Kućni NAS? Iskustva? Preporuke?

poruka: 264
|
čitano: 139.454
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina

Ako mi netko može pomoći u vezi Wirequarda na OMV7?

Sljedio sam ova uputstva:

https://wiki.omv-extras.org/doku.php?id=omv7:omv7_plugins:wireguard

Napravio sam duckdns po ovim uputstvima:

https://wiki.omv-extras.org/doku.php?id=omv7:omv7_plugins:wireguard#how_to_set_up_a_free_domain_with_duckdns_fix_dynamic_ip

Kod kreiranja tunela i clienta sljedio sam basic configuraciju (nisam ništa dirao kod advance configuration)

Instalirao sam wirequard client na mobitel i skenirao QR code (dobiven na omv-wirequard client-u)

I kad pokrenem wirequard na mobitelu pokaže mi da je VPN spojen, ali kako sad naći taj disk na file manageru u mobitelu?

Koristi li isti IP kao lokalno?

I kako uopće provjeriti da li VPN dobro radi?

Ako je bitno koristim A1 i maknut je CG-NAT sa linije.

Port forward-ao sam port koji se spominje u tunel configuraciji ali mislim da ima problema sa tim na Techincolor routeru.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.10.2024 11:35 (10alex).

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Kućni NAS? Iskustva? Preporuke?
10alex kaže...

..

Ako je bitno koristim A1 i maknut je CG-NAT sa linije.

Port forward-ao sam port koji se spominje u tunel configuraciji ali mislim da ima problema sa tim na Techincolor routeru.

-nije problem fwd porta (radi).. provjeri-potvrdi na Open Port Check Tool - Test Port Forwarding on Your Router (yougetsignal.com) .. vjerojatno treba još poneki port ili raspon adresa, pa možeš propustiti sve ili dmz pa kad to proradi kreneš sužavati-zatvarati i tad znaš što još treba.

.. naravno, da bi test radio, moraš imati aktivan server na odgovarajućem portu (pokrenuta app-server..).

edit: .. npr banalni problemi kad juzer krene učiti-probavati mrežne servise, dok defaultno većina juzera ima dhcpom dodjeljene ip adrese u lan-u.. podese i to radi, trenutno, dok nakon reboota može biti drugi ip i tad ne radi.. zato se u pravilu umjesto ručnog-fixnog ipa koristi router-rezervacija, 'fixna' ip.. pa tad tog problema nema, tj prvi korak je pretvoriti pc u 'server', 'fixna' ip.. itd. -tad ako radi jednom mora raditi trajno do kvara, bez tog je random-slučaj..

-zgodna praksa je računalima, mrežnoj opremi, printeri, serveri, tableti, mobiteli, tvi.. odrediti neki 'defaultni' raspon adresa, npr serveri-printeri od 50-100, juzeri od 100-150, server-servisi 150-200.. i svakom novom uređaju po tim klasama dodjeliti neku njegovu dhcp-rezerviranu ip adresu, tad nema skakanja-promjene, upadanja drugog uređaja na ip koji se koristio itd..

+ mada modem operatera radi ok, .. preporučljivo je imati svoj-vlastiti router, ne modem koji može imati ograničenja + kontrola operatera npr reset-upgrade.. nije isto mada je teoretski isto.. modem da radi samo modemski-linija task.. ostalo radi router, npr na modemu se sve fwd-a na router ip dok će njegov fw brinuti o propuštanju-blokiranju. tad nema problema, promjena operatera ili opreme tad nije problem itd..

-recimo kao mana običnih modema-routera operatera.. nisu loši, rade.. ali nemaju dovoljno resursa npr ram-a za sve potrebne rulove, tablice.. hendlanje taskova, povratnih adresa, logova.. jer nisu zamišljeni za takve taskove, dok su nekad namjerno bili osakaćeni s nešto manje ram-roma pa se nije mogao ni instalirati npr openwrt i sl. npr ako traži 1mb dok uređaj ima 900kb.. a operater je tako uštedio koji cent u nabavi od proizvođača + eliminirao mogućnost da se njegova oprema koristi univerzalno-pametnije.. bolje je imati svoje, + kriteriji što sve želimo, gbe-1-10gbe mreža.. mesh itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.10.2024 16:16 (ihush).
14 godina
10alex kaže...

Instaliraj na mobitel file manager + aplikaciju. U njoj imaš opcije "remote", tu ideš na SMB i pristupaš folderu koji su podjelio u OMV sa korisničkim imenom, lozinkom koju si tamo postavio.

Za početak najlakše je za provjeriti da ti share radi tako da mobitel staviš u istu mrežu sa OMV serverom, spojiš ga na WIFI te vidiš da li u file manager + aplikaciji ti radi šer koji si postavio na OMV,

IP u mobitel pišeš onaj koji ima postavljen OMV.

10 godina

Ima File manager + i radi mi share preko wi-fi tako da to nije problem. Najviše sumnjam u port forwarding.

Htio sam riješenje da mogu pristupati multimedijalnoj kolekciji sa NAS-a izvan kućanstva. Trenutno imam zaobilazno/trajno riješenje tako da na Plex serveru stavim pristup izvan matične mreže i to mi je proradilo ali ne znam da li zbog port forwardina ili zbog uPnP koji je po defaultu isključen ali sam ga u tom trenutku uključio.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 7:50 (10alex).

0 0 hvala 0
14 godina
10alex kaže...

Ima File manager + i radi mi share preko wi-fi tako da to nije problem. Najviše sumnjam u port forwarding.

Postavi si TailScale VPN i onda će raditi bez obzira na sve. Na njihovoj stranici pogledaj upute kako povezati OMV i Android mobitel na TailScale.

16 godina
10alex kaže...

Jel bi ti bila opcija instalirati radije pfSense firewall i onda staviti Wireguard plugin na pfSense? To je konfiguracija koju vozim i kod mene radi apsolutno fantasticno - preko mobitela bez problema potezem 100-150 Mb/s na drugi kraj svijeta.

Nisam network engineer, ali izlagati OMV direktno na WAN bez pristojnog firewalla mi se cini prilicno nesigurno.

16 godina
Valentin17 kaže...
10alex kaže...

Postavi si TailScale VPN i onda će raditi bez obzira na sve. Na njihovoj stranici pogledaj upute kako povezati OMV i Android mobitel na TailScale.

Iskreno, nakon sto sam stavio Wireguard, Tailscale sam ekspresno zaboravio. Ne samo da je jednostavnije i brze, vec je i veza direktna (ne ide preko TS infra).

Naravno, TS se moze i self-hostati, ali to vjerojatno nece biti slucaj ovdje.

14 godina
Quantum kaže...

Jel bi ti bila opcija instalirati radije pfSense firewall i onda staviti Wireguard plugin na pfSense? To je konfiguracija koju vozim i kod mene radi apsolutno fantasticno - preko mobitela bez problema potezem 100-150 Mb/s na drugi kraj svijeta.

Nisam network engineer, ali izlagati OMV direktno na WAN bez pristojnog firewalla mi se cini prilicno nesigurno.

Kako si to posložio? Ja sam ga nakačio na kućni ruter Huawei B818-263, imam opciju bridge moda, ali 4G kod A1 ne podržava to i podrška mi ne može dati PPPOe podatke da podignem PPOE na PFsensu jer ih niti nemaju. Na kraju imam dupli NAT, Huawei 192.168.1.1, PfSense 192.168.1.2, LAN PfSensa 192.168.2.100 do 192.168.200  i računala rade, npr. za portforward moram otvoriti port za IP PfSensa te onda u PfSensu otvoriti port za NGNX Proxy koji vrtim na Ubuntu Server virtualci na kojoj usput imam i Jellyfin stream uslugu i to radi, ali OpenVPN server ili Wireguard VPN u PfSensu ne mogu osposobiti da se na glavu postavim - čim maknem PfSense i to radi. Npr. Wireguard VPN lako podigneš preko LXCa u Proxmoxu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 20:35 (Valentin17).
16 godina

Na strani pfSense-a je bilo vrlo jednostavno - slijedio sam ovaj tutorial i proradilo je iz prve. Testirao sam sa laptopom koji je bio tethered na telefon, tako da budem siguran da prolazim kroz firewall. Firewall nije virtualiziran, a ISP router mi radi u bridge modu, mozda zato sve funkcionira?

14 godina
Quantum kaže...

a ISP router mi radi u bridge modu

Da, zato radi. Kod mene to u slučaju 4Ga nije podržano i ne znam kako da to zaobiđem jer ovako imam dupli NAT.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2024 5:30 (Valentin17).
16 godina

Prvi put cujem da ISP router ne podrzava bridge mode - jesi li siguran da to nije mozda do router firmwarea? Da li ti je njihov support eksplicite rekao da ne podrzavaju bridge mode?

14 godina
Quantum kaže...

Prvi put cujem da ISP router ne podrzava bridge mode - jesi li siguran da to nije mozda do router firmwarea? Da li ti je njihov support eksplicite rekao da ne podrzavaju bridge mode?

Ja imam opciju bridge moda, ali ja nemam podatke za PPPoE da upišem u PfSense. Ne mogu dobiti javni IP na PFsensu, na WAN ulazu.

Podrška od A1 mi je rekla da 4G mreža njihova nema podršku za tako nešto i oni nemaju PPPoE podatke da mi daju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2024 7:11 (Valentin17).
15 godina

-poslovnom korisniku na zahtijev skidaju cgnat.. kućnom ne, .. možda ako ćeš biti uporan.

-nije problem nat, nego wan-ip.. modem i dalje može raditi svoj posao bez potrebe za pppoe podatcima.

14 godina
ihush kaže...

-poslovnom korisniku na zahtijev skidaju cgnat.. kućnom ne, .. možda ako ćeš biti uporan.

-nije problem nat, nego wan-ip.. modem i dalje može raditi svoj posao bez potrebe za pppoe podatcima.

Huawei stavim u bridge mode - ostaje mu IP 192.168.1.1, ali ja i dalje na PfSensu ne dobivam javni IP (CGNAT ugašen) i da bi na LAN strani koja je 192.168.2.1 dobio internet, moram PFSensu staviti na WAN stranu statički IP 192.168.1.2, staviti gataway IP od Huaweia. Onda radi sve, ali opet imam dupli NAT. Ovaj Huawei izgleda samo ugasi DHCP, firewall kad ga staviš i bridge mode, on ne preusmjerava javi IP dalje.

EDIT: Danas probao Mikrotik i ista stvar, radi ako mu na WAN stranu stavim statički IP, gataway od Huaweia. Javni IP dobiti na WAN stranu drugoga rutera u lancu ja ne mogu ni za lijek. Čak sam probao i DMZ, ali ne ide pa ne ide.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2024 20:36 (Valentin17).
15 godina

-ne treba routeru postavljati gateway (modema) jer on to 'zna' tj to mu je wan-port.. to trebaš kad imaš više routera od kojih je jedan gw..

-nemam pri ruci mogućnost provjere-postavki.. ali rade, normalno.. tj prisjećam se da je dosta ograničen mogućim postavkama, ram-tablica-rulovi.. pa je zato 'jednostavnije' otvoriti sve-fwd ili dns za router, koji će ionako firewallati potrebno.

14 godina
ihush kaže...

-ne treba routeru postavljati gateway (modema) jer on to 'zna' tj to mu je wan-port.. to trebaš kad imaš više routera od kojih je jedan gw..

-nemam pri ruci mogućnost provjere-postavki.. ali rade, normalno.. tj prisjećam se da je dosta ograničen mogućim postavkama, ram-tablica-rulovi.. pa je zato 'jednostavnije' otvoriti sve-fwd ili dns za router, koji će ionako firewallati potrebno.

Ma kaj god napravio, ne želi dodjeliti javni IP ruteru koji bi onda hendlao sam tim svim.  Kako si rekao stoji, jako je ograničen opcijama, ali ne da se zaobići upravo zbog toga. On nema opciju da radi samo kao modem. Ekipa sa optikom nema ovaj problem, ali kod mene na 4G užas, toliko opcija, ali ne mogu zaobići nikako ovo kaj imam, a izbacit pa uzet nešto treće ne mogu jer mi treba telefon.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2024 21:02 (Valentin17).
15 godina

-ponovo, može-radi i na a1-mobilnoj mreži, naravno nakon skidanja cgnata, pravi wan-ip.. bez tog zaboravi na ostatak.

-opcija je dovoljno osim što ne mogu biti siguran na ćoravo.. npr dmz prema routeru pa mora proći sve, glavni problem je vanjska ip i to provjeriš portčekerima.

16 godina

Ja si kupio Synology DS220+ prije godinu-dvi. Dodao sam i 4GB RAM-a koje sam ima doma, tako da sad ima 6GB RAM-a, iako kazu da ne podržava preko 4GB.
Radi super, puno bolje nego stari DS115. Taj mi sada služi samo za off-site backup.

DS220+ mi je baš koristan KUĆNI NAS i služi svojoj svrsi. Svakome bi ga preporučio. Služi za svašta:
- Kao VPN server preko kojeg pristupam externo, a koristim ga i da zaobiđem cenzurirani internet iz zemlje u kojoj radim. Super stvar je taj VPN.
- Vrti PiHole u dockeru, pa mi "očisti Internet" od reklama. Najbolji izum otkad je interneta...
- Radarr, Sonarr, Bazarr i ostale "arr" aplikacije koje omogućuju da složim kolekciju svega što gledam.
- Jellyfin, koji to sve objedinjuje u "moj osobni Netflix". Ne znam koliko košta netflix pretplata, ali vjerojatno s vremenom Jellyfin isplati Synology...
- Synology Drive, pokazao mi se jednako pouzdan kao Google.
- Synology Photos, također bolja opcija od bilo kakvog servisa za držanje slika.
- Synology Notes, super aplikacija za one koji pišu i zapisuju.
- Cloud sync, za backup svega šta držim na besplatnim cloud servisima.

- web server, di hostam jednostavnu WordPress web stranicu. 

Vidim da ima tu dosta korisnika Synologya, pa da priupitam par stvari:

- za external access koristim OpenVPN. Nisam nikad ima security problema, ali svejedno me zanima koliko je to siguran pristup i ima li boljih rješenja? Čega bi se trebao pribojavati i kako se zaštititi?

- Namjeravam spojiti 2 kamere i koristiti Surveillance station. Ima li netko iskustva s time? Zanima me može li se postaviti tako da slika samo kad detektira pokret, a ne da stalno snima? Video mi ne treba i ne želim da te kamere stalno zapisuju po disku jer bi to ozbiljno utjecalo na rad uređaja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.10.2024 14:40 (mateo).

0 0 hvala 0
11 godina
mateo kaže...

- Namjeravam spojiti 2 kamere i koristiti Surveillance station. Ima li netko iskustva s time? Zanima me može li se postaviti tako da slika samo kad detektira pokret, a ne da stalno snima? Video mi ne treba i ne želim da te kamere stalno zapisuju po disku jer bi to ozbiljno utjecalo na rad uređaja.

Bok,

Moze su SSu postaviti da snimi na disk samo "Motion Detection" ili neki "Event" i podesi koliko sekundi/minuta da snima prije i poslije eventa tako da nemoras snimati 24/7..

Samo pripazi/provjeri dali su kamere koje planiras kupiti kompatibilne (ja imam dvije Reolink RLA823A i korisitm ih u ONVIF modu sa Synology SS).
I sad po novome od kad je izasao DSM 7.2.2 izbacili su codece za H265/HEVC iz Synology DSMa pa ga moraju podrzavait kamere same da bi ti radio motion detection, tj. prebacili su tu zadacu na kamere a ne na svoj software (škrtice, nece da placaju H265 codec/licence :)).
Ako snimas H264 onda moze sve po starom tj. moze i SS opcije za Motion Detectiona bez da to mora kamera raditi..

--- Lewis --- www.ram-studio.hr --- Skype: lewis3d ---
11 godina

Došlo vrijeme za novi NAS. Trenutno imam QNap TS-221 star preko 10 godina i još radi, ali .....

Dvoumim se između:

1. Qnap Ts-264-8G - https://www.qnap.com/en/product/ts-264

2. Asustor AS5402T - https://www.asustor.com/en/product/spec?p_id=81

Već sam skoro kupio Qnap, ali sam skužio da se prodaje model koji ima fiksno 8GB (nema 2 mem. slota), a jako je teško znati ima li model zalemljenu memoriju ili slotove, pa sam odustao.
Čak sam pisao u Qnap,da me savjetuju kako znati ima li NAS mem.slotove i rekli su da ne mogu pošto se modeli isto zovu. Teoreski svi proizvedeno od 01/2024 bi trebali imati slotove, ali to prodavači ne znaju. Bar ne oni koje sam kontaktirao.
Uputili su me na prodavača u Hrvatskoj koji ima model sa mem.slotovima, ali je cca 150€ skuplji od modela koji se prodaju na internetskim trgovinama.

Sada više naginjem Asustor- u AS5402T. Jeftiniji je, ima noviji procesor, sigurno ide 16GB memorije (koju imam doma), 4 SSD-a,...

Ako netko ima neki savjet, preporuke, slobodno nek napiše.
Hvala.

0 0 hvala 0
16 godina
Po reviewima koje sam gleda Asustor ima daleko najlošiji software. Ovisi za što ćeš ga koristit. Ako je samo za storage, file sharing, kućni media player, tada je OK... ali za to ti ni me treba jak hardware, pa bi ja svejedno izabra qnap. Njihov software mi se čini napredniji.

Ja imam Synology, koji sigurno ima najlošiji hardware od ovde spomenutih, pa nisam ima problema. Cak i video transcoding odrađuje. Mislim da se ne trebas brinuti da ce hardware biti problem kod qnap-a
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.11.2024 20:41 (mateo).
16 godina
Mislio sam kupit Reolink RLC-520A kamere. Kako si zadovoljan sa svojom? Vidim da ima motion detection, tracking i te fore.

Nije mi problem da snima u h264.
Zapravo mi ni ne treba video nego bi na ovoj primarnoj (ispred ulaza) namjestio da samo opali nekoliko slika kad detektira pokret.
Drugu bi palio samo po potrebi, kad nisam doma na duži period.
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.11.2024 20:37 (mateo).
11 godina
mateo kaže...
Mislio sam kupit Reolink RLC-520A kamere. Kako si zadovoljan sa svojom? Vidim da ima motion detection, tracking i te fore.

Nije mi problem da snima u h264.
Zapravo mi ni ne treba video nego bi na ovoj primarnoj (ispred ulaza) namjestio da samo opali nekoliko slika kad detektira pokret.
Drugu bi palio samo po potrebi, kad nisam doma na duži period.

Moje kamere su u pogonu nekih 1.5 godinu i za sad sve ok nemam problema (kuk, kuc i glavu).
Snimaju na Surveilnce Stationu H256 u 4K, odredio sam detection area i 20 sec pre i post snimanje te 90 dana rotaciju/cuvanje videa.

--- Lewis --- www.ram-studio.hr --- Skype: lewis3d ---
7 godina
odjavljen

pozdrav,

koristim NAS sa jednim driver bay-om tocnije DS124 i imam 4TB u njemu, kupio sam nedavno 12TB Drive i zelim ga ubaciti, takodjer zelio bih prebaciti postavke sve sa trenutnog NAS-a da mi budu i na novom drivu kao i datoteke.

kako je to moguce izvesti ? ako je ikako moguce. za svaki slusaj sam kopirao neke stvari koje su mi jako bitne na extreni drive pa sam mislio sam svajpat diskove ali hoce li mi onda settingsi ostati? imali to ikakve veze sa drivom?

hvala!

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice