Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 21.554
|
čitano: 5.640.412
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Re: Koji monitor kupiti
Hacknwack kaže...
brada09 kaže...

Slazem se ali onda se komotno moze zatvorit tema i napisat- ako trebate monitor uzmite Benq sa AMVA matricom. tako to meni ovdje izgleda :D

Gle, BenQ nisu najbolji monitor, ali su većinom "best buy" za "casual gaming" ili ono "basic home user", a upravo to traži 95% ljudi koji dolaze u ovu temu. 

Aha, a tko to kaže ? rambox

Sve što imam u životu sam ukro, jedino sam vozačku kupio
13 godina
protjeran
popo kaže...

Aha, a tko to kaže ? rambox

jel ti znas ista pametno za reci a ne samo lupat td...da cujemo tebe malo?

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
17 godina
brada09 kaže...

rambox 

dobro jel imas ti dionice u Benqu ? :D :D

Pa iskreno nisam vidio u ovim ajmo reci "profesionalnijim" recenzijama toliko velicanje  AMVA naspram IPS monitora kao ovdje, zapravo je uvijek u kontekstu da je AMVA nesto mrvu ispod IPS-a. 

Ja sebe nesmatram nikakvim stucnjakom vec samo korisnikom koji si bira proizvode koji mu odgovaraju, stoga nemogu nista tvrditi na tu temu posto NISAM imao doma na testiranju 20+ monitora..

A moja iskustva s IPS ekranima su samo pozitivna.

Velim, volio bi vjerovat da je AMVA neka tajna tehnologija o kojoj se javno ne govori a kvalitetom i cijenom je superiornija IPSu , ali po ovom sto sam citao po netu nije bas tako, osim naravno ovdje :D

Pa normalno da imam dionice, jer ja imam dionice u svakoj firmi koja uloženo-dobiveno tenutno nudi najbolje proizvode.Eto mi puna šupa dionica, ne znam kud ču sa njima šutam ih na sve strane kad ih imam viška.Najviše zapinjem za dvije Acer kante, pune njihovih dionica to je ostalo od Acer VA 24 monitora za 1060kn.

Testeri radi opčenite precizne testove, i oni izravno ne navijaju za određeni LCD panel, ali ako pažljivo čitaš(bez boljeg znanja engleskog nema ništa) sa razumjevanjem rezultate testova onda ti je sve jasno.Upučeni znaju šta su današnji AMVA LCD paneli, a neupučen korisnik kao i obično nema poima kaj kupuje.Trgovci u našim dučanima su posebna priča, pa onda večina njih niti ne zna kaj je to VA LCD panel.

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?page=104&jumpto=4520670&sort=asc&view=flat

Praetorian1 kaže...

Jel na televizorima taj IPS glow slabiji?

Jer imao sam LG tv od 107 cm IPS i ja Glowa nisam primjetio slika je bila odlicna. Dok gledam ove precjenjene Dellove i evo moj Asus bas se vidi taj IPS glow hmm

Nema IPS LCD panela koji nema IPS Glow, dakle tvoj TV nema IPS LCD panel, ili druga opcija da ne znaš kaj je to IPS Glow, treče opcije nema.

XXX kaže...
rambox kaže...
U slučaju da si neki filmofil, mislim da bi opal na rit kad bi sjeo za moj AMVA Benq pa na njemu pogledal Fury Road ili recimo Pitch Black itd.Bez obzira šta tvoj monitor ima veču rezoluciju, to ti je potpuno beskorisno kod gledanja 1080p filmova.IPS LCD panel+slab kontrast+isprana crna+IPS Glow=filmofili, to ti ide kao recimo magarac i brzo galopiranje po livadi.

Filmofil i gledanje filmova na monitoru bez obzira na panel teško da mogu u istu rečenicu. Filmofil gleda filmove na projektoru a neki minimum je barem solidna plazma i dobra fotelja.Što se IPS-a tiče i pozadinskog probijanja svjetla ja ili to ne vidim ili to nemam. Vidi se eventualno na skroz crnoj površini kada se pokrene neki test monitora ali u svakodnevnom surfanju ili igranju to ispada kao neka urbana legenda  kao i isprane crne boje, koje su u odnosu na plazmu teško govno ali u odnosu na plazmu svaka crna na bilo kojem LCD-u je teže govno kao i brzina odaziva, glatkoča prikaza i sl.

Ovo je tema o monitorima a ne projektorima, dakle tu je sve jasno a kaj se tiče filmofila na LCD monitorima tu se situacija značajno promjenila.Filmofila na projektorima nema baš puno, i to uopče nije vrjedno spomena pogotovo ne u temi o monitorima.

Zaboravljaš jedan bitan problem, ajd mi nađi jednu Plazmu sa 21-9 rezolucijom zaslona?Fučkaj ga pa filmovi se snimaju u drukčijem širokoekranskom formatu, dakle 16-9 monitor ili Plazma nisu za ozbiljne filmofile.Kaj misliš kome su namjenjeni 21-9 monitori, jer realno to je idealna rezolucija zaslona za gledanje filmova.

Trenutno imaš hm dva ili tri monitora, dakle 34 veličina 21-9 rezolucija i VA/AMVA ili SVA LCD panel i to su monitori za filmofile.Na kraju opet isto jel, upučen kupac nikad neče izabrat 21-9/IPS LCD panel za gledanje filmova.Neupučeni kupci kupuju svašta, jer večina nije niti čula za VA/AMVA a famozni IPS je kao neki sveti gral monitora.

Da IPS ima prednost jel, ali to je samo za poslove u kojima je preciznost boje najvažnija tehnikalija dakle Fotošop itd.Ako neko misli da je jeftni IPS monitor ok za ozbiljan Fotošop, uh taj se gadno zahebo jer gle čuda pa postoje i pravi profi IPS monitori.

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?page=125&jumpto=4627657&sort=asc&view=flat

Realnost je totalno drukčija, opet i ponovo zapitaj se zašto skupa Phillips Ambilight TV serija korisit baš VA LCD panele?TV LCD paneli su 16-9 rezolucije, dakle nisu baš za filmofile ali bez obzira na to tu je VA LCD panel.Pazi prosječan korisnik nema poima kaj je to VA LCD panel, za IPS je vjerojatno i čuo jer iskače iz svake paštete kao najbolja opcija=nema veze sa realnom situacijom.Dosta kupaca niti ne zna šta je kupilo, pa misli da njihov skupi TV ima IPS LCD panel, ali to nije IPS nego VA LCD panel.

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?page=172&jumpto=4850440&sort=asc&view=flat

Stjepanj kaže...

Evo koliko je kostao benq 27" amva(nasao sam ss kad sam ja sebi uzimao) kad je dosao kod nas i dok nije dolar skocio!

lol! 1337kn!

tada si mogo uzeti TN od 24" za te pare a ips-a od 22"...

Da to je bilo tak u prošlosti, danas u Benq 27 AMVA modeli znatno poskupili to sigurno.Ali ok tu je ovaj dolnji 27 VA Acer, to je trenutno uloženo-dobiveno za 1460kn najbolji 27 izbor.Kolko vidim i on je za sad rasprodan, ništa čudno kad je u zadnje vrjeme bio nekoliko puta spomenut u ovoj temi.

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=acer+27%22

Nisam ja kriv kaj je Benq kao proizvođač več godinama tržišni lider VA/AMVA LCD panela.Najviše love su i uložili u razvoj VA LCD panela, pa zato logično i jesu najdominantniji na VA tržištu monitora.Njihove VA/AMVA panele koriste i druge firme, kao recimo Acer/iliyama/Philips/Asus/Viewsonic itd.

Jedno vrjeme u hrvatskoj su bila dostupna dva Philips VA/AMVA monitora, jedan 24 a drugi 27 veličine ali to je brzo otišlo jer i oni su bili preporučeni u ovoj temi.Bilo je i mislim četri Iliyama VA/AMVA modela, ali to je puno preskupo s obzirom da koriste Benq AMVA LCD panel, ti bokca pa Benq GW2470H košta 1200kn.

https://www.uzishop.hr/monitori/2605-iiyama-prolite-xb2483hsu.html

Ko prati ovu temu sječa se ovog dole VA 24 Acera, dok je bio dostupan po 1060kn uh to se prodavalo kao vruče krafne.Zato sama ga stalno i preporučal, jer u ono vrjeme dok je on bio dostupan u ponudi Hrvatskih dučana nije niti bilo niti jednog Benq 24 AMVA monitora.

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?page=105&jumpto=4528298&sort=asc&view=flat

Ja uvijek preporučam VA/AMVA, tako to ide kad normalan i prosječan korisnik traži najoptimalniji monitor.Trenutno Benq u Hrvatskoj ima dosta AMVA modela, zato ide samo njegova preporuka to je čista logika.

https://www.malwarebytes.org/antiexploit/index.html
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2016 17:51 (rambox).
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

U specifikacijama tv pise da ima IPS prema tome..

Onda ga ja nisam primjetio IPS glow, sto me dovodi do zakljucka da je LG daleko bolja opcija od Della i Asusa koje sam imao priliku koristit. Kod Della i Asusa je IPS glow odvratan

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Koji monitor kupiti

Najbolje vam je imati jedan IPS AHVA za rad, jedan TN 144Hz sa Freesyncom/Gsyncom za igre i jedan AMVA za filmove (iako tu je već bolje kupit projektor neki za 3500-4000kn) 

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2016 18:10 (lllnuclearlll).
Moj PC  
6 0 hvala 1
17 godina
Koji monitor kupiti

Ma da 100 judo plesachu ! 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Najbolji dio je da ako sve želite imati sve prednosti svih ovih LCD tehnologija u jednom monitoru morate kupit CRT, gdje na kraju dođemo na sličnu debljinu 

Mene zanima zašto plasma nikad nije zaživjela u monitorima, jer to su stvarno vrhunski ekrani. Imam jednu Panasonic 107cm doma staru 2 godine i stvarno je odlična...

Čak ju razmišljam isključit i kupit LCD neki običan za gledanje TVa, a ovu štedit i gledat isključivo filmove na njoj pošto ih nema više za kupit.

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2016 18:40 (lllnuclearlll).
17 godina
Koji monitor kupiti

Ja uhd koristim za sve rijetko vise monitor ;-)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
lllnuclearlll kaže...

Najbolji dio je da ako sve želite imati sve prednosti svih ovih LCD tehnologija u jednom monitoru morate kupit CRT, gdje na kraju dođemo na sličnu debljinu 

Mene zanima zašto plasma nikad nije zaživjela u monitorima, jer to su stvarno vrhunski ekrani. Imam jednu Panasonic 107cm doma staru 2 godine i stvarno je odlična...

Čak ju razmišljam isključit i kupit LCD neki običan za gledanje TVa, a ovu štedit i gledat isključivo filmove na njoj pošto ih nema više za kupit.

Pretpostavljm zato jer ih nikada nije bilo manjih od 37". Po meni bi bili fenomenalni monitor kada su konačno sredili probleme sa burn inom, iako neki tvrde da to nije do kraja riješeno. Ali eto, možemo samo sanajti o tome iako sam ja svoju 43" spojio kao dodatni "monitor" pa si na njom ponešto i zaigram, pustim seriju, film i sl. Također ako ću je morati mijenjati sa šugoavim lcd-om bez obzira na matricu biti ću žalostan. Nadam se da će poživjeti do pada cijena OLEDA. Svi ovi lCD-ovi su neko prijelazno rješenje koje se užasno dugo otegnulo, IMO.

Sa IPS monitorom sam skroz zadovoljan, nakon prelaska sa TN-a kao da dobiješ novi par očiju, boje su vrlo dobre jedino što me koštao nešto više nego što smatram da vrijedi, 1950 kn. Nedugo nakon što sam ju uzeo počeli su ovi jeftini BenQ 27" kojeg je i Stjepan ubo. Da sam kupovao u tom trenutku isto bih ga uzeo bez razmišljanja, ove razlike u tehnologijama panela su po meni sitničarenje...bitno da nije TN i da boje ne izbljede čim pomakneš glavu.

15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Znaci ja sam se zajebao sto nisam poslusao ekipu kad mi je savjetovala da uzmem BenQ EW2750ZL. Kad budem uzimao monitor znam sta kupujem.

ali prvo moram prodat Asusa VX279h-W, monitor je nov 3 g garancije. Ako je netko zainteresiran nek mi se javi. Razlog prodaje je sto ne mogu preci preko IPS glowa.

Jedna slika monitora

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Polako mi moj monitor otkazuje i lagano gledam u investiciju za novi monitor pa bi preporuke bile idealne za monitor 24" ili veći...

Ono što mi je bitno:

- monitor mora imati što dužu garanciju

- trgovina u Zagrebu

- mora biti bez onim mrtvih piksela (neki imaju toleranciju i to ne prolazi pod reklamaciju)

Mogu dati 1000 - 1200 kn. Imam grafičku model Gigabyte G1 Gaming gtx 960 2 GB i bilo bi dobro rezolucija 1920x1080 ili veća sa što boljim prikazom boja.

11 godina

AMVA http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=gw2470h

IPS http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=I2476VWM

PLS ide 100kn van budzeta: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=LS24D590PLX

Razlike u panelima su nedavno spomenute, misljenja su subjektivno-objektivna pa sam vidi sto ti vise odgovara.

17 godina
XXX kaže...

Pretpostavljm zato jer ih nikada nije bilo manjih od 37". Po meni bi bili fenomenalni monitor kada su konačno sredili probleme sa burn inom, iako neki tvrde da to nije do kraja riješeno. Ali eto, možemo samo sanajti o tome iako sam ja svoju 43" spojio kao dodatni "monitor" pa si na njom ponešto i zaigram, pustim seriju, film i sl. Također ako ću je morati mijenjati sa šugoavim lcd-om bez obzira na matricu biti ću žalostan. Nadam se da će poživjeti do pada cijena OLEDA. Svi ovi lCD-ovi su neko prijelazno rješenje koje se užasno dugo otegnulo, IMO.

Sa IPS monitorom sam skroz zadovoljan, nakon prelaska sa TN-a kao da dobiješ novi par očiju, boje su vrlo dobre jedino što me koštao nešto više nego što smatram da vrijedi, 1950 kn. Nedugo nakon što sam ju uzeo počeli su ovi jeftini BenQ 27" kojeg je i Stjepan ubo. Da sam kupovao u tom trenutku isto bih ga uzeo bez razmišljanja, ove razlike u tehnologijama panela su po meni sitničarenje...bitno da nije TN i da boje ne izbljede čim pomakneš glavu.

Nije to sitničarenje fučkaj ga, kad se VA/AMVA vs IPS razlika odma vidi čak i na fotki koja je skinuta sa Yubitu videa.Da to gledaš negdje uživo u dučanu, razlika bi bila još znatno uočljivija to sigurno.Recimo da Links napravo ovo, jedan pokraj drugoga AMVA vs IPS monitori sa pravilno podešenim monitorima+mix multimedijskog sadržaja.Realnost je vrlo jednostavna, kad bi išla takav usporedba po nekim dučanima, pa prodaja IPS monitora pala bi za 50% to sigurno.Takvi usporedni testovi trgovcima ne odgovaraju, jer njima je bitno da prodaju robu a za ostalo ih boli đon.

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?page=175&jumpto=4861010&sort=asc&view=flat

TN monitori su posebna priča, njih bi jednostavno trebalo pobacat u Savu pa rješeno.Ali nažalost TN monitori još uvijek dominiraju brojem modela, cijene kao neki AMVA monitor a ono običan TN monitor fučkaj ga.Ako u Links uđe neupučen kupac, i ako na lageru Links ima puno više TN monitora nego AMVA monitora kaj misliš šta če uvalit nekom kupcu?Hm možda če ič ovak, pa uzmite si ovaj Dell(TN) ima tri godine garancije i 2ms odziv bit če dovoljno brz za razne igrice.

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?page=156&jumpto=4813920&sort=asc&view=flat

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?page=163&jumpto=4828220&sort=asc&view=flat

https://www.malwarebytes.org/antiexploit/index.html
14 godina
Koji monitor kupiti
Većina korisnika koristi monitor za gaming i surfanje gdje u oba dvije situacije je IPS u prednosti. Ali ako stvarno netko koristi monitor većinom za gledanje filmova, onda svakako da uzme AMVA monitor.
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Da li je još benq 27 best buy

najviše bi se monitor koristio za filmove, ps4 igre te internet 

koji model od ovih sa slike se preporuča jer vidim različite cijene 

kako se ponaša garancija ako se uzme monitor iz EU da li se njima vraća ili ima worldwide

gw2760HM

gw2760HS

gl2760h

gw2870h

ew2750zl

rl2755hm

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

niste se valjda registrirali samo da mi odgovorite :D

btw kad smo kod monitora koliko bi vrijedio 23" samsung 2333sw 5-6 godina star bez mrtvih piksela 9/10 stanje

http://www.cnet.com/products/samsung-syncmaster-2333sw/specs/

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Dobar dan,

Nabavljam 3 nova monitora za uredski rad.

Uzeo bih 24" monitore, jer razlika u cijeni izmedju njih, 23" i manjih nije nesto.

Da li ici na BENQ GW2470H? Ili imate bolju preporuku? Citao sam zadnjih nekoliko stranica, nisam se previse opametio 

Kod kuce imam Dell U2412M i odgovara mi 1920x1200 rezolucija.

Ima li ijedan monitor takve rezolucije i dobre slike po relativno povoljnoj cijeni?

Vidim da je ovaj BENQ 1.150 kn u Linksu, jos kad se PDV odbije... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

@Jim Carrey

Prekrizi tog Syncmastera. Je, 27" je jos uvijek best buy. Od svih tih koje si nabrojao po testovima najbolju matricu ima predzadnji EW2750ZL, primjetno ili ne naspram GW2760HShttps://pcmonitors.info/reviews/benq-ew2750zl/, https://pcmonitors.info/reviews/benq-gw2760hs/ pa sam odluci je li to vrijedno 260-300kn razlike (u Alzashop razlika 175kn). Ako zelis VESA mount nemas kaj misliti jer ga noviji model nema. HDMI utor se ne uzima kao mana jer nakon upita ovdje vise nisi prosjecan korisnik te znas da se problem HDMIa kod Nvidia/Radeon grafa rjesava postavljanjem fullRGB gamuta 0-255 (difoltno zna bit limited RGB 16-255) u control panelima istih grafa.

GW2760HM = GW2760HS sa malo debljim rubovima i bez zvucnika, tog modela nema u HR (ne racunam ED)

GW2870h = kao i EW2750ZL je noviji model, ali nema tolko dobre specs, kontrast je i dalje pri 3000:1, dok EW2750ZL probija 4000:1 granicu

RL2755HM = entry 27" gaming monitor, nebih preporucio jer ima blijedu TN matricu, osim ako nisi lud za brzim igrama, tj. pucacinama/trkama

Konkurira par PLS Samsunga kao LS27E390HS, ako se odlucis na PLS sto je Samsungova IPS verzija, onda bi bilo dobro da jos malo proucis modele jer ih ima vrlo slicnih. Npr. kada isti ima D u imenu umjesto E, onda ima malo nestabilniji stalak. Ima isti kao ovaj E, samo 391, a ne 390 itd. 

Meni najintersantniji Samsung u tom rangu je malo zakrivljeni model sa VA matricom (znaci necim vrlo slicnim kao kod BenQa): LS27E510CS 

Nekog provjerenog IPS 27" za te novce ne znam, a mozes probati sa npr. AOC I2769Vm, no na vecem ekranu su IPS glow ili ako te potrefi backlight bleed primjetniji nego na manjem, tako da sta got kupio ja bih preporucio da nadjes barem 1 kolko tolko postenu recenziju, a optimalno je da nadjes nesto kao sa pcmonitorsinfo, tftcentrala, overclockers.ru itd. gdje osim svih potrebnih informacija dobis i podatke za osobnu kalibraciju (koju oni odredjuju sa pro alatima)

@AndorDrakon

Zavisi sto podrazumijevas pod uredski rad, ako je u pitanju Office i sl. onda ok, ako je obrada fotografije onda nije ok. Nemas bas nesto sa 1920x1200 nazalost za te novce.

Budem ti napisao i svoje prijedloge, ako mozda zelis svu ergonomiju kao kod tog Della, kao Pivot, pomicanje na sve strane itd. jer nedavno sam bas proucavao kaj takvog ima za nesto manje novce s time da i sam znas da to ima cijenu, pogotovo Pivot funkcija. Uglavnom:

LG 24MB37PM-B - AH-IPS, u HR od 1575kn, Alza 1250kn)

XB2483HSU-B1 - AMVA, u HR Uzishop 1600kn, u Alzi vise nema, nego ima novi XB2483HSU-B2 model od isto 1600kn

BenQ BL2410PT - AMVA, u HR od 1600kn , u Alzi 1540kn (202 eura pa kao kod prethodnog ne placas dostavu)

BenQ BL2420Z - AMVA ali bez Pivot funkcije, ovog jos nema u HR, Alza 1450kn (191 euro pa ti se isplati kupit jos kaj do 200e)

S24E650PL - PLS Samsung, 23.6", a ne 23.8", takodjer nema u HR, u Alzi 1600kn (210e)

Nisam bas trazio recenzije, nego vise nabrzake gledao ima li nezadovoljnih korisnika, pogotovo za taj LG jer ima jos dosta LGa u HR, najvise iz Uzishop, koji su deklarirani za Office, a taj bi trebao biti sigurna kupnja. Za Iiyamu sam jos prije citao recenzije jer je jedan od prvih monitora sa AMVA matricom (koja je od BenQa), a B1 model je imao skoro pa 100% sRGB sto je rijetkost za monitor tog ranga (cesce cca 90%) te neke ostale super znacajke uz pristojan response time. Na taj response time treba paziti pogotovo kod biznis monitora, no samo, ako bi se na monitoru nesto i igralo. U tom slucaju nikakva deklaracija nije dovoljna, nego treba citati recenzije.. Tu posebno mislim na BL2410PT koji je najvise deklariran za Office.

Kaj se Della tice, pogotovo kaj se tice kupnje u HR, ja bih prije preporucio P2416D, nego U2414H jer za istu cijenu P2416D nudi 1440p rezoluciju, a ne pada kvalitetom ekrana.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.1.2016 11:47 (The_Fichek).
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Ajd vidim da cesto spominjete da je IPS glow veci na vecem ekranu, a sta onda s televizorima? ne bi trebali uzimat vece od 55cm po toj logici...znam da se tv gleda iz daljega al opet po toj vasoj logici bi na nekom tv od 109 cm ips glow bio grd i da sjedimo 10 m od tv?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Sto veci ekran to je primjetnija mana/prednost tog ekrana, kako IPS glow na IPS monitoru/TVu, tako kutevi vidljivosti na AMVA.

Nisu svi IPS isti i taj glow je vrlo subjektivan, nekom smeta nekom ne. Nema tu nikakve logike. Nisam napisao da ne kupuje, nego da provjeri kako taj IPS AOC, tako i bilokoji drugi monitor.

AMVA sa nekog prosjecnog BenQ monitora nebi smjela ici na TV radi jos uvijek preslabih kuteva vidljivosti pa zato i ima tih ambient light Phillips TVa i skupih Samsunga kojeg npr. ima 4mal itd. Monitor se uglavnom gleda pod nekim normalnim kutevima, za razliku od TVa. 

Velim jos jednom za te kuteve vidljivosti kod BenQ i to pricam za novu GW seriju jer mislim da su veca braca od ovog mog 21.5" isti po tom pitanju. Pod nekih 45° horizontalno i vertikalno sa donje strane, znaci kad se malo odvucem stolicom ulijevo ili udesno ili gledam od ispod pod 45° boje malo poblijede (malo ili puno je subjektivno, ali svakako poblijede jer se shifta Gamma vrijednost), ni blizu koliko na TN, ali toga nema na IPS. Vertikalno sa gornje strane do toga dolazi pod ja bih rekao u pola toga, pod nekim kutem od cca 25° , barem kod mene.

Evo par subjektivnih dojmova sa foruma sto se tice IPS glowa vs slabijih kuteva vidljivosti kod AMVA:

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?jumpto=4904807&sort=asc&view=flat&page=194

Forumasu loky4i4 je to katastrofa, a radi se o jednom od najpoznatijih IPS monitora. Imao sam P2414H na kratko i tamo je bilo backlight bleeda, kod U2414H sa snimke koju je stavio nema nikakvog backlight bleeda, nego se radi o cistom IPS glowu i to u po meni malenoj kolicini, s obzirom na prosjek. Znaci njemu je to uzas, ja bih rekao da je to odlicno za IPS.

Forumasu rambox su kao i meni okej kutevi vidljivosti VA panela u predzadnjoj slici ovog posta:

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?jumpto=4883502&sort=asc&view=flat&page=185

Netko to nebi mogao podnijeti, a upravo o toj distorziji se radi i kod mene. IPS glowa ipak ima kad gledas direkt u ekran, a tog nema kad gledas direkt ili malo sa strane pa bih rekao da je tu mala prednost VA. Tko je prije imao IPS, sigurno da ce ga malo zacuditi kutevi gledanja na VA/AMVA.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.1.2016 12:37 (The_Fichek).
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Dobro mi je kod tog IPS sto su boje zivlje i kut gledanja je dobar to jest slika se ne gubi puno. Eto samo da mogu prozvakat taj IPS glow.

Jos su mi oni CRT monitori bili najbolji xD

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Nadopunio sam post. CRT je super kaj se tice ghostinga pa i slike, barem meni, ali vjerujem da sam izgubio vid samo radi CRT monitora tako da ga mrzim.

Zivlje boje mogu biti i radi coata, premaza koji ide preko monitora, posebno se to osjeti kad imas semi-glossy vs hard-matte coat. Za prosjecnog korisnika mislim da ce najbolje boje biti kod monitora koji ima 100% sRGB Color Gamut, a takvi su rijetki za manje novca. Onih 72% NTSC idealno znaci da je pokriven cijeli sRGB gamut, tj. 16.7 milijuna boja, ali onda bi svaki monitor sa tom oznakom trebao imati 100% sRGB, sto nije slucaj. Ista stvar sa response timeom. Input lag se niti ne navodi u specs. Ak sam kaj fulo sa ovim postocima neka me netko ispravi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.1.2016 12:43 (The_Fichek).
10 godina
neaktivan
rambox kaže...

Nije to sitničarenje fučkaj ga, kad se VA/AMVA vs IPS razlika odma vidi čak i na fotki koja je skinuta sa Yubitu videa.Da to gledaš negdje uživo u dučanu, razlika bi bila još znatno uočljivija to sigurno.Recimo da Links napravo ovo, jedan pokraj drugoga AMVA vs IPS monitori sa pravilno podešenim monitorima+mix multimedijskog sadržaja.Realnost je vrlo jednostavna, kad bi išla takav usporedba po nekim dučanima, pa prodaja IPS monitora pala bi za 50% to sigurno.Takvi usporedni testovi trgovcima ne odgovaraju, jer njima je bitno da prodaju robu a za ostalo ih boli đon.

Evo bas ovu, tocno ovu situaciju sam bio u prilici vidjet (mogu i ostali iz Zadra), u Links-u jucer. Dakle, BenQ GW2760HS i direktno kraj njega je bio 27" IPS (Samsung ili Philips ubi me nemogu se sad sjetit). Na monitorima je bila samo slika, i iskreno BenQ izgleda kao da je TN panel-a, isprane boje, kad je direktno kraj IPS ekrana. Da su stavili da se vrti nekakvi video mozda bi i vidio prednosti BenQ-a ili manjkavosti IPS glow-a, ali ovako kad bi ja gledao kao laik nikad nebi kupio BenQ jer IPS izgleda puno ljepše.

O pravilnom podešavanju netreba pričat jer npr. Asus PG278Q (TN) panel kad se podesi izgleda bolje od 95% jeftinih IPS panela. 

11 godina

Yap, o tome ti pricam malo gore, ali zavisi sa koje strane gledas, koliko ti smeta/ne smeta IPS glow ili jednake boje sa svih strana i ono mozda najbitnije, kako je monitor kalibriran out of the box !! U startu povecana Gamma kod BenQa mislim da pojacava efekt kuteva vidljivosti !

Asus PG278Q kosta 700 eura pa treba naci i VA/IPS/PLS cijenovnog ekvivalenta za fer usporedbu.

Mislim da GW2760HS nema nabolje boje out of the box, potrebna je kalibracija kao i kod vecine. Samsung ima posebno zive boje out of the box.

Ako gledas i najnovije cini mi se 34" ultrawide AMVA monitore (mislim da ima neki Acer na Linusovom YT kanalu) vidit ces razinu kojom isti poblijedi, zavisno o kutu kamere koja ga snima. To je jednostavno nesto sto dolazi sa AMVA, isto kako se nemre izbjec IPS glow kod IPSa..

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.1.2016 13:08 (The_Fichek).
9 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

AMVA http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=gw2470h

IPS http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=I2476VWM

PLS ide 100kn van budzeta: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=LS24D590PLX

Razlike u panelima su nedavno spomenute, misljenja su subjektivno-objektivna pa sam vidi sto ti vise odgovara.

Prijedlog broj 3 odmah eliminiram zbog samo 2 godine garancije, prva 2 monitora imaju 3 godine garancije. Sa sada mi je favorit prijedlog broj 2 zbog boljeg kontrasta i dijagonala je veća za 0.2".

Vidim da na nabavi Protis.hr ispada uvijek najjeftiniji, tamo sam kupio nedavno i grafičku za 2000 kn pa ću ih probati užicati i konu kunu popusta.

Kad na internet upišem AMVA vs IPS nekako ljepšu sliku daje AMVA. Slabo gledam filmove, više igrice i zanima me gdje je bolje za igricama? Napisao si da je IPS bolji.

BenQ je za sada favorit. 

15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

onda ću uzeti gw2760HM ako idem 2000 kn to vjerojatno već probija drugu razinu...

samo pitanje ako uzmem kod alzashop kako se rješava garancija da li treba njima slati ili benq ima wordwide pa se to rješava i u hr

drugo pitanje kako stoji sa mrtvim pikselima kolika je tolerancija

te treće ono što sam pitao za samsung 5-6 godina star model 2333sw 23" 9/10 stanje koliko vrijedi otprilike jer ide na prodaju a ne da bi ga kupio pa da ne otvaram bzv temu pod procjenama 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

irush

Pazio sam na jamstvo, ali zaboravio da Samsung ima 2g. Ja sigurno nisam napisao da je IPS brzi, nego da zavisi od panela do panela, opcenito si medjusobno konkuriraju sto se tice input laga, response timea.. Za igrice se cini ok prema YT (ne ispadaju isti rezultati upisao GW2470 ili GW2470H, to su ustvari isti monitori, prvi sa DVI utorom, drugi sa HDMI). 

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.1.2016 15:10 (The_Fichek).
9 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

irush

Pazio sam na jamstvo, ali zaboravio da Samsung ima 2g. Ja sigurno nisam napisao da je IPS brzi, nego da zavisi od panela do panela, opcenito si medjusobno konkuriraju sto se tice input laga, response timea.. Za igrice se cini ok prema YT (ne ispadaju isti rezultati upisao GW2470 ili GW2470H, to su ustvari isti monitori, prvi sa DVI utorom, drugi sa HDMI). 

Prvi i drugi prijedlog su jako dobri i kako moj monitor još kako tako radi imam par dana za odluku (ne želim se požuriti kao što je to bilo sa grafičkom).

Kad bi gledao samo dizajn onda me zanima LG i PHILIPS, ako imaš koju minutu vremena, što misliš na ove 2 monitora, na oba idu 3 godine jamstva;

1- LG

http://www.chipoteka.hr/artikl/124976/monitor-lg-24m37a-b-24-led

2- PHILIPS

http://www.edigital.hr/monitor/philips-246v5lsb/00-24-led-monitor-p479096.html?bid=&partner=10001

Na nabavi ove 2 trgovine ispadaju za ove modele najjeftinije.

11 godina

Jim Carrey

gw2760HM = gw2760hs bez zvucnika kao sto napisah, znaci oba su iz 2013., sto ne znaci da su los odabir. Dapace, da su outdated nebi ih bilo na trzistu.

Za cim bolje specs imas ew2750zl, koliko got nekom bilo primjetno ili ne, teorijski ima prednost, makar je nejasna usporedba sa gw2870h jer za tog ima malo konkretnih podataka. Ako si perfekcionist idi radje na nekog za kojeg imas kalibrirani profil i za kojeg znas sto ces dobiti sa tim profilom, znaci od tih gw2760hs ili ew2750zl pa imas reviewove sa istih stranica za dobru usporedbu.

Neznam napamet kolika je tolerancija, guglaj..

Nabrzinu sam procitao pa mislio da kupujes Samsunga, sorry. Bubni neku cijenu na Njuskalo pa lagano spustaj, ako ti se niko ne javlja. Neznam ga procijenit..

irush

Mislim da oba imaju TN matricu sto treba izbjeci. Kada nije naglaseno ili bilogdje napisano IPS, VA ili PLS odmah je sumnjivo. Btw., ima dosta negativnog feedbacka sa Edigital ducana, barem na forumu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.1.2016 15:17 (The_Fichek).
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

nisam perfekcionist ali ja mislim da se ne isplati 2000 kn davati za nijansu bolji jer vjerujem da za 200-300 kn već drugi level bolja kvaliteta itd. onda nema kraja

ovaj gw2760HS će mi dobro koristit 2 godina onda poslije kud dalje vidjeti ću 

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.1.2016 15:29 (Jim Carrey).
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice