Web Dizajn Tvrtka i PDV

poruka: 4
|
čitano: 5.071
|
moderatori: vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Web Dizajn Tvrtka i PDV

Pozdrav.

Planiram kroz koji mjesec otvoriti Web Dizajn/Dev tvrtku preko j.d.o.o-a i nasao sam ovaj clanak koji govori o tome.

http://www.poslovni.hr//tips-and-tricks/kako-doista-izgleda-otvaranje-tvrtke-za-10-kuna-doznajte-iz-prve-ruke-221190

Sve mi je jasno iz clanka ali sustav PDVa i sve to mi je totalno nepoznato.

1.Moram li uopce biti u sustavu PDVa posto mi promet sigurno nece biti visi od 230.000kn?

2.Ako nisam u sustavu PDVa kakvu vrstu racuna bi trebao izdavati? R1?

3. Treba li mi knjigovoda ako nisam u sustavu PDVa?

Svaka pomoc/sugestija je dobrodosla. Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.1.2014 23:53 (fade).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Web Dizajn Tvrtka i PDV

Probat cu odgovoriti iz sjećanja, jer sam već pomagao oko slične teme:

1) Imaš 3 opcije, obrt u sustavu PDV-a, obrt koji nije u sustavu PDV-a i paušal.

Paušal imaš točno određenu cifru (150.000kn) koju ne smiješ prijeći i točno znaš koliko će ti porezi iznositi.

http://www.makora.hr/obrt-pausalni/

Za obrt koji nije u sustavu PDV-a, mislim da je granica malo višlja, te da iznosi 230.000 kn.

Razlike, prednosti / nedostaci paušala i obrta van sustava PDV-a moraš proguglati, ili pričekaj nekog stručnijeg.

2) Što se tiče računa ti izdaješ račun bez iskazanog PDV-a, jednostavno :).

Uzmi npr. uslugu održavanja web stranice koju ti naplaćuješ 100 kn. Tvoju stranku, koja može biti u sustavu PDV-a, ona košta 100 kn, na što si on ne može iskoristiti pretporez.

Da si u sustavu PDV-a, ti bi naplaćivao uslugu 100 kuna + pdv, tako da bi tebi opet došlo 100kn od usluge, a 25 kuna bi išlo državi. Tih 25 kuna bi onaj tko ti uslugu plaća također sebi iskoristio za pretporez.

Sada se nešto mijenjalo oko R1 računa, pa u to nisam siguran. No moraš obratiti pažnju da recimo kod usluge veće od 500 kn, uvijek moraš slati prvo ponudu i slično. Malo sada odlazim u previše detalja, no najbolje bi bilo raspitati se kod obližnjeg knjigovođe, vjerojatno će se naći dobra duša koja će ti to sve pobliže objasniti.

3) Ni za jednu vrstu obrta ti knjigovođa ne treba, knjige možeš voditi sam, pitanje je znaš li? Kao što rekoh malo iznad, raspitaj se po obrtima o svim mogućnostima, nemoj se oslanjati puno na net. Daleko od toga da tu nema stručnih ljudi, no ne može ti netko napisati toliko informacija koje ti mogu pomoći, koliko ti u pola sata razgovora možeš saznati.

Nadam se da sam pomogao barem 1%.

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Web Dizajn Tvrtka i PDV

Hvala na informativnom postu. Malo sam citao o pausalu i mislim da bi trebao biti dobro rijesenje.

Istina za ovo o razgovoru, naci cu knjigovodu i nekoga sa slicnom tvrtkom pa pitati sve u detalje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.1.2014 21:53 (fade).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: Web Dizajn Tvrtka i PDV
fade kaže...

Pozdrav.

Planiram kroz koji mjesec otvoriti Web Dizajn/Dev tvrtku preko j.d.o.o-a i nasao sam ovaj clanak koji govori o tome.

http://www.poslovni.hr//tips-and-tricks/kako-doista-izgleda-otvaranje-tvrtke-za-10-kuna-doznajte-iz-prve-ruke-221190

Sve mi je jasno iz clanka ali sustav PDVa i sve to mi je totalno nepoznato.

1.Moram li uopce biti u sustavu PDVa posto mi promet sigurno nece biti visi od 230.000kn?

2.Ako nisam u sustavu PDVa kakvu vrstu racuna bi trebao izdavati? R1?

3. Treba li mi knjigovoda ako nisam u sustavu PDVa?

Svaka pomoc/sugestija je dobrodosla. Hvala.

1. Ne moraš ako ne želiš.

2. Običan račun uz naglasak na računu da poduzetnik nije u sustavu PDVa i da PDV nije obračunat.

3. Knjige možeš voditi i sam, ali preporučam knjigovođu, jer su brži i stručniji od tebe. Ako nema PDVa, ima drugih obrazaca koje treba predavati i ispunjavati + plaća ako nisi negdje drugdje pijavljen.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice