Problem sa BackLightom na LCD.u

poruka: 2
|
čitano: 1.219
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Problem sa BackLightom na LCD.u

Jucer iz cista mira, slika mi je pocela lagano treperit i gubit kontrast/brightnes,  a monitor je poceo proizvodit cudne zvukove (nesto slicno kao kad struja gubi kontakt pa ono zujanje). To je trajalo nekoliko minuta, mislio sam da je problem sa power cabelom, zato jer su se desavale neke anomalije sa istim (kad bi micao monitor nestajalo bi struje). Ugl. nakon sta sam promjenio kabel, monitor vise nije gubio struju, nego bi radio punih 2 sekunde nakon paljenja te bi slika postala CRNA! Pustio sam ga ugasenog neko vrijeme, te ga probao startat again... Slika je tad bila normalna, stim da je donja polovica ekrana malo tamnija.  Ugl. nakon nekoliko sati rada je opet je postao crn, te sam ga odlucio zagasit preko noci i vidjet sta ce se sutra dogodit. 

Danas sam odlucio bootat ubuntu sa sticka i slika je najnormalnije radila (donja polovica je tamnija i dalje), i nije se gubila uopce. Monitor sam stavio na default vrijednosti (mislim da je rijec o 6500k boja). Zasad se normalno ponasa, nisam ga probao u nikakvim igrama ali u desktop okruzenju radi najnormalnije.

Ono sto me zanima, jest jeli popravak moguc/isplativ? Vjerojatno nije, ali moze li monitor ovakav radit jos npr. 200 radnih sati?  Moram kupiti novi kako god okrenem, ali bi mi bilo dobro kad bi to odgodio na kojih mjesec dana... 

Your thoughts? I da, rijec je o Philips 200WS, koji je star nekih 6-7 godina...

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Problem sa BackLightom na LCD.u

Ako je polovica monitora tamnija, vjerojatno je problem u jednoj od fluorescentnih lampi unutar monitora. Za razliku od kvara invertera, ovo je uglavnom neisplativ popravak (a u nekim slučajevima odnosno modelima monitora i nemoguć).

Inače, probleme s osvjetljenjem može izazvati i neispravni invverter, no monitori uglavnom imaju samo jedan inverter za napajanje lampi (ako je moguće, provjeri kako je to riješeno u tvojem monitoru), tako da je u inverteru problem, ne bi osvjetljenja uopće bilo.

Koliko još taj monitor može ovako raditi, teško je procijeniti...

KaeR
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice