Prašina u kompjuteru

poruka: 33
|
čitano: 5.665
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Prašina u kompjuteru

Bok, imam problem sa prašinom u kompjuteru, naime kupio sam konf prije 4 mjeseca i nakupilo se malo prašine na ventilatoru od procesora, i sada bih ja trebao njima odnjeti kompjuter u zagreb (adm) jer sam ga tamo kupio da ga ispušu od prašine i očiste, a oni to naplaćuju 65 kn, kako mi mogu to naplatiti ako je komp. u garanciji, i ako bih slao komp iz splita za zagreb, čime bih to mogao, busom možda? ili hp expressom, samo neznam, kako je sigurnije?   nesmijem otvarati kuciste, jer imam naljepnice nazad od adm-a od garancije. molim pomoc.hvala

EDIT: probao sam sa fenom jer kuciste ima otvor gore, ali nemoze se..

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.8.2012 17:00 (proteine1).
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
Prašina u kompjuteru

Pošalji mail ADMu i objasni situaciju, vjerovatno će ti oni najbolje reći. A i koliko sam čuo ta naljepnica je samo jamstvo na konfu u kompletu, a jamstvo po komponentama ostaje od uvoznika/proizvođača(tako sa sa naljepnicom dobivaš samo besplatnu dijagnostiku)

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
Moj PC  
4 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Re: Prašina u kompjuteru

Ma slao sam im email još prije, govore da to čišćenje od prašine ostavim njima da oni to naplaćuju pola sata radnog vremena (65, 00 kn) bla bla.. Da, ako skinem naljepnicu gubim ''besplatne ruke'' (dijagnostiku kvara), znaci ako mi nesto krepa (nedaj boze), ja moram sam otkriti do čega je i poslati njima, a mogu i poslati njima da saznaju do čega je, ali naplate dijagnostiku.

14 godina
neaktivan

Skini i ispuši prašinu, hebeš naljepnicu, ionak će te ta (nedajbože) dijagnostika izaći 65kn, tako da si na istom. Nisi valjda lud da šalješ PC u iz ST u ZG zbog prašine.

heilige
13 godina
neaktivan

O tome sam razmišljao čini se najbolji način, a i ako mi nešto krepa (nedaj bože), mislim da ima ovdje dosta pametnih momaka koji mi mogu pomoći i doznati do čega je, ali neznam koliko je to pametno, skidati naljepnicu, šta Vi mislite?

17 godina
neaktivan
Prašina u kompjuteru

Mislim da nemoj šljivit garanciju, sve šta se pokvari ionako se pokvari tačno kad istekne garancija. Tako diktira Murphyev zakon i tako je meni uvijek bilo.

A i popravak / amjena nečega pomoću garancije je ionako teška pilana i nekad ti ne srede sve kako treba.

Dakle otvori to i usisaj. Skini ventilator sa coolera od procesora da moš i njega usisa bolje.

P.S.

Osim toga slanje kompa u Zagreb bi te koštalo puno više nego tih 65 kn što bi ti oni naplatili, a poznavajući našu poštu moguće je i oštećenje ili gubitak pošiljke.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.8.2012 0:22 (Enkidu).

4 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Mislim da si u pravu ioako moze i nesto krepat i dok traje garancija, al eto. I ja mislim otvoriti kuciste pa ko hebe naljepnicu, ionako mislim ugradivat jos rama, i sta sad za svaku sitnicu ja moram slati konf za zagreb pošto sam iz splita, mislim da je to glupo. Nisam nikad do sad skidao ventilator sa coolera, jer neznam, ima li negdje objasnjeno? a za prašinu bi išao na sigurno, znači da ne krepa nešto dok čistim jer se mogu j***at onda.

17 godina
neaktivan
Prašina u kompjuteru

Nema šta krepat pod uvjetom da učiniš dvi stvari :

1. Isključi i kompjuter i napajanje (botun straga na napajanju) prije posla

2. Nemoj lupit ništa (ovo je prilično očigledno jelte al greške se događaju)

Ne znam kakav je dizajn tvog coolera ali ako je klasični kockasti hladnjak i na njemu ventilator triba bi odvida ventilator (ne moraš isključiva žice za njegovo napajanje, samo odvidaš 4 vide, ovisno o dizajnu) da usisaš prašinu sa hladnjaka, kroz ventilator je moš usisa djelomično ali ne kako treba. Prašina na procesoru čini veliku razliku, evo meni se nedavno počeo resetiravati radi pregrijavanja pa sam očistio cooler od procesor pa je opet cool.

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

A da kupim komprimirani zrak u chipoteci, pisu da se s tim posteno ''ispuse'' sva prasina, da li ima to netko i valja li šta?

Učinit cu te dvije stvari kad kupim ram, usput cu ocistiti cooler s tim. Nadam se da neće ništa krepati.  evo slika coolera:

17 godina
neaktivan
Prašina u kompjuteru

Pa to je skoro isti ka moj. Četri vide i na konju si.

Što se tiče komprimiranog zraka to fercera ali radi na balkonu naravno. A inače usisavač ne moraš kupova dodatno a isto radi.

Za petljanje po kućištu sa vidama jako je zgodno imati ako slučajno već imaš jedan od onih štapića sa magnetom na vrhu. Ja imam kacavidu koja isto to može raditi (vrh se dodaje). Jer lako ispadaju vide pa ih je tako puno lakše dohvatit nego prstima.

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Ma kompjuter je star 4 mjeseca, da li ima uopće potrebe čistiti hladnjak, na cooleru ima onako prašine srednje, ali nema puno. nabavit cu kacavidu to je lako nego da uzmem taj komprimirani zrak? da li to negdje u splitu ima uzeti? links ili?

17 godina
neaktivan
Prašina u kompjuteru

Komprimirani zrak mislim da ima u Chipoteke, taj rastezljivi magnetski štapić / kacavidu sam nabavio čini mi se u LIDL-a, a koliko ti prašine ima nakon 4 miseca ovisi o stanju prostorije (što više namještaja i stvari to više prašine), protoku zraka kroz prostoriju, dizajnu kućišta...

P.S.

Ako se procesor ne pregrijava nemaš ga šta čistit. Ne smeta njemu bit prljav... {#} Provjeri temperaturu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.8.2012 0:45 (Enkidu).

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Provjerit cu da li ima ovdje po splitu negdje, a i ja mislim da je nepotrebno cistiti nakon 4 mjeseca, pa i nema baš puno prašine ali nekako mi ža procesora pošto je nov. :) A temperature znam napamet: idle mod: 35-40 stupnjeva, load: 60. stock cooler

13 godina
neaktivan

Jel to dobro?

13 godina
neaktivan

Poslao upit adm-u, dijagnostika je 125-250 kn iako može biti i veći iznos u slučaju da ne nađu kvar u roku od 1-2 h. Znači ovo gore što si napisao, mislim da je netočno.

16 godina
Prašina u kompjuteru
Ma dobro je,idi kod nekog tko ima kompresor i iz daljine ga ispuši,ako želiš detaljnije pridrži vent da se ne vrti i ispuši.naravno nemoj pretjerivati sa snagom i gurati u vent graf kartice i takve stvari,a za naljepnice se ne brini.
BF3 FlamingKing
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Pa mogu ja to sa usisavacem i kistom? Kako mislis za naljepnice se ne brini??

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.8.2012 14:22 (proteine1).
17 godina
neaktivan
proteine1 kaže...

Jel to dobro?

Ako misliš na temperature te su ti super. Meni je recimo CPU blizu 70 °C u idleu a oko 75 °C pri punom opterećenju dugotrajno (to je sad kad sam ga očistio, prije toga je prelazio 85 °C pri punom opterećenju pa se resetiravao kompjuter zbog automatske zaštite od matične), a temperatura unutar kućišta (senzor na matičnoj) za ljetnih vrućina prelazi 50 °C. Reklo bi se da je to malo puno ali lipo radi tako već oko 9 godina.

Nego čovječe stvarno nemoj komplicirati pretjerano, nemaš zašto nijedan post ovdje više postati, samo pogledaj u kućište i običnom zdravoseljačkom vizualnom inspekcijom utvrdi jel ima dosta prašine, ako ima otvori i usisaj. I čiča miča gotova priča.

13 godina
neaktivan

Ok hvala

15 godina
Prašina u kompjuteru

Ili ako mozes ,jednostavno odneses kuciste do benziske i tamo ispuses s kompresorom kak bog zapovjeda ! Samo kod ispuhivanja drzi ventove s prstom jer ti ih prejako vrti kompresor , da se nebi shebali !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ma kupit cu komprimirani zrak, da li je s njim sigurno? I gdje ga ima kupiti?

15 godina
Prašina u kompjuteru

Imas ga u Linksu !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

I koliko mi može trajat ova bočica recimo?

15 godina
Prašina u kompjuteru

Neznam , mozda kojih 1-2 ciscenja , ovisi koliko ces ispuhivat ! Opet , ko zna kakav je pritisak u toj boci !Rađe ustedi tih 80 KN i  kod nekog susjeda ispusi kuciste , vjerojatno neko ima kompresor !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

A čuo sam da kompresor može oštetiti komponente, jer moze bit vlazan zrak u njemu...

16 godina
Prašina u kompjuteru
Vec sam par puta ispuhao svoje kuciste na benzinskoj Nista mi de nije dogodilo
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Neznam koliko je sigurno baš.. Da li još tko koristi kompresor?

15 godina
Prašina u kompjuteru

Ja koristim doma kompresor za ciscenje svojeg kucista i nikakvih problema zasad nisam imao !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Jeli ispušeš i vent. od grafe s time? A stavis   li prst na otvor kompresora ili?

15 godina
Prašina u kompjuteru

Ispusem kompletno kuciste s komponentama , a na pistolj kompresora stavim najtanji nastavak tako da ima jaci pritisak !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice