima da li je isto sa utp kablom i mreznom karticom ista brzina neta ili je veca sa mreznom karticom?
..

- pitanje je zbrčkano.. :)

pa možda, ako pitaš koja mrežna kartica, što-kako gledati oznake.. fast-100mbps i gbe-gigabit-1000mbps = naziv koji ti sve objašnjava, tj to je max koji mrežna-kartica-chip može progurati (dok je realno transfer manji). .. + duplex koji to duplira tj u dva smjera istovremeno, ovisno o ostatku opreme jer da bi jedna strana kabla radila potrebna je i druga strana tj router-switch pa ovisi što imaš (operaterov modem) i ograničenje te opreme.

+ pripazi, mbps su megabiti, dok se na PCju sve računa u bytima (bit-bajt =x8).. i to nisu iste veličine tj osmerostruka razlika ovisno što ti neki soft prikazuje pa i kb-mb-gb.. radzlika između SI sustava i PC-binarnog. To te može zbuniti. Kao hertzi, transref se mjeri u bitovima, najmanjoj jedinici, dok su bayti-kilobayti itd.. ono s čime radi pc-cpu-disk..

+ da bi imao gbe-1000 brzinu, tad treba sve biti za 1000, kartica, kabel, switch/router.. ako je bilo što 100 tad je niža brzina-granica + kabel mora biti 'pravi' tj ne samo 4 žice nego svih 8 žica pravilno spojenih i vidiš status na led indikatorima (obično mrežna i switch imaju ledice na portu.. zeleno-žuto-crveno/plavo i te boje označavaju brzinu konekcije (max) dok je stvarna nešto manja pa na 100mbps imaš cca 13-16MB transfer (veliki B = bayt=8xbit, malo b=bit) dok je na 1000 cca 150MB transfer ako je sve odgovarajuće brzine + duplex koji neće duplirati brzinu nego je moguće istovremeno dvosmjerno rad-kopiranje tj s dva računala međusobno istovremeno kao max granica propustnosti standarda.

-bežično.. ovisi o signalu, smetnjama i standardima koju mrežna (wlan) podržava. Opet, sve tj obje strane, PC-router (tj wifi/wlan server u kutiji koju zovemo modem ili router). Ako je stara oprema, tad je a-b-g standard tj max 54mbps, novje ac-n.. umnožak recimo 150-300-450.. pa do 700-gbe i više kao i 5ghz mreža (obična j e2,4ghz..) uvjek ide zajdnička-niža brzina + smetnje/signal i to nije usporedivo kao žica tj ovisi.. + nije svejendo koliko mrežnih uređaja se spaja, pc-lap-tablet-mobitel-tv.. tj što ih je više to je server opterećeniji i time će brzina biti manja, tj ovisi iz koje klase je router.. neki su jači-robustniji i mogu istovremeno opslužiti više korisnika, neki slabiji. .. ali ni to nije sve, susjedi, svi wifi signali u dometu (recimo 50-100m pa do 300m..) su smetnje, kanali koji mogu ometati međusobno rad (kao radio stanice...) i tad možeš imati prekide ili pad brzine, dok žica radi jednako tj nema tog problema koji ima wlan. Sve ostalo je isto, mreža je mreža, standard..

-mrežna kartica ovisno koliko trgovac nabije maržu, može koštati od 30kn do 300 i više.. kao i wlan stikić obično oko 70-150kn, dok su routeri (s wlanom i ostalim) 150-200kn naviše. Koliko ćeš platiti i koliko je nešto stvarno brzo-dobro ovisi, nema pravila.. može router biti jeftiniji od mrežne, može biti jeftina brza mrežna ili stikić.. a jednak model može u drgoj trgovini biti par puta skuplji. To je stvar trgovca-marže pa i reklame. Teoretski svaka radi prema specifikacijama koje vidiš na kutiji, teoretski ne možeš pogriješiti.. i svaka je ok..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
neaktivan
Mrezna kartica

Znaci net ce biti dosta brzi preko mrezne kartice?

Kod mene je utp kablo iz modema direktno u pc ide.

0 0 hvala 0
6 godina
Sedin7 kaže...

Sta je za tebe mrezna karta? Dio kompa u koji su ubo utp kablo je mrezna karta.....

16 godina
Sedin7 kaže...

opet.. zbrčkan si, mješaš termine-nazive u rečenici.

-mreža je mreža, sve, internet dok su žice, uređaji dio mreže.

kabel je mrežni, cat5-utp to je ''isto'' (razlika u potrebnim brzinama, duljini kabla, izolaciji.. ali sve je to mreža) .. i to preko žice, za razliku od bežičnog signala koja je ista mreža-spojeno ali bez žice, wireless-wifi-wlan. Standardi koji određuju sve, kao oznaku kabla cat5e, brzinu portova-switcha, brtinu wifi konekcije.. su standardi, neoisno hoćeš li spojiti žicom ili bežično.

-žica ima svoju konkretnu brzinu ovisno o standardu, bežično ovisi o brzini komekta-standardu i smetnjama. Žica može biti brža, pogotovo ping npr optika, sve na kraju ide preko neke žice.. ali može i wlan biti brži, može biti npr 1700mbps .. a to je brže od gbe-1000 žice (postoji i 10gbit mreža-kartica.. ali vjerojatno je nemaš..). Nije problem brzina, tj uvjek se može više, novi standard, nova oprema ali uvjek si ograničen najsporijim uskim grlom kao max brzinom u tom lancu dok wlan uvjek ima pad brzine, lag, smetnje, od idealnog 100% signala uvjek možeš samo jednako ili manje i zato se kaže da je žica brža od bežičnog (zapravo to nije točno, ovisi o opremi-standardima).. ali na kraju je uvjek žica pa je to točno.

utp je tip kabla, mrežni, može biti izoliran od smetnji,shilded, može biti ojačan-samonosiv-deblji-tanji, kruti gipki.. itd.. ali utp ti ne znači ništa, dok cat5e, cat6 itd točno opisuje ožičenje i tad moguću brrzinu.

kabel može biti normalan-straight-patch ili crossover, može biti s 4 žice, 8žica (u parovima, zato se naziva parica, kao telefonski 2-žice, jedan par, 2 para, 4 para) i mora biti spojen po odgovarajućem rasporedu tj 8 žica mora biti točno-pravilno spojeno s A-i-B strane da bi komunikacija bila moguća + elektro magnetske smetnje ili pad signala na dužini žice pa se kabel po standardu koristi do 100m preko tad stabilizacija itd..

-bežično nemaš ništa (zrak), nema žice ili konektora-utičnice i tad ovisiš samo o standardu komunikacije tj mogućnosti opreme (staro je sporije jer nisu postojali noviji standardi za više brzine kao danas..) + uvjek će postojati smetnje i slabljenje signala ovisno o udaljenosti i izvorima smetnji.

-žica je 'bolja', brža, konkretna, bežično je praktično. Oboje je mreža i sve mora biti po standardima kao i kabel cat5e ili wlan 2.4ghz abgn.. itd.

17 godina
neaktivan
Mrezna kartica

Pretpostavljam da misliš na LAN i WIFI

LAN

- Minimalna kategorija kabla Cat5e ( Razlika između Cat5 i Cat5e ) do 100 metara

- LAN kartica u desktopu koja podržava gigabitni LAN (10/100/1000)

- Ako imaš i svoj router mora podržavati gigabitni LAN

Kod mene je slučaj A1 router (brzina 150/15) => Mikrotik => Iz MT idu 3 uređaja preko LAN-a i 3 stalna (plus dodatni) preko Wifi. 

WIFI

- Router i uređaji moraju podržavati 5GHz wifi

- Preporučena postavka 2.4GHz i 5GHz imaju isti SSID i lozinku. U tom slučaju kada je uređaj bliže routeru automatski koristi 5GHz wifi, a kada se udalji 2.4GHz. 

5GHz podržava veću brzinu, ali je slabiji domet. 2.4GHz ima veći domet ali je sporiji

https://www.plesnistudiovem.com | https://www.robertobilic.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Robi kaže...

..

LAN

- Minimalna kategorija kabla Cat5e ( Razlika između Cat5 i Cat5e ) do 100 metara

..

-to je recimo netočno, tj cat5 je po svemu identičan cat5e .. osim dodatno crosstalk i oba mogu gbe-1000 .. ali naravno u to vrijeme je bio 100-fast. e je samo dodatak, dodatni atest za signal.. kvaliteta kabla je jedno, spojene žice nešto drugo, karikirano, kao da potrgamo žicu tad je svejedno koji standard.. :)

-problem kojeg juzer ima je zbog 4-žilnog kabla, koji je tad samo 100mbps.. a to se pogrešno tumači kao cat5/5e razlika. Brzina koja ga je mučila je bila ograničena brojem žica, ne zato jer je kabel cat5/5e.. no povjesno gledano će biti veća šansa da je neki stariji kabel cat5 sa samo 4 žice nego noviji cat5e (pogotovo ne cat6-10gb..) tj ovisi što majstor napravi. (dok poneki čak koriste telefonski kabel.. i čak radi ali naravno nije preporučljivo.. dok je mrežni ok za telefoniju i tako se korsiti).

edit: ili laički primjer, možemo uzeti cat6 kabel i ako spojimo samo 1-2-3-6 (4 žice) tad ćemo imati ograničenje 100-fast, za 1000 mora svih 8 žica, a kabel i sve ostalo je pri tome isto-nepromijenjeno, ista kvaliteta itd. To je uzrok ograničenja kojeg je imao forumaš.. broj žica, ne cat-5-6 i sl tehnička razlika.

+ dalje razlika koja se tad može pojaviti kao problem, .. slobodni parovi, 4-5 i 7-8 se ugl koriste za tel liniju i sl. i kad se tako iskoristi 8žilni kabel za dvije odvojene funkcije, tad taj kabel ne može imati 1000 mada korisnik kad pogleda žice izgleda sve ok.. tj problem je tad u utičnici-zidu, skriven u žici, tj štednja žice pa sve ide kroz jedan mrežni kabel. To može mučiti korisnike dok je na 'starom žutom' kablu lako prebrojati žice u konektoru (ako nije previše zaliveno pa se možda ne vidi..). A to se radi, jer su RJ45 i RJ11 (tel) kompatibilni konektori tj manji možeš utaknuti u veći i radi. To se koristi na način da ako ubodeš mrežu imaš mrežu, ako ubodeš tel. imaš tel.. iz iste zidne utičnice, no tad i problem da nije gbe-1000 nego samo 100.

edit: evo link gdje je to bolje objašnjeno, cat5/cat5e.. =isto, ali viši standard, provjereno-atestirano .. i može do 125mbps ali to je zanemarivo, dok je sam standarad ožičenja tia/eia-586..

Cat-5e:    This form of cable is recognised by the TIA/EIA and is defined in TIA/EIA-568, being last revised in 2001. It has a slightly higher frequency specification that Cat-5 cable as the performance extends up to 125 Mbps.

Cat-5e can be used for 100Base-T and 1000Base-t (Gigabit Ethernet). Cat 5e standard for Cat 5 enhanced and it is a form of Cat 5 cable manufactured to higher specifications although physically the same as Cat 5. It is tested to a higher specification to ensure it can perform at the higher data speeds. The twisted pairs within the network cables tend to have the same level of twisting as the Cat 5 cables.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2019 17:44 (ihush).
17 godina
Došel danas PC (nakon 14 godina stanke) ali matična ne podržava Wi-Fi...

Koju mrežnu/USB bi preporučili (Links, HG Spot, Stirline)?

Domet nije problem jer je router u istoj sobi na 3.5m udaljenosti.
LAN bi trebal 10m da sve okolo provučem tak da to nije opcija.

Zahvaljuem na što bržim odgovorima jer bi sutra išel po to...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Tp-link tx20u plus je poprilično dobra mrežna za cca 30e.

Ako želiš wi-fi i bt combo, a imaš slobodan pcie utor u kompu, možeš uzeti tx20e
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
Kupil sam na kraju ovoga ali ne spaja se na router/Wi-Fi 🙁

https://www.mercusys.com/en/product/details/ma30h/

Skinul drivere ali ništa, a piše da je za win11

Htel sam Novu dočekati s netom...

Ima ko kakav savjet?
1
Nova poruka
E-mail: