Imam već jedan JetFlo, na CPU hladnjaku. Možda baš izaberem opet JetFlo čisto zbog plavog osvjetljenja. Iako kućište neće imati prozor.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Trebao bi savjet oko odabira PWM ventilatora za kuciste.
Ovo su neki podaci koji mogu pomoci oko davanja savjeta najboljeg izbora:
- kuciste je Zalman R1
- raspored ventilatora je kao na slici dolje. Dva prednja usis i jedan zadnji ispuh. Svi su 120mm
- na ventilatorima A i B je sa kucista izrezana ona honeycomb mrezica kako nebi smetala protoku zraka. Dakle "cisti" propouh bez icega na putu bez icega kroz sta ta dva ventilatora trebaju protjerati zrak (osim naravno GPU i pokojeg kabla koji se nadju na putu zraku koji ulazi kroz ventilator B)
- vrata na kucistu su uvijek otvorena kako bi moglo bolje vuci zrak
- mrezica sa filterom zraka ispred ventilatora B i C je maknuta i na ventilatorima se nalaze samo one zice koje stite prste da nebi uletili u lopatice kada se ventilatori vrte. Dakle, minimalne prepreke usisu zraka ispred ventilatora (samo ona zica).
- ventilator C ima prepreku u obliku kaveza za diskove (ima one svoje proreze) u kojem je jedan HDD na dnu kaveza
- ova dva ventilatora prekrizena crvenim X nisu montirani jer su besmisleni ako nema radijatora vodenog
CPU je Intel i5 4460 na kojem je Coolermaster Gemini II M4, graficka je Gigabyte GTX960 WF2 OC, dakle nisu prevelike grijalice.
Sva 3 ventilatora moraju biti PWM. Maticna u BIOS-u ima mogucnost podesavanja moda na: Normal, Performance, Silent i Custom (na Custom sam mogu podesavati ponasanje ventilatora ovisno u CPU temperaturama).
Plan je da budu podeseni tako da kada PC idla ili je pod malim loadom budu necujni ventovi, a kada se podje grijati (igranje) onda da se ventilatori malo bolje zavrte i hlade komponente. Igram sa slusalicama i nije nikakav problem da ventovi postanu mrvicu glasniji za vrijeme igranja.
Ali bitno je da je necujno dok je komp pod niskim loadom (cak je i HDD stavljen da se gasi nakon 1 minutu kako bi PC bio sto tisi).
Ventilatori ne moraju biti isti (npr. pretpostavljam da bi ventilator C trebao biti vise orjentiran na staticki pritisak nego na protok zraka da protjera lakse kroz kavez za diskove), znaci mogu biti 3 razlicita, ali i sva 3 ista. Glavno je da su svi PWM.
Moze dakle savjete koje ventove uzeti, a ako su razliciti onda i na koju poziciju koji vent?
Unaprijed hvala !
Corsair Air series, quiet.
Fractal Design R3 ili R4.
Cooler Master JetFlo 120mm.
Antec TruQuiet 120mm.
Ovisi trebaš li tišinu, izgled ili protok.
Trebao bi savjet oko odabira PWM ventilatora za kuciste.
Ovo su neki podaci koji mogu pomoci oko davanja savjeta najboljeg izbora:
- kuciste je Zalman R1
- raspored ventilatora je kao na slici dolje. Dva prednja usis i jedan zadnji ispuh. Svi su 120mm
- na ventilatorima A i B je sa kucista izrezana ona honeycomb mrezica kako nebi smetala protoku zraka. Dakle "cisti" propouh bez icega na putu bez icega kroz sta ta dva ventilatora trebaju protjerati zrak (osim naravno GPU i pokojeg kabla koji se nadju na putu zraku koji ulazi kroz ventilator B)
- vrata na kucistu su uvijek otvorena kako bi moglo bolje vuci zrak
- mrezica sa filterom zraka ispred ventilatora B i C je maknuta i na ventilatorima se nalaze samo one zice koje stite prste da nebi uletili u lopatice kada se ventilatori vrte. Dakle, minimalne prepreke usisu zraka ispred ventilatora (samo ona zica).
- ventilator C ima prepreku u obliku kaveza za diskove (ima one svoje proreze) u kojem je jedan HDD na dnu kaveza
- ova dva ventilatora prekrizena crvenim X nisu montirani jer su besmisleni ako nema radijatora vodenog
CPU je Intel i5 4460 na kojem je Coolermaster Gemini II M4, graficka je Gigabyte GTX960 WF2 OC, dakle nisu prevelike grijalice.
Sva 3 ventilatora moraju biti PWM. Maticna u BIOS-u ima mogucnost podesavanja moda na: Normal, Performance, Silent i Custom (na Custom sam mogu podesavati ponasanje ventilatora ovisno u CPU temperaturama).
Plan je da budu podeseni tako da kada PC idla ili je pod malim loadom budu necujni ventovi, a kada se podje grijati (igranje) onda da se ventilatori malo bolje zavrte i hlade komponente. Igram sa slusalicama i nije nikakav problem da ventovi postanu mrvicu glasniji za vrijeme igranja.
Ali bitno je da je necujno dok je komp pod niskim loadom (cak je i HDD stavljen da se gasi nakon 1 minutu kako bi PC bio sto tisi).
Ventilatori ne moraju biti isti (npr. pretpostavljam da bi ventilator C trebao biti vise orjentiran na staticki pritisak nego na protok zraka da protjera lakse kroz kavez za diskove), znaci mogu biti 3 razlicita, ali i sva 3 ista. Glavno je da su svi PWM.
Moze dakle savjete koje ventove uzeti, a ako su razliciti onda i na koju poziciju koji vent?
Unaprijed hvala !
Zavisi o parama koje su na raspolaganju i što se želi dobit. Osobno nebi koristio SP ventilatore. Ove komponente ne griju puno i mislim da ne treba neka perverzija od hlađenja al evo neke sugestije
Arctic pwm bi bio moj prvi izbor jer ima dobar omjer cijene/kvalitere/buke/protoka
Enermax T.B silence. Nešto skupnji, nešto bolji max protok
Silent wings 2 - skupi ali dobri za osobe koje ne vole buku
Noctua industrial ppc3000 za one koji žele velik protok zraka što mislim da je nepotrebno s ovom konfiguracijom.
Pozdrav društvo.
Imam ovaj fan...
http://www.mrmicro.es/componentes/ventiladores-de-pc/cooler-master-led-on-off-fan-120mm_16515/
Stavim ga u kučište, spojim 3-pin na matičnu ali gdje da spojim ovaj mali 2-pin za diode?
Znam prije u starom kučištu da mi je svijetlio plavo ali se ne sjećam gdje sam ga imao uštekanog.
Spojio sam ga u 4-pin konekor za floppy i to boja na boju i onda mi se neće upaliti komp...
To ne bi trebao biti konektor. lol
To je za paljenje i gašenje LED-ica. Kao jumper.
Ok. Hvala.
Znam da je radio kad sam ga kupio ali mi je stajao par godina pa sam skroz zaboravio kako to ide...
Kako onda da upalim ledice...nemam baš jumpera nikakvih...da stisnem te pinove da se spoje i to je to?
Edit: Spojio pinove i nšta...ne svijetle ledice
Kako da to napravim da radi? Kako da istestiram dali ledice rade, da nisu riknule ili nešto?
Kako se blize sve topliji dani, razmisljam da opremim svoje kuciste dodatnim ventilatorima. Dakle, radi se o Phanteks Enthoo Pro kucistu (imate sve pod Moj PC). U kucistu mi je i dalje stock konfiguracija tj. 1x200mm fan sprijeda i 1x140 fan odozada. Razmisljam da si zgrabim jos 3 ventilatora koji bi drzao na topu. Po sluzbenoj stranici na gornji dio kucista stanu 3x140mm fana. Sto mislite o tom setupu, ima li netko bolju ideju? Uz to, ako bi takav setup napravio, kako bi bilo najbolje da postavim ventilatore na topu? 2 ispuhuju, 1 upuhuje? I takoder, sto bi bilo najbolje za uzeti od ventilatora po omjeru cijene, buke i performansi? Razmisljao sam ici do 500 kuna za 3 ventilatora. Bilo bi lijepo i kada bi uz to ukljucivati neke ledice ako je moguce, ali nije nuzno. Hvala svima na pomoci.
Hvala ti na savjetu. Imas li mozda ideju jos koji model je trenutno najisplativiji? Cuo sam tu na forumu da Bitfenixovi nisu losi, mislim da su komentirali Lucidiusov build.
Antec TruQuiet 120mm 1000rpm možda. Ali ako tražiš jeftinjake, onda ovi novi MS Industrial 120mm 1000rpm 19dB nisu loši, začudio sam se koliko su tihi.
Sa dodavanjem ventova na vrh kucista nebus nista napravio po pitanju temperatura, samo ces si napraviti negativan tlak koji ce uvalciti prasinu kroz svaku rupicu. Najbolji airflow ti je da stavis naprijed na kuciste za upuh 2 ili 3 ventilatora(ovisno koliko stane, u tvoje stanu 2) za upuh i jedan iza za ispuh na kraj kucista. Na tvome mjestu bi umjesto ovog 200mm venta naprijed stavio dobra 2 140mm venta za upuh tipa bitfenix spectre pro 140mm(imas 3 pinske i 4 pinske) ili Akasa Apache black 140mm(ove imas samo u 4 pin izvedbi) nisu dostupni u Hrvatskoj ali mozes ih naruciti preko Uzi shopa, a taj od 200mm mozes staviti na vrh za ispuh ako ga bas zelis iskoristiti, ovaj sta dolazi sa kucistem od 140mm na straznjoj strani za ispuh netrebas mjenjati.
Inace definitivno najbolji ventovi na trzistu za omjer ulozeno/dobiveno su ti ARCTIC F12 PWM CO Double Ball-Bearings Case Fan ja sam imao u svom glavnom kompu(sada su u sekundarnom) 3 takva na upuhu i vrijede svake kune, definitivno preporuka od mene!
Sa dodavanjem ventova na vrh kucista nebus nista napravio po pitanju temperatura, samo ces si napraviti negativan tlak koji ce uvalciti prasinu kroz svaku rupicu. Najbolji airflow ti je da stavis naprijed na kuciste za upuh 2 ili 3 ventilatora(ovisno koliko stane, u tvoje stanu 2) za upuh i jedan iza za ispuh na kraj kucista. Na tvome mjestu bi umjesto ovog 200mm venta naprijed stavio dobra 2 140mm venta za upuh tipa bitfenix spectre pro 140mm(imas 3 pinske i 4 pinske) ili Akasa Apache black 140mm(ove imas samo u 4 pin izvedbi) nisu dostupni u Hrvatskoj ali mozes ih naruciti preko Uzi shopa, a taj od 200mm mozes staviti na vrh za ispuh ako ga bas zelis iskoristiti, ovaj sta dolazi sa kucistem od 140mm na straznjoj strani za ispuh netrebas mjenjati.
Inace definitivno najbolji ventovi na trzistu za omjer ulozeno/dobiveno su ti ARCTIC F12 PWM CO Double Ball-Bearings Case Fan ja sam imao u svom glavnom kompu(sada su u sekundarnom) 3 takva na upuhu i vrijede svake kune, definitivno preporuka od mene!
Puno hvala na savjetu. Vjerojatno cu ovaj 200mm ventilator staviti onda na top i probati zgrabiti 2x140mm Bitfenix ventilatora i staviti ih sprijeda. Medutim, ne vidim nigdje verzije od 140mm za kupiti. U Uzishopu je samo vidljiva verzija od 230mm. Kako si ih ti uspio nabaviti?
Ja sam ih narucio preko Uzi shopa, jer u Hrvatskoj nisu dostupni, cijena je 131kn po komadu i dostava je u roku tjedan dana na kucna vrata, placanje pouzecem. Ja sam uzeo 3 pinsku verziju jer ih kontroliram preko fan kontrolera na kucistu, ti posto nemas fan kontroler uzmi 4 pinske PWM tako da ih mozes regulirati preko maticne.
Inace razlike između 3 pinske i 4 pinske PWM verzije su u vecem max. broju okretaja 4 pinskih:
Bitfenix spectre pro PWM 140mm, 4pinski
Speed (RPM)500-1800 RPM ±10%Air Flow (CFM)122.2 CFMAir Pressure (mmH2O)2.8 mmH2ONoise (dB-A)29.2 dB(A)
Bitfenix spectre pro 140mm, 3 pinski
Speed (RPM)1200 RPM ±10%Air Flow (CFM)86.73 CFM ±10%Air Pressure (mmH2O)1.38 mmH2ONoise (dB-A)22.8 dB(A)
Ja sam na kraju uzeo ove ventilatore, a kako maticna nema dovoljno PWM konektora spojio preko ovog: https://www.alzashop.com/akasa-molex-na-5x-fan-pwm-d520079.htm?catid=18842906
Odlicna stvar, u BIOS-u podesio kako da se ventilatori ponasaju. Kod idlanja i niskog opterecenja se niti ne cuju, a kada igram dozvolim im da se jace razvrte jer igram sa slusalicama, pa me povecana buka ne smeta.
Po meni odlicno rijesenje jer se sve regulira full automatski, a pri tome je i necujno (kada treba biti).
Evo, javili iz Uzishopa kako mogu naruciti i obicne i LED verzije. Sada se premisljam koje da uzmem jer bih zbilja htio LED verziju, ali je nesto slabija od obicne verzije.
EDIT: Ipak se odlucio sa obicnu verziju jer ima PWM mogucnosti. Budem si jos zgrabio sa Amazona NZXT Hue+ Advanced Lighting System kako bi osvjetlio malo kuciste.
Kolko su ti rekli da ce te kostati ventilator po komadu?
Kolko su ti rekli da ce te kostati ventilator po komadu?
130 kuna po komadu. Vec sam im uplatio, sutra ce ga naruciti, a navodno bi im trebao doci za oko tjedan dana.
Tako je i meni bilo. Znaci uzeo si Bitfenix spectre pro PWM 140mm dva komada od 140mm?
Tako je i meni bilo. Znaci uzeo si Bitfenix spectre pro PWM 140mm dva komada od 140mm?
Da, tako je. Gledao sam malo ove LED verzije i dosao do zakljucka da nema serije Spectre PRO LED PWM. Imaju samo ili LED PWM ili PRO LED serije tako da bih izgubio na performansama bez obzira koj verziju uzeo. Cisto informacija ako netko bude uzimao iste ove ventilatore.
Znaci ove si uzeo BitFenix Spectre PRO PWM 140mm
Znaci ove si uzeo BitFenix Spectre PRO PWM 140mm
Da, tocno, upravo tu verziju, tj. refenca je BFF-SPRO-P14025KK-RP.
Kasnije si samo namjesti fan profil tako da nejdu preko 1000/1200RPM i to je to, ja svoje drzim na LOW na 700RPM cijelo vrijeme.
Kasnije si samo namjesti fan profil tako da nejdu preko 1000/1200RPM i to je to, ja svoje drzim na LOW na 700RPM cijelo vrijeme.
Poslije toga postanu bucni?
Da nakon 1200RPM su bucni, moja verzija ni nejde preko 1200RPM, tvoji idu skroz do 1800RPM na tome je svaki ventilator dosta glasan.
Pozdrav!
Di je bolje staviti ventilator, gore ili dolje?
Imam 140 naprijed, 120 iza(iza hladnjaka procesora) i 140 na krovu naprijed(može iznad procesora ili iznad memorije).
Mogu ga premjestiti dolje odmah do napajanja ili za jedno mjesto naprijed.
Kućište je CM 690 II.
Da ga ostavim gore ili da ga prebacim dolje?
Pa sumnjam da bus vidio neku razliku, pogotovo sa tim ventovima slabije kvalitete, uostalom to ti je 5 minuta posla da ga premjestis pa iprobas jel ima kakve razlike.
Budem probao, ali reko' da se raspitam prije.
A zašto bi ventilatori bili slabije kvalitete? Ni ne znaš koje imam...
Pa pretpostavljam da imas ove koje si dobio sa kucistem, da imas neke koje si zasebno kupio valjda bi napomenuo.
Arctic F14 PWM i Scythe SlipStream.
Još sa strane imam jedan SlipStream i Gentle Typhoon 120mm.
Možda i jednog od njih negdje bubnem.