Win XP/7 32-bit - korištenje više od 4 GB RAM-a

poruka: 5
|
čitano: 3.677
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Evo našao sam mogućnost korištenja više od 4 GB RAM-a i nadam se da će vam koristiti.
Nije baš klasično korištenje (upotrebljava se RAMDISK - koji sam koristio još u doba DOS i Win 95/98), ali bar možete iskoristiti ostatak 0,75 GB ili više koje 32-Bitni Windowsi ne mogu inače koristiti.
Vrijedi za procesore tj. chipset-e mlađe od 2005.g.

Ja još nisam probao, malo prije sam na to naišao surfajući!

Tekst je na Njemačkom, ali ćete valjda skužiti.
http://www.chip.de/news/Windows-32-Bit-Mehr-als-4-GByte-Speicher-nutzen_41496599.html

Evo i kratkog prijevoda:
U BIOS-u treba uključiti "Memory Remapping"

Za Vistu i Win 7
Treba doraditi "Boot Configuration Data Editor" pokretanjem bcdedit tj. naredbom " bcdedit /set pae forceenable".

Za Win XP
Treba sa Notepad-om editirati c:\boot.ini. Zapisu unutar [operating system] treba dodati nastavak "/PAE".

Nakon restarta možete instalirati Freeware "Gavotte Ramdisk" i kod Media Type odabrati "Fixed Media".
Nakon toga imati ćete drive R: veličine preostale količine RAM-a koje inače 32-bitni Windowsi ne vide.
Napomena: Nakon gašenja PC-a gube se svi podaci koje ste tamo koristili/spremili!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Možeš upisat neke naredbe pa proširt sa 32 bita na 36, ali sve to nije pravo...

Prodajem: Matičnu ploču Matsonic + Intel Pentium IV 1.7 Ghz, Floppy Disk Drive + odgovarajući kabel, Modeme (PCI), AsRock MBO + Athlon XP 2600+, ATI Radeon 9200 SE
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Win XP/7 32-bit - korištenje više od 4 GB RAM-

Slicno rjesenje za XP koristim vec vise od godine dana.

Sve je opisano na:

http://www.informatika.buzdo.com/s729.htm

Istina s 6GB RAM-a, te se koristi za pagefile.sys

Jos uvijek nemam namjeru preci na Windows 7 za stalno.

Pozdrav

Have a nice day - Compa
17 godina

To je bezveze, vista sp1 i sp2 to već imaju enable-ano. Ali džabe kada windowsi koriste samo 3.25GB od 4GB, također i 32-bitne igre nevide više od 3.25GB ram-a, ja sam si lijepo prešao na x64 WIN 7 os i super, nisam ništa izgubio već samo dobio.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Win XP/7 32-bit - korištenje više od 4 GB RAM-
Hyperion kaže...

To je bezveze, vista sp1 i sp2 to već imaju enable-ano. Ali džabe kada windowsi koriste samo 3.25GB od 4GB, također i 32-bitne igre nevide više od 3.25GB ram-a, ja sam si lijepo prešao na x64 WIN 7 os i super, nisam ništa izgubio već samo dobio.

ovo boldano...samo da nesto kazem...ak imas 32bitni win i 4GB RAM-a, on koristi 3,25GB...tako si mogo stavt i 3GB, ustedio bi novaca, a ovih 256MB nebi ni osjetio..........

...it's only business...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice