Evo našao sam mogućnost korištenja više od 4 GB RAM-a i nadam se da će vam koristiti.
Nije baš klasično korištenje (upotrebljava se RAMDISK - koji sam koristio još u doba DOS i Win 95/98), ali bar možete iskoristiti ostatak 0,75 GB ili više koje 32-Bitni Windowsi ne mogu inače koristiti.
Vrijedi za procesore tj. chipset-e mlađe od 2005.g.
Ja još nisam probao, malo prije sam na to naišao surfajući!
Tekst je na Njemačkom, ali ćete valjda skužiti.
http://www.chip.de/news/Windows-32-Bit-Mehr-als-4-GByte-Speicher-nutzen_41496599.html
Evo i kratkog prijevoda:
U BIOS-u treba uključiti "Memory Remapping"
Za Vistu i Win 7
Treba doraditi "Boot Configuration Data Editor" pokretanjem bcdedit tj. naredbom " bcdedit /set pae forceenable".
Za Win XP
Treba sa Notepad-om editirati c:\boot.ini. Zapisu unutar [operating system] treba dodati nastavak "/PAE".
Nakon restarta možete instalirati Freeware "Gavotte Ramdisk" i kod Media Type odabrati "Fixed Media".
Nakon toga imati ćete drive R: veličine preostale količine RAM-a koje inače 32-bitni Windowsi ne vide.
Napomena: Nakon gašenja PC-a gube se svi podaci koje ste tamo koristili/spremili!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Možeš upisat neke naredbe pa proširt sa 32 bita na 36, ali sve to nije pravo...
Slicno rjesenje za XP koristim vec vise od godine dana.
Sve je opisano na:
http://www.informatika.buzdo.com/s729.htm
Istina s 6GB RAM-a, te se koristi za pagefile.sys
Jos uvijek nemam namjeru preci na Windows 7 za stalno.
Pozdrav
To je bezveze, vista sp1 i sp2 to već imaju enable-ano. Ali džabe kada windowsi koriste samo 3.25GB od 4GB, također i 32-bitne igre nevide više od 3.25GB ram-a, ja sam si lijepo prešao na x64 WIN 7 os i super, nisam ništa izgubio već samo dobio.
To je bezveze, vista sp1 i sp2 to već imaju enable-ano. Ali džabe kada windowsi koriste samo 3.25GB od 4GB, također i 32-bitne igre nevide više od 3.25GB ram-a, ja sam si lijepo prešao na x64 WIN 7 os i super, nisam ništa izgubio već samo dobio.
ovo boldano...samo da nesto kazem...ak imas 32bitni win i 4GB RAM-a, on koristi 3,25GB...tako si mogo stavt i 3GB, ustedio bi novaca, a ovih 256MB nebi ni osjetio..........