Nokia N9 - Rasprava

poruka: 22
|
čitano: 13.444
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Nokia N9 - Rasprava

Igrom slučaja završio sam sa Nokiom N9 pa reko da napišem kratki review i pronađem možda još pokojeg vlasnika ove ljepotice.

Za početak unboxing.. Mobitel je smješten u odvratno malo "iPhone" style pakiranje koje kad se jednom otvori valjda se nikako ne može opet posložit onako da se kutija normalno zatvori -.-'

Naravno, sve to lijepo izgleda. U paketu standardno dolaze sluške, usb kabal koji je ujedno kabal i za punjač i za komp (jednostavno ne shvaćam takav trend štednje na kablu koji brat bratu košta u izradi 0.37$). Al dobro, i to se da rješiti kupnjom još jednog zamjenskog kabla koji u chipoteci dođe cca 15 kn za 2-3 metra.

Osim kabla, punjača i sluški, tu su i uputstva za uporabu, jamstvo, računi... i naravno N9.

Ja sam dobio i zaštitnu silikonsku masku, nisam siguran jel standardni dio kutije. Maskica je crne boje (kao i moja N9), savršeno paše oko mobitela osim što treba dosta veliki trud uložit kako bi ju uopće stavili..

Mobitel je vrhunske izrade koliko primjećujem, ali mi izgleda nekako koda će se izgrebati di god da ga stavim. Mat zadnja strana i neki brušeni aluminij ili neka slična legura je na sredini poleđine, baš oko kamere nekako. Još je taj dio izbočen pa mi se čini da će se vrlo lako izgrebati..

Sa gornje strane se nalazi 3.5mm jack, poklopac ispod kojeg se krije microUSB utor i još jedan ispod kojeg je kartica.

Sa donje strane je zvučnik, a sa desne strane 3 tipke. 2 za glasnoću i jedna za paljenje mobitela.

Prvo paljenje...

Na moje neugodno iznenađenje, zahtjeva mini (micro) SIM karticu tako da je paljenje ipak odgođeno.. -.-'

Nakon 20-ak minuta u redu T-mobilea, ostalo je još samo 36 ljudi ispred mene, ali na moju sreću netko se nije odazvao na neki redni broj pa sam ja uletio. Ovaj put moram pohvaliti T-mobile jer mi je nova kartica proradila u roku 3 minute.

Konačno prvo paljenje mobitela je usljedilo, niz instrukcija kako što koristiti.. Sučelje je izvrsno zamišljeno, kao što vjerojatno znate, sve se radi pomoću jednostavnih gesta povlačenjem prsta sa jedne strane ekrana na drugu. U početku malo zbunjujuće, ali se brzo naviknete.

Mobitel radi dosta fluidno, mada mi nakon SGS2 više ništa nije fluidno, no to su samo visoki kriteriji zbog prelaska na lošiji uređaj.

Telefon nema mogućnost speed diala i dosta je otežano zvanje u vožnji pa ga ne preporučujem vozačima (MIUI ROM na androidu je najbolji za ovo, još mu ne nalazim ravnog).

Poruke su dosta jednostavne, smještene u balončiće. Postavke su dosta šture, nešto kao na iPhoneu. Samo glavne postavke se nude, nema file managera koliko primjećujem.. Browser je dosta brz, ali ne toliko kvalitetan. Recimo ne sužava tekst kada se zumira (wrap teksta, kako se zove to?) nego morate ići lijevo desno po ekranu čitati..

Kamera.. Najbolja kamera koju sam vidio na mobitelu do sada, a isprobao sam stvarno jako puno mobitela. Slikanje u mrklom mraku, od pritiska gumba za slikanje do fokusiranja, paljenja blica i bla bla bla do uslikane slike treba manje od jedne sekunde. Znači istovremeno slikanje, nevjerojatno kako brzo i dobro funkcionira! Evo, nemam riječi. Osto sam paf kad sam vidio kako to dobro funkcionira!
Sigurno da kvalitetom fotografija ima negdje i neka bolja kamera (N8 recimo), ali generalno gledajući, ovo je nešto fenomenalno!

Baterija.. Malo je rano govoriti za trajanje baterije, ali primjećujem da je sasvim zadovoljavajuće, dapače. Za sada se mojim korištenjem ponaša čak malo bolje od iPhonea 4 ili SGS2 rekao bi. Pretpostavljam da je to do relativno malog ekrana, pa s time i manje potrošnje.

Ekran.. AMOLED tehnologija je meni kao takva najbolje nešto što se dogodilo mobilnim uređajima. Poslije AMOLEDA, svaki drugi ekran izgleda isprano i loše. Rezolucija je sasvim dovoljna, pen tile matrica se ni ne primjećuje, jedino što smeta je veličina. Ok, ovo je dosta relativno jer će onima koji su koristili iPhone ovo biti možda preveliko, a nama koji smo koristili SGS2 ili bilo koji bolji android više manje - premalo..
Nije ekran zapravo toliko mal, koliko je to stvar neke navike rekao bi. Volio bi da je bar 4.1, 4.2. Najviše se to primjeti kod pisanja sms poruka ili bilo koje radnje kad su 2 palca na ekranu pa pokriju više prostora nego što bi trebala.
Sve u svemu, odlična vidljivost, odlične boje, oštrina, sve osim veličine (za moj ukus).

Video aplikacija je solidna, ništa specijalno napredna, nema se puno tu što za reći. Glazbe na mobitelu još uvijek nemam jer nisam spojio mobitel još sa kompom. Kad spojim, bit će i glazbe i testa slušalica i svega..

Ovi Store (ala appstore i android market) je čini mi se za sada u teškoj beti i najviše me podsjeća na WP7 marketplace (starije verzije ne Mango..). Mali broj aplikacija, one koje su dostupne su nikakve, navodno se mogu koristiti aplikacije sa Androida, al nisam još uvijek pronašao neki kvalitetan forum sa dobrom podrškom za ovaj uređaj. Nadam se da netko zna neki gdje bi mogao pronaći dosta korisnih informacija o mobitelu.

Glavno pitanje koje neke možda muči je to da li je mobitel vrijedan ovih novaca (3000 - 3500 kn u oglasniku)?

Mobitel je zasigurno nešto potpuno drugačije od svega na što ste možda navikli. Odličan software (iako mrtav OS). Po upotrebljivosti je ispod svih ostalih, ali moram priznati da je po ideji i svemu ostalome, iznad svih. Ja sam ga kupio i ne žalim. Zaljubio sam se u mobitel, toliko da će mi idući vjerojatno biti Lumia 900 ili nešto slično. Al do toga još ima ;)

Po meni kupnjom ovog mobitela radite nešto slično što i kupnjom iPhonea. Kupujete prestiž, a zauzvrat dobivate puno više. Kome je dano da shvati, shvatit će ;)

To bi više manje bilo to za sada. Ako netko ima kakvih još pitanja, pitajte, ako znam, odgovorit ću vam.

4 0 hvala 4
17 godina
Nokia N9 - Rasprava

Taj MeeGo OS je kakti baziran na linuxu, a kolko sam čul zna odlično iskoristit hardver, znači radi ko zmaj na tom mobu.. A mislim da bu s vremenom (ponuda aplikacija) se to proširilo, prvo su mislili odustat od tog OS-a, al na kraju ipak nekaj bude od njega (?).. Specke su odlične, a još s vremenom dok se dotjera os tokom updejta, nema sumnje da bu to bila pila od moba; pod pretpostavkom da tvorci nastave na daljnjem usavršavanju istog..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Nokia N9 - Rasprava

Baci i neke slikice.

ПАНТЕЛА БОГОТАЦ!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Nokia N9 - Rasprava

Mobitel je super, nema se tu što za reći. Dobro je složen koliko primjećujem i iz ovog hardvera izvlači sasvim pristojne perfomanse. Volio bi da je neki dualac sa gigom rama jer čim se otvori nekoliko prozora, sve počinje malčice sporije raditi. Naime mobitel svaki novi otvoren prozor ostavlja otvorenim. Čini mi se ko pravi multitasking, ali to ćemo još vidjeti s vremenom kad ga bacim na neka testiranja..

Slikice sa kamere ili slike mobitela?

Bude oboje, samo da nađem drugu kameru kojom ću slikat mobitel ;)

15 godina
Posto je dizajnerski mobitel,ja mislim da se ipak vise isplati uzet Arc S za nizu cijenu(ja sam ju vidio za 2400kn).Necu gledat ICS za Arc.Ekran je veci,ima dobre boje.Kamera je takodjer dosta dobra kod Arc.Neznam ima li N9 HDMI kao i Arc? Baterija je losija kod Arc,barem zakljucujem tako iz tvog reviewa pd N9. Na kraju,cijena cini dosta veliku razliku izmedju ova dva mobitela tako da je na kupcima da odluce.Dizajn,oba mobitela su posebna.
15 godina
protjeran
Kako to uredjaj s mrtvim os-om i manjom upotrebljivoscu moze nudit puno vise??? To ti je izjava kontradiktorna do bola..
Zasto bi itko za tolko para uzeo manje upotrebljiv uredjaj mrtvog os-a? Nije ti bas dobra reklama za uredjaj, ne znam ko bi ga kupio nakon sta procita sta si ti napisao.
13 godina
neaktivan

Arc S je prekrasan mobitel, tu se nema što za reći, ali N9 izgleda puuno elegantnije. Znam iz prve ruke jer sam imao i Arca svojevremeno i dok nisam vidio N9 tvrdio sam da je možda i najljepši mobitel kojeg sam vidio.

Ne želim da se tema pretvori pretjerano u usporedbe kojeg izabrati, barem nebi volio.

Trenutno sam mobitel uzeo za šminku, a ovo je stvarno prava šminka :)

N9 nema HDMI (barem ne kao direktni port), a baterija je po mom iskustvu bolja na N9 (subjektivni dojam, nemam baš neke testove).

Što se kamere tiče, Arc ima odličnu kameru, i što se tiče kvalitete slike vjerojatno su potpuno ravnopravni i slike izgledaju jednako dobro na oba mobitela. Stvar je u tome što je okidač na N9 tako brz da je to fenomenalno i bez konkurencije. E to je ona stvar koja se meni najviše sviđa kod ovog mobitela, uz dizajn naravno {#}

@ansha

Puno više od prestiža. Kao što sam rekao, kome je dano da shvati, shvatit će ;)

Ja nikad nebi dao toliko para za iPhone pa ga opet svi kupuju. Svaka roba ima svog kupca, čudni smo mi ljudi. Što je nekome savršenstvo, drugome je to ispod prosjeka.

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.1.2012 17:55 (EchoOne).
15 godina
protjeran
.. jos nesto, kazes nisi pozalio sta si ga kupio, a dajes ga na procijenu gdje pises da ga imas namjeru prodat. Mozda je do mene, al to mi isto zvuci cudno..
13 godina
neaktivan

Procjena je bila prije nego sam ga uopće dobio jer sam imao neku ponudu ;)

Zasad ga još nemam namjeru prodati jer mi se strašno sviđa.

Čemu takav napadački stav?

p.s. tema je lockana odma nakon što sam raspakirao mobitel ;)

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.1.2012 17:57 (EchoOne).
17 godina
EchoOne kaže...

Pusti njega.

Isfrustriran je jer ga njegov iPhone ne sluzi kako treba. {#}

U svemu ostalome vidi prijetnju.

Super mobitel taj N9!

- Psiho246
15 godina
protjeran
EchoOne kaže...

Kakav napadacki stav? Iznio si brojne kontradiktornosti u tekstu i onda kazes kome je dano da shvati, shvatit ce. Znaci postoje ljudi koji shvacaju da manje upotrebljiv uredjaj s mrtvim os-om nudi vise od onih upotrebljivijih sa "zivim" os-om? Bojim se da su ti koji to shvacaju uglavnom zatvoreni po ustanovama diljem hrvatske. Evo psiho se javio, on ce najbolje znat o kakvim ustanovama pricamo ;))
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.1.2012 18:04 (ansha).
13 godina
neaktivan
Nokia N9 - Rasprava

Samo nek se proba ovo razkuhat u raspravu "" vs "iPhone", sve ću vas prijavit {#}

Ne šalim se {#}

Još se ne mogu naviknut da nema one srednje tipke kojom palim ekran. U vožnji mi je smetalo paljenje ekrana duplim tapom po ekranu pa sad je jedini način da ga sa boka upalim. I malo je iritantno što kod punjenja moram poklopac od micro USB utora otklopit svaki put -.-'

I još jedna stvar, ne puni mi se na punjaču u autu.. Barem tako piše na mobitelu. Inače piše potrebno vrijeme punjenja još 135 min, a na punjaču u autu piše 1.440.000 min :S pa šta god to značilo..

0 0 hvala 0
14 godina
Nokia N9 - Rasprava

koje si boje uzeo N9, i ja planiram uskoro preci na MeeGo ;) al samo da mi je potrefiti plavu N9, za njeg bi i guz dao

Had a dream I was king, I woke up still king

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Moj je crni. Nekako mi je najelegantniji bio. Al lijepa je i u bojama ;)

Evo i jedan video što bi nas moglo dočekati u skoroj budućnosti (ako bude sreće).. Zasada projekt nije objavljen javno iz meni nepoznatih razloga. Pretpostavljam da imaju nekih pravnih prepreka ili jednostavno žele sklopiti ugovor sa nekom velikom firmom poput Nokie koja bi ih financirala. Osobno bi bio spreman platiti na ovo 10$, a uvjeren sam i mnogi drugi. Mala cijena za sve aplikacije sa Androida ;)

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2012 15:41 (EchoOne).
15 godina
protjeran
Nokia N9 - Rasprava

Ima li još tko da koristi N9?

Mislim je uzeti najviše zbog multitaskinga i gesta a trenutno sam na windows phoneu.

Trebaju mi mišljenja tih korisnika, kakav je MeeGo u usporedbi sa današnjim modernim OS-evima?

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
EZY-E kaže...

Mislim je uzeti najviše zbog multitaskinga i gesta a trenutno sam na windows phoneu.

Trebaju mi mišljenja tih korisnika, kakav je MeeGo u usporedbi sa današnjim modernim OS-evima?

Imao sam N9 početkom prošle godine i koliko se sjećam nije mi bio loš, ali me nije ni pretjerano oduševio. Mob ima vrlo dobar zaslon za ono vrijeme, a i kameru. Geste nisu ništa specijalno više gimmick. Ono što valja je multitasking, ali nije po meni bolji od ICS+ multitaskinga. Mislim da se mobitel ne može baš mjeriti s modernijim mobitelima s Android Jelly Beanom. Da ga je Nokia nastavila razvijati možda bi i bilo nešto, ovako samo vrlo dobar pokušaj. U iOS raspravu ne bih ulazio. ;)

15 godina
protjeran
intelduo1 kaže...
EZY-E kaže...

Imao sam N9 početkom prošle godine i koliko se sjećam nije mi bio loš, ali me nije ni pretjerano oduševio. Mob ima vrlo dobar zaslon za ono vrijeme, a i kameru. Geste nisu ništa specijalno više gimmick. Ono što valja je multitasking, ali nije po meni bolji od ICS+ multitaskinga. Mislim da se mobitel ne može baš mjeriti s modernijim mobitelima s Android Jelly Beanom. Da ga je Nokia nastavila razvijati možda bi i bilo nešto, ovako samo vrlo dobar pokušaj. U iOS raspravu ne bih ulazio. ;)

Pa koliko vidim po videima n9 je u multitaskingu puno bolji jer je to pravi multitasking za razliku od androida koji nakon nekog vremena aplikacije u pozadini zamrzne :)

Jedino me muči to što baš i nema aplikacija za njega.

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet
10 godina
neaktivan
Nokia N9 - Rasprava

pozz,imam pitanje u vezi accounta na nokia n9,sada dali ja to nezz napravit ili!moze li mi ko reci samo kako se pravi bar za store da skidam aplikacije potrebne.

Hvala unaprijed!!!

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Nokia N9 - Rasprava

pozdrav novi sam na forumu imam problem sa nokiom n9 ne mogu nikako da se prijavim na nokia accoun

dali mozda netko zna u ceme je problem kako god hocu da se registrujem ubjek izbaciva nkekve greske veze sa serverom i slicno ako netko zna o ceme je rijec bio bih jako zahvalan hvala unaprijed

0 0 hvala 0
11 godina
Nokia (microsoft) je ugasila server za registraciju tako da se ne mozes prijaviti. Ima nekih alternativnih servera preko kojih to mozes rijesiti, proguglal

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

aham pa koji su to serveri drug sta da trazim ako ti nije tesko da mi das kakvo upustvo prije sam koristio android sad sam presao na nokiu pa mi je sve novo ne kontam kako da se prijavim da bi mogao na telefonu ulazit u store i skidat aplikacije

11 godina
Nokia N9 - Rasprava

store za n9 je također ugašen

ovje ima svega pa pogledaj:

https://talk.maemo.org/forumdisplay.php?f=45

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice