Objašnjenje AT formata

poruka: 2
|
čitano: 3.665
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Objašnjenje AT formata

Molim da mi detaljno objasnite dimenzije,standarde,obiljžja i boljke AT fomata naprema ATX.Ovo me zanima jer jako volim stare tehnologije(komp mi je užas)pa jako molim odgovor!!!Wikipedia mi je to šturo objasnila,a ništa nisam razumio.

[url=http://profile.xfire.com/fairiyjewely][img]http://miniprofile.xfire.com/bg/sh/type/0/fairiyjewely.png[/img][/url]

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Objašnjenje AT formata

Dvije su velike i ocigledne razlike.

Prva je u formatu maticnih ploca i kucista. AT maticne ploce na sebi imaju samo izlaz za tipkovnicu (DIN ili ps2, najcesce DIN), dok se ostali izlazi (serial, paralel, ps2, USB) spajaju na maticnu plocu putem kabela i zauzimaju otvore na kucistu inace namijenjene karticama.  Zanimljiva je znacajka da vecina (sve?) AT maticne ploce mogu ici i u AT i u ATX kucista, dok ATX maticne ploce idu samo u ATX kucista.

AT Maticna ploca AT Maticna ploca
Ovako izgleda AT ploca, za vas koji ih nikada niste vidjeli ;)

Druga razlika je u napajanju. ATX maticne ploce koriste "pametno" napajanje. Racunalo se umjesto preko klasicnog prekidaca pali preko tipkala (jel' ovo dobar termin? nisam elektrotehnicar), te se ATX napajanje moze ugasiti softverski (kada OS radi shutdown). AT napajanja se ne mogu gasiti softverski te racunalo ostaje upaljeno i nakon shutdowna te ga je potrebno iskljuciti pritiskom na prekidac.

Zasto je AT odbacen u korist ATX-a? ATX ima "pametnije" napajanje i bolje iskoristen straznji prostor kucista, osim te dvije prednosti, ne znam niti za jednu drugu.

Jos jedna AT ploca, ovaj puta sa detaljnijim opisima. Jos jedna AT ploca, ovaj puta sa detaljnijim opisima.
Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.3.2011 23:49 (rustweaver).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice