dogodi se tako čovjeku, koji ima izraženu averziju prema smartfonima, da pronađe smartfon i to ne u dućanu, već u šumi. prekriven jesenskom jutarnjom vlagom no potpuno funkcionalan, gotovo nov i s 99% napunjenosti baterije. i - o, užasa! - poželi ga vratiti zabludjeloj duši koja si je dopustila gubitak tako pametne naprave koja se ne zna sama vratiti doma. u tom trenutku prestaje sva pamet i počinje čist kretenizam. a evo i što se zbilo:
unutar telefona (s unutarnje stranje poklopca) ili na "futroli" nema nikakvih naznaka tko je vlasnik. telefon (poznata marka, nevezan za mreže, vrijednost nekih cca 1000 novaca) zaključan, a oba sim-a zaštićenja pinovima. kako god okreneš, nema načina da sam, pregledavanjem popisa poziva, primjerice, pronađeš nekoga tko barem pozna vlasnika, nazoveš ga i obavijestiš o pronađenoj pameti. uzme čovjek iz uvoda tako tu napravu i uputi se u nekakav servis s molbom da "provali" u sustav (android) i pokaže podatke o vlasniku ili popis poziva. "znate, mi se time ne bavimo. odite kod operatera čiji je sim, oni vam to začas ...". kod operatera (t-com): "mi to ne smijemo učiniti jer momentalno dobivamo otkaz ako samo i pokušamo. odite policiji, oni to obavljaju rutinski." u policiji: "ni u ludilu, osim ako je telefon povezan s kaznenim djelom. to vam inače rutinski radi operater." napomene čovjek da ga već vozaju vamte-tamte i brusim-brusim-škarice a samo želi vratiti telefon vlasniku, za kojega ne zna tko je. operater tvrdi da to ne smije činiti ("provaliti" u sim). veli policajac: "ma zajebavaju vas. ne da im se s time petljati. ja vam mogu napisati potvrdu da ste predali telefon i poslati ga nalaznom uredu." m-da.
i s pravom čovjek tad pomisli: jebite se svi redom, od bivšeg vlasnika, preko servisa i operatera, do murije. odnese jadan izgubljen pametan telefon (a zapravo glup kao i njegov bivši vlasnik) doma, načini hard reset i voila! - sad ima gotovo nov i potpuno funkcionalan smartfon (koji je uz reset i ažurirao android s 4-nešto-nula na 4-nešto-dva, kitkat) koji, iako ga je dobio "badava" (ne računajući vrijeme utrošeno na uzaludne pokušaje vraćanja) zapravo ne želi jer mu se takve naprave gade i smatra ih beskorisnima, budući da već ima telefon "na gumbe" čija baterija izdrži i dulje od tjedan dana, dok ovaj "pametan" u pola sata izgubi i 10% struje prikupljajući prašinu na stolu. ostaje jedino nada da je bivši vlasnik podatke spremio kao rezervnu kopiju nekamo "u oblak", kad je telefon već ostavio u jesenskoj magli. a nalaznik će već naći žrtvu da joj daruje smartfon. nekoga tko i dalje ne razumije prednosti mozga nad uređajima.
poanta ove tužne priče je: sustav (ne android, već rvacka) ne funkcionira pa se sami pobrinite da vam se vrati ono što ste izgubili (preventivom i naznakama nalazniku i pažnjom) ili sve podatke koje ste imali u toj napravi prikupljajte iznova, uključujući i trošak nabave nove naprave.