IT razvitak Hrvatske

poruka: 15
|
čitano: 2.262
|
moderatori: vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
IT razvitak Hrvatske

Vasi stavovi i prijedlozi oko ove teme? Mislim da kao dobar primjer razvoja IT drzave moze posluziti Irska, koja je puno ulozila u napredak i obrazovanje IT sektora i dobila visestruku korist.

Neki problemi po mome misljenju:

a) lokalni- Besplatna informaticka edukacija pri HZZ-u za nezaposlene, informaticka edukacija tijekom cijelog radnog odnosa unutar tvrtke, zadrzavanje visoko skolovanih ljudi u manjim mjestima i zupanijama dovodjenjem IT kompanija?

b)drzavni- ponovno IT edukacija i pismenost, informatizacija sudstva i ostalih djelatnosti, ulaganje u opremu i edukaciju, privlacenje investitora?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
IT razvitak Hrvatske

Glavni problem da bi se tako nešto ostvarilo u Lijepoj našoj nije edukacija nego birokracija. {#}

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
Re: IT razvitak Hrvatske
superhik kaže...

Vasi stavovi i prijedlozi oko ove teme? Mislim da kao dobar primjer razvoja IT drzave moze posluziti Irska, koja je puno ulozila u napredak i obrazovanje IT sektora i dobila visestruku korist.

Neki problemi po mome misljenju:

a) lokalni- Besplatna informaticka edukacija pri HZZ-u za nezaposlene, informaticka edukacija tijekom cijelog radnog odnosa unutar tvrtke, zadrzavanje visoko skolovanih ljudi u manjim mjestima i zupanijama dovodjenjem IT kompanija?

b)drzavni- ponovno IT edukacija i pismenost, informatizacija sudstva i ostalih djelatnosti, ulaganje u opremu i edukaciju, privlacenje investitora?

Treba puno para za to. S tim da je dio priče već davno uveden.

S druge strane, država baš i ne može utjecati na to gdje će firme otvarati urede.

16 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

...

S druge strane, država baš i ne može utjecati na to gdje će firme otvarati urede.

A ko će, ako neće država, pa jeli jedna od njezinih uloga da dovodi strane investitore, a to će napraviti tako da uredi društo tako da bude pogodno za investitore.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.3.2011 22:50 (Joco55).
17 godina
Joco55 kaže...
Old Iggy kaže...

...

A ko će, ako neće država, pa jeli jedna od njezinih uloga da dovodi strane investitore, a to će napraviti tako da uredi društo tako da bude pogodno za investitore.

Ona može urediti društvo kako bi oni došli, ali ne može raći "idite tamo i tamo".

Morali bi puno toga prilagoditi da bilo tko otvori nešto ozbiljnije u područjima gdje nema puno takvog kadra.

15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Ona može urediti društvo kako bi oni došli, ali ne može raći "idite tamo i tamo".

Morali bi puno toga prilagoditi da bilo tko otvori nešto ozbiljnije u područjima gdje nema puno takvog kadra.

Ja sam mišljenja da bi kadar pratio priliku da ista postoji.

Da se primjerice otvori veliki IT / tehnološki park u Mrduši Donjoj i pod pretpostavkom da su sva infrastrukturna i birokratska pitanja riješena, ne misliš li da bi kadar (a pogovo onaj mlađi) objeručke prihvatio takvo nešto?

Ali to će se dogoditi... Pa otprilike - nikad. Svi znamo da Hrvatska kao država nema apsolutno nikakav plan razvoja. Ma ne mogu organizirati kako treba ni eksplotaciju najboljih područja koja bi realno mogle podići gospodarstvo na noge - turizma i poljoprivrede, pa kako onda očekivati da se nešto dogodi na IT polju?

A strane investitore odbijamo prekompliciranim zakonima, besmislenom birokracijom i "može-ali-10%-meni-u-džep-prvo" razvojnom politikom. Tako da nismo ni nima nešto pretjerano zanimljivi. :|

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.3.2011 23:17 (vlad0).
17 godina
vlad0 kaže...
Old Iggy kaže...

Ja sam mišljenja da bi kadar pratio priliku da ista postoji.

Da se primjerice otvori veliki IT / tehnološki park u Mrduši Donjoj i pod pretpostavkom da su sva infrastrukturna i birokratska pitanja riješena, ne misliš li da bi kadar (a pogovo onaj mlađi) objeručke prihvatio takvo nešto?

Ali to će se dogoditi... Pa otprilike - nikad. Svi znamo da Hrvatska kao država nema apsolutno nikakav plan razvoja. Ma ne mogu organizirati kako treba ni eksplotaciju najboljih područja koja bi realno mogle podići gospodarstvo na noge - turizma i poljoprivrede, pa kako onda očekivati da se nešto dogodi na IT polju?

A strane investitore odbijamo prekompliciranim zakonima, besmislenom birokracijom i "može-ali-10%-meni-u-džep-prvo" razvojnom politikom. Tako da nismo ni nima nešto pretjerano zanimljivi. :|

Problem je u prevelikim financijskim zahtjevima da bi Mrduša Donja postala interesantna. Ono "pretpostavimo da su sva infrastrukturna pitanja riješena" je popriličan zalogaj.

Općeniti je problem s nedostatkom državne snage za bilo kakvu investiciju, posebno kad mora biti dugotrajna.

15 godina
neaktivan
Nije li Jaca najavila dolazak velikog Googlea u RH? :)
Realno, buducnost IT sektora u Lijepoj nasoj je crna. Irska je lijepi primjer, J.Korea isto, no ljudi nikako da shvate da postoje razlozi zasto su se neka drustva razvijala, a druga nisu. Hrvatska, Bosna, Srbija ... opcenito Balkan ce uvijek ostati daleko iza razvijenog svijeta. To je vise do kulture, a to nije nesto sto mozemo samo tako promijenit. Opet, nekako se potajno nadam da cemo prkosit socijolozima i politolozima, te dokazat sasvim suprotno tj. doc na razinu tehnoloskog razvoja najrazvijenijih malih zemalja.
In the end there will be only ( c )haoss ...
14 godina
neaktivan
IT razvitak Hrvatske

Osobno znam dvoje ljudi koji su diplomirali na  FOI-u i ne mogu nikako naci posao u gradu koji sebe naziva gradom tehnologije.

Postoji li negdej podatak oko pristupnih fondova EU sto se tice informatizacije? Kolioko je omoguceno? koliko iskoristeno?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
superhik kaže...

Osobno znam dvoje ljudi koji su diplomirali na  FOI-u i ne mogu nikako naci posao u gradu koji sebe naziva gradom tehnologije.

Postoji li negdej podatak oko pristupnih fondova EU sto se tice informatizacije? Kolioko je omoguceno? koliko iskoristeno?

Vidiš,to bi bilo zanimljivo...(šta se tiče fondova).

p.s. država može utjecat na to gdje će kompanije otvarati svoje urede i to poticajima,npr. većim poticajima u Osijeku nego u npr. Zagrebu...

Ja sam Plavi zmaj.
14 godina
protjeran
superhik kaže...

Kad 95% onih koji završe FOI pojma nemaju o IT-u. Nisu bitini papiri bitno je znanje. Naravno u hrvatskoj su papiri ispred znanja, ali opet treba imati i ovo drugo.

Drago mi je.
17 godina
g12356 kaže...
superhik kaže...

Vidiš,to bi bilo zanimljivo...(šta se tiče fondova).

p.s. država može utjecat na to gdje će kompanije otvarati svoje urede i to poticajima,npr. većim poticajima u Osijeku nego u npr. Zagrebu...

To već donekle i radi (s tim da neke firme već to formalno i koriste). Problem je očekivati da će doći neka velika firma, otvoriti nešto u Osijeku (iako ni Osijek možda nije dobar primjer) i da će se ljudi odmah vratiti tamo.

14 godina
neaktivan
Mislim da je Danijel Seifert na jednom Algebrinom predavanju spomenuo jednu uspjesnu programersku firmu u Osijeku koja se uspjela probiti na medjunarodno trziste. Kao problem vlasnik je naveo to da mu niti jedna osoba sa fakulteta nije znala raditi npr. Javu i u tome biti dobar. Svi su znali povrsno razlicite programske jezike.
15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

To već donekle i radi (s tim da neke firme već to formalno i koriste). Problem je očekivati da će doći neka velika firma, otvoriti nešto u Osijeku (iako ni Osijek možda nije dobar primjer) i da će se ljudi odmah vratiti tamo.

Ja bi se osobno prvi preselio u Osijek kada bi postojala takva mogućnost (čitaj: kada bi se mogao nastaviti baviti poslom koji je barem u rangu trenutnog): sa sadašnjom plaćom u Osijeku bi imao 2-3 puta veću platežnu moć nego što je imam u Zagrebu. Primjerice, baš sam neki dan računao (nakon što sam u novinama naletio na cijene nekretnina u Hrv) i stan u užem centru grada od 100-njak kvadrata bi otplatio kroz 10-ak godina bez da kamatu uopće realno osjetim (jer bi i ostali troškovi života drastično pali). OK, naravno da bi promjenom omjera potražnja/ponuda to ipak došlo na svoje nakon nekog vremena, ali kada bi se nekim čudom stvari pokrenule postojao bi određeni time-gap u kojemu bi za ljude s normalnim plaćama puno mogućnosti bilo otvoreno. Stan je naravno samo općeniti primjer koji se može preslikati i na druge stvari.

Ali stvari su tamo trenutno prilično loše. U gradu od 100k stanovnika postoji tek nekoliko uspješnijih tvrtki i normalno da je odljev IT-jevaca (uglavnom prema Zagrebu) ogroman. Ali je zato tamo recimo infrastrukturni support prema izgradnji i otvaranju trgovačkih centra razrađen do najsitnijih detalja. A naravno da je veliki izbor shopping centara ono što svi prvo gledaju kad uspoređuju kvalitetu života u nekom gradu/ovima. Dapače, često je upravo to presudni faktor - pa svatko zna da je za normalno funkcioniranje društva u cjelini i sveopći prosperitet gospodarstva potrebno minimalno 5 trgovačkih centara po 1km2 - inače ništa ne bude štimalo. :\

14 godina
neaktivan
Sto je Irska ucinila za IT? U 5 godina je povecala investicije u IT industriju. I ono sto je privuklo tvrtke: porez od 12.5% ,a da ne spominjemo sredjenu administraciju. Danas IT industrija zaposljava oko 100 000 ljudi.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice