ploča na 1 kompu: ALiveN570SLI-eSATA2 - Supports Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s
ploča na 2 kompu: GA-965P-DS3 -
Gigabit LAN connectivity
The Gigabit network interface delivers a high speed LAN connection with data transfer rate up to 1000Mb/s, providing new generation connectivity for the broadband era. Gigabit LAN is ideally for seamless internet connection such as streaming audio and video contents.
ruter ne podržava 1000mb/s ali kupljen je switch - netgear GS605 5-Port 10/100/1000 Mbps Gigabit Ethernet Switch
i kabele sam kupio cat6
, znači imamo dvije ploče 1000mbps , switch 1000mbps, cabeli cat6 , zašto ja to sad lijepo ne mogu spojiti i da imam brzinu 1000bps nego mi fail od 15 gb-a prebacuje 35 minuta uz brzinu od 8 mbps??????
Evo što me još buni, vidite sliku, switch pokazuje da je žuta lampica 10mps zelena lampica 100mps , a koja je lampica 1000mps????
drugo....
meni pokazuje samo žutu i zelenu znači da ide na 10 i 100mps , zašto???
slike ispod
Problem sa brzinom mreže
- poruka: 3
- |
- čitano: 5.775
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Mozda kasnim s odgovorom ali, nema veze, nikad se ne zna, mozda kome dobro dodje ;)
Kao prvo, gdje si mjerio tih 8 Mbps? Ako si gledao "Network Utilization" u "Task Manageru", onda baratas krivim informacijama...
Drugo, brzina transfera podataka ne ovisi samo o brzini mreze, nego i o diskovima s kojih (i na koje) kopiras fajl...
Sto se lampica tice, ako svijeti samo zuta, onda je brzina 10 Mbps, ako svijetli samo zelena, onda je brzina 100 Mbps... Ako svijetle OBADVIJE, onda je brzina 1 Gbps...
To isto mozes provjeriti u postavkama mrezne kartice, gdje ce ti biti navedena brzina kojom je racunar spojen na switch.
Najbolje bi bilo da izmjeris brzinu kojom ti i jedan i drugi PC kopira neki fajl SA DISKA NA DISK, da u startu iskljucis mogucnost sporog diska u nekoj od masina.
Onda u switch koji si kupio ustekaj samo ta dva racunara (router za potrebe testa odspoji), podesi fiksne IP adrese za svaki racunar i probaj uraditi transfer.
brzina je smanjena jer si mozda krivo zakrimpao lan kabel, probaj stavit tvornicki kabel pa vidi kako ce radit
edit: lol, vidim da je post star dvije godine a ja pisem kao da je friski. nvm, moguc problem u lan kabelu