Linksys WRT54GL

poruka: 6
|
čitano: 3.902
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Linksys WRT54GL roaming

Pozdrav,

Zanima me koja je procedura oko podesavanja linksys wrt54gl da funkcioniraju u roaming modu?

Kupio sam 4 komada i sad trebam ih podesit da svi rade i da rade u roaming modu.

Ne znam je li bitno, ali sva 4 su spojena direktno sa kablom od glavnog tcom routera. Ono sto zelim je da kad se korisnik krece kroz prostor zgrade je da automatski se prebacuje sa routera na router ovisno koliko je jak signal.

Pretpostavljam da treba stavit neki drugi firmware. Koji?, koja verzija?

Kako postavke treba podesit? DHCP, SSID, Security, IP adrese? 

DHCP - Je li moram specificno dati svakom od njih odredeni range ili ce oni trazit od glavnog tcom routera? Na njima pretpostavljam da mogu dhcp iskljucit.

SSID - Isti SSID mora biti pretpostavljam, ali na razlicitim kanalima

Security - Iste postavke sa istim kljucem - opet pretpostavljam

IP adrese - Naravno svaki linksys bi trebao imat drugaciju. Tcom router ima 192.168.1.1, a bi ova 4 onda stavio 1.2, 1.3, 1.4, 1.5 i onda DHCP stavio da pocinje od 6 do 255 adrese na T-com routeru.

Ne znam ono nikad nisam ovako nesto postavljao pa ako netko ima bilo kakva znanja i iskustva molio bi da pomogne.

Hvala

Ivan Šimić

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Linksys WRT54GL roaming

Na dobrom si putu :)

Ja sam na slican nacin postavio wireless u jednoj ustanovi.

Spojis linksyse na t-com ruter. (linksys switchport na t-com ruter switchport)
DHCP iskljucis ako vec imas uredjaj koji dodjeljuje adrese (naravno, opseg adresa si sam odredis)
SSID - da, svuda isti, klijent bi se trebao automatski presaltat s jednog AP-a na drugi. Sad, ne sjecam se dal je bas bilo seamless ili ne.
Kanali - razliciti. Zbog opsega frekv. obicno se koristi 5 kanalna razlika odn. koristis kanale 1,6 i 11.
Security - svuda isto.
IP adrese - koristis ih samo za management uredjaja.  U tvom slucaju, DHCP pool bi bio onda 192.168.1.6 - 192.168.1.254 (255 ti je broadcast)

Kao firmware ja sam koristio DD-WRT jer su AP-ovi radili i 802.1x autentikaciju, ali ako to ne koristis, mozes komotno stavit tomato. (tad mislim tomato nije imao podrsku za 802.1x, neznam tocno kako je danas.)

14 godina
neaktivan
Linksys WRT54GL

Sad sam stavio dd-wrt.v24-12548_NEWD_mini - međutim nemam opciju za WDS da postavim... Je li trebam neki drugi firmware stavit ili ?

EDIT:

Probao sam na tomato i na dd-wrt i ista stvar se dogadja kad ukljucim security. Cim postavim neku vrstu sigurnost vise sa nijednim uredajem ne mogu vidjetu tu mrezu. CAk ni ako poslje iskljucim sigurnost opet ne mogu vidjeti. Moram napravit hard reset rutera da mi radi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.3.2014 9:36 (kR1pt0n1t3).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Linksys WRT54GL

Hm, nije mi bas jasno... Sto ce ti WDS ako su svi vec spojeni na switchportove t-com rutera? WDS koristis samo ako nemas zicane veze AP-a s ostatkom infrastrukture. Za roaming/handover ti je dovoljno da se podrucja signala pojedinih APova poklapaju cca 20%.

Jel ti ovo zamisao? http://pekoktenan.files.wordpress.com/2009/03/6-deploy.jpg

Ovo za sigurnost ti nemogu rec, nisam imao takvih problema, a koristio sam i 802.1x, a doma WPA2-AES.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.3.2014 15:12 (shell).
14 godina
neaktivan
Linksys WRT54GL

Reko sam ti da tako rutere i AP nikad prije nisam postavljao pa nisam znao sto sve trebam napravit da bi to radilo u roaming modu.

Evo ti kruta shema kako to izgleda.

shema shema

Sad ti meni reci sve sto bi trebao napravit da to radi?

skuzio sam zasto nevidi mrezu, razlog je sto sam stavio na 14 kanal, a to je ocito prevelika frekvencija za uredaja.. kad sam stavio kanale od 1-6 sve je radilo bez problema.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.3.2014 17:54 (kR1pt0n1t3).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Linksys WRT54GL

Samo pospajaj te linksyse onda na switch (naravno, preko switchporta, zanemari WAN port), svuda postavi iste postavke osim kanala i IP adresa za management uredjaja (+ pogasi DHCP server i WAN port)

Primjeri:
LinksysA:Wireless Mode: AP, Standard: 802.11g, SSID: MojWireless, Channel: 1, Security: WPA2-AES, DHCP:off, Management IP: 192.168.1.2

LinksysB:Wireless Mode: AP, Standard: 802.11g, SSID: MojWireless, Channel: 6, Security: WPA2-AES, DHCP:off, Management IP: 192.168.1.3

LinksysC:Wireless Mode: AP, Standard: 802.11g, SSID: MojWireless, Channel: 11, Security: WPA2-AES, DHCP:off, Management IP: 192.168.1.4

LinksysD:Wireless Mode: AP, Standard: 802.11g, SSID: MojWireless, Channel: 1, Security: WPA2-AES, DHCP:off, Management IP: 192.168.1.5
APove di moras koristis iste kanale, medjusobno postavi tako da ne ometaju jedan drugog.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice