POZDRAV....
Kako da povezem svoj stari racunar sa starim tv-om.
kako to da izvedem, od konektora i kablova imam samo ovo..
uvaprijed vam havla
a na laptopu imam samo wga izlaz
POZDRAV....
Kako da povezem svoj stari racunar sa starim tv-om.
kako to da izvedem, od konektora i kablova imam samo ovo..
uvaprijed vam havla
a na laptopu imam samo wga izlaz
Jel i na laptopu zuti cinch (tekst kaze samo VGA, komentar slike kaze ima...)? Ako da onda se moze spojiti sa SCARTom, ali onim sa zenskim ulazima.
Ovaj kabel na slici je vjerojatno output.
hvala na odgovoru,ovako
racunar ima zuti cinc izlaz a laptop ima samo vga izlaz, pokusavao sam spojiti cinc-skart kablom, imam neku promjenu al nemam sliku...
Za laptop:
Postoji jeftina varijanta sa VGA na SCART adapterom ali kartica mora podrzavati 15 Khz sync odnosno interlaced mode.
Koji laptop je u pitanju?
Skupa varijanta je aktivni VGA adapter na kompozitni ili s-video signal.
Za PC:
Treba otici u display settings (koji OS?) i skenirati za nove monitore. Posto je stari TV treba staviti PAL standard u driverima.
I naravno koristiti SCART input, a ne output.
A gdje mogu da provjerim taj "interlaced mode" , citao sam po drugim forumima i nasao sam da nemoze se tako prenijeti slika, jer je na vga digitalni signal a na scart analogni, pa sam nasao ovako nesto. pa neznam jeli to isto kao i preko scart-vga....
Ovaj sajt mi je dobro dosao, a u njemu kaze da je ovo najbolje samo sto je skupo i nema naci na nasem trzistu
Treba ti aktivni konverter (sa VGA na SCART/Svideo/composite (chinch)) - to što si linkao gore.
Ili mozda ovako nesto, ova mi grafa ide, a ima na sebi s-video konektor a kupim i s-video u cinc i skart, jel mogu onda da spojim, jer predpostavljam da je s-video konektor analogni, tako da nece biti problema
to je sve 45km nije skupo a imam tv paket na netu, imam 100tinjak programa pa mi se isplati..
pa super je ako moze to, a nema ono analogni digitalni
Trebalo bi raditi. Jednom sam probao pa mi je slika na TVu bila crno-bijela (Radeon 9550 sa Svideo izlazom)...
mislis sa s-videoom, a ovaj nece biti crno-bijeli.
Pa nije ni moj TV bio crno-bijeli nego je iz nepoznatog razloga graf. kartica davala crno-bijelu sliku...
Svasta
ali samo se bojim da nece moci prenijeti digitalnu sliku, al konsultovacu se sa prodavcem, a vama veliko HVALA
VGA signal je isto analogni. Kao sto sam i rekao stvar je u sync signalu.
Osim sto je druge frekvencije VGA za razliku od kompozitnog signala ima odvojene Hsync i Vsync linije.
TV out na grafickoj kartici je predviden za spajanje na analognu TV opremu, znaci trebalo bi raditi.
A slika moze biti bez boje zbog toga sto TV ne podrzava S-video, odnosno prikazuje samo lumu, a ne i chromu
ili ne podrzava jedan od postavljenih standarda (SECAM, NTSC ili PAL) pa opet samo lumu prikazuje.
hvala..
Al evo na primjer nailazim na nevjericu, na ovom forumu a to nismo pomenuli.(dole nize)
"Razni konverteri koje mozete naći na tržištu, ili nemožete, koji sa jedne strane imaju D-sub(VGA) a sa druge strane RCčinčeve ili ženski S-video mogu da se upotrebljavaju SAMO kod nekih modela kartica gde su proizvodjači iskoristili slobodne pinove na VGA izlazu i kroz njih pustili, kompozitni , ili komponentni analogni video signal."
pa je se moze nekako provjeriti jel iskoriscen taj visak pinova na mom vga konektoru..
Hvala..