- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Molim vas preporuku monitora između 1500 - 2000 kn. Namjena je svakodnevno surfanje netom, multimedia te casual igranje (FPS). Što se tiče veličine monitora, odgovarao bi mi 24. S obzirom da se kupuje novi komp grafička će vjerovatno biti AMD Radeon RX 470. Nekako mi je zapeo za oko DEll U2414H, svišđa mi se njegov dizajn i funkcionalnost oko stand-a, vidim da je hvaljen po netu-u a opet ovdje ga bas nesto ne preporučuju, a vidim da su neki navodili neki problem s panelima, tako da eto ne znam ni sam šta pametno uzeti. Nisam neki gamer ali eto sad se uzima komp i ne znam kad opet pa bi volio izvuči iz monitora što više, tako da ne znam da li trebao uzimati 60 Hz monitore ili nešto više, jer sam do sada uvijek imao konzole, tako da ne znam da li bi ja uopce primjetio tu razliku u Hz-ima. LP
Dragi kolege gameri i ostali! Trenutno imam monitor 24'' 1920x1200 i razmišljam o kupnji 27'' 1440. Zanima me s obzirom da bi prešao na veću razoluciju da li bi izgubio što na performansama s obzirom an konfigurqaciju koja je dosta jaka. Vidjeti pod moj pc. :)
Gore sam pitao za pomoć pri odabiru monitora. Odustao sam od FHD 24'' i 27'' tako da u obzir dolaze zadnja tri monitora s popisa, pa bi molio pomoć pri odabiru:
1440p 16:9:
Dell U2515H - 2750kn
Benq GW2765HT - 2900kn
1080p 21:9:
LG 29UM68-p - 2400kn
Da li se vidi razlika između 99 PPI koje imam sad na 20'' 1680*1050 i npr. 95.8 PPI koje bi imao na 21:9 2560*1080. To me muči jer bi išao sa veće gustoće piksela na manju ako se odlučim na LG.
Dragi kolege gameri i ostali! Trenutno imam monitor 24'' 1920x1200 i razmišljam o kupnji 27'' 1440. Zanima me s obzirom da bi prešao na veću razoluciju da li bi izgubio što na performansama s obzirom an konfigurqaciju koja je dosta jaka. Vidjeti pod moj pc. :)
Kolega, s obzirom na tvoju konfu, monitor rezolucije 2556x1440 bio bi idealan za tebe. Mislim da ne gubis puno performansi, 10-15% max. Zpo!

Izgubit ce dosta vise od 10-15%, 30% sigurno...
a stvarno neznam... ocito ima 2 verzije istog monitora sta mi je nelogicno al ok. aj bas javi kad ti odgovore. i kad stigne javi dojmove. i mene zanima taj monitor.
Evo stiga je i montiran. Nemoze se podesavati visina ali s stalkon je dovoljno velik da mi vise ne trebaju nikakve knjige ispod da bude u razini ociju. Razliku primjetin. Prvo san pomislija da je to samo placebo efekt, ali san onda usporedija igre na laptopu i na PC-u, i pogleda san Horizon Zero Dawn 4k gameplay i ME: Andromeda Tech demo na 4k i na laptopu u 1080 i razlika je nebo i zemlja. I to nisan mislija da ce tako velika biti. Samo sto mi triba 30+ min da mi ucita 4k video.
Recimo sad prelazim Dragon Age Inquisition i jedan grad: Val Royeaux, sad izgleda puno realnije nego na 1080p.
Samo iman jedan "problemcic" ako neko zna sto je. Desna strana ekrana mi nema "border". Cursor od misa mi ode skroz izvan slike i to dosta, treban poprilicno mis povuci na livu stranu da bi mi se uopce vratija na ekran, jel zna neko sto je to?
Oboje smo u pravu zapravo, ti si naveo najgori, a ja najbolji scenarij pri max postavkama. Ako nije freak, uz spustanje sa ultra na high ili sa etreme na high, uopce nece vidjeti gubitak, cak s brojacem fps. Druga prica je njegov subjektivni dojam...

Oboje smo u pravu zapravo, ti si naveo najgori, a ja najbolji scenarij pri max postavkama. Ako nije freak, uz spustanje sa ultra na high ili sa etreme na high, uopce nece vidjeti gubitak, cak s brojacem fps. Druga prica je njegov subjektivni dojam...
Hvala vam obojici! Trenutno imam osjećaj da s ovim monitorom jednostavno ne iskorištavam dovoljno ovu konfu koju sam s toliko pažnje složio. Vidim da može gurat puno više od 60 FPS al monitor to ne podržava, a i nije baš gamerski. Odličan al nije to to.
Ne bih htio da mi se desi da konfa zastari bezveze neiskorištena.
Gledao sam monitore i nekako mi se naviše dopada ovaj:
Što kažete? Taj ili neki drugi?
pa nakon tog ultrasharpa bi povratio od muke da vidis taj gore tn, ako mene pitas 4k ips 27" za 2900kn! s tom r9 390-tkom ces morati debelo smanjivati detalje, kaj se tice da imas dobre perfomanse stoji donekle, no da bi ti 144hz monitor radio "kak spada" igre ti se moraju vrtiti na min 144fps-a, pa ti biraj! Osobno bi čorav prije izabrao odlican ips 4k nego te prastare tn panele s 1440p rezom!Eto sad sam odluci!lp
Zamolio bi da mi pomognete odabrati neki od monitora za koje sam gore pitao. Ne znam šta kupiti između ona dva 1440p 16:9 i jednog 1080p 21:9.
Što se tiče onog tvojeg pitanja u vezi gustoće piksela, to je zanemariva razlika. Što se tiče monitora, ako ideš na 1440p, onda bi ti definitivno bilo bolje otići na on 27'' verziju, a između 1440 16:9 i 1080 21:9 na kraju moraš ipak sam odlučiti jer to dosta ovisi o tvojim preferencijama i potrebama.
Ako ti je za gejmanje, a pretpostavljam da je, onda bi ti grafička mogla malo štucati na 1440p, odnosno dosta toga bi možda trebao smanjivati.
Mislim da ti se nitko nije javio jer ne zelimo utjecati na tvoju odluku kad si vec tako dobro suzio izbor. Tebi se taj monitor mora svidjati i odgovarat, tako da je najbolje da taj novac ulozis kako tebi pase. Mislim da bi svaki od ta 3 monitora dobio dio glasova forumasa. Evo da ne ispadne da drobim bzvz, reci cu ti da sam htio uzeti Dell u2515h, i na kraju zavrsio na u27, sad mi se dimezija svidjela pa bih u tom cjenovnom rangu glasao za Benq. Sretno!

a stvarno neznam... ocito ima 2 verzije istog monitora sta mi je nelogicno al ok. aj bas javi kad ti odgovore. i kad stigne javi dojmove. i mene zanima taj monitor.
Evo stiga je i montiran. Nemoze se podesavati visina ali s stalkon je dovoljno velik da mi vise ne trebaju nikakve knjige ispod da bude u razini ociju. Razliku primjetin. Prvo san pomislija da je to samo placebo efekt, ali san onda usporedija igre na laptopu i na PC-u, i pogleda san Horizon Zero Dawn 4k gameplay i ME: Andromeda Tech demo na 4k i na laptopu u 1080 i razlika je nebo i zemlja. I to nisan mislija da ce tako velika biti. Samo sto mi triba 30+ min da mi ucita 4k video.
Recimo sad prelazim Dragon Age Inquisition i jedan grad: Val Royeaux, sad izgleda puno realnije nego na 1080p.
Samo iman jedan "problemcic" ako neko zna sto je. Desna strana ekrana mi nema "border". Cursor od misa mi ode skroz izvan slike i to dosta, treban poprilicno mis povuci na livu stranu da bi mi se uopce vratija na ekran, jel zna neko sto je to?
a koliko si izgubija na performansama? koliko je hz on? i kako radi free sync?
Pozzz svima imam jedno hitno pitanje nedavno sam slozio novi PC i eto sad mi je kapnulo love za novi monitor.Imam MSI GTX 1060 i neznam koji monitor da uzmem tj.najviše me muči rezolucija,ako neko moze pomoć oko odabira silno sam mu zahvalan.
1 | 2560x1440 |
---|---|
6 | 2560x1080 |
5 | 1920x1080 |
Imaš extended ili multi display upaljen ili ga nekaj simulira kaj ti je trenutno prištekan u laptop ili komp/kaj već imaš.
Prebacio sam pitanje ovdje pošto nisam dobio odgovor pa možda netko tu odgovori prije.
Zanima me što točno znači da je ovaj monitor CAD/CAM monitor. Ja bi ga recimo koristio za gaming i za svakodnevnu upotrebu zbog povoljne cijene a ovo je 2K monitor i ima poprilično ok specifikacije za gaming (5ms response). Jel se može ovaj monitor koristiti za gaming?
Hvala
Koliko vidim, to je samo neki picture preset za rad u CAD-u. Valjda nudi jaču oštrinu ili nešto, ali ne bi trebao smetati za gaming budući da to jednostavno ne moraš paliti.
a koliko si izgubija na performansama? koliko je hz on? i kako radi free sync?
60Hz, Za performanse ovisi. Sad san presa DA: Inquisition i sve na ultra mi je oko 30 fps-a u exploreanju i oko 25 u combatu, al to je samo za test bilo. Iman ugasen multisample AA, Post-proces AA mi je na medium, Ambient HBAO, ostalo vecina je high, nesto san ostavija na ultra, a shadows i water quality san smanjija i sad mi je fps izmedu 50-60 u explore i oko 40+ u combat. Takoder san napravija seriju screensa di mi je sve na ultra i ove druge postavke i usporedija ih. Razlika je minimalna.
S Free Sync iman problem, za sad mi je off, svaki put kad stavin Basic ili Extended mi se maknu svi shortcuts s desktop-a i nemogu skoro nista otvarati. Chrome, documents itd. Odnosno otvori mi ali mi neda da vidin, ostane mi na desktopu. Jos nisan nasa sto je s tin tako da mi je za sad iskljucen.
@ZGamer Da, ima san drugi display upaljen. Tnx. Prvi put da mi je ovako nesto bilo.
Hvala na odgovorima. Dvoumim se između BENQ GW2765HT i LG 29UM68-P, ali mislim da ću 90% kupit LG.
Domdom32 vidim da imaš taj LG pa me zanima za šta ga koristiš, kakva je slika na njemu i s koje veličine i omjera si prešao na njega. Ja skoro nikad ne gledam filmove na monitoru možda 2-3 godišnje. Dosta vremena provodim čitajući na internetu, gledanje youtubea. Ponekad za obradu fotografija i autocad koji ću vjerojatno ubrzo dosta koristiti. Najviše me zanima svakodnevni rad na 21:9. Za igre znam da je dobar. U svakom slučaju će biti bolji nego ovaj TN 20'' 16:10.
Prešao sam na njega s 16:9 23''. Koristim ga za sve; rad, filmovi, serije, igre... Prevodim pa mi je važno da mogu na ekran natrpati dosta toga, a na njemu mogu imati otvorena tri dokumenta/internet stranice/programa jedan do drugog. Sad za autocad vjerojatno nije toliko bitna ta horizontala, ali ti to bolje znaš od mene.
Za youtube i serije s njim nećeš puno dobiti zato što je većina takvih materijala 16:9.
Što se tiče kvalitete, panel je odličan, imam samo mrvicu backlight bleeda u jednom kutu. Još nekoliko kolega tu na forumu ima isti monitor i svi imaju dobre panele.
Boje su po mojem mišljenju odlične, ali budući da se ne bavim editingom ne znam kakve su za profesionalne standarde. Ali sigurno su bolje od starog TN-a, ja sam primijetio i veliku razliku između mog starog IPS-a i ovog monitora.
Može preporuka best buy monitora do 1000-1100kn, ako se može nešto dobro naći za te pare.
Veličina? Nebi išao ispod ispod 22-23". Što više to bolje.
Namjena? Svašta pomalo. Gaming, filmovi..

Jesu li zbilja današnji TN toliko lošiji od IPS? Imam IPS već godinama, al nikako da izađe dobar gaming monitor kakav hoću s IPS matricom za prihvatljivu cijenu. S druge strane ima monitora koji su mi savršeni i odmah bi ih kupio ALI su TN pa me to drži na distanci. E sad pitanje je jel zbilja toliko razlika u kvaliteti? Pa trebalo bi to danas biti dosta naprednije nego prije zar ne? Frend ima TN 144 i kaže da mu je savršen i da ne vidi razliku.
Dal da kupim TN ili da još čekam. A ne da mi se više...
Jesu li zbilja današnji TN toliko lošiji od IPS? Imam IPS već godinama, al nikako da izađe dobar gaming monitor kakav hoću s IPS matricom za prihvatljivu cijenu. S druge strane ima monitora koji su mi savršeni i odmah bi ih kupio ALI su TN pa me to drži na distanci. E sad pitanje je jel zbilja toliko razlika u kvaliteti? Pa trebalo bi to danas biti dosta naprednije nego prije zar ne? Frend ima TN 144 i kaže da mu je savršen i da ne vidi razliku.
ne postoji "gaming" monitor, takoder kao ni kvalitetan TN, ti izgleda ni sam neznas sta oces, sve ti je preporuceno tvoje je da izaberes! i reci frendu da posjeti "okulistu"!LP
ne postoji "gaming" monitor, takoder kao ni kvalitetan TN, ti izgleda ni sam neznas sta oces, sve ti je preporuceno tvoje je da izaberes! i reci frendu da posjeti "okulistu"!LP
Joj pa znamo što mislimo pod "gamimg" monitor! Jako ja dobro znam što želim samo mi se ne daje 5 ili 6 tisuća kuna za to! Ti si neki TN hejter ha?
Pa ne znam al kaže da je jako zadovoljan. A te spike s 4k, to ne namjeravam kupovat jer što će mi kad na tome niš ne možeš pokrenuti. Nemam želju imat 4k i igrat na ultra low.
nemas za 4k, nemas za 144hz, onda najbolje da ostanes na tome sto imas...lp
Vidio sam tri TN monitora za koje nisam ni mogao naslutiti da su TN, dok nisam vidio specifikacije... I lošije boje kod bočnog pogleda na monitor.
Dva du Asus, a za trećeg nisam siguran, mislim da je bio Acer.
Istina, sva tri su bila užasno skupa, pa ti ne ulaze u budžet, ali očito postoje takvi monitori :)
Ja sam isto ciljao na gaming monitor, 144Hz, IPS, 1440p, 27" i možda ultrawide z34" za neku normalnu cijenu.
Naravno, toga baš nema, pa sam uzeo LG, 75Hz, IPS, ultrawide, 34" i na žalost 1080p. Za iznenađujuće nisku cijenu.
Kompromis s kojim sam prilično zadovoljan! :D
Vidio sam tri TN monitora za koje nisam ni mogao naslutiti da su TN, dok nisam vidio specifikacije... I lošije boje kod bočnog pogleda na monitor.
Istina, sva tri su bila užasno skupa, pa ti ne ulaze u budžet, ali očito postoje takvi monitori :)
Ja sam isto ciljao na gaming monitor, 144Hz, IPS, 1440p, 27" i možda ultrawide z34" za neku normalnu cijenu.
Naravno, toga baš nema, pa sam uzeo LG, 75Hz, IPS, ultrawide, 34" i na žalost 1080p. Za iznenađujuće nisku cijenu.
Kompromis s kojim sam prilično zadovoljan! :D
Evo ovo se zove kostruktivan i informativan odgovor! A ne kao ovaj mudrac prije tebe. Hvala kolega! :)
Bi li linkao taj LG koji si kupio? Čisto da malo usporedim. Možeš i na PM ako želiš da ne gušimo temu.
Istina, sva tri su bila užasno skupa, pa ti ne ulaze u budžet, ali očito postoje takvi monitori :)...
aj molim te napisi koja to tri monitora , jer ja evo s vremena na vrijeme buljim u AOC G2770PQU cisto da vidim u koji si ti to panel buljio a da nisi skuzio razliku!lp