Kamere u smartfonima- Rasprava
- poruka: 6.613
- |
- čitano: 1.689.137
- |
- moderatori:
DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Xiaomi 14u je tu negdje u top 10 - 15 sigurno.
Pa da, tako nekako, na tragu si DxO, vjerojatno su isti kriteriji u pitanju.😎
- vivo x100 ultra
- vivo x200 pro
- oppo x8 pro
- oppo x7 ultra
- iphone 16 pro max
- iphone 16 pro
- pura 70 ultra
Ovo je mojih top nekoliko, pa bi onda 14u stavio tu. Mob ima realnih problema sa hdrom i to mi je zabrinjavajuce.
HDR je jos jedna od stvari koje su mi vise ugasene nego upaljene.
To je jos jedna u nizu stvari koje cesto ubijaju fotku pored loseg algoritma.
Sve sto mogu reci prema viđenom, Vivo nije dostigao nivo Huawei Mate 20 PRO iz 2018 koji je fake portraite odrađivao rutinski...ne idealno ali svakako sa manje gresaka.
Mislim da je kamera u Vivo mobitelima precijenjena.
- vivo x100 ultra
- vivo x200 pro
- oppo x8 pro
- oppo x7 ultra
- iphone 16 pro max
- iphone 16 pro
- pura 70 ultra
Ovo je mojih top nekoliko, pa bi onda 14u stavio tu. Mob ima realnih problema sa hdrom i to mi je zabrinjavajuce.
Sve sto mogu reci prema viđenom, Vivo nije dostigao nivo Huawei Mate 20 PRO iz 2018 koji je fake portraite odrađivao rutinski...ne idealno ali svakako sa manje gresaka.
Mislim da nije, vivo nudi neke rezultate i stoji iza toga, a i cjenovno je ok.
S razlogom hvali, bar prema onom sto sam vidio na netu.
Za saomi citam da mu je "mana" hyperOS, znaci ima i saomi putra na glavi.
Portret nacin je bezveze, simulacija bokeha, pa zato ima poslozene objektive s razlicitm fokalama i dobijes prirodi bokeh, a ovaj telac je najveci (x200pro, 15U) u smartfon industriji za sada.
Samsung i ajfon nek se javi za dvije godine dok naprave ovo sto kinezi rade, a to je da postavljaju standarde i dizu ljestvicu svake godine sve vislje.
- vivo x100 ultra
- vivo x200 pro
- oppo x8 pro
- oppo x7 ultra
- iphone 16 pro max
- iphone 16 pro
- pura 70 ultra
Mislim da nije, vivo nudi neke rezultate i stoji iza toga, a i cjenovno je ok.
S razlogom hvali, bar prema onom sto sam vidio na netu.
Za saomi citam da mu je "mana" hyperOS, znaci ima i saomi putra na glavi.
Portret nacin je bezveze, simulacija bokeha, pa zato ima poslozene objektive s razlicitm fokalama i dobijes prirodi bokeh, a ovaj telac je najveci (x200pro, 15U) u smartfon industriji za sada.
Samsung i ajfon nek se javi za dvije godine dok naprave ovo sto kinezi rade, a to je da postavljaju standarde i dizu ljestvicu svake godine sve vislje.
Ok, odmaknimo se od fake portreta, gledao sam i standardne slike i opet ima znatno izrazeniji upliv SW obrade od Xiaomia.
Ako se to moze iskljuciti...super, ali ja na netu pronalazim samo uzasno procesirane fotke pa je za mene ta kamera kao neka igracka, svakako nista ozbiljno nebi fotkao s tim...tako cu misliti dok se ne uvjerim u suprotno.
Cini mi se da su u fazi gdje je Samsung bio sa prvim verzijama SW na S23U, tamo je algoritam celavim ljudima dodavao kosu i sl... uglavnom budalastine.
Evo da ne ispadne da izmisljam.
To je taj S23U algoritam, mislim da je ova fotka bio kljucni moment kada sam se pomalo poceo vracati foticima.
Znaci na jednoj fotki istom covjeku je algoritam nacrtao kosu a na drugom ne...Vivo je otprilike tu negdje trenutno.
To jednostavno nije za mene...Xiaomi je tu mila majka, najmanje agresivan algoritam.
Evo da ne ispadne da izmisljam.
To je taj S23U algoritam, mislim da je ova fotka bio kljucni moment kada sam se pomalo poceo vracati foticima.
Znaci na jednoj fotki istom covjeku je algoritam nacrtao kosu a na drugom ne...Vivo je otprilike tu negdje trenutno.
To jednostavno nije za mene...Xiaomi je tu mila majka, najmanje agresivan algoritam.
Vivo ne dodaje apsolutno nista na fotke, xiaomi je jadna majka a ne mila majka :D
logika vam je potpuno obrnuta i zato uvijek iste rasprave.
razmislite. cca 5 milijardi ljudi danas ima smartphone i koristi ga. od te brojke koliko njih ima osjećaja i smisla za fotografiju? ukoliko je to 1% prema 99% što vam to govori? i to mislim da sam bio optimističan.
treba li onda moderni komercijalni uređaj biti prilagođen za ovih 1%, dok će 99% i dalje raditi shit od fotografija i biti nezadovoljan ili bi trebalo biti obrnuto?
da ste vi proizvođač koji zarađuje od prodaje kojim bi putem išli?
vrlo jednostavno.
99% ljudi će biti oduševljeno onom portretnom fotkom lika koji vodi psa u šetnju, 1% će vidjeti detalje.
tih 1% će znati kako pravilno s tim smartphoneom fotkati.
problem? nema problema, on je samo u pogledu na stvari.
razmislite. cca 5 milijardi ljudi danas ima smartphone i koristi ga. od te brojke koliko njih ima osjećaja i smisla za fotografiju? ukoliko je to 1% prema 99% što vam to govori? i to mislim da sam bio optimističan.
treba li onda moderni komercijalni uređaj biti prilagođen za ovih 1%, dok će 99% i dalje raditi shit od fotografija i biti nezadovoljan ili bi trebalo biti obrnuto?
vrlo jednostavno.
99% ljudi će biti oduševljeno onom portretnom fotkom lika koji vodi psa u šetnju, 1% će vidjeti detalje.
Slazem se, ima i to sto si napisao smisla ali ja jednostavno ne mogu i necu biti tih 99% ljudi kao kolega Batman i Zvonac.😂
vrlo jednostavno.
Slazem se, ima i to sto si napisao smisla ali ja jednostavno ne mogu i necu biti tih 99% ljudi kao kolega Batman i Zvonac.😂
Future is now old man!
vrlo jednostavno.
Vratit ces se ti opet, bit ce samo pitanje vremena
Ma meni je ovako super, maknuo opterecenje da trazim idealnu mobilnu kameru i sada imam opet sirok izbor mobitela.
Prije je bilo...necu Samsung jer ima shit kameru, necu ovaj, necu onaj i na kraju mi se izbor svodio na 1-2 mobitela koji imaju jedino prihvatljivu kameru...sada nek ima pristojnu kameru i to je to...bar znam da i oni nazovi najbolji nisu ono sto trazim pa se time ne zamaram...zivot je ponovo lijep.🤗
Bacio oko na Honor V3, gledam sta sprema Honor V4, Fold7...😎
Zelim raskosan ekran na kojem mogu gledati prekrasne slike sa Fujia, Lumixa a ne onaj urnebes od umjetno generiranog IQ.
Dobra recenzija 15 Ultre.
Posebno je interesantan dio koji se tice 3X lece i koliko je ona zanimljiva a moram priznati da je upravo ta leca mene kupila i dovela do 14U.
Svaka cast 1 inch kameri ali pravi dragulj je bas ta 3X...jako korisna fokala 70/75mm f/1.8 i ne bas velik senzor ali kombinacija f/1.8 blende i te fokale je pun pogodak.
Prvi dio videa do 3m je posvecen tome.
Evo nesto relativno novijih fotki sa Xiaomi 14 Ultra.
Nekima je sada aktualan 15 Ultra pa otprilike mozete vidjeti sto se moze ocekivati od ove kamere.
Stavio sam raspon od 12 do 120 mm.
Ovaj mobitel ima odlicno pokriven cijeli spektar fokala a meni je jedna od drazih 35 i 75mm.
https://www.flickr.com/photos/62335771@N03/shares/5n1npP2ZGN