Vodič za održavanje računala

poruka: 43
|
čitano: 47.345
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Imam Intel Q6600 i MSI GTX 460 Twin Frozr i sada kučište nije dosta dugo otvarano a niti čišćeno, i nakon otvaranja šok sve prepuno prašine pogotovo po hladnjaku od procesora...

Osjeti se malo više zujanje ventilatora od procesora nego obično..a i dolje navedene temperature nisu nikako dobre...

Idle temperatura procesora: 45-46 C ( stock hladnjak )

Ide temperatura grafičke: 45-45 C ( stock hladnjak, ali svi toliko hvale tu MSI verziju sa twin frozr hladnjakom i stvarno na početku je bila dobra temperatura no sada je malo zapunjena prašinom izgleda )

Susjed ima automehaničarsku radionu i koristi redovito kompresor pa me zanima dali bi ja mogao s njim normalno ispuhati svoje računalo ( postoji li kakva opasnost od oštećenja komponenti, a kondenzacije vode u kompresoru vjerovatno nema zbog redovnog korištenja )

Znaći nebi ništa odspajao ili skidao sa matične nego samo propuhati, pošto nemam puno slobodnog vremena a ni volje za mjenjanje paste i tih stvari...( ne igram pretjerano igre a mislim da će i obično propuhivanje puno pomoći )

Dali imate još kakav pametan savjet prije nego se upustim u avanturu

Hvala

Win Osama in hide and seek
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ja isto sa svojim kompresorom samo dobro ispusem komponente bez da ih vadim iz kucista i nemam nikakvih problema , ali to radim vise puta godisnje pa se ne stigne nakupit toliko puno prasine !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

TOOLWIZ CARE  - daleko najbolji program za optimizaciju vašeg računala,i u potpunosti besplatan.Ne mučim se više sa nalaženjem "crackova" za "tune up utilities" jer ga više i ne koristim

0 0 hvala 0
15 godina

Šta se tiče čišćenja prašine to obavljam svako par tjedana s obzirom da mi je kuciste ovoreno. Nažalost nemam kompresor a dobro bi mi poslužio. Izvadim grafu vani, malo je ispušem ustima a s obzirom da meni nikad nema gustih naslaga prašine jer redovito čistim to bude dovoljno. Na vrh usisivaca stavim onaj dlakavi nastavak i prođem po pcb-u par puta. Znam da to nije zdravo radi elektriciteta al iskreno smatram to mitom jer nikad nisam uništio nikakav hardware elektricitetom a maksimalno sam nepažljiv, matičnu na krevet,tepih, usisivač po pc-u... nikad ništa. Cpu cooler skinem ventilator i prođem kroz rebra tim dalakvim nastavkom. Ostatak kucista također lagano prođem dlakavim nastavkom da skinem prašinu.  

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Moj 7 godina star kompjuter se neće upaliti, samo ekran reagira... Je li moguće da je to zbog prašine u kućištu (nikada nije čišćen)? Mogu li se ipak skinuti podaci (slike i programi) s harda?

0 0 hvala 0
15 godina

Mogu si zamislit kak izgleda unutrasnjost kompa koji nije ciscen 7 god.

Mozes skinut podatke , samo prikopcas HDD ( ako je ispravan ) na neki drugi komp !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Vodič za održavanje računala

Hvala puno! :)

15 godina

Ja svojeg cistim s kompresorom kao i ostatak kompa i to je najbolji nacin da ga dobro ocistis ! Pametno je drzati vent da ti se ne vrti dok budes ispuhivao hladnjak !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Haf932 kaže...

Mogu si zamislit kak izgleda unutrasnjost kompa koji nije ciscen 7 god.

Mozes skinut podatke , samo prikopcas HDD ( ako je ispravan ) na neki drugi komp !

Ovisi, ja u kuci imam jedan HP komp star 3 godine. Nikad nije bio ciscen, a u njemu nema ni trunke prasine.

clock2much
10 godina
neaktivan

Pozdrav, dali par kirurških rukavica stvarno pomaže protiv statičkog elektriciteta, a antistatičku narukvicu nemam gdje nabaviti, prvi put slažem komp pa nebi volio nešto spržit. 

0 0 hvala 0
16 godina
alfa599 kaže...

Pozdrav, dali par kirurških rukavica stvarno pomaže protiv statičkog elektriciteta, a antistatičku narukvicu nemam gdje nabaviti, prvi put slažem komp pa nebi volio nešto spržit. 

Ja nisam nikad koristio nikakvu zaštitu i nije se ništa desilo, a slažem računala od 90-ih. Koristim uzemljenje preko radiajtora da se ispraznim od statičkog elektriciteta prije nego diram po komponentama, samo se par sekundi primiš za radijator i miran si.

15 godina

poz.ekipi

dali netko ima iskustva sa ovim programom http://www.yac.mx/hr/yac-virus-removal-tool.html

naime skinuo sam ga malo prije  i sa njime počistio komp, i mogu reće da sam prezadovoljan

a o njemu pišu  kao o potencijalo lošem i opasnom programu

našao mi je 2 gige smeća i nešo loših adwarea koje nisam nikako mogao riješiti sa MBM-om , Spybotom i Adwcleaner-om

koristim i ccleaner pro i advanced system care8 i on ih je potukao do jaja

inače koristim avast free i on mi je javljao da imam 2gb junk filesa koje mi je jedino YAC prepoznao i očistio

i poboljšao boot time

meni je program nadmašio sve do sada a vjerujte koristio sam ajmo reć sve best programe za održavanje

molim vas koji vaš komentar svakako probajte moja topla preporuka

dnl
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.12.2015 17:03 (roki).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

hy ljudi ,jel se moze rakijom cistiti racunalo da neu zimam sad 90 postotini alkohol?

Moj PC  
0 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice