TechnoMAX - zamjena notebooka

poruka: 151
|
čitano: 31.744
|
moderatori: vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
RE: TechnoMAX - zamjena notebooka
Old Iggy kaže...
mbaksa kaže...
Old Iggy kaže...

Imaš osnovne probleme sa shvaćanjem. Imaš i ZOO i ZoZP, malo čitaj i sve će ti biti jasnije. A i DI i udruge pa se raspitaj.

To što si podvukao ti misliš da je nedostatak, ali je u pitanju neispravnost. Dvije potpuno logički i pravno odvojene stvari. Uređaj može biti neispravan, ali nema nedostatak.

Ovo što si napisao je članak 401, koji sam i rekao da pročitaš.

Ti imas osnovne probleme sa shvacanjem. Elektronicki/tehnicki neispravan proizvod ima materijalni nedostatak (kao prijenosnik od pokretaca teme). On je zbog tog nedostatka neispravan. Druga je stvar ako racunalo ima instaliran krivi driver ili mu je BIOS krivo podesen.

To što je to tebi logički nedostatak ne znači i da je pravno gledano nedostatak. U tome je osnovni problem i na što se brdo onih koji provire u zakon love k'o muhe na ljepilo.

Jasno je navedeno što je i kako nedostatak. Neispravnost ne spada tu.

Zakon kaze:

(1) Nedostatak postoji:
1) ako stvar nema potrebna svojstva za svoju redovitu uporabu ili za promet ->  uredjaj nema potrebana svojstva za svoju redovitu uporabu

...

4) kad je prodavatelj predao stvar koja nije jednaka uzorku ili modelu, osim ako su uzorak ili model pokazani samo radi obavijesti -> prodavatelj je predao stvar koja nije jednaka uzorku ili modelu (neki elektronicki krug ili cip u prodanoj stvari nije jednak onome u uzorku ili modelu)

17 godina
mbaksa kaže...
Old Iggy kaže...
mbaksa kaže...
Old Iggy kaže...

Imaš osnovne probleme sa shvaćanjem. Imaš i ZOO i ZoZP, malo čitaj i sve će ti biti jasnije. A i DI i udruge pa se raspitaj.

To što si podvukao ti misliš da je nedostatak, ali je u pitanju neispravnost. Dvije potpuno logički i pravno odvojene stvari. Uređaj može biti neispravan, ali nema nedostatak.

Ovo što si napisao je članak 401, koji sam i rekao da pročitaš.

Ti imas osnovne probleme sa shvacanjem. Elektronicki/tehnicki neispravan proizvod ima materijalni nedostatak (kao prijenosnik od pokretaca teme). On je zbog tog nedostatka neispravan. Druga je stvar ako racunalo ima instaliran krivi driver ili mu je BIOS krivo podesen.

To što je to tebi logički nedostatak ne znači i da je pravno gledano nedostatak. U tome je osnovni problem i na što se brdo onih koji provire u zakon love k'o muhe na ljepilo.

Jasno je navedeno što je i kako nedostatak. Neispravnost ne spada tu.

Zakon kaze:

(1) Nedostatak postoji:
1) ako stvar nema potrebna svojstva za svoju redovitu uporabu ili za promet ->  uredjaj nema potrebana svojstva za svoju redovitu uporabu

...

4) kad je prodavatelj predao stvar koja nije jednaka uzorku ili modelu, osim ako su uzorak ili model pokazani samo radi obavijesti -> prodavatelj je predao stvar koja nije jednaka uzorku ili modelu (neki elektronicki krug ili cip u prodanoj stvari nije jednak onome u uzorku ili modelu)

Uređaj ima svojstva, ali je neispravan. Tu ti je logički problem.

Stavka 4 nema veze s ničim - što je tu uopće interesantno?

17 godina
moderator
Old Iggy kaže...

Nije u pitanju ima li uredjaj ikakva svojstva, nego ima li svojstva za svoju redovitu uporabu - citaj sto pise! - uredjaj, poput onog pokretaca teme, nema svojstva za svoju redovitu uporabu.

Old Iggy kaže...

Kako nema veze s nicim? Prodana stvar je razlicita od modela/uzorka - model/uzorak se pali nakon pritiska na gumb za ukljucenje, dok se prodana stvar ne pali. Model/uzorak ima ispravne sve elektronicke krugove i cipove, prodana stvar nema - dakle, elektronicki krugovi/cipovi u prodanoj stvari ne odgovaraju onima u modelu/uzorku.

17 godina
mbaksa kaže...
Old Iggy kaže...

Nije u pitanju ima li uredjaj ikakva svojstva, nego ima li svojstva za svoju redovitu uporabu - citaj sto pise! - uredjaj, poput onog pokretaca teme, nema svojstva za svoju redovitu uporabu.

Old Iggy kaže...

Kako nema veze s nicim? Prodana stvar je razlicita od modela/uzorka - model/uzorak se pali nakon pritiska na gumb za ukljucenje, dok se prodana stvar ne pali. Model/uzorak ima ispravne sve elektronicke krugove i cipove, prodana stvar nema - dakle, elektronicki krugovi/cipovi u prodanoj stvari ne odgovaraju onima u modelu/uzorku.

Ne shvaćaš jednu iznimno bitno stvar - pravno gledano, uređaj je neispravan, no nema nedostatak zakonski definirano.

I tebi i meni je u 99% slučajeva nedostatak sinonim neispravnosti, nažalost ovdje je enormna razlika. Zvrcni sutra DI i sve će ti razjasniti.

15 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Gle to nema smisla u elektronici, naši zakoni nisu usmjereni u pravom smjeru.

Kakav uzorak?

Evo nemam ništa izloženo, šta je uzorak?

Slika? Ni na slici se laptop ne može uključiti.

Na slici laptop ima plavi wallpaper, jer to možda uzorak?

Pročitaj nekad opise na stranicama proizvođača:

"Kranji proizvod se može razlikovati od proizvoda

sa slike, proizvođač zadržava sva prava u izmjeni proizvoda."

Dakle već tad ti sve to pada u vodu.

Taj zakon se najviše odnosi na tekstilnu i sličnu industriju,

recimo kupih hlače koje

ima 4 gumba, ali jedan fali.

Tad su hlače ispravne, ali ne podliježu uzorku koji je po zakonu propisan.

Ili auto sa tri kotača, ili recimo stolac koji nema naslona itd itd...

Dakle ono što se vidi i što je opipljivo...

Recimo da na laptopu ne radi memorija, to nigdje u zakonu nije objašnjeno.

Šta ako ja imam izložbeni/ogledni primjerak sa neispravnom memorijom,

dali to znači da je to normalno?

Ili ako moj uzorak ima isčupanu tipku ENTER, dakle svi moraju tako biti?

Jednostavno odyebite naše zakone koji nisu modernizirani,

niti će ikad biti sa ovim našim pravnicima i političarima...

Papir je jedno a praksa je drugo....

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
17 godina
moderator
Old Iggy kaže...
mbaksa kaže...
Old Iggy kaže...

Old Iggy kaže...

Ne shvaćaš jednu iznimno bitno stvar - pravno gledano, uređaj je neispravan, no nema nedostatak zakonski definirano.

I tebi i meni je u 99% slučajeva nedostatak sinonim neispravnosti, nažalost ovdje je enormna razlika. Zvrcni sutra DI i sve će ti razjasniti.

Kako nema nedostatak, kad zakon eksplicitno kaze da uredjaj ima nedostatak kad nema svojstva za svoju redovitu uporabu?

Mislim da je tu kamen spoticanja rijec "svojstvo", koje ocito drugacije dozivljavamo.

Ti si zvao DI pa si ih to pitao ili sto?

16 godina
Don Kihoty kaže...

Papir je jedno a praksa je drugo....

- kao i predhodni vezani post, sve što si naveo mi je poznato i točno. (i slažem se).

Dat ću suprotan primjer. Po uzoru na kartašku igru 'magaraca' (karta lutalica). Trgovac zaprimi neispravan proizvod i stavi ga ponovo u prodaju kojeg idući kupac dobije. Tako vrti dok ne dobije garanciju-zamjenu ili neki kupac pristane na servisno rješavanje problema umjesto zamjene za novi. Upravo zato svaki kupac treba paziti na originalnu-neotvaranu ambalažu. Upravo zato se sva takva roba mora vratiti na prepakiravanje. To bi moralo biti rješeno na relaciji malo-vele prodaja.

(česta kombinacija kad se garancija ne štambilja odmah, nego ''za par dana..'', što kupac naivno misli da mu je neka prednost)

Ponekad sam zakon daje kupcu previše prava (kao vraćanje bez objašnjenja..) ali, ako mu to zakon daje, zakona bi se morali pridržavati i kupac ga može koristiti (naravno, ako uspije u raspravi s trgovcem).

Taj dio, zapravo veliki lanci uzimaju kao uračunati rizik, s razlikom da oni to mogu... ispada da se 'mali' nesmiju baviti prodajom jer je preskupa.

Realno, prošlo je vrijeme zarade na trgovanju PCom. Mora biti neki drugi core biznis dok prodaja ide po nardžbi, nikako lager.

Kao što i Toshiba daje garanciju, to je istovremeno reklama, samim time nije gubitak, možda i ušteda ili povećanje prometa... (jer je zato i pokrenuta kampanja).

U vezi leksičko-pravne razlike između 'nedostatak' - 'neispravnost' - tu ni baraba Luka ili vrsni pravnik / enolog Sheky nebi bili od pomoći, jer se vjerojatno ne sjećaju što su sve potpisivali, a potpisali su i gore stvari od zbrćkanog zakona.

Koliko god se u zakonu mora tražiti preciznost ovdje je to teško izvedivo. Još manje je od koristi kupcu koji u većini slućajeva nemože ništa poduzeti.

Važnija je dobra volja trgovca-servisera da rješi problem u korist kupca.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
mbaksa kaže...
Old Iggy kaže...

Kako nema nedostatak, kad zakon eksplicitno kaze da uredjaj ima nedostatak kad nema svojstva za svoju redovitu uporabu?

Mislim da je tu kamen spoticanja rijec "svojstvo", koje ocito drugacije dozivljavamo.

Radio sam puno po tom pitanju, bio voditelj servisa u par firmi, radio direktno s DI...

Inače uz ovih par zakona ima brdo pravilnika (da se ne ide u dubinu), no taj "problem" je  čest i mnogi se na to pozivaju i jako su zbunjeni kad ih odbiju.

Primjer: imaš prijenosnik s WLAN-om u ponudi. Kupac kupi i WLAN ne radi. Ako je WLAN u kvaru, prijenosnik ima to svojstvo ali je neispravan i ide na servis. Ako WLAN-a nema (krivo je naveden / reklamiran / ponuđen), prijenosnik ima nedostatak (nema svojstvo) i može zamjena drugim (koji ima), povrat novca...

EDIT: @ihush: povrat robe je moguć samo kod kupnje na daljinu. To je omogućeno upravo zato što nije moguć pregled stvari koji je zakonom obavezan.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.9.2010 22:28 (Old Iggy).
16 godina
Old Iggy kaže...

EDIT: @ihush: povrat robe je moguć samo kod kupnje na daljinu. To je omogućeno upravo zato što nije moguć pregled stvari koji je zakonom obavezan.

- točno, povezuje se s kupnjom na neviđeno.

Ipak ima i drugih klauzula, kao praksa EU, koji imaju pravilo za povrat unutar 14 dana, što će HR morati uskladiti prilikom ulaska u EU...

Ako je zakon negdje zapisan, možda je samo 'dobro skriven ili kamufliran amandmanima'

Prije godinu dana je u BUGu bio tekst ... što neznači da je točan, još manje da se primjenjuje.

- vjerojatno si u pravu, ipak evo jedan txt.

''Povrat ispravne robe uz povrat novca neće biti moguć ukoliko ne bude ispunjen jedan od sljedećih uvjeta:
Roba i dodatni dijelovi koji su sastavni dio paketa moraju biti u količini i stanju u kojem su originalno isporučeni - bez fizičkih oštećenja.
Originalna ambalaža proizvoda mora biti bez fizičkih oštećenja, ogrebotina, udubljenja i nesmije biti izljepljena samoljepljivom trakom dostavnih službi .
Uz robu koja se šalje obavezno trebate poslati i kompletnu dokumentaciju koja je dobivena sa uređajem: račun, jamstvo, upute.
Troškove povrata ispravne robe snosi kupac.''

17 godina
ihush kaže...
Old Iggy kaže...

- točno, povezuje se s kupnjom na neviđeno.

Ipak ima i drugih klauzula, kao praksa EU, koji imaju pravilo za povrat unutar 14 dana, što će HR morati uskladiti prilikom ulaska u EU...

Ako je zakon negdje zapisan, možda je samo 'dobro skriven ili kamufliran amandmanima'

Prije godinu dana je u BUGu bio tekst ... što neznači da je točan, još manje da se primjenjuje.

- vjerojatno si u pravu, ipak evo jedan txt.

''Povrat ispravne robe uz povrat novca neće biti moguć ukoliko ne bude ispunjen jedan od sljedećih uvjeta:
Roba i dodatni dijelovi koji su sastavni dio paketa moraju biti u količini i stanju u kojem su originalno isporučeni - bez fizičkih oštećenja.
Originalna ambalaža proizvoda mora biti bez fizičkih oštećenja, ogrebotina, udubljenja i nesmije biti izljepljena samoljepljivom trakom dostavnih službi .
Uz robu koja se šalje obavezno trebate poslati i kompletnu dokumentaciju koja je dobivena sa uređajem: račun, jamstvo, upute.
Troškove povrata ispravne robe snosi kupac.''

ZoZP je već prilagođavan za EU.

Gdje si našao ova donji tekst? Toga u zakonima nema...

17 godina
moderator
Old Iggy kaže...
mbaksa kaže...
Old Iggy kaže...

Radio sam puno po tom pitanju, bio voditelj servisa u par firmi, radio direktno s DI...

Inače uz ovih par zakona ima brdo pravilnika (da se ne ide u dubinu), no taj "problem" je  čest i mnogi se na to pozivaju i jako su zbunjeni kad ih odbiju.

Primjer: imaš prijenosnik s WLAN-om u ponudi. Kupac kupi i WLAN ne radi. Ako je WLAN u kvaru, prijenosnik ima to svojstvo ali je neispravan i ide na servis. Ako WLAN-a nema (krivo je naveden / reklamiran / ponuđen), prijenosnik ima nedostatak (nema svojstvo) i može zamjena drugim (koji ima), povrat novca...

Cudno mi je to tumacenje - ti u osnovi izjednacavas nedostatak s izostankom. Ja pod rijecju "nedostatak" podrazumijevam manu proizvoda. I smatram da prijenosnik ima manu ako se ne moze ukljuciti. Ili ako mu WLAN ne radi. Pod "svojstvom" podrazumijevam sposobnost spajanja na bezicnu mrezu - ako proizvod nema to svojstvo (a trebao bi imati s obzirom da ima ili bi trebao imati WLAN adapter), onda to smatram manom (nedostatkom) tog proizvoda.

Ujedno, clanak 400 ZOO-a ne koristi rijec "nedostatak" kao sinonim za izostanak (komponente iz racunala?), nego kao sinonim za manu - kaze, recimo u stavku 2: Prodavatelj odgovara i za one materijalne nedostatke koji se pojave nakon prijelaza rizika na kupca ako su posljedica uzroka koji je postojao prije toga. - Ako je nedostatak "izostanak" neceg, onda su bezveze pisati stavke 2 i 3, posto se WLAN adapter nece sam materijalizirati u prijenosniku, ili nestati iz njega, nakon sto je kupac odnio prijenosnik doma ili u roku od sest mjeseci od kupovine (3: Predmnijeva se da je nedostatak koji se pojavio u roku od šest mjeseci od prijelaza rizika postojao u vrijeme prijelaza rizika, osim ako prodavatelj ne dokaže suprotno ili suprotno proizlazi iz naravi stvari ili naravi nedostatka.).

Uglavnom, poslao sam upit za tumacenje zakona Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva pa se nadam da ce u dogledno vrijeme rastumaciti nedoumice.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.9.2010 23:10 (mbaksa).
16 godina

-ukucao traženu formulaciju u google, - Svijet medija. Ali je često bilo spominjano. Mada u NN nema ništa takvog. Kao da je taj zakon nestao ako je i postojao. Urbani mit?

17 godina
mbaksa kaže...

Cudno mi je to tumacenje - ti u osnovi izjednacavas nedostatak s izostankom. Ja pod rijecju "nedostatak" podrazumijevam manu proizvoda. I smatram da prijenosnik ima manu ako se ne moze ukljuciti. Ili ako mu WLAN ne radi. Pod "svojstvom" podrazumijevam sposobnost spajanja na bezicnu mrezu - ako proizvod nema to svojstvo (a trebao bi imati s obzirom da ima ili bi trebao imati WLAN adapter), onda to smatram manom (nedostatkom) tog proizvoda.

Ujedno, clanak 400 ZOO-a ne koristi rijec "nedostatak" kao sinonim za izostanak (komponente iz racunala?), nego kao sinonim za manu - kaze, recimo u stavku 2: Prodavatelj odgovara i za one materijalne nedostatke koji se pojave nakon prijelaza rizika na kupca ako su posljedica uzroka koji je postojao prije toga. - Ako je nedostatak "izostanak" neceg, onda su bezveze pisati stavke 2 i 3, posto se WLAN adapter nece sam materijalizirati u prijenosniku, ili nestati iz njega, nakon sto je kupac odnio prijenosnik doma ili u roku od sest mjeseci od kupovine (3: Predmnijeva se da je nedostatak koji se pojavio u roku od šest mjeseci od prijelaza rizika postojao u vrijeme prijelaza rizika, osim ako prodavatelj ne dokaže suprotno ili suprotno proizlazi iz naravi stvari ili naravi nedostatka.).

Uglavnom, poslao sam upit za tumacenje zakona Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva pa se nadam da ce u dogledno vrijeme rastumaciti nedoumice.

Dao sam samo jedan primjer, ima ih milijardu, no kvar ne spada u to. Tu je problem.

Javi kad se jave, više me zanima brzina odgovora. Osmijeh

ihush kaže...

-ukucao traženu formulaciju u google, - Svijet medija. Ali je često bilo spominjano. Mada u NN nema ništa takvog. Kao da je taj zakon nestao ako je i postojao. Urbani mit?

Baš to. Nažalost, dio ljudi to uzima zdravo za gotovo i nastaju gadni problemi. Dijelom i zato mnoge firme više ne rade s fizičkim osobama.

17 godina
moderator
ihush kaže...

Kombinacija urbanog mita i pokvarenog telefona. Tako nesto ne postoji u Zakonu o zastiti potrosaca (bilo je kao da ce se to uvesti radi priblizavanja zakonodavstvu EU, ali posto smo mi ofce, to nije ucinjeno). Procitaj moje postove na ovoj temi. Ako postoji nesto o povratu ispravne robe u nekim drugim zakonima (Zakon o obveznim odnosima?), onda molim nekog da navede koji zakon je u pitanju, koji clanak i koji stavak. Zakon o zastiti potrosaca omogucuje to samo za kupovinu na daljinu - ne znam da li je sto promijeneno u onim izmjenama zakona - ako se kome da to citati, nek istrazi.

Uglavnom, ako ti netko omogucuje povrat ispravne robe (kad ne kupujes na daljinu), to je iskljucivo njegova dobra volja (ili bolje reci - to su njegovi pozitivni pravilnci, koje je sam donio i kojih se onda i treba pridrzavati). Bar sto se tice Zakona o zastiti potrosaca.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.9.2010 23:32 (mbaksa).
17 godina

glede 7 dana i naljepnica:

ja sam, kupio sony lcd u sony centru, koristio ga 2 dana,odljepio onu naljepnicu koja je preko cijelog pijano kucista.

nisam istrpio ghosting koji mi je nekada odvlacio paznju.

posao tamo sa +1000kn vise, vratio onaj tv u kutiji sa stireporom, uzeo drugi sa 100hz i motionflow opcijom i rijesio se ghostinga.

niko nista nije pitao ni gnjavio.

ja:

- evo mene opet, evo i televizije u kutiji, sve je unutra.

u pi*** ma**** ima duhova kad tamni predmeti prelaze preko svijetle povrsine.

razmazuje se trag.

prodavac:

- dobar dan, evo samo trenutak (imao je kupca)

ja:

-ima li koja 100 erca?

kaze google da tamo nema duhova?

model 500.. aha evo ga..pajdo imas koji u magazinu?

prodavac:

-samo trenutak gospodine

ja:

evo jos ijadu kuna i nju nosim

nakon 5 minuta,ja u autu sa drugim tv-om.

prezadovoljan sa kvalitetom.

jos jedan dokaz da su startni modeli bullshit.

sve proslo glatko,samo vrati u ambalazi kako spada.

Avanti o popolo, alla riscossa Bandiera rossa, bandiera rossa Avanti o popolo, alla riscossa Bandiera rossa trionferà.
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
torrente kaže...

Zahvali trgovini...

17 godina
Old Iggy kaže...

Zahvali trgovini...

naravno da jesam.

napomenuo sam jos kako su dvije baterijice u daljinskom i svi oni papirici i sto sam naceo unutra ugurani u kutiju.

odgovor:

nema problema.

nama je bitno da ste vi sada zadovoljni i imate pravo biti nezadovoljni prikazom slike i zamjeniti uredjaj.

znaci ovo mogu svi napraviti,ali nece.

ako se pitate kud taj tv ide?

neee, ne ide on drugom kupcu...firme kao sony centar koje dilaju iz prve ruke, rentavaju tv uredjaje za raznorazne prezentacije i skupove.

vraceni tv ce mozda biti u nekim projekcijskim wall aranzmanima i jos ce zaradit na njemu (ili ti ga,sam sebe ce isplatit).

to sam provjerio.

zakljuca, kupujte u original dobavljaca,a ne nekog indijanca koji je treca ruka.

Avanti o popolo, alla riscossa Bandiera rossa, bandiera rossa Avanti o popolo, alla riscossa Bandiera rossa trionferà.
17 godina
torrente kaže...
Old Iggy kaže...

Zahvali trgovini...

naravno da jesam.

napomenuo sam jos kako su dvije baterijice u daljinskom i svi oni papirici i sto sam naceo unutra ugurani u kutiju.

odgovor:

nema problema.

nama je bitno da ste vi sada zadovoljni i imate pravo biti nezadovoljni prikazom slike i zamjeniti uredjaj.

znaci ovo mogu svi napraviti,ali nece.

ako se pitate kud taj tv ide?

neee, ne ide on drugom kupcu...firme kao sony centar koje dilaju iz prve ruke, rentavaju tv uredjaje za raznorazne prezentacije i skupove.

vraceni tv ce mozda biti u nekim projekcijskim wall aranzmanima i jos ce zaradit na njemu (ili ti ga,sam sebe ce isplatit).

to sam provjerio.

zakljuca, kupujte u original dobavljaca,a ne nekog indijanca koji je treca ruka.

Naravno da neće svi to raditi, to je problem (možda problem nije prava riječ, ali...).

Problem s trećom rukom je što je najčešće nešto sitno jeftinija (jer radi s mizernom zaradom), a na to se kupci navlače.

17 godina

@old iggy

Ako ništa drugo, natjerao si me da prolistam časopise i tumačenja - i, vidi, stvarno zakon pravi razliku imeđu meterijalnog nedostataka, u kojem kupac može birati što želi, i neispravnosti u jamstvenom roku, gdje kupac ne može birati nego poduzete radnje (1. popravak, 2. zamjena, 3. povrat novaca ili sniženje) idu po navedenom redoslijedu. Hvala :)

Za one koji žele znati više - upućujem na http://www.rrif.hr/Odgovori_na_pitanja_Drzavnog_inspektorata_o_zastit-526-vijest.html. Ja ga imam ispred sebe, ali ne smijem skenirati, tako da...

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.9.2010 9:51 (Elles D.).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
protjeran
torrente kaže...

Jesi prvi puta kad si kupio LCD platio u kešu?

Jesi.

Jesi pri zamjeni imao anomaliju na LCD-u,

koju će oni slati na reklamaciju?

Jesi. -> Ghosting

Jesi imao sve papire, kutije itd itd?

Jesi. -> Nadam se da si bar izvadio baterije iz daljinca, da ne procure, šteta daljinca ako radi.

Ti nisi tražio povrat novca, nego zamjena za skuplji

model, i naravno, to ide bez problema,

samo način plaćanja mora biti isti kao i kod prve kupnje.

Recimo da si prvi put kupio na Diners,

doplatit bi isto morao Dinersom.

A za foliju nije ni bitno, tog se ima na bacanje...

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
15 godina
protjeran
Elles D. kaže...
 jamstvenom roku, gdje kupac ne može birati nego poduzeti radnje (1. popravak, 2. zamjena, 3. povrat novaca ili sniženje) idu po navedenom redoslijedu

Točno to, ali evo da se i to razjasni u praksi (da sad ljudi nebi zahtjevali

brda i doline, recimo ROG ploču za 300kn, totalno sniželje bla bla).

Ti kupiš RAM Mushkin kit 2x 2GB 1600MHz CL9, Black Line Stilleto.

Tvoja cijena je 1000kn sa mojom zaradom od 3%.

Dakle ulazna cijena je 790kn +3% + 23% = 1000.85Kn, no zaokgružimo na 1000 da je lakše.

Sad kupci kad idu vaditi PDV, oni vade 23%,

što nije točno, jer ne možeš vaditi PDV na ulaznu cijenu i na cijenu sa zaradom, jer

dobiješ nešto treće.

1000 - 23% = 770kn, dakle 20kn manje od ulazne, i bez 23.7kn zarade.

PDV se vadi drugačije, na krajnju cijenu se uvjek oduzima 18.699999999%,

zaokruženo na 18.7%.

Dakle ovako: 1000 - 18.7% = 813 - 3% = 788.61kn (to je to, manje onih 85 lipa

što sam maknuo gorem, dakle 790kn)

E sad, šta se dešava sa tim produktom kad je pokvaren?

1. Popravak

Links je uvoznik za Mushkine,

šalje se njima, oni recimo ne mogu popraviti,

a ne mogu dati isti takav jer ga više nema na skladištu.

Ja dobijam financijsko odobrenje (dakle ne kupac nego firma

koja je kupila robu od druge firme).

Dakle oni meni daju 790kn + PDV.

To je 971.70kn, a ja dajem onih zarađenih 3% natrag kupcu,

tako da to opet ispadne 1000kn.

2. Zamjena

OK, sad ja imam 1000kn koje ne pripada meni,

i kupcu nudim zamjenu za recimo Corsair memoriju

istog kalibra.

Tu se sad sam prodavač može odlučiti za više stvari.

A) Ulazna cijena te Corsair memorije je ista kao i Mushkin memorije,

dakle 790kn, može dakle bez gubitaka dati tu memoriju kupcu,

ako je kupac smatra dobru i poželjnu.

B) Ulazna cijena je manja od Mushkinove memorije,

ali kupac želi tu Corsair memoriju.

Pošto ne postoji polustorniranje, jer zarada je samo 23.7kn od prošle memorije,

a recimo da je Corsair memorije 50kn jeftinija,

tada se kupcu omogućuje da uzme tu Corsair memoriju,

ali da bi papiri svi bili čisti, jer ne mogu dati 50kn natrag jer je zarada 23.7kn,

omogućuje se kupcu da nešto u iznosu od 50kn dokupi, i problem riješen.

A knjigivotstvo mirno i čisto. (Da me ne gnjavi, jelte, kako stanje ne štima...)

C) Corsair memorija je skuplja od Mushkina,

ali ju kupac želi, te samo doplaćuje razliku u cijeni.

3. Povrat novca

Ako trenutno nema ni jedne memorije koja kupcu paše,

mogu će je vratiti novac AKO JE ROBA KUPLJENA GOTOVINOM.

Dakle ako je ta memorija uzeta na American kredit od 12 rata,

kako da ja vratim keš? Nikako, jer samim time cijena

nije kao za keš, no da ne duljim, ovo je bitno.

U tom se slučaju opet vraća na točku 2. Zamjena,

te kupac može uzeti drugi artikl u iznosu od 1000kn,

računajući cijenu kao za AMEX 12 rata ugovor.

Iznimke

Ja kao prodavač imam tu memoriju,

i mogu je odmah zamijeniti kupcu,

ali ne smijem zbog jednog razloga.

Cijena njegove memorije je bila 1000kn,

a sad je ta memorija 1100kn.

Ako mu dam tu memoriju,izgubim 100kn,

dakle pušim. Tako da mu odmah ponudim novac.

(to najčešće rade uvoznici, ne daju novu memoriju

nego odobrenje, a ako je sad memorija jeftinija

nego prije, onda uvjek daju novu)

Jedino se nisam dotakao sniženja,

jer to u elektronici nema smisla,

marže su nikakve.

Recimo 3% od 23.7kn, to je moja zarada,

šta da tu snizim?

Zna se da se roba ne smije prodavati ispod nabavne cijene,

a raditi bez zarade nema smisla, jer tada se kreće prema stečaju.

Lako je prodavaonicama odjeće

i obuću napraviti sniženje 50%,

kad je njima recimo na DR.Martens cipele

ulazna cijena cca 250kn za br. 45,

dodaju maržu od 100% i PDV, i cijena

tih cipela ispadne tada 615kn,

dakle imaju još veću zaradu,  jer moje br. 45 koštaju

800+kn.

I šta sad sa tim cipelama od 615kn?

Kako smanjiti cijenu?

615 - PDV (18.7) - 50% = 307.49kn + PDV = 378.22, zaokružimo na 379kn.

Dakle oni smanje 50%, ali im ostane još 50% zarade...

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.9.2010 13:22 (Don Kihoty).
16 godina
protjeran

ljudi updateam temu lap se sredio ali naravno moram reinstalirati os dobro to nije proble, . . . u pon stize lap

Status naloga:
4 - Servis završen
Opis radova:
Problematična matična ploča, naručena. xxxxx-xxx zamijenjena matična ploča, radi OK. potrebno napraviti reinstalaciju OS-a, uređaj nema licencu

AKO SAM POMOGAO KLIKNI HVALA
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
zvonebaba kaže...

ljudi updateam temu lap se sredio ali naravno moram reinstalirati os dobro to nije proble, . . . u pon stize lap

Status naloga:
4 - Servis završen
Opis radova:
Problematična matična ploča, naručena. xxxxx-xxx zamijenjena matična ploča, radi OK. potrebno napraviti reinstalaciju OS-a, uređaj nema licencu

Dobro 99% je rješeno.

http://www.speedtest.net/result/917164172.png
15 godina
neaktivan
zvonebaba kaže...

Status naloga:
4 - Servis završen
Opis radova:

Jesu ga oni sredili ili ti po svom trosku...............

The quieter you become, the more you are able to hear | where there is a shell , there is a way (◣_◢)...
16 godina
neaktivan
zvone, ako je sve riješeno bez tvog troška baš mi je drago...
Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
16 godina
protjeran

besplatno haha ali sam dobio plocu sa jacom grafom umjesto hd4250 dobio sam hd 4330

bar su tako rekli

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.10.2010 16:04 (zvonebaba).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Happy end, nakon toliko vremena, I could cryPlačSmijeh...................

Svaka cast izborio si svoje pravo.................

The quieter you become, the more you are able to hear | where there is a shell , there is a way (◣_◢)...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ivan 992 kaže...

Happy end, nakon toliko vremena, I could cryPlačSmijeh...................

Svaka cast izborio si svoje pravo.................

ovo je bilo napetije od one šeherezade... :D

Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
17 godina
neaktivan
zvonebaba kaže...

besplatno haha ali sam dobio plocu sa jacom grafom umjesto hd4250 dobio sam hd 4330

bar su tako rekli

hm

prajsles

Silence! I Kill You...
16 godina
protjeran

ajme zovem danas tehnomax i kazu nema laptopa i zovem odma mr servis i govore mi gospodine laptop je dosao u renoprom i zovem opet i tip ide u skladiste i kaze izvinite nasa greska stigao je piz da im mat .. . .

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice