Šareni pixeli

poruka: 9
|
čitano: 4.582
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Šareni pixeli

Ne znam jel bilo kakvo pitanje, vjerojatno je i bedasto...

Uglavnom, gdje god gledam kakva objašnjavanja ekrana itd. pojavi se i uvećana slika pixela gdje se vide RGB podpixeli, i to izgleda ovako:

http://wanderingstan.com/wp-content/uploads/2012/03/lcd-pixels.jpg

Meni sad nije jasno kak mi onda ne vidimo šareni ekran ako su ti podpixeli takvi... Dali pixel može cijelom svojom površinom prikazati samo jednu od tih boja, ili prikazuje to samo dijelom svoje površine??? Kako kombinira te boje da mi vidimo neku sasvim drugu boju ako su te boje tak fizički razdvojene u jednom pixelu (dali se ti podpixeli razvlače i preklapaju ili kako)? Znam da je bedasto pitanje, al jel može tko malo pojasnit???

Evo zanimljive sličice jedne. Probajte ju povećavat i smanjivat u browseru:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Subpixel-rendering-RGB.png

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.2.2014 18:34 (lllnuclearlll).
Moj PC  
1 1 hvala 1
12 godina
neaktivan
Re: Šareni pixeli
lllnuclearlll kaže...

Ne znam jel bilo kakvo pitanje, vjerojatno je i bedasto...

Uglavnom, gdje god gledam kakva objašnjavanja ekrana itd. pojavi se i uvećana slika pixela gdje se vide RGB podpixeli, i to izgleda ovako:

http://wanderingstan.com/wp-content/uploads/2012/03/lcd-pixels.jpg

Meni sad nije jasno kak mi onda ne vidimo šareni ekran ako su ti podpixeli takvi... Dali pixel može cijelom svojom površinom prikazati samo jednu od tih boja, ili prikazuje to samo dijelom svoje površine??? Kako kombinira te boje da mi vidimo neku sasvim drugu boju ako su te boje tak fizički razdvojene u jednom pixelu (dali se ti podpixeli razvlače i preklapaju ili kako)? Znam da je bedasto pitanje, al jel može tko malo pojasnit???

Mislim da smo po pitanju vertex shadera došli do brojke 8,tj. jedan pixel može prikazat 8 boja....sad kako dobija boju,ne znam,ili ''miješanjem'' nekih osnovnih boja dobije tu boju(što je najlogičnije) ili ju dobije na neki drugi način,ne znam

Only 3 things are infinite - the Universe,human stupidity and WinRar's trial period.
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.2.2014 18:37 (kivic15).
17 godina
Šareni pixeli

Lako lupit TD, pogotovo kad ne znaš ništa o tome, al ti je bitno da imaš novi 4K monitor makar ne znaš ni šta to znači {#}{#}

Evo ovdje donekle pojašnjenog ako kog zanima (barem što se tiče bijele boje). {#}

http://en.wikipedia.org/wiki/Subpixel_rendering

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.2.2014 19:37 (lllnuclearlll).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ljudsko oko je poprilično troma stvar. Za iluziju pokreta nam je dovoljno 24 FPSa. Već 16 vidimo kao neki pokret. Što se tiče boja...

Podpikseli su toliko sitni da ih mi ne vidimo kao pojedinačne "jedinice" i paljenje npr. zelenog i crvenog podpiksela nama izgleda kao žuti piksel.

Ekrani nas čitavo vrijeme varaju Smijeh

http://nighthawk-software.blogspot.com/
16 godina
neaktivan
Šareni pixeli

Kao kad mješaš  vodene boje da bi dobio novu boju,samo kaj ovo umjesto apsorpcije svjetla daje svjetlo određene boje. Kako mijenjaš intezitet Crvenog, zelenog ili plavog svijetla,tako se mijenja i boja koju vidiš. Možeš to napravit sa onim malim ledicama tako da spojiš jednu Crvenu, jednu zelenu i jednu plavu ledicu te ih staviš iza papira,kad se odmakneš trebao bi skužit o čemu je riječ.

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.

1 0 hvala 0
17 godina
zerocool12 kaže...

Kao kad mješaš  vodene boje da bi dobio novu boju,samo kaj ovo umjesto apsorpcije svjetla daje svjetlo određene boje. Kako mijenjaš intezitet Crvenog, zelenog ili plavog svijetla,tako se mijenja i boja koju vidiš. Možeš to napravit sa onim malim ledicama tako da spojiš jednu Crvenu, jednu zelenu i jednu plavu ledicu te ih staviš iza papira,kad se odmakneš trebao bi skužit o čemu je riječ.

Ma da, u biti to me i zanimalo pošto su podpixeli vidno razgraničeni, dakle imaju jasne granice... No očito je prek njih presvučeno još nešto kao što taj papir djeluje na LEDicama, to ih zamuti i vidimo ih onda kao cjelinu. Pretpostavljam da se o tome radi.

Meni bi logičnije bilo da je svaki podpixel postavljen jedan iza drugog, i da su prozirni, i onda kakvim intenzitetom koji svijetli tak se dobije boja, no nisam inižnjer... Sad valjda shvaćam kak to radi {#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.2.2014 20:47 (lllnuclearlll).
15 godina
odjavljen
Šareni pixeli

Ma i ne mora ih čak ništa zamutiti, jer su dovoljno mali da oko ne kuži da su to tri podpixela.

Svi smo mi Mentalist.

2 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...
zerocool12 kaže...

Ma da, u biti to me i zanimalo pošto su podpixeli vidno razgraničeni, dakle imaju jasne granice... No očito je prek njih presvučeno još nešto kao što taj papir djeluje na LEDicama, to ih zamuti i vidimo ih onda kao cjelinu. Pretpostavljam da se o tome radi.

Meni bi logičnije bilo da je svaki podpixel postavljen jedan iza drugog, i da su prozirni, i onda kakvim intenzitetom koji svijetli tak se dobije boja, no nisam inižnjer... Sad valjda shvaćam kak to radi {#}

Ne mora biti, odi dovoljno daleko od tih ledica i bez papira i svejedno budeš vidio neku boju. Ne mora biti niš gore provučeno dok su dovoljno mali da ih mi ne možemo pojedinačno razaznati... Papir sam naveo samo ako želiš pokus napravi pa da ne moraš biti na drugom kraju sobe xD

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
17 godina
Šareni pixeli

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice