http://www.svijet-medija.hr/art/zvucna-kartica-creative-labs-sound-blaster-5-1-vx/32377Što mislite o ovom rješenju?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Za taj novac dobiješ Asusov Xonar DS koji je neusporedivo bolja kartica.
Po ćemu misliš da je xonar "neusporedivo" bolja kartica od blasterice?...ili samo pišeš gluposti?
Xonarica je ipak nešto skuplja.
Slobodno uzmi blastericu, nečeš pogriješiti. Na starom stroju od 2007.g. non-stop mi trešti lajfica i dan danas savršeno zvuči!...evo gledam baš ovaj tvoj link i dođe mi da uzmem nek stoji za rezervu; jer je cjena sitnica, a dobije se kvalitetna zvučna ;)
Po ćemu misliš da je xonar "neusporedivo" bolja kartica od blasterice?...ili samo pišeš gluposti?
Pišem gluposti.
Pišem gluposti.
LOL!
Cijena je potpuno nebitan parametar u ovom slučaju, jednostavno se radi o tome da su izvukli nekakav prastari čip u Creativeu iz naftalina (da ne kažem -> guz*ce), dodali mu velikodušno podršku u smislu drivera za W7/8 (vauuu!) i prodaju za 150kn muda pod bubrege. Ta kartica objektivno - nova vrijedi 50kn.
Kartica (mislim na VX) je funkcionalna, "jeftina" tobože - spram ostalih i odraditi će svoj posao korektno (imao sam SB Live! Value valjda 2000 godine, to je u tom rangu kartica). XonarDS s druge strane ima bolji audio-procesor, bolje komponente ugrađene, podršku za multimedijalne standarde (DTS), bolju podršku u igrama (emulaciju EAX-a na viši stupanj, nazovimo ga tako, od VX-ice itd.). Da ne idem u dosadne detalje koji nikoga ne interesiraju tipa SNR itd.
Ako već ideš kupiti novu zvučnu za 150kn, protegni se do Audigy SE modela. 199kn je u svijetu medija, a na njuškalu ih je inače bilo i po 50kn. Također, do 100kn možeš pronaći X-Fi Extreme Audio koja joj je noviji rebrand.
U konačnici briga me osim u nekom dobronamjernom forumaškom smislu, slobodno kupi VX. Samo ti kažem da je XonarDS tehnološki tri koplja ispred nje, a ima ih na njuškalu za istu cijenu. Hoćeš isključivo novu karticu, sve pet. VX.
EDIT: Ako ti treba zvučna da odradi posao, a planiraš u budućnosti nešto kvalitetnije spojiti na PC od prosječnih zvučnika od parsto kn, poslužiti će ti za početak i ovaj Terratec. 30kn.
EDIT II: Ovdje ju imaš za 50kn. 50 je manje od 150.
Cijena je potpuno nebitan parametar u ovom slučaju, jednostavno se radi o tome da su izvukli nekakav prastari čip u Creativeu iz naftalina (da ne kažem -> guz*ce), dodali mu velikodušno podršku u smislu drivera za W7/8 (vauuu!) i prodaju za 150kn muda pod bubrege. Ta kartica objektivno - nova vrijedi 50kn.
Kartica (mislim na VX) je funkcionalna, "jeftina" tobože - spram ostalih i odraditi će svoj posao korektno (imao sam SB Live! Value valjda 2000 godine, to je u tom rangu kartica). XonarDS s druge strane ima bolji audio-procesor, bolje komponente ugrađene, podršku za multimedijalne standarde (DTS), bolju podršku u igrama (emulaciju EAX-a na viši stupanj, nazovimo ga tako, od VX-ice itd.). Da ne idem u dosadne detalje koji nikoga ne interesiraju tipa SNR itd.
Ako već ideš kupiti novu zvučnu za 150kn, protegni se do Audigy SE modela. 199kn je u svijetu medija, a na njuškalu ih je inače bilo i po 50kn. Također, do 100kn možeš pronaći X-Fi Extreme Audio koja joj je noviji rebrand.
U konačnici briga me osim u nekom dobronamjernom forumaškom smislu, slobodno kupi VX. Samo ti kažem da je XonarDS tehnološki tri koplja ispred nje, a ima ih na njuškalu za istu cijenu. Hoćeš isključivo novu karticu, sve pet. VX.
EDIT: Ako ti treba zvučna da odradi posao, a planiraš u budućnosti nešto kvalitetnije spojiti na PC od prosječnih zvučnika od parsto kn, poslužiti će ti za početak i ovaj Terratec. 30kn.
EDIT II: Ovdje ju imaš za 50kn. 50 je manje od 150.
..bla,bla,bla...stvarno pišeš gluposti (NHF)!
Jedino se oko Terrateca slažem...donekle. Što se tiće xonarDS-a, prije bih rekao da su oni sa C-Media čipom,koji je btw stariji i duplo lošiji od blasterice, htjeli "navuč" kupce i prodati im škart, koji nije u stanju niti visoke tonove reproducirati kako spada (čitava c-media serija je imala takvih problema, još od pradavnine)
Bez obzira na brojke koje asus toliko izražava (odnos signal/šum), radi se o low-profile komponentama, koje još uvijek ne mogu stati uz bok blastericama po kvaliteti zvuka i njegovom spektru.
Kladim se da ne biste bili u stanju razlikovati zvuk jedne i druge kartice u kontroliranom ABX testu. Čak štoviše, 100% sam siguran u to.
I čemu sad ova rasprava o kvaliteti zvuka Xonarice i Creative kartice? U toj klasi najbitnija stvar je da ima dovoljno dobar izlaz da može ganjati slušalice, te da je tom izlazu impedanca čim manja.
Kladim se da ne biste bili u stanju razlikovati zvuk jedne i druge kartice u kontroliranom ABX testu. Čak štoviše, 100% sam siguran u to.
I čemu sad ova rasprava o kvaliteti zvuka Xonarice i Creative kartice? U toj klasi najbitnija stvar je da ima dovoljno dobar izlaz da može ganjati slušalice, te da je tom izlazu impedanca čim manja.
Uz dužno štovanje, ja čujem razliku. Netko ne, netko da. Različiti smo i to treba prihvatiti. Večina ne čuje pa im je svejedno, stoga im drugi parametri utjeću na izbor.
Uz dužno štovanje, ja čujem razliku. Netko ne, netko da. Različiti smo i to treba prihvatiti. Večina ne čuje pa im je svejedno, stoga im drugi parametri utjeću na izbor.
Uz dužno štovanje, no imaš li dokaze koji podupiru tvoju izjavu/tvrdnju?
Koji dokazuje točno što FD, hehe ? Da imamo različitu slušnu percepciju i/ili da u skladu s njom jesmo ili nismo u stanju razlikovati opet - (ne)podjednaku kvalitetu dvije random izabrane zvučne kartice..
Ne ulazi mi se u nekakve audiofilske dubioze koje temelje imaju u subjektivnosti tog i tog uha osobe A i B ili ABX testova, ali moje skromno mišljenje je da takvi testovi ne dokazuju ništa. Odnosno što netko čuje - drugi ne čuje. Klasika.
Uostalom u objašnjenju se čak i navodi da ako ja primjerice pogodim u testu da je A zaista - A, da to ništa ne dokazuje.
Općenito u zadnje vrijeme eskiviram s ovakvih tema pošto polako shvaćam nepotrebnost istih - u smislu rasprava. Možeš mu dati 10 linkova, ili meni, a on/ja čuje nešto 50-to što je njemu/meni amen. I kako onda, link ili nekakav test vs. uho. Vječita borba. Netko dobije i npr. RMAA pred sebe i ono, blene.
A inače čisto me zanima zašto onda taj isti C-Media OxyHD čip ugrađuju i Auzentech i Sondigo, ako je on stariji, lošiji bla bla od Blasterovog. Naravno da nije - C-Media ima različite čipove, i ona od prije 15g. nije jednaka današnjim. Ako neke nisu dobro reproducirali visoke tonove (štogod to značilo, valjda se ništa pritom ne pita ni zvučnike/slušalice itd. nego samo defektnu karticu ili njen softver) - to danas sigurno nije slučaj. VX kartica je po meni prastari SB Live! sa softverskom podrškom za neke Creative điđemiđe, manje više nepotrebne, i podrškom za nove OS-ove. Ako mene pitaš - zakon marketing s njihove strane.
Nebitno, velim. Bespredmetna rasprava, kao hrčak na ringšpilovima, ukrug. Isprobao sam i posjedovao više desetaka zvučnih kartica i to meni ništa nema smisla, velim - frend je prodao Xonar STX i vratio se na onboard onaj što ide kao zasebna kartica - SupremeFX, što upikneš u matičnu, ADI čip mislim da je nekakav u igri, jer on - ne čuje razliku te dvije kartice na svojim zvučnicima. Sve pet. Dal to znači da je - nema?
Različitu slušnu percepciju, da. Meni je skoro četrdeset, i ne čujem ništa iznad 17.5 kHz, što je za osobu mojih godina čist pristojno. Nekom tko ima 19 godina gornja granica može biti 19 kHz bez ikakvog problema.
ABX testovi služe isključivo da se uvjeriš postoji li razlika, odnosno u slučaju slušnih testova čujemo li stvarno razliku ili je u pitanju placebo. Test je individualan, to jest, ako ja ne čujem razliku, to ne znači da negdje ne postoji osoba koja ju čuje. No ako dovoljno ljudi napravi neki test, i ako je dovoljno velik statistički uzorak, može se napraviti nekakav statistički prosjek.
Što se zvučnih kartica tiče, jedina relevantna stvar je RMAA test - ako je kartica linearna u frekventnom opsegu koji se testira, nebitno je koji je proizvođač, koji je čipset gore, te koji su opampovi na izlazu - bitan je finalni proizvod, da unutar zadanih radnih parametara radi bez odstupanja - ako rezultati odstupaju, kartica je neispravna. Izlaz kartice A je tiši od izlaza kartice B? Pojačaj. Tome pojačalo i služi.
Ljudski sluh je daleko nesavršeniji od mjernih instrumenata, i to je vrlo lako dokazati - napravi dvije glazbene datoteke, jednu izripaj sa CDa, a drugu napravi od te izripane, ali ju utišaj za 0.1 dB i snimi. Učitaj obje u ABX tester (foobarov, recimo) i probaj čuti razliku. Garantirano ju nećeš čuti, no možeš ju izmjeriti u Auditionu ili nekom drugom editoru. To je samo jedan primjer, lako dokaziv.
Isprobao sam i posjedovao više desetaka zvučnih kartica i to meni ništa nema smisla, velim - frend je prodao Xonar STX i vratio se na onboard onaj što ide kao zasebna kartica - SupremeFX, što upikneš u matičnu, ADI čip mislim da je nekakav u igri, jer on - ne čuje razliku te dvije kartice na svojim zvučnicima. Sve pet. Dal to znači da je - nema?
Pametan čovjek. To ne znači da razlika nije mjerljiva, nego jednostavno da je daleko ispod razine čujnosti. Iz istog razloga na računalu doma koristim onboard VIA Vinyl Audio za slušanje, ima dobro pojačalo za slušalice - ne snimam ništa trenutno, na poslu povremeno snimam nešto pa zato imam M-Audio 2496, a i to više zbog konektora i drivera nego zbog toga jer bih čuo razliku.
Transduktori su 98% bitniji - dva zvučnika će dati slušnu razliku. Dvije moderne zvučne kartice, ako su dobro konstruirane - ne.
Debelo smi svi u offtopicu tako da dosta više! Osobno ne odstupam od svoje tvrdnje da su blasterice višestruko bolje od kineskih C-media uradaka pa tako i od asusovog sonara. Tko tvrdi drugačije, nije probao blastericu. Točka. Bye.
Debelo smi svi u offtopicu tako da dosta više! Osobno ne odstupam od svoje tvrdnje da su blasterice višestruko bolje od kineskih C-media uradaka pa tako i od asusovog sonara. Tko tvrdi drugačije, nije probao blastericu. Točka. Bye.
Ja sam imao i SB Audigy 2/4 i M-Audio 2496. Može li se moje mišljenje uvažiti kao relevantno kad kažem da razlike u zvuku nema?
Ja sam imao i SB Audigy 2/4 i M-Audio 2496. Može li se moje mišljenje uvažiti kao relevantno kad kažem da razlike u zvuku nema?
Ne može se uvažiti, jer ti razliku ne čuješ, dok je drugi možda čuju. Znači, sve je subjektivno. Zato i subjektivno velim da je xonar teško pretjerivanje i da ga osobno nikad ne bih uzimao dok postoje blasterice! IMHO.
Ne može se uvažiti, jer ti razliku ne čuješ, dok je drugi možda čuju. Znači, sve je subjektivno. Zato i subjektivno velim da je xonar teško pretjerivanje i da ga osobno nikad ne bih uzimao dok postoje blasterice! IMHO.
Možda ovo, možda ono, možda su u šumi. Možda razlika postoji, možda ne postoji.Možda čuju, možda ne čuju.
Subjektivno možeš reći što god želiš, no objektivno je tvoja izjava nonsens koji nema veze sa stvarnošću, jer se temelji na nećemu od prije koliko godina, 10? 15? DACevi se razvijaju konstantno.
Možda ovo, možda ono, možda su u šumi. Možda razlika postoji, možda ne postoji.Možda čuju, možda ne čuju.
Subjektivno možeš reći što god želiš, no objektivno je tvoja izjava nonsens koji nema veze sa stvarnošću, jer se temelji na nećemu od prije koliko godina, 10? 15? DACevi se razvijaju konstantno.
Razvija se elektronika,da; ali ne može nadomjestiti recimo cjevna pojačala koja su nastala prije koliko godina? :/ Bespotrebno odlazimo u vode spitzen classe, a za prosjećnog korisnika je danas dovoljna bilo koja zvučna. Neka će manje opteretiti procesor(blasterica), a neka malo više(C-media) ali uz današnje mašine to je gotovo neosjetljivo. A što se tiće stvarnosti: sve što je novo, ne mora nužno biti i bolje.
Naravno da može, zašto misliš da ne može? I da, znaš li da su prvi CD playeri imali samo 14 bitni DA konverter? Poslije su došli 16 bitni konverteri, pa konverteri sa oversamplingom koji su omogućavali oštriji brickwall bez aliasinga... što se digitalnog tiče, do dana današnjeg je napredak značio bolje od prethodnog, s jednim modernim izuzetkom, a to je DSD kodiranje (SACD), koji je tehnički puno lošiji od PCMa. Novije generacije DACeva su bolje od starih, uvedeni su višekanalni DACevi sa hardverskim dekodiranjem DTS i ostalih signala, S/N je niži nego prije deset-petnaest godina za manje novaca. Ja to zovem napretkom, ne znam za tebe.
Na kraju, sam čipset je manje bitan, bila to CMedia, VIA, TE, whatever - bitna je konstrukcija i kvalitetan driver.
U audiofiliju neću ulaziti, jer je offtopic i prepuna nonsensa bitnih za prodaju raznoraznih, u biti nepotrebnih điđa.
Je, onaj dio o spajanju. No kad se dotiču losless i lossy kompresije, glava me zaboljela.
Koriste foobar ...sve mi je jasno. Još ga preporučuju kao "najbolji audio softver"
Jeli zvučne kartice ide u PCI slot? Jesu, jel tako? (a nego di drugo).... Onda smin ovde pitat.
Dakle koja je razlika između PCI i PCI I/O slota, tj. kartica? To nije isto?
Imam jedan problem u vezi s tim, bilo bi offtopic da više pitam.
rješeno
Pozdrav, kaj mislite o kartici TerraTec Aureon 7.1 Space?
kolko bi vrijedilo dat za polovnu?
Pozdrav, kaj mislite o kartici TerraTec Aureon 7.1 Space?
kolko bi vrijedilo dat za polovnu?
Obzirom da nema podrške za Windows 8, a driver za sedmicu je u beti, osobno ne bih davao više od 120 kuna za nju.
Inače, obojica rade greške i u znanju elektronike i u znanju fizike....
Možeš li elaborirati svoju tvrdnju? Kakve greške i zbog čega?
Inače, obojica rade greške i u znanju elektronike i u znanju fizike....
Možeš li elaborirati svoju tvrdnju? Kakve greške i zbog čega?
- Tvrdi da zvucna ne radi nista osim što pojačava zvuk i da ti je prakticki ista stvar kao i kad imaš onboard, ovo niti ne moram dalje pojašnjavati koliko je blesavo, da je kojim slučajem rekao da između nekakve pristojno kvalitetne zvučne i par tisuća eura vanjskog DAC-a nema razlike o tome bi se još i moglo raspravljati. Cijeli smisao DAC-a je što kvalitetnije prebacivanje iz digitalnog u analogni i činjenica je da ne radi svaki sklop jednako kvalitetno tu zadaću, da li postoji granica kad su veće/bolje brojke besmislene, postoji, ali ne na standardnoj onboard-ici...
- nemaju pojma princip faraday kaveza ilitiga "EM shieldinga" navodeći besmislice da ako nije fizčki zatvoren prostor, tj. bez rupa, da taj "shield" ne radi
- pojašnjavaju elektromagnetske valove koristeći principe zvučnih valova što nema nikakve veze jedno s drugim osim što se zovu valovi
- spominju utjecaj izlazne imedancije na bass i uništavanje signala ni neznajuci da to uvelike ovisi o samoj impedanciji slušalica, tj. skoro pa nebitno na slušalicama sa većom impedancijom
- miješaju 5.1, 7.1 zvuk na slušalicama (dolby headphone efekte) sa binauralnim snimkama što su dva vrlo različita principa jedan koristi standardni dvokanalni zvuk i koristeći matematiku i pametne algoritme pretvara ga u višekanalni na slušalicama, a drugi koristi trikove pri snimanju i postavljanju najčešće dva mikrofona u glavu lutke oko koje se snimaju zvukovi
- savjetuje postavljanje "headphone" settingsa u igrama misleći da će tako dobiti binauralni zvuk
- poprilično spominju vanjski DAC kao nešto odlično i balansirano (a nemora uopće biti) i čini mi se da ni ne shvaćaju da je i integrirana zvučna DAC
ukratko, dva amerikanca glume inžinjere