Nadogradnja do 700 kn

poruka: 157
|
čitano: 16.884
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Nadogradnja do 700 kn

Što se tiče otključavanja dodatnih jezgri, pretpostavljam da to podiže i potrošnju i temperaturu?

No tu opet ne bi trebalo biti problema, navikao sam na temp. 60-70 oC ove moje grijalice. :-)

Je li bolje sad ostavit 2-jezgreni i malo ga clocakt, budući da se onda L3 i L2 cache dijele na 2 dijela, a igre i dalje ne koriste više jezgrenost, ili je bolje dignut na 3 ili 4 jezgre odma?

Donirajte u projekt: http://milliondollarproject.tk/
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Nadogradnja do 700 kn

Podiže i temperaturu i potrošnju.

Meni je clockan na 3,6 GHz s dvije jezgre procesor s stock hladnjakom išao do nekih 58 stupnjeva celzijusa.

Otključan na 3 jezgre, neclockan grijao se do oko 60 stupnjeva.

Otključane sve 4 jezgre ne daju mi ni malo stabilnosti.

Mislim da AMD kao temperaturu gašenja (ili kao štetnu temperaturu) navodi 65 i više stupnjeva...

Igre sve više koriste višenitnost. No još je uvijek 2x 3GHz zvijer.

Naravno, odmah trebaš barem probati i vidjeti možeš li otključati jezgre i jeli stabilno.

A hoćeš li na tome držati, to ovisi o tome imaš li volje i o tvojoj procjeni iskoristivosti.

Pošto uzimaš PII 545, on ti nije black edition (BE) što znaći da nema otključan množitelj.

Njega možeš clockati samo podizanjem FSB-a, a tad moraš paziti na taktove memorije, takt unutarnje sabirnice (hypertransport link) itd...

Otključavanje je recimo jednostavno i nije štetno (barem tako kažu).

Ivan Marijanović, univ.bacc.ing.comp.
16 godina
neaktivan
Nadogradnja do 700 kn

Da sad ne otvaram novu temu:

Dobio sam prije cca godinu dana vanjski HDD Verbatim od T-Coma (250 gb). Dosad ovakav "mod" nije imao smisla jer sam imao samo 2 SATA utora na ploči, a sad kad ću imat više bi mogao raditi:

Čuo sam da se može otvoriti kućište tog HDD-a pa onda odspojiti Sata>USB konverter pa da disk opet ide preko sata sučelja. Bi li onda on bio brži?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RoyalBlood kaže...

Da sad ne otvaram novu temu:

Dobio sam prije cca godinu dana vanjski HDD Verbatim od T-Coma (250 gb). Dosad ovakav "mod" nije imao smisla jer sam imao samo 2 SATA utora na ploči, a sad kad ću imat više bi mogao raditi:

Čuo sam da se može otvoriti kućište tog HDD-a pa onda odspojiti Sata>USB konverter pa da disk opet ide preko sata sučelja. Bi li onda on bio brži?

Ako misliš taj eksterni disk iskoristiti kao interni, dakle, priključit ga na SATA konektor na matičnoj i napajanje računala, onda bi sigurno bio brži.

16 godina
neaktivan
Nadogradnja do 700 kn

E to me zanimalo. Hvala :)

Ima li nešto na što bih trebao paziti pri otvaranju njegovog kučišta? Neke upute?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Nadogradnja do 700 kn

I još nešto, imam na PayPalu 50 $ kako da naručim nešto da mi direktno dodje u HR? može li se na amazonu.de plaćat u dolarima?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RoyalBlood kaže...

E to me zanimalo. Hvala :)

Ima li nešto na što bih trebao paziti pri otvaranju njegovog kučišta? Neke upute?

Ne znam, kod nekih kućišta treba odviti samo 2 vijka i to je to, kod drugih je nešto složenije. Pitaj google za tvoj konkretni model, ako nije sve baš tako očito, valjda ga je netko već pokušao otvoriti...

Sretno.

16 godina
neaktivan
Nadogradnja do 700 kn

Evo upravo sam ga otvorio, poanta je da se ne otvara pomoću vijaka nego je potrebno uglaviti šarafciger između sivog i glossy crnog dijela (gore)te ga onda okrenuti kako bi se otključala bravica...

unutra se inače nalaze Samsungov Spinpoint HM250JI, Sata, 8 mb cache, 5400 RPM... Disk je 2.5" i na USB je spojen preko SATA> USB kontrolera. Evo i par slika...

Oprostite na kvaliteti, slike su slikane mobom... Smanjene su zbog veličine i lakšeg uploada...

Samo me još zanima kako da ga fiksiram u kučište?

Da rezimiramo, nakon nadogradnje ću imati ( Ako Bog da :)) ):

CPU - AMD Phenom II x2 545 (+ OC)

MBO - AsRock a770de+

GPU - Gigabyte Ati Radeon HD 4770

PSU - Corsair CX400W

HDD - Seagate 80 Gb + Seagate 120 Gb + Samsung 250 Gb

RAM - 2 Gb DDR2 + 1 Gb DDR2

+

Hladnjak Sonic Tower, Optički LG, Ventovi i sve, Tv kartica...

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.12.2009 18:28 (RoyalBlood).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Nadogradnja do 700 kn

@191x7

Budući da znam da ti imaš ovu ploču, zanima me ima li na njoj već odgovarajući BIOS koji podržava otključavanje jezgri ili treba flashati BIOS?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RoyalBlood kaže...

@191x7

Budući da znam da ti imaš ovu ploču, zanima me ima li na njoj već odgovarajući BIOS koji podržava otključavanje jezgri ili treba flashati BIOS?

najbolje ti je flešati bios zato jer su u najnovijem(mislim najnovijem, a možda i prije) dodali opciju CACC.

pročitaj ovu temu, ali 191x7 će ti ipak znati bolje objasniti!

klikni HVALA, nije toliko teško!
17 godina

Asrock A770DE+ odmah u startu dolazi s Advanced Clock Calibration (ACC) opcijom u biosu.

No bios 1.00 malo je bugovit u uporabi s tom opcijom.

Naprimjer moj se procesor nije dao svaki put otključati, nije otključan htio bootati i slično.

U bios 1.10 dodali su bolje prepoznavanje procesora (pogotovo otključanih).

No svejedno je moj zezao.

Biosom verzije 1.20 popravili su malo ACC opciju, i od tad se moj procesor otključava bez problema.

No ustanovio sam da mi je jedna od jezgri neispravna.

Verziju 1.30 su preskočili jer nebi donijela ništa revolucionalno, već su izdali verziju 1.40.

Ploča s Biosom 1.40 dobija opciju CPU Active Core Control (CACC), koja omogučava zaključavanje jezgri procesora.

Tada sam zaključao treću jezgru, ostavio prvu drugu i četvrtu i imam donekle stabilan trojezgreni procesor.

Slično ti je i s bilo kojom drugom pločom.

No flashati bios na AsRock pločama je užasno jednostavno. Ne treba se bojati toga.

15 godina
Nadogradnja do 700 kn

Sretan Bozic

Neka preporuka  pls za nadogradnju

pozz

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Nadogradnja do 700 kn

Jedan komentar.

a.k.a dr. House, ali to je ime bilo zauzeto....
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Misliš li da novije ploče već imaju ugradjen novi bios? Imam jedno loše iskustvo s flashanjem pa zbog toga... Ako ću već trebati flashati, je li to moguće izvesti preko windowsa jer mi je floppy trenutno u kvaru?
15 godina
RoyalBlood kaže...
Misliš li da novije ploče već imaju ugradjen novi bios? Imam jedno loše iskustvo s flashanjem pa zbog toga... Ako ću već trebati flashati, je li to moguće izvesti preko windowsa jer mi je floppy trenutno u kvaru?

Postoje neki programčići za flashanje iz windowsa ovisi o kojoj marki ploče se radi. Ja recimo imam gigabyte i flashao sam preko @BIOSA. Uglavnom mnogi kažu da to nije baš siguran način flashanja pa ti neču ništa savjetovat u slučaju da se ne desi šta loše. Ali ti samo mogu reć da sam ja flashao i nije bilo problema (jako je jednostavno, brzo i efikasno).

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.12.2009 21:14 (zabranjeniples).
17 godina

Nove ploče nemaju noviji bios.

AsRock možeš flashati preko Windowsa, iz DOS-a, s CD-a, Diskete, sticka, diska, DVD-a itd itd.

Meni je baš fora što im je taj alat za flashanje iz Windowsa jednostavan i učinkovit.

Što će ti floppy; to više nitko ne koristi. Makni ga iz kante i disejblaj u biosu. Komp će ti se brže paliti.

16 godina
neaktivan

Sorry jer te stalno gnjavim, ali moram pitati jel ima ova mbo onaj predbios koji se vraća u slučaju neuspjelog flasha?

Mentalist kaže...

Jedan komentar.

Pogledaj vremena u kojima su pisani

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.12.2009 10:00 (RoyalBlood).
17 godina
RoyalBlood kaže...

Sorry jer te stalno gnjavim, ali moram pitati jel ima ova mbo onaj predbios koji se vraća u slučaju neuspjelog flasha?

Nema. To imaju Gigabyte ploče. I to ne radi, tj izaziva 90% probleme a samo u 10% slučajeva pomogne.

Zato Gigabytu pada popularnost. Jednostavno drugi bios poludi.

I zato se AsRock ploče s neispravnim biosom lakše poprave, što je kod Gigabyte skoro nemoguća misija.

16 godina
neaktivan
Nadogradnja do 700 kn

Kad sam gledao preko neta vidio sam da ploča podržava samo neke kartice u CF-u (među kojima nije HD4770)... Mogu li je ja ipak "piknut unutra"?

Što znači točno: Cool 'n' Quiet (znam otprilike ali ne točno), Instant Boot, Smart BIOS, OC Tuner, Intelligent Energy Saver, OC DNA, AMD OverDrive?

Mogu to i progooglat al mi uvijek ispadne ono od proizvođača, htio bi čuti mišljenje korisnika...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RoyalBlood kaže...

Kad sam gledao preko neta vidio sam da ploča podržava samo neke kartice u CF-u (među kojima nije HD4770)... Mogu li je ja ipak "piknut unutra"?

Što znači točno: Cool 'n' Quiet (znam otprilike ali ne točno), Instant Boot, Smart BIOS, OC Tuner, Intelligent Energy Saver, OC DNA, AMD OverDrive?

Mogu to i progooglat al mi uvijek ispadne ono od proizvođača, htio bi čuti mišljenje korisnika...

Naravno da možeš. Ako nisi primjetio, tablica koju si gledao odnosi se na starije kartice. Niti je ažurirana niti je potpuna.

C'n'Q ti ako je uključen smanjuje takt i napon procesora ukoliko procesor nije zaokupljen nečim zahtjevnim. Dakle rezultira hladnijim procesorom, manjom potrošnjom pa i tišim radom. Korisna opcija.

Instant boot ti je AsRock aplikacija koja omogućuje puno brže paljenje kompa (od Biosa pa do ulaska u Windows) - no ima i jednu manu - dvostruko gašenje koje i dost dugo traje. Sam ćeš morati procijeniti paše li ti uključeno ili ne.

Smart bios - možeš iz Windowsa mjenjati neke bios postavke (tj birati između u biosu spremljenih profila) -> niti je korinso niti pametno koristiti i mjenjati to iz Win.

OC Tuner - clockanje iz Windowsa. vrijedi ista opaska kao i za Smart bios (dakle bolje ne koristiti).

Inteligent Energy saver - Ako je uključen C'n'Q  omogućuje dodatno smanjenje potrošnje reguliranjem regulatora napona na ploči. Meni korisno.

OC Dna - isto za overclocking, također bolje ne iz Windowsa.

AMD OverDrive - AMD-ova aplikacija za overclocking i slične radnje - također iz Windowsa.

Eto, nadam se da je pomoglo.

Kako mi sve izgleda, postat ću stručnjak za AsRock matične hehe rotfl.

16 godina
neaktivan
Nadogradnja do 700 kn

Ma tebi bi na osnovu ove teme trebali dat još bar jednu zvjezdicu... :)

Hvala na svemu...

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
Nadogradnja do 700 kn

Ne znam jesam li spominjao; Phenom II 545 nema otključan množitelj.

Clockati ga možeš jedino putem dizanja FSB-a.

Tad moraš paziti na clock sabirnice, memorije i drugih komponenti jer se dizanjem FSB-a mijenja puno toga (što ti onda valja kompenzirati).

Kad to kupuješ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Komponente(MBO,GPU,RAM-može i bez RAM) 1800 kn

------------------------------------------------------------------

ATI ili Nvidia! Matična mora biti za ovaj procesor jel ga ne mislim još mijenjati osim clockirati! A ako se odlučite bez RAM onda bi mi matična morala pasati za ove sad što imam 667 mhz,trenutno imam 2*1gb 667 mhz,kasnije mislim uzeti od 800 mhz 4 gb(kad bude još love)

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.12.2009 14:24 (Robi959).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nadogradnja do 700 kn

Evo ovako da neotvaram novu temu a vezano je uz ovu temu :

skupio sam 700kn i mislio sam potrošiti na komp uglavno da ga nadogradim,

kop je u moj pc pa mi nešto predložite?

I`em HARD PRO GAMER!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Komponente(MBO,GPU,RAM-može i bez RAM) 1800 kn
Robi959 kaže...

------------------------------------------------------------------

ATI ili Nvidia! Matična mora biti za ovaj procesor jel ga ne mislim još mijenjati osim clockirati! A ako se odlučite bez RAM onda bi mi matična morala pasati za ove sad što imam 667 mhz,trenutno imam 2*1gb 667 mhz,kasnije mislim uzeti od 800 mhz 4 gb(kad bude još love)

Zamolio bih te da, ukoliko već nisi, otvoriš vlastitu temu. Tamo ću ti rado pomoći.

Nije pristojno preuzimati tuđu temu.

A sad par napomena; ram ne trebaš mijenjati. Razlika 667 i 800 MHz je jako mala.

Zato dokupiš samo 2 GB ddr2 na 800 koji će raditi na 667 i sve 5.

Ako ti je matična koju imaš ispravna, možda ni nema potrebe mjenjati.

Za grafu i ostalo, u tvojoj ćemo temi.

15 godina
RE: Komponente(MBO,GPU,RAM-može i bez RAM) 1800 kn
Robi959 kaže...

Nije mi jasno čemu pitanje u ovoj temi kad si već otvorio istu u kojoj ti se pomaže. Al eto nadam se da češ na kraju ipak nešto uzet od ponuđenog.

17 godina
the mir kaže...

Što tebi treba? Kratko i jasno...

Dva modula od po 1 GB ddr2 na 800 Mhz (ako uzmeš 1 modul od 2GB nećeš imati dual chanel) - nekih 350 Kn.

te ako imaš stock hladnjak jedan bolji hladnjak za procesor kojeg onda malo lagano clockaš. - Recimo za 180 - 200 Kn.

Ako nećeš mijenjati monitor uskoro, grafa i procesor su ti dobri za igranje na 1280x1024 i 1024x768.

Jedino možda da pređeš na Windows 7 ako već nisi, moglo bi ti se sviditi.

I da; jesi li probao otključati koju jezgru na procesoru?

Athlon x2 7xxx su zaključani Phenom I procesori, možda ti se posreći.

No naravno, prvo stavi bios 1.40 za matičnu ako već nisi.

17 godina
neaktivan
191x7 kaže...
the mir kaže...

Što tebi treba? Kratko i jasno...

Dva modula od po 1 GB ddr2 na 800 Mhz (ako uzmeš 1 modul od 2GB nećeš imati dual chanel) - nekih 350 Kn.

te ako imaš stock hladnjak jedan bolji hladnjak za procesor kojeg onda malo lagano clockaš. - Recimo za 180 - 200 Kn.

Ako nećeš mijenjati monitor uskoro, grafa i procesor su ti dobri za igranje na 1280x1024 i 1024x768.

Jedino možda da pređeš na Windows 7 ako već nisi, moglo bi ti se sviditi.

I da; jesi li probao otključati koju jezgru na procesoru?

Athlon x2 7xxx su zaključani Phenom I procesori, možda ti se posreći.

No naravno, prvo stavi bios 1.40 za matičnu ako već nisi.

Ovako uzet ču si:

RAM PC-6400 2 GB G.SKILL Standard Series F2-6400CL5S-2GBNT DDR2 800 MHz- x2 309kn

i

Napajanje 600W LC POWER Super Silent Series-349 kn

i kasnije još si uzmem 3x neka tiha venta i hladnjak za procesor za nekih 300-400 kn

več sam kupionovi hldadnjak ali mi je procesor bio na load 52° a preko 80° se restartirao komp.

I`em HARD PRO GAMER!!!
16 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Ne znam jesam li spominjao; Phenom II 545 nema otključan množitelj.

Clockati ga možeš jedino putem dizanja FSB-a.

Tad moraš paziti na clock sabirnice, memorije i drugih komponenti jer se dizanjem FSB-a mijenja puno toga (što ti onda valja kompenzirati).

Kad to kupuješ?

Hah čim prije, samo ne bih se htio zaletavat pa da mi komponente stoje jer ću prvo naručit iz inozemstva napajanje....

Iako ne znam kako, budući da Amazon ne isporučuje u HR... a dobivam 50$ na paypal...

15 godina
the mir kaže...
Napajanje 600W LC POWER Super Silent Series-349 kn

Napajanje uzmi corsair cx400. Cijena je 380kn u adm-u.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.12.2009 14:59 (zabranjeniples).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice